Γεγονός οι δύο πρώτοι πολιτικοί γάμοι ομόφυλων ζευγαριών στην Τήλο
Με τις καλύτερες ευχές της στήλης, για ευτυχία και αγάπη! 🙂
Δύο άνθρωποι παντρεύτηκαν, αλλά τέσσερις αξίζει να θυμόμαστε απο αυτήν την διαδικασία: τους μελλόνυμφους, τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιώργο Σανιδά, και τον Δήμαρχο Τήλου Τάσο Αλιφέρη.
Η συζήτηση για το θέμα είναι ακόμα ανοιχτή, στο post με τίτλο: το αληθινό πρόσωπο της αμαρτίας
Τα ζευγάρια τελικά ήταν δύο – δικό μου το λάθος…
Καλό θα ήταν με αφορμή το γεγονός να συμπεριληφθούν ΤΩΡΑ και τα ομόφυλα ζευγάρια στο σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης, ώστε να αντιμετωπιστεί σοβαρά μια πραγματικότητα. Σε διαφορετική περίπτωση, φοβάμαι ότι θα γεμίσουν τα παράθυρα άσχετους και υστερικούς να φωνάζουν υπέρ της μίας ή της άλλης άποψης.
Δύο ακόμα στοιχεία: υπάρχει προηγούμενο σε επίπεδο ΕΕ που ασφαλώς επιτρέπει τους γάμους/ενώσεις ομόφυλων ζευγαριών. Και αν δεχθούμε την πρόσφατη ρήση Μπακογιάννη ότι το κοινοτικό δίκαιο είναι πάνω από το ελληνικό Σύνταγμα (το είπε για τα ιδιωτικά ΑΕΙ στο Βήμα της Κυριακής), τότε καλό θα ήταν να κάνουμε μόνοι μας ως Πολιτεία ό,τι θα υποχρεωθούμε να κάνουμε με την πρώτη προσφυγή. Γλιτώνουμε και ένα ακόμα ρεζιλίκι στα χιλιάδες που έχουμε φάει από ΕΕ (συν τα πρόστιμα) για τις «εξαιρέσεις» της ελληνικής μπανανίας (σόρρυ, δημοκρατίας).
Σημειώνω τη δήλωση Χατζηγάκη (υπουργός Δικαιοσύνης, για όσους δεν είχαν την τιμή) μετά τα «Τηλιανά»: είπε ότι πρόκειται για πράξη παράνομη, αυθαίρετη και πραξικοπηματική. Συνέχισε λέγοντας ότι τα κοινωνικά ζητήματα πρέπει να αντιμετωπίζονται με υπευθυνότητα και σοβαρότητα. Για να συμπληρώσει: «Το Σύμφωνο Ελεύθερης Συμβίωσης αφορά μόνο στα ετερόφυλα ζευγάρια. ΔΕΝ είχε και ΔΕΝ έχει πρόθεση να συμπεριλάβει τα ομόφυλα».
Καλή σας νύχτα.
Συνεπώς, η μεν Μπακογιάννη λέει οτι το κοινοτικό δίκαιο είναι ανώτερο απο το ελληνικό Σύνταγμα, ο Χατζηγάκης λέει οτι το ΣΕΣ αφορά μόνο τα ετερόφυλα – το κοινοτικό όμως υποστηρίζει σαφώς οτι επιτρέπεται τέτοιος γάμος.
Και για κλείσιμο, «[…] Συνέχισε λέγοντας ότι τα κοινωνικά ζητήματα πρέπει να αντιμετωπίζονται με υπευθυνότητα και σοβαρότητα».
Αυτο, ακριβώς.
Το κοινοτικό δίκαιο είναι ανώτερο όταν μας βολεύει (ιδιωτικά ΑΕΙ) γίατί όταν μιλάγαμε για το άρθο 24 και την αναθεώρηση του, ο κ.Ρουσόπουλος έλεγε ότι είναι εσωτερική παρέμβαση στο Σύνταγμα της χώρας, το οποίο επιδέχεται διαστολής (Στυλιανίδης).
Και εμείς γράφουμε σχόλια σε μπλογκ, αντί να έχουμε πάρει πέτρες και καδρονια και να τους έχουμε πάρει στο κατόπι…
(όχι, δεν είμαι υπέρ της βίας και των μπάχαλων, αλλά ήμαρτον ώρες ώρες)
Δεν με ενοχλεί ο γάμος, με ενοχλεί η δημοσιότητα που πήρε.
Σαν να επρόκειτο για show και όχι τελετή που αφορά τα 2 ζευγάρια και μόνο.
κρίμα που χρησιμοποιείς το μισό κείμενο της εκκλησίας σαν τίτλο.
και παραλείπεις το «Ους ο Θεός συνέζευξε». Σάμπως τον ρώτησαν όμως;Αραγε θα πουμε και «έσονται οι δύο εις σάρκαν μίαν»;Οχι φυσικά. Πίκρα …. κοινωνία ώρα -1.
cghera, πιστεύεις οτι ήταν τυχαία η παράληψη; 🙂
Εχεις τονίσει την θέση σου και είναι κατανοητή. Μην βιαστείς όμως να θεωρήσεις το θέμα λήξαν – ευτυχώς για σένα και την κοινωνία όπως την πιστεύεις, και δυστυχώς για μένα και την κοινωνία όπως την πιστεύω, αυτός ο γάμος ούτε θεωρείται δεδομένος, ούτε η υπόθεση γενικότερα θεωρείται λήξασα…
Σε μια προσπάθεια να επεκτείνω λίγο την απορία-σκέψη του φίλου cghera, αναρωτιέμαι: αυτοί που παντρεύονται στην Εκκλησία και χωρίζουν ή επιθυμούν τη γυναίκα του πλησίον τους, τον ρώτησαν τον Θεό;
λατρεύω την υποκρισία της κοινωνίας μας. είμαστε με την πέτρα στο χέρι έτοιμοι να την πετάξουμε σε όποιον αντιπροσωπεύει το διαφορετικό (με τα δικά μας μέτρα και σταθμά διαφορετικό). Αλλά θαυμάζουμε και χειροκροτούμε το «καθωσπρέπει». Τη γραβάτα, το ωραίο λεξιλόγιο, το λαμπερό και καθαρό πρόσωπο: τι σημασία έχει αν αυτός ο καθωσπρέπει βαράει τη γυναίκα του, κατεβάζει από το ίντερνετ φωτογραφίες ανήλικων να κάνουν σεξ, βγάζει από τη φυλακή έμπορους ναρκωτικών, κάνει βίζιτες για να χτίσει εξοχικά, λαδώνει πολιτικούς για να καταστρέψει το περιβάλλον. Είναι καθωσπρέπει, πάει και στην εκκλησία, «δεν δίνει δικαίωμα». Δεν έχει τα μούτρα της λεσβίας που παντρεύτηκε ή του Βαλλιανάτου με το σκούφο και το αμάνικο μπλουζάκι.
Κοινωνία ώρα -1 indeed.
προς apos
Εχω πει και στο άλλο κείμενο σχετικά με όσα λες για την υποκρισία. Γιατί είπα εγώ οτι αυτοί που χωρίζουν πήραν την άδεια του Θεού; Σάμπως οι κανονικοί γάμοι πολλάκις ακόμα και στην εκκλησία έχουν τίποτα που να έχει σχέση με πίστη στο Θεό; Η είναι τύποι και χαβαλές; Αν όμως έλεγε η εκκλησία δεν επιτρέπεται το διαζύγιο, να! θα λέγαμε πάλι για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Δηλαδη επειδή ο «καθωσπρέπει» χτυπάει τη γυναίκα του η πουλάει ναρκωτικά πρέπει να καταργήσουμε ό,τι ηθικό; Ναι το ξερω και το ξανάπα, η ηθική μου δεν ταιριάζει σε κάποιους. Το πρόβλημά μου δεν είναι οι επιλογές του Βαλλιανάτου είναι οτι επιμένει να γίνουν σημαία για όλους τους άλλους, δήθεν ως ανθρώπινα δικαιώματα, για να τον δεχθεί η κοινωνία. Αυτή η πουριτανική κοινωνία που δεν μπορεί να δεχθεί πως είναι απόλυτα φυσιολογικό ένας άντρας να παντρευτεί έναν άλλον άντρα. Φορέστε ο,τι θέλετε, πείτε ό,τι θέλετε, πιστέψτε ό,τι θέλετε. Όλα επιτρέπονται.
Αρκούδε το ξέρω οτι ήταν σκόπιμη η παράλειψη. Δεν θα αναλύσω το κείμενο της εκκλησίας για το γάμο, νομίζω οτι απλά δεν υφίσταται για ανθρώπους που δεν πιστεύουν σε όσα πρεσβεύει η Ορθοδοξία, εξ ου και δεν πιστεύω οτι ταιριάζει σε γάμο ομοφυλοφίλων.
Δεν θα κάνω άλλο σχόλιο. Δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι.
dear cghera το να κάνουμε σχόλια δεν είναι κακό. Ο διάλογος ποτέ δεν έβλαψε κανέναν. Δεν αναφερόμουν σε σένα στο σχόλιό μου, απλά πήρα αφορμή με όσα είπες, για να το συνεχίσω.
Όσο και να σου φαίνεται περίεργο, συμφωνώ με τα περισσότερα από αυτά που λες. Σε καμία περίπτωση δεν θέλω να γίνει μέτρο ο Βαλλιανάτος και ο κάθε Βαλλιανάτος. Δεν θέλω όμως να γίνει μέτρο ηθικής ο κάθε «καθωσπρέπει» που απλά είναι χυδαίος κάτω από το χαλί. Προφανέστατα η κοινωνία καθορίζει αρχές και αξίες. Κατά την ταπεινή μου όμως άποψη, η βασική αρχή που πρέπει να ορίζει μια κοινωνία είναι να ανέχεται (αν δεν μπορεί να σέβεται) το διαφορετικό. Γιατί, καλώς ή κακώς, όλοι μαζί πρέπει να ζήσουμε, τι να κάνουμε; Όταν αποκλείεις, ο αποκλειόμενος θα βρει τον τρόπο να διεκδικήσει το χώρο του. Και δεν αναφέρομαι μόνο στους γάμους ομόφυλων ζευγαριών. Έχεις καμιά αμφιβολία ότι η ελληνική κοινωνία αποκλείει πολλές άλλες κατηγορίες ανθρώπων; Να σου πω ένα απλό παράδειγμα; έχεις δει πολλούς ανθρώπους με αναπηρία να κυκλοφορούν έξω; Δεν υπάρχουν
…συνεχίζω, γιατί με έκοψε η λογοκρισία.. .λοιπόν, Υπάρχουν, αλλά τους αποκλείσαμε. Έχεις δει πόσοι κυκλοφορούν σε χώρες του εξωτερικού;
Αυτό είναι το point μου και δεν είχε να κάνει με τις δικές σου θέσεις. Καλό είναι να ανεχόμαστε το διαφορετικό.
@ Apos
αφου θες σχόλιο… θα κάνω.
Θα επαναλάβω λοιπον κι εγώ, οτι δεν έχω πρόβλημα με το διαφορετικό. Εχω πρόβλημα γιατί το ανάποδο από τη φύση θεσπίζεται πια όχι σαν αναποδιά αλλά σαν δικαίωμα επιλογής. Και αν τολμήσει κάποιος και πει «βρε παιδιά αυτό δεν είναι φυσιολογικό» λένε όλοι «και τι σε νοιάζει είναι δικαίωμά του να είναι αφύσικος!». Αλλά ας είναι, γούστο του κι η αναποδιά. Οταν ομως αυτή η επιλογή προβάλεται ετσι ωστε για να μην «καταπιέζουμε» πρέπει να τη ορίσουμε ως νορμαλ, εγώ διαφωνώ. Συντομα δηλαδη θα διδάξουμε και την ομοφυλοφιλία;Δικαίωμα του καθενός δεν θα είναι να μπορεί να την επιλέξει κι αυτή;
Οι άνθρωποι με αναπηρία δεν διάλεξαν να είναι αναπηροι σε πείσμα και κόντρα όλων των άλλων. Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στερήθηκαν κάτι που έχουμε όλοι. Δεν θεωρώ οτι αντιστοιχούν στην ίδια κατηγορία «διαφορετικού» με τους ομοφυλόφιλους.
Το παράδειγμα των ατόμων με αναπηρία δεν έγινε σε αντιστοιχία με τους ομοφυλόφιλους. Εγινε, γιατί και αυτή η κατηγορία ανθρώπων τιμωρείται συστηματικά από την πολιτεία. Μπορώ να σου φέρω δεκάδες παραδείγματα, όπως άλλωστε και εσύ. Δες πχ πώς φέρεται το ελληνικό κράτος στους Πομάκους (να μην σου πω ιστορίες από το Στρατό΄) ή οι «αγανακτισμένοι πολίτες» στους Τσιγγάνους.
Προσωπικά δεν θέλω να αποφασίσω τι είναι ανάποδο και τι όχι σε σχέση με τη Φύση. Φοβάμαι ότι σε σχέση με τη Φύση, όλοι είμαστε ανάποδοι, για αυτό και εκείνη μας εκδικείται (και καλά κάνει).
Εδώ που φτάσαμε όλα είναι φυσιολογικά,όλοι είναι νορμάλ,μιλάνε για ανθρώπινα δικαιώματα,κλαίνε γιατί σφάξανε τον Σεργιανόπουλο,όλοι κρίνουν την Ελλάδα και τους Έλληνες ως υπερσυντηρητική χώρα,η Μακεδονία είναι σλαύικη,εγώ είμαι εξωγήινος…κ.τ.λ
ΕΛΕΟΣ,βγαίνει ο δήμαρχος της Τήλου και κάνει θέμα με τους άθλιους τύπους που πάντρεψε για να δει τουρισμό το νησάκι του και αυτοπαρουσιάζετε ως υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων!!!Ότι πει το γυαλί είναι νόμος,με το μπούρου μπούρου κάθε μέρα οι πολίτες αυτού του ηλίθιου κόσμου χωνεύουν ότι τρώνε,και αν έχεις διαφορετική άποψη απο το γυαλί?Είσαι φασίστας,ρατσιστής,μούχλας κ.τ.λ.
Σκέφτομαι να παντρευτώ τον εαυτό μου και να πάρω κουμπάρο την παλάμη μου,σε ποιο νησί να πάω?????
νομίζω οτι είσαι ήδη παντρεμένος με τον εαυτό σου και την παλάμη σου
Νίκο, προσωπικές προσβολές δεν είναι καλοδεχούμενες σ’ αυτό το blog..
Αν διαφωνείς με τον Arcadio, μπορείς να αντικρούσεις, όχι να προσβάλεις..
Η κουβέντα μέχρι τώρα εξελίχθηκε ομαλά – μην την χαλάσουμε με κουταμάρες, ε;
Μπορεί Νικόλα να έχεις δίκιο.Αλλά αν διαβάσεις καλά θα καταλάβεις ότι ουσιαστικά δεν τα έχω με τους ομοφυλόφυλους αλλά με την αδικαιολόγητη προβολή που τους κάνουν.Όπως σε όλα τα δευτερεύοντα θέματα.Τώρα αν εσύ είσαι από την «άλλη όχθη» δικαίωμα σου και αν σε έθιξε το σχόλιο μου τότε ok συγνώμη.Αλλά δεν δέχομαι με τίποτα στον βωμό των και καλά ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάποιοι πολιντικάντιδες να περνάνε τα ύπουλα σχέδια τους με βοηθούς τους τα ΜΜΕ και θύματα τους πάντες.Ακόμα και εμένα τον αποχαυνωμένο τηλεθεατή.
@Arcadios
Δεν είσαι μούχλας, ούτε «κτλ»