Η κάλπη

Εμένα, όταν με ρώτησαν, τους απάντησα ότι θέλω ειρήνη και δικαιοσύνη.

Όταν με ρώτησαν τους είπα ότι δεν θέλω να επιβάλλεται κάτι παράνομο με την δύναμη των χημικών και των ΜΑΤ. Ότι θέλω οι πολίτες να απολαμβάνουν υπηρεσίες νόμιμες και πλήρεις, όχι να πληρώνουν χωρίς να εξυπηρετούνται. Ότι θέλω νομιμότητα, όχι λήθη. Ότι θέλω νομιμότητα, όχι παραγραφή. Ότι θέλω νομιμότητα, όχι ασυλία.

Όταν με ρώτησαν, τους είπα ότι σέβομαι τον θεσμό του πανεπιστημιακού ασύλου, ότι δεν θέλω αστυνομία στο πανεπιστήμιο. Ότι θέλω να σέβονται τον πολίτη, όποιος και να είναι, από όπου και αν προέρχεται. Απάντησα οτι δίνω αξία στα ανθρώπινα δικαιώματα, οτι δίνω αξία στην ανθρώπινη ζωή, οτι δίνω αξία στις ευθύνες μας.

Όταν με ρώτησαν τους είπα ότι το να μην παραπέμπεται κανείς είναι απαράδεκτο. Ότι να εκδιώχνεται βουλευτής αν δεν συμφωνεί απόλυτα με το κόμμα μας, είναι απαράδεκτο. Ότι το να μην ευθύνεται κανένας πρόεδρος/διευθυντής ασφαλιστικού ταμείου για τα ελλείμματά του είναι απαράδεκτο. Ότι το να μην μου παρέχονται υπηρεσίες υγείας και σύνταξης παρότι έχω πληρώσει γι’ αυτές, είναι απαράδεκτο. Ότι να μου παρακρατούν συμφωνηθέντες μισθούς, είναι απαράδεκτο, να μου αυξάνουν μονομερώς τις ώρες και τις συνθήκες εργασίας είναι απαράδεκτο.

Όταν με ρώτησαν τους είπα ότι δεν θέλω να πληρώσω χρέη που δεν γνωρίζω που και πως προήλθαν. Ότι είμαι εναντίον της χρήσης χημικών από τους αστυνομικούς στις πορείες, είμαι εναντίον της χρήσης βίας, ψυχολογικής ή σωματικής από την αστυνομία, ότι είμαι εναντίον των συνθηκών κράτησης στις φυλακές. Ότι δεν θέλω να πεθάνει άλλος άνθρωπος ενώ είναι κρατούμενος.

Ότι είναι απαράδεκτο να συλλαμβάνεται κάποιος για το …μαλλί του, γιατί κατεβάζει τα σκουπίδια, γιατί περπατάει στον δρόμο. Οτι είναι απαράδεκτο να του βάζουν στην τσάντα μολότοφ για να τον κάνουν, σώνει και καλά, ένοχο, ενώ άλλοι, που δημιουργούν επεισόδια, να πληρώνονται κάθε μήνα από την αστυνομία.

Όταν με ρώτησαν, τους είπα ότι δεν θέλω να αντιμετωπίζονται συνάνθρωποί μου ρατσιστικά, γιατί ερωτεύτηκαν κάποιον του ιδίου φύλλου. Ότι αν θέλουν να συμβιώσουν μαζί, να το κάνουν ελεύθερα, νόμιμα και συνταγματικά κατοχυρωμένα όχι με την ανοχή, αλλά την προστασία του κράτους. Ότι δεν θέλω να δουλεύουν ανασφάλιστοι και να πεθαίνουν σε αυλές υπουργείων. Ότι δεν θέλω να γίνονται τα ίδια λάθη στο περιβάλλον με αυτά του παρελθόντος.

Όταν με ρώτησαν για την εκκλησία τους είπα ότι δεν θέλω να πληρώνονται οι υπάλληλοί της από το κράτος, δεν θέλω να εξαρτάται από αυτήν αν θα δοξάσει τον θεό του ένας …»άπιστος».

Όταν με ρώτησαν τους είπα ότι δεν θέλω να «ξεχνάει» το κράτος τις υποχρεώσεις των καναλιών με αντάλλαγμα την πλήρη υποταγή στα αφεντικά τους. Δεν θέλω ιδιοκτήτες μέσων να έχουν και άλλες επιχειρήσεις που κάνουν δουλειές με το κράτος.

Όταν με ρώτησαν τους είπα ότι δεν θέλω να ξεχάσω την Vodafone, την (υποτιθέμενη) αυτοκτονία του Κώστα Τσαλικίδη, την Siemens, τα εξοπλιστικά, τις «επιχορηγήσεις» προς τα κόμματα, τις καλοπληρωμένες ΜΚΟ. Τους είπα ότι δεν θέλω να τα ξεχάσουν ούτε και αυτοί. Ότι δεν θέλω να ξεχάσω πως δεν προστατέψαμε ελληνικά καράβια από επιθέσεις σε διεθνή ύδατα, ότι κάνουμε συμφωνίες για να παράγουμε όπλα μαζικής δολοφονίας με επεκτατικές, δολοφονικές κυβερνήσεις.

Εμένα, όταν με ρώτησαν, τους είπα την γνώμη μου.

Και αν συμφωνούσαν αρκετοί, η γνώμη μου θα γινόταν και πράξη.

Να το θυμάσαι, όταν, και αν σε ξαναρωτήσουν.

(photo via @Karpidis from flickr

10 thoughts on “Όταν με ρώτησαν, απάντησα.

  1. Λαμβάνοντας υπόψιν την κάλπη και την τελευταία σου πρόταση, δεν νομίζω ότι σε ρώτησαν κάτι απ’ όλα αυτά, φίλε αρκούδε. Απλά σου έδωσαν τη δυνατότητα να δώσεις λευκή επιταγή σε κάποιον, ώστε να λειτουργήσει στο όνομα σου. Άρα κατ’ ουσίαν κανείς δεν σε ρώτησε, όπως δεν ρώτησαν και κανέναν. Για να μπορούσαμε να τα εκφράσουμε όλα αυτά, θα έπρεπε να έχουμε πραγματική, άμεση δημοκρατία, που σημαίνει άμεση διακυβέρνηση των πολιτών. Αυτό που ζούμε σήμερα δεν είναι δημοκρατία, η δημοκρατία ήταν θέσμιση με λαϊκή/κοινωνική αυτοδιεύθυνση. Όλα τα άλλα με τα οποία συμφωνώ απόλυτα, μπορούν να δείξουν τις αρχές με τις οποίες μπορεί να υπάρξει μια αληθινή δημοκρατία.

    Πολύ καλοπροαίρετα.

  2. @Zed, @cybergoulion: ω, μα με ρώτησαν. Ξεκάθαρα με ρώτησαν. Υπάρχουν εναλλακτικά κόμματα (πλην των δύο μεγάλων) που έχουν θέσεις παρόμοιες, σε όλα τα επίπεδα, με αυτές που αναφέρω πιο πάνω.

    Τίποτα από ότι λέω δεν είναι τρελό. Τίποτα από όσα αναφέρω δεν είναι στην σφαίρα της φαντασίας: Τα ακούω, ως προτάσεις και θέσεις από κόμματα – που όμως παίρνουν 10%-5%-2% ή 0,2%.

    Να αλλάξουμε την δημοκρατία μας; ας πούμε ότι δεν έχω αντίρρηση. Μέχρι τότε όμως, δεν δουλεύουμε λίγο με αυτήν που έχουμε;

  3. «γιατί ο αρκούδος είναι μαλάκας»
    τα κίνητρά σου είναι εγωιστικά, λαϊκίζεις και η πολιτική σου ορθότητα είναι ανυπόφορη.

    Το να κλείνεις τα σχόλια από δήθεν σεμνότητα δε συνάδει με τη γόνιμη επικοινωνία που, κατά τα άλλα, επιθυμείς να προάγεις, αφού η επικοινωνία είναι εξ ορισμού αμφίδρομη.

  4. @Πηνελόπη «τα κίνητρά σου είναι εγωιστικά» (ισχύει, ξεκάθαρα), «λαϊκίζεις» (πολύ πιθανόν), «η πολιτική σου ορθότητα είναι ανυπόφορη» (μ’ αυτό γέλασα λίγο, δεν φημίζομαι για κάτι τέτοιο, πχ αλλά πες είναι υποκειμενικό, άλλοι μπορεί να την αντέχουν), «δήθεν σεμνότητα» (σωστό). Εν ολίγοις, με λες μαλάκα, σε ένα post που λέει, ξεκάθαρα και ομορφότατα, ότι είμαι μαλάκας. Αλλά είμαι μαλάκας που δεν αφήνω εσένα να με πεις μαλάκα, και σε πρόλαβα.

    Μαλακία μου 🙂

    Υ.Γ.: Πέρα από την πλάκα, και όσο «πολιτικά ορθό» και να ακούγεται αυτό που ακολουθεί, την γούσταρα ειλικρινώς την παρέμβασή σου.

  5. Δε σε λέω «μαλάκα». Αν ήθελα να σε πω «μαλάκα», θα σε έλεγα «μαλάκα».

    υγ: αυτό που πρέπει σώνει και καλά να βγεις «μαλάκας» κοίταξέ το

    υγ1: καλή συνέχεια, ειλικρινώς

  6. Αυτά τα κόμματα στα οποία αναφέρεσαι είναι τελείως άμοιρα ευθυνών; Π.χ στο χάλι των πανεπιστημίων και στους δημόσιους οργανισμούς. Πάρε ένα δήμαρχο που ανήκει ή υποστηρίζεται από αυτά τα κόμματα. Δεν θα βρεις ρεμούλα;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.