Ξαφνικά, που λέτε, ανακαλύψαμε την πυρίτιδα. Όλοι στην Ελλάδα μάθαμε οτι υπάρχει καρτέλ στην αγορά γάλακτος. Λες και δεν το ξέραμε, λες και μας είπαν κάτι για το οποίο ούτε υποψία δεν περνούσε από το μυαλό μας.

Σε λίγο θα μας πουν οτι υπάρχει καρτελ και σε άλλες αγορές, όπως των φρούτων και θα πέσουμε απο τα σύννεφα. Όχι και τόση υποκρισία, αδέλφια… Έλεος!

Έτσι τα γράφει το Ποντίκι εχθές, και εγώ έχω να συμπληρώσω:

Αμ στο πετρέλαιο; Αμ στο κόστος των τηλεπικοινωνιών; Αμ, αμ, αμ…

Αλλά δεν τσαντίστηκα με το ότι κλείνουμε τα μάτια μας. Όχι δα. Με την υποκρισία τσαντίστηκα και κάθομαι να γράψω τούτο δώ…

Είναι που λέτε, τα καρτέλ…

Αγοράζουν το γάλα 30 λεπτά το λίτρο – το πουλάνε 1,20 και βάλε.

Το ίδιο στα οπωροκηπευτικά, στο κρέας, στο πετρέλαιο παντού. Τα ‘παμε αυτά.

Μας κοιτάει με κακόμοιρο ύφος ο γεωργός και ο παραγωγός, και λέει «τι να κάνω παιδί μου, δεν βρίσκω να το πουλήσω αλλιώς, θα το δώσω όσο θέλουν».

Και τον λυπάσαι τον κακομοίρη, και λες «ρουφιάνες εταιρείες», και πας μετά στην ΕΒΓΑ της γειτονιάς σου, και παίρνεις το γάλα σου, και λες είναι γάλα τώρα αυτό; νεροζούμι είναι, και άμα βρεις μπουκάλι με αληθινό γάλα, το πλερώνεις και 2-3 ευρώ αμα λάχει γιατί έτσι είναι το γάλα το αληθινό με την πέτσα του.

Καλά ως εδώ; καλά. Κράτα το κακόμοιρο ύφος του παραγωγού ε; έχει σημασία.

Διαβάστε τώρα σε τι κινητοποιήσεις μπαίνουν οι παραγωγοί μας που αδικούνται:

Μυστική συμφωνία «τιμής» μεταξύ των γαλακτοβιομηχανιών, που εξαναγκάζει τους γαλακτοπαραγωγούς να δέχονται τις εξοντωτικές γι’ αυτούς και τη βιωσιμότητα των μονάδων τους τιμές, κατήγγειλαν τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγελαδοτρόφων Ελλάδας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Θεσσαλονίκη.

«Η μέση τιμή αγοράς γάλακτος από τον παραγωγό, που διαμορφώνεται περίπου στα 0,33 ευρώ ανά λίτρο, είναι εξοντωτική, όταν το κόστος παραγωγής ανέρχεται σε 0,36 ευρώ το λίτρο» επισήμανε το μέλος της Επιτροπής, Γιώργος Κεφαλάς.

Απαπα..

Αυτά γίνονται μέχρι τώρα. Έπρεπε να γίνουμε κώλος για να βγει κάποιος να τα πει…

Περιμέντε όμως, έχει και συνέχεια:

Για το λόγο αυτό, οι αγελαδοτρόφοι ζητούν να επανέλθουν οι τιμές στο ύψος που ήταν πριν από τις μειώσεις και για το επόμενο έτος αίτημά τους είναι η τιμή ανά λίτρο να διαμορφωθεί στα 0,40 ευρώ.

Ωπ! Λένε «θέλουμε ποιο πολλά, γιατί τα δικαιούμαστε». Μάλιστα.

Με μία μικρή διαφορά: Αν αυξηθεί η τιμή του παραγωγού, πόσο θα αυξηθεί η τιμή του προϊόντος;

Λένε δηλαδή οι παραγωγοί: «Επ! θέλουμε και εμείς μερίδιο απο τα κέρδη».

Σωστό θα μου πείτε. Δεν αντιλέγω.

Η εκβιαστική συμπεριφορά των γαλακτοβιομηχανιών αναγκάζει πολλούς γαλακτοπαραγωγούς να αποσυρθούν. Μάλιστα, ο κ. Κεφαλάς σημείωσε πως «πριν από δέκα χρόνια υπήρχαν περίπου 19.500 γαλακτοπαραγωγοί σε όλη την Ελλάδα, ενώ φέτος ανέρχονται σε 6.500».

Όσο για το μέγεθος της παραγωγής αγελαδινού γάλακτος, αυτό ανέρχεται σε 820.000 τόνους ετησίως. Την ίδια ώρα, η κατανάλωση γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων στη χώρα ξεπερνά τους 1.200.000 τόνους.

Όλο το άρθρο απο το In.gr

Δηλαδή; Δηλαδή, οι παραγωγοί αποσύρονται. Πάνω απο τα 2/3 αποσύρονται. Όμως δεν βλέπουμε τα τελευταία χρόνια μείωση των τόνων γάλακτος. Συνεπώς; Συνεπώς, ούτε λιγο ούτε πολύ, οι παραγωγοί μειώθηκαν, τα ζώα όμως παρέμειναν σταθερά (ή και αυξήθηκαν). Και, αφού αυξήθηκαν τα ζώα, σημαίνει οτι κάποιοι επένδυσαν. Το 30% των παραγωγών που απέμεινε, πήρε το 110% (και βάλε) της παραγωγής.

Που βρήκατε τα λεφτά για αυτό;

Κάπου υπάρχει ψέμα. Αν η τιμή πώλησης διαμορφώνεται στα 0,33 ευρώ ανά λίτρο» και η τιμή κόστους «ανέρχεται σε 0,36 ευρώ το λίτρο» τότε ο παραγωγός χάνει, όχι; Αλλά αφού χάνει, γιατί επενδύει; και μάλιστα σε τρελούς ρυθμούς;

Και για να φτάσουμε στο ζητούμενο, γιατί ζητάει αύξηση της τιμής, χωρίς πρώτα να έχει εξασφαλίσει μείωση της τιμής του παραγόμενου προϊόντος;

Θα μου πεις, αυτοί καλά κάνουν, την δουλειά τους.

Θα σου πω, δεν είναι υποκρισία όμως; Μέχρι τώρα δεν κάναμε τίποτα για τα καρτέλ, και τώρα που έγινε θέμα αυξάνουμε την τιμή;

Εγώ σαν τελικός καταναλωτής, δεν πρέπει να γκρινιάζω που πίνω το νεροζούμι με 1,20?

6 thoughts on “Το γάλα και το μέλι…

  1. Μία σημείωση: το ότι η παραγωγή έμεινε σταθερή ενώ μειώθηκαν οι παραγωγοί δεν γίνεται μόνο επειδή οι παραγωγοί που έχουν μείνει έχουν περισσότερες αγελάδες, αλλά και (κυρίως) γιατί ντοπάρουν τις αγελάδες με βιταμίνες και αντιβιωτικά και φάρμακα και αντισυλληπτικά ώστε να παράγουν περισσότερο, πολύ περισσότερο γάλα. (Δείτε το εκπληκτικό The Meatrix)

    Μία λύση που έχουμε είναι να επικροτήσουμε διαφορετικά μοντέλα παραγωγής. Εμείς (οι τυχεροί) στην επαρχία, μία λύση είναι να ερευνήσουμε από που μπορούμε να παίρνουμε όχι βιομηχανοποιημένο γάλα (για την Καλαμάτα μπορώ να σας πώ για όποιον ενδιαφέρεται).
    Εσείς (οι μη τυχεροί) στην Αθήνα, μπορείτε να παίρνετε γάλα από καταστήματα βιολογικών προιόντων (προτιμήστε ελληνικής παραγωγής ώστε να συμβάλετε όσο λιγότερο γίνεται στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, άλλη ιστορία με τις μεταφορές…).
    Και στις δύο περιπτώσεις πληρώνουμε περισσότερο για το γάλα, αλλά σίγουρα λιγότερο από τους λογαριασμούς της Nova και του κινητού μας, και του γυμναστηρίου, και του Ιατρικού Κέντρου….

  2. Η παρατήρησή σου έχει κάτι που έχω να ακούσω μέρες:

    Πρακτικό αποτέλεσμα.

    Προτρέπει να κάνουμε κάτι (αν και, μεταξύ μας, διαφωνώ να πληρώσω το γάλα 2-3 ευρώ όταν η παραγωγή αποκλείεται να κοστίζει τόσο – μόνο και μόνο επειδή η ΕΒΓΑ, η ΔΕΛΤΑ και η ΜΕΒΓΑΛ με κοροϊδεύουν) και αυτό έχει αξία.

    Ιδού. Μια πρόταση.

    Εγώ απο την σειρά μου, πιο κακός και πιο επιθετικός αν θέλεις, θα πρότεινα να μην αγοράσουμε γάλα με τιμή μεγαλύτερη των 0,80-0,90 λεπτών.

    Αλλά αν αυτό που λέω εγώ είναι οικονομικά συμφέρον, αυτό που προτείνεις εσύ είναι ποιοτικά σωστό.

  3. Δεν είναι απλώς ποιοτικά σωστό. Είναι σεβασμός προς τα ζώα και την ζωή. Τα σύγχρονα οικόσιτα γεννιούνται και πεθαίνουν στο σκοτάδι. Μόνο στέκονται, παίρνουν φάρμακα και περιμένουν να αρμεχτούν και να σφαγούν. Αν τα ζώα έχουν την παραμικρή συναίσθηση της πραγματικότητας, πόσο απίστευτα βασανιστική πρέπει να είναι η ζωή τους.

  4. Δεν αυξήθηκε Αρκούδε η ποσότητα παραγόμενου στην Ελλάδα γάλακτος. Ούτε καν έμεινε σταθερή. Η αυξημένη κατανάλωση που αναφέρεις και είναι σωστή, αντιμετωπίζεται με όλο και μεγαλύτερες εισαγωγές.
    Γι αυτό και οι βιομηχανίες πιέζουν να τους επιτραπεί να πουλάνε ως νωπό γάλα ακόμη περισσοτέρων ημερών στο ψυγείο.
    Για να μπορούν να το φέρνουν όχι μόνο από την ΕΕ αλλά και από τη Ν. Αμερική.

  5. Καλησπέρα αγαπητέ φίλε,

    όλα όσα περιγράφεις είναι πραγματικότητα εκτός απο το ότι μειώθηκαν οι παραγωγοί και η παραγωγή κατά παραγωγό αυξήθηκε. Αν ανατρέξεις σε επίσημα στοιχεία του Υπ. Αγρ. Αναπτ. θα δείς οτι ο ρυθμός ανάπτυξης, όχι ο μέσος, στην κτηνοτροφία είναι μονοψήφιος. Για να καλυφθεί η διαφορά στην απαιτούμενη ποσότητα γάλακτος δεν αυξήθηκαν οι επενδύσεις ή ο αριθμός των ζώων.
    Οπότε που πιστεύεις ότι βρέθηκε το υπόλοιπο? όχι με μαγικό τρόπο, απλά με εισαγωγές.

    Απο το κείμενο φαίνεται ξεκάθαρα ότι αυτός που το έγραψε δεν εχει την παραμικρή επαφή, με οποιονδήποτε τρόπο, με την παραγωγή γάλακτος. Γιατί να έχει άλλωστε???
    Προτείνω μια επιτόπια έρευνα σε παραγωγούς σε Βοιωτία και Μακεδονία και μια ολιγόλεπτη συζήτηση μαζί τους.

    Τίποτα άλλο, μόνο αυτό αρκεί.

    Ευχαριστώ για τον χρόνο αλλα και τον χώρο σου.

    Με εκτίμηση,

    Γιώργος Παπαδημητρίου

  6. Δυστυχώς οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, η μόνη συνεννόηση που είναι ικανοί να κάνουν, είναι να κλείσουν τους δρόμους!

    Αφού δεν είναι ικανοί να ενεργούν συλλογικά και να καθορίζουν οι ίδιοι τις τιμές των προϊόντων τους, αφήνουν να τις ορίζουν οι έμποροι. Όμως οι έμποροι κάνουν την δουλειά τους, και την κάνουν καλά.

    Γιατί απέτυχαν όλοι σχεδόν οι συνεταιρισμοί; Γιατί ο πονηρός ο Έλληνας δίνει χαμηλότερη τιμή από εκείνη του συνεταιρισμού ώστε να το πουλήσει όλο.

    Ο άλλος αγρότης που έμαθε οτι ο μήτσος δίπλα το έδωσε φθηνότερα, δοβάτε μη του μείνει απούλητο και το δίνει ακόμα φθηνότερα κλπ. Και καταντάνε να το δίνουν στην μισή τιμή από εκείνη που είχε ορίσει ο συνεταιρισμός.
    Αυτοί είμαστε, μικρόψυχοι, φοβητσιάρηδες, ατομιστές, εγωιστές και ασυνεννόητοι.

    Δεν καταλαβαίνουν οτι θα πρέπει να βγαίνουν στην αγορά ενωμένοι.

    Κάποτε οι έμποροι της Μυτιλήνης έφεραν φθηνά ψάρια από την Τουρκία, και οι ψαράδες τα περιέλουσαν με πετρέλαιο και τα έκαψαν στο λιμάνι! Αλλά μάλλον εκείνοι οι ψαράδες αποτελούν εξαίρεση …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.