Κατ’ αρχάς, σου εύχομαι καλή επιτυχία – με την προϋπόθεση να κοιμάσαι το βράδυ πριν τις εκλογές και να αναρωτιέσαι πως θα γίνεις καλύτερος για τον τόπο σου, όχι για το κόμμα, τους φίλους, το αφεντικό, τον μηντιάρχη, το λαμόγιο.

Έκατσα και έφτιαξα μία λίστα πραγμάτων που, αν κρίνω από το παρελθόν, δεν θα σου πει κανείς – αλλά που, πίστεψέ με, θα σου φανεί ΠΟΛΥ-ΠΟΛΥ χρήσιμη.

Τύπωσέ το, και κουβάλα το χαρτί μαζί σου. Κάθε βράδυ κοίτα το, και πες «ακολούθησα κατά γράμμα όσα λέει;» Αν όχι, να ξέρεις ότι χάνω εγώ. Και αν χάσω εγώ, ο ψηφοφόρος σου, να είσαι σίγουρος ότι χάνεις και εσύ.

Σημείωσε λοιπόν τα εξής:

  1. Το ζητούμενο δεν είναι να είσαι ο λιγότερο κακός. Το ζητούμενο είναι να είσαι ο περισσότερο καλός. Δεν θα κερδίσεις τίποτα αν ξεφτιλίσεις τον αντίπαλό σου. Κανείς δεν γουστάρει τελικά έναν γκρινιάρη που πλακώνεται με όλους τους γύρω του – για να φανεί αυτός καλός.
  2. Εχε λύσεις. Άκου τα προβλήματα του τόπου, και πες «Θα κάνουμε ΑΥΤΟ». Θα κάνουμε αυτό, παρεπιπτόντως στο λέω, δεν σημαίνει «θα διορθώσουμε το πρόβλημα», αλλά «θα διορθώσουμε το πρόβλημα ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ». Αν ο τρόπος συναντά αντιδράσεις, μάζεψε τις δύο πλευρές στο γραφείο σου.
  3. Αν δεν ξέρεις το θέμα, πες «Δεν γνωρίζω το πρόβλημα». Το εκτιμά ο ψηφοφόρος αυτό. Πες του «υπόσχομαι να το κοιτάξω μέχρι την τάδε ημερομηνία» και τήρησε τις υποσχέσεις σου. Κράτα το τηλέφωνο αυτού που σε ρώτησε, και ενημέρωσέ τον για τις θέσεις σου – ακόμα και αν διαφωνείτε.
  4. Άκου. Ο κόσμος δεν ξέρει μόνο το πρόβλημα, ξέρει και την λύση πολλές φορές. Απλώς δεν ταιριάζει η δική μου λύση με την λύση του διπλανού μου. Άκου τις λύσεις, όσες περισσότερες μπορείς, και σχημάτησε μία ξεκάθαρη θέση. Κοινοποίησέ την.
  5. Φτιάξε site. Βρες έναν άνθρωπο που πιστεύει σε σένα, και ανάθεσέ του να συμπληρώνει τον δικτυακό σου τόπο. Ως επισκέπτης θέλω να μάθω α) τα προβλήματα που έχεις εντοπίσει, β) τις θέσεις σου, γ) που θα σε βρω αν θέλω να σε γνωρίσω από κοντά, δ) πως θα επικοινωνήσω μαζί σου.
  6. Μην διανοηθείς να μην απαντήσεις σε οποιονδήποτε σε ρωτά οτιδήποτε.
  7. Πρόσεξέ με λίγο εδώ, γιατί έχει σημασία: Μην σπαμάρεις. Σπαμ είναι κάθε επικοινωνία που κάνεις προς κάποιον που δεν στην έχει αρχικά ζητήσει. Με την σειρά λάθους (μεγαλύτερο προς μικρότερο) είναι: να τον πάρει συνεργάτης σου τηλέφωνο, να στείλεις μαζικά sms, να στείλεις μαζικά email, να στείλεις μαζικά φυλλάδια. Είναι εύκολο, φθηνό, και φτάνει σε πολλούς θα μου πεις. Είναι ένας εύκολος, φθηνός, και πολύ πετυχημένος τρόπος να ξεφτιλιστείς θα σου πω εγώ. Αν δεν με πιστεύεις, δοκίμασε να πάρεις τηλέφωνο ΕΣΥ κάποιον άγνωστο μεσημαριάτικα. Θα σε πείσουν τα γαμοσταυρίδια.
  8. Θα σου πρότεινα να μην διαφημιστείς ΟΥΤΕ σε μη εξουσιοδοτημένους χώρους υπαίθριας διαφήμησης, ούτε καν σε εξουσιοδοτημένους που μπορεί να στερήσουν μία ζωή. Δεν έχει πλάκα η αφίσσα σου με το αίμα ενός οδηγού μηχανής επάνω. Δεν περνάει το σωστό μήνυμα. Για περισσότερα, ρώτα τον @andriotakis (http://andriotakis.wordpress.com/).
  9. Πρόσεξε την συμπεριφορά σου στις κοινωνικές σου εκδηλώσεις. Αν πας σε συνεστιάσεις κάθε τύπου, μην αργήσεις. Αν αργήσεις, ενημέρωσε να ξεκινήσουν χωρίς εσένα. Αν σου έρθει να βγάλεις λόγο, πνίξε αυτήν την ανάγκη. Δεν ήρθαν να ακούσουν εσένα. Περίμενε όση ώρα χρειαστεί μετά, για να μιλήσεις κατ’ ιδίαν με αυτούς που τους ενδιαφέρει να σε γνωρίσουν.
  10. Το μνημόνιο, το μεταναστευτικό, η εξωτερική πολιτική είναι ένα υπέροχο θέμα συζήτησης – για τους άλλους πολιτικούς. Εσύ, ασχολήσου με την πόλη σου.
  11. Αν ακούσεις μία φορά αυτόν που ξεκινάει με το «θα σε ψηφίσω», άκου εκατό αυτόν που θα σου πει «δεν θα σε ψηφίσω». Από αυτόν που λέει «δεν θα σε ψηφίσω» πρέπει να μάθεις

    γιατί.

  12. Αν ξεχάσεις τι σου είπα (όχι ποιος είμαι, τι σου είπα) τρία δευτερόλεπτα αφού μου γύρισες την πλάτη, κάνε καλύτερα μία άλλη δουλειά. Καμία δουλειά δεν είναι ντροπή.

Αυτά. Δώδεκα χρήσιμα πραγματάκια. Δεν βγάζουν καλό δήμαρχο/κοινοτάρχη/περιφεριάρχη, βγάζουν καλό άνθρωπο. Για τα υπόλοιπα, ζήτα την βοήθεια του πολίτη. Αν του έχεις φερθεί σωστά, θα την λάβεις.

21 thoughts on “Αγαπητέ υποψήφιε,

  1. «Και αν χάσω εγώ, ο ψηφοφόρος σου, να είσαι σίγουρος ότι χάνεις και εσύ.»
    Κάπου εδώ, ο υποψήφιος γέλασε και σταμάτησε να διαβάζει…

  2. @antidrasex Ξέρεις τι; φαίνεται περισσότερο ο μαλάκας ο υποψήφιος. Για κάθε έναν από αυτούς, έχει άλλους εκατό που δεν ενοχλούν, άλλους πέντε που τους νοιάζει ο τόπος, και άλλον έναν που μπορεί να προσφέρει. Αλλά αυτός που φαίνεται είναι ο παπάρας.

  3. @arkoudos
    Σαφώς. Και για αυτό ψηφίζω αυτούς που ΔΕΝ βλέπω. Μπορεί να μην ξέρω, αλλά η πιθανότητα να μου βγει σκάρτος είναι μικρότερη. (θεωρία πολιτικών παιγνίων :lol:)

  4. Εξαιρετικό, αν και μου ακούγεται λιγάκι ουτοπικό, γιατί οι πολιτικοί στην Ελλάδα (οι περισσότεροι) είναι μόνο πομποί κι όχι δέκτες. Οπότε απλά κάνουν πως ακούν.

  5. Ναι, οι άλλοι δε φαίνονται γιατί αν σκέφτονται με τον τρόπο που ζητάς (και με τον οποίο συμφωνώ απόλυτα) θα είναι σοβαροί άνθρωποι και δεν θα τους έχει περάσει από το μυαλό να ανακατευτούν με την πολιτική.

  6. @arkoudos
    Ήδη το έχω στείλει στους 5 υποψήφιους δημάρχους της περιοχής!

    @cybergoulion
    Υπάρχουν και σοβαροί άνθρωποι που ασχολούνται με την πολιτική..και συνήθως δεν εκλέγονται. Ας τους εντοπίσουμε λοιπόν και ας τους ανδείξουμε!

  7. Γιατί πρέπει να υποδείξουμε σε όλους όσους προσπαθούν να μας αντι-προσωπεύουν τι να κάνουν, και να μην το κάνουμε όλοι μαζί (αμεσο)δημοκρατικά;

    Γιατί πρέπει να επικροτούμε το γεγονός ότι η πολιτική είναι υπόθεση επαγγελματιών και όχι συλλογική υπόθεση της κοινωνίας;

  8. @Zed καταλαβαίνω απόλυτα τι εννοείς, και συμμερίζομαι εν μέρει την άποψή σου.

    Αλλά α) δεν έχει πιάσει ιδιαίτερα τόσα χρόνια, και β) πιστεύω ότι ο πολιτικός που μαθαίνει να σέβεται τον πολίτη, έστω και έτσι, συνεχίζει να το κάνει και μετά.

    Πολίτες που απαιτούν τον σεβασμό, ακόμα και όταν τον υποδεικνύουν όπως κάνω εγώ, προσδοκούν σε εκπαίδευση του πολιτικού.

    Θα κριθεί μετά, όταν ολοκληρωθεί το έργο του. Αυτή, είναι διαφορετική διαδικασία. Δεν λέω στο κείμενο «αν τα κάνετε αυτά θα σας ψηφίσουν». Λέω «αν τα κάνετε αυτά, θα σας λάβουν σοβαρά υπόψιν». Και μετά κρίνεται ο υποψήφιος, με σωστούς όρους.

    Αν και οι πολίτες εκπαιδευτούν να ζητούν το καλό του τόπου, και όχι τον διόρισμό του γιού στον Δήμο, ίσως βγει κάτι καλό από όλο αυτό, όχι;

    Χρήσιμο πάντως το σχόλιό σου, ομολογώ, και με έβαλε σε σκέψεις.

  9. @arkoudos
    Φυσικά και δεν το λέω για να μειώσω την προσπάθεια του κειμένου και την όλη φιλοσοφία του. Άλλωστε, ευκόλως καταφαίνεται από το σύνολο των αναρτήσεων σου ότι η επιδίωξη σου είναι καθαρά η κοινωνική ευημερία. Κάθε βήμα προς τη βελτίωση της ζωής μας είναι πολύ θετικό. Απλώς προκρίνω μια συνολική προσπάθεια δημιουργίας ενός διαφορετικού τρόπου θέσμισης, της (άμεσης) δημοκρατίας, χωρίς να ξεχνάμε και κάθε άλλο βήμα που μπορεί να βελτιώσει το σήμερα.

    Φιλικά και με σεβασμό.

  10. xaxaxa μα αφού τα έχουμε στήσει έτσι ώστε ο υποψήφιος να καερδίζει τα χαμένα του ψηφοφόρου.. :):)
    1. οι θεαματικότητες δυστυχώς σε διαψέυδουν.. :):)
    2. το «αυτό» είναι συνήθως δυσάρεστο.. δέ λέγεται ρε παιδί μου.. :):)
    3. μπα ο κόσμος δεν εκτιμά παρά τους ξερόλες.. :):)
    4. χαχα μα ο κόσμος αν ήξερε το πρόβλημα θα είχε ήδη ψηφίσει διαφορετικά.. ασε που ο καθένας ακούει μόνο τον εαυτό του.. :):)
    5. σε 4-5 εκλογές που ο υπόλοιπος κόσμος θα έχει βρεί κάποιο άλλο μέσο.. εμείς θα έχουμε ικανή διείσδηση για να παίζει ρόλλο.. :):)
    6. σιγά μην υπάρξουν ερωτήσεις.. :):)
    7. μα σπαμάρισμα είναι και να μη μπορώ να αποφύγω τη φάτσα τους όπου κι αν γυρίσω το βλέμα.. και έτσι γίνονται αναγνωρ΄σημοι.. και ψφίζουμε ΜΟΝΟ τους αναγνωρίσημους :):)
    8. το έθηξα στο 7. (θα ρωτήσω μετά :):))
    9. χαχα μα η νύφη και η ντίβα πάντα αργεί.. είναι θεσμός.. όπως και οι παπαρολογίες.. :):)
    10. και ποιός ενδιαφέρεται για την πόλη σου.. το θέμα είναι να φανείς.. μπας και τα καταφέρεις και στις βουλευτικές μετά :):)
    11. σιγά μη τον αγγαλιάσεις κι όλας τον αναιδέστατο.. :):)
    12. ε πρέπει να είσαι ξεδιάντροπος για να γίνεις πολιτικός.. :):)
    χαχαχα όπως κατάλαβες συμφωνώ μαζί σου.. αλλά με αυτές τις συμβουλές.. 2 ψήφους θα βρει.. τη δική σου και τη δική μου.. τη δική του δε θα τη βρεί.. θα ντραπεί να ψηφίσει τον εατό του.. :):)
    την καλησπέρα μου :):)

  11. Προσυπογράφω, τι άλλο να πώ !
    Αυριο αυτο θα τυπωθεί και θα δοθεί προς ανάγνωση σε κάτι υποψηφίους … απο αυτούς που πήραν η όχι ενα κομματικό χρίσμα. Ειδικά αυτοι που το πήραν, πάω ενα στοίχημα μεγάλο, οτι δεν θα διαβάσουν πάνω απο 3 γραμμές.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.