Ας ξεκινήσουμε όπως πάντα από τα γεγονότα: ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την διαμαρτυρία του προς την κυβέρνηση για την υπόθεση των 20 εκατομμυρίων ευρώ προς τα ΜΜΕ για την καμπάνια «Μένουμε Σπίτι» και «Μένουμε Ασφαλείς», και για το γεγονός πως η κυβέρνηση δεν έχει ακόμα δείξει την λίστα με τα ποσά που έδωσε σε κάθε ΜΜΕ που συμμετείχε στην καμπάνια (έχω γράψει ξεχωριστό, εξίσου τεράστιο άρθρο εδώ, διάβασέ το πριν συνεχίσεις), ετοίμασε ένα βίντεο που το διένειμε στο κανάλι του στο Youtube.

Το βίντεο είναι αυτό:

Από την στιγμή που βγήκε, συνάντησε ομολογουμένως ακραίες αντιδράσεις. Από την μία, πολίτες που συμφωνούσαν με το πνεύμα της διαμαρτυρίας, από την άλλη, φωνές αντίδρασης και θυμού από διάφορες ομάδες: από αυτούς που ανήκαν κυρίως στον δημοσιογραφικό χώρο, που εξοργισμένοι τόνιζαν ότι το βίντεο προσβάλλει συλλήβδην όλους τους δημοσιογράφους, από εκείνους που κατηγόρησαν το βίντεο για αντισημιτισμό, λόγω της αναφοράς του σε Μωυσή, από εκείνους τους ανθρώπους που κατηγόρησαν το βίντεο για σεξισμό καθώς η παρουσιάστρια είναι γυναίκα.

Την μεγαλύτερη δημοσιότητα αντίδρασης πήρε η ΕΣΗΕΑ που με ανακοίνωσή της μιλά για «απαράδεκτο διασυρμό συλλήβδην του δημοσιογραφικού κόσμου», κάτι που ανάγκασε τον Σκουρλέτη, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσει πως «δεν είχαμε πρόθεση να προσβάλλουμε τον δημοσιογραφικό κόσμο με αυτό το βίντεο», προσθέτοντας όμως πως «θέμα έχει την επιδίωξη της κυβέρνησης να διαμορφώσει ένα δίκτυο ΜΜΕ που θα της παρέχει άκριτη στήριξη, μέσω της απευθείας διάθεσης 20 εκατ. ευρώ για την καμπάνια «Μένουμε Σπίτι» με όρους αδιαφάνειας, καθώς αρνείται να αποκαλύψει τα ποσά που έλαβε κάθε Μέσο Ενημέρωσης». Αντίστοιχη ήταν και η δημόσια δήλωση της Όλγας Γεροβασίλη που κράτησε αποστάσεις, μιλώντας για «σποτ με πιθανώς ατυχή αποτύπωση».

Από την πρώτη στιγμή που βγήκε, ψάχνω να βρω τι με ενοχλεί με αυτήν την ιστορία.

Είναι το βίντεο του ΣΥΡΙΖΑ; Συνήθως, αντιπαθώ την ειρωνεία από τους πολιτικούς και τα πολιτικά κόμματα, την θεωρώ ως ένα κάκιστο τρόπο να επικοινωνήσεις τις ιδέες και τις απόψεις σου. Όταν γίνεται αυτό, συνήθως γίνεται γιατί θέλεις να εντυπωσιάσεις βάζοντας το επικοινωνιακό πάνω από το ουσιαστικό της θέσης σου. Ο ΣΥΡΙΖΑ βέβαια έχει ξεκάθαρα κατ’ εμέ τα κυριότερα μέσα επικοινωνίας απέναντί του, όχι μόνο τώρα, αλλά σχεδόν από τότε που θεωρήθηκε ικανό μέγεθος για να κυβερνήσει – οπότε θα είχε έναν επιπλέον λόγο να θεωρήσει κανείς αυτήν την καμπάνια όχι αναίτια προκλητική, μα περισσότερο ως μία έντονη καταγγελία, κάτι που θα μπορούσε να αλλάξει την εικόνα μου για στείρα ειρωνεία.

Είναι η διαμαρτυρία περί αντισημιτισμού; Προσωπικά, την βρίσκω άστοχη και την αντιμετωπίζω ως δικαιολογία απλώς επίθεσης στο βίντεο για πολιτικούς λόγους, αλλά από την άλλη, δεν έχω ιδέα αν όντως αυτή η αναφορά, με τον τρόπο που έγινε (παρότι αποτελεί ξεκάθαρα ευθεία καταγγελία για παλαιότερη αναφορά που εκθείαζε τον πρωθυπουργό), μπορεί να προσβάλλει όντως και τίμια, ανθρώπους που μάχονται πρωτίστως τον αντισημιτισμό. Δε νομίζω, αλλά ομολογώ πως δεν ξέρω σίγουρα.

Είναι οι αντιδράσεις; Από την μία, υπήρξαν θιγόμενοι δημοσιογράφοι οι οποίοι δεν θεωρώ ότι τιμούν τον ρόλο τους – και στην πραγματικότητα αυτοί αναφέρονται στο βίντεο, και χρησιμοποιούν τους σωστούς δημοσιογράφους και το λειτούργημα της δημοσιογραφίας ως ασπίδα για να καλυφθούν βολικά πίσω τους. Από την άλλη υπήρξαν ξεκάθαρα και φωνές που σέβομαι που ένιωσαν ενοχλημένοι με το βίντεο, και εξέφρασαν την αντίθεσή τους χωρίς να προσβλέπουν σε ίδιον όφελος.

Όλα αυτά έπαιξαν τον ρόλο τους, κυρίως το τελευταίο προφανώς, καθώς το θέμα εδώ είναι η δημοσιογραφία – αλλά ενώ όλα αυτά με ενόχλησαν, και συνέβαλαν να μου κάθεται κάτι σαν αγκάθι, σαν σφίξιμο στον λαιμό δεν μπορούσα να εντοπίσω τι.

Και μετά κατάλαβα: Το ερώτημα που θα με βοηθούσε να καταλάβω τι με ενοχλεί σ’ αυτήν την ιστορία είναι «τι είναι δημοσιογραφία;». 

~

Αν ήμουν δημοσιογράφος, θα έπρεπε να έχω για όλα όσα συναντώ μπροστά μου ένα «γιατί». «Έχει δίκιο ο ΣΥΡΙΖΑ που θεωρεί πως μένει εκτός ενημέρωσης; Αν έχει, γιατί συμβαίνει αυτό;»  «Γιατί η κυβέρνηση δεν έδωσε την λίστα ποσών και παραληπτών με διαφάνεια πριν ξεκινήσει η καμπάνια»; «Γιατί συγκεκριμένες ειδήσεις δεν παίζουν από συγκεκριμένους σταθμούς;» «Γιατί κάποια μέσα παίρνουν αποδεδειγμένα περισσότερο κρατικό και μη χρήμα από αυτό που δικαιούνται;» «Ισχύουν οι καταγγελίες Βαξεβάνη ότι δεν έχει διαφημίσεις; Ισχύει ότι ο Κ.Μητσοτάκης παρενέβει για να μην μπουν; Αν ναι, γιατί;» 

«Ξέρω ή υποψιάζομαι πολιτικούς που πληρώνουν, άμεσα ή έμμεσα δημοσιογράφους για να περνάνε δικές τους θέσεις και γραμμές;»  

«Ξέρω ή υποψιάζομαι συναδέλφους μου που δεν κινούνται από αμιγώς δημοσιογραφικό αλλά από προσωπικό, οικονομικό κριτήριο; Γιατί το κάνουν, ποιος τους χρηματοδοτεί, ποιος επωφελείται;»

«Αν ξέρω, ή υποψιάζομαι συναδέλφους μου, γιατί δεν έχω πει τίποτα; Γιατί δεν το ερευνώ;»

~

Αν ήμουν δημοσιογράφος, θα ήμουν δικαιολογημένα έξαλλος με αυτό το video. Δεν θα μου έφταναν πέντε εφημερίδες και τριάντα ραδιοτηλεοπτικές ώρες να εκφράσω την οργή και τον αποτροπιασμό μου. Θα χαλούσα τον κόσμο, θα μίλαγα στους φίλους μου, θα έγραφα στα προσωπικά social μου, στα μέσα που δουλεύω, θα έβγαινα με μία ντουντούκα να ουρλιάξω.

…αφού όμως πρώτα θα απαντούσα σε δύο ερωτήσεις:

Υπήρξε αδιαφάνεια στην πληρωμή είκοσι εκατομμυρίων ευρώ από την κυβέρνηση προς τα μέσα μαζικής ενημέρωσης;

Υπήρξε μεροληψία και εκδικητική συμπεριφορά από την κυβέρνηση προς συγκεκριμένα μέσα που την ελέγχουν;

Μου φαίνεται τελείως ξεκάθαρο: Ξέρω, ή υποψιάζομαι έστω, πως έχουν βάση αυτές οι καταγγελίες;

Είναι απόλυτα εσωτερική η διαδικασία. Δεν χρειάζεται να μάθει κανείς την απάντηση. Εγώ και η συνείδησή μου: Έχουν δίκιο;

Γιατί;

Επειδή θα ήμουν δημοσιογράφος, δεν υπάρχουν τρεις επιλογές. Υπάρχουν μόνο δύο: Έχουν δίκιο, ή δεν έχουν δίκιο. Δεν μπορώ να πω «δεν ξέρω» – γιατί είμαι δημοσιογράφος, οφείλω να ερευνήσω, το οφείλω στο ίδιο πάθος που με καθοδήγησε και με το οποίο ένιωσα πως θέλω να διαμαρτυρηθώ, να ουρλιάξω, να αντιδράσω. 

Αν δεν έχουν δίκιο, τότε όλος ο θυμός μου μπορεί να πάει σ’ αυτόν που έφτιαξε το βίντεο. Είναι ένα απαράδεκτο, σιχαμένο βίντεο, που τσουβαλιάζει και καταστρέφει την δημοσιογραφία, και μαζί μ’ αυτήν καταστρέφει κάθε έννοια ελέγχου της εξουσίας και του λειτουργήματος που στηρίζει την δημοκρατία μας. Τότε ο κάθε δημοσιογράφος πρέπει να ενωθεί με τον διπλανό του, πρέπει να σταθούν όλοι μαζί, σαν μία γροθιά, χέρι χέρι παρουσιαστές ιδιοκτήτες και συντάκτες αντιμέτωποι σε όποιον λοιδωρεί και εξευτελίζει τις αξίες και τις θυσίες τους.

Αν όμως έχουν δίκιο;

~

Συνάντησα πάνω από μία φορά, ακόμα και από ανθρώπους που συμπαθώ και σέβομαι, την άποψη «έχουν δίκιο, αλλά με αυτό το βίντεο το χάνουν». Αυτό, τελικά, με ενοχλεί σε όλη αυτήν την ιστορία. Οτι το δίκιο χάνεται, βολικά, μετακινείται λίγο πιο πέρα, και η αντίληψή μας πρέπει να επικεντρωθεί στο «λάθος».

«Ναι, έχουν δίκιο, αλλά…»

ΠΑΝΤΑ θα υπάρχει ένα λάθος. Σας το υπογράφω. ΠΑΝΤΑ κάποιος που καταπιέζεται θα κάνει κάποιο λάθος. Κάποια ενέργειά του θα είναι διφορούμενη. Κάποιον θα θίξει. Στον θυμό του θα υπερβάλλει. Μπορεί και να αδικήσει, ναι. Μπορεί και να κάνει και μεγαλύτερη ζημιά – εδώ να είμαστε για να κρίνουμε.

Το δίκιο του όμως, δεν το χάνει. Είναι προσβολή να το ξεστομίουμε αυτό! Και πρέπει να τον προστατέψουμε εμείς από το να μην το χάνει, όχι μόνο να μην του το στερούμε. Πρέπει να το προστατέψουμε!

Γιατί το δίκιο, δεν είναι του ΣΥΡΙΖΑ που φτιάχνει αυτό το ενοχλητικό για πολλούς βίντεο. Το δίκαιο δεν είναι του Βαξεβάνη, ή της ΕφΣυν που διαμαρτύρονται για την κρατική εξουσία και την ασφυξία που προκαλεί: Το δίκαιο είναι όλων μας. Είναι το δίκαιο της δημοσιογραφίας, του ελέγχου της εξουσίας, της δημοκρατίας όλων μας! Όπως κάθε δημοσιογράφος που όντως τα παίρνει δεν μπορεί να βάζει ως ασπίδα την δημοσιογραφία για να σωθεί -μπορεί, αλλά δεν πρέπει να τον αφήσουμε να το κάνει- έτσι δεν πρέπει να αφήσουμε κανέναν να τολμήσει χωρίς αντεπιχείρημα να πει «ναι, αλλά έτσι έχασε το δίκιο του»!

Όχι, δεν μιλάμε μόνο για το δίκιο του.

Γιατί ναι, αν ήμουν δημοσιογράφος, και μου έκοβαν άδικα την διαφήμιση, αν έκαναν χρήση της εξουσίας τους, θα ήμουν εξίσου έξαλλος – όχι μόνο με αυτούς που μου την κόβουν, αλλά και με αυτούς που αποφεύγουν το βλέμμα μου. Γιατί θα έκοβαν το δίκαιο ψωμί των παιδιών μου, και τα φτερά μου να κάνω αυτό που πιστεύω χωρίς εξαρτήσεις. Αυτό θα ήταν το δίκιο μου. Γιατί ναι, αν ήμουν πολιτικός, και τα λάθη του αντιπάλου μου εξαφανίζονταν, και τα δικά μου μεγεθύνονται, θα ήμουν έξαλλος – όχι μόνο με αυτούς που ελέγχονται από την εξουσία, ούτε με μόνο με την εξουσία που τους ελέγχει, αλλά και με αυτούς που κάνουν ότι κοιτούν αλλού, ή λένε «ναι, αλλά έτσι είναι και έτσι ήταν πάντα, όποιος έχει την ισχύ, ελέγχει και την δημοσιογραφία, τι να κάνουμε τώρα». Ναι, αυτό θα ήταν το δίκιο μου.

Και αυτό το δίκαιο έρχεται με ένα σαφέστατο κόστος. Ο ΣΥΡΙΖΑ θυμώνει αυτούς που είναι τίμιοι, και που είναι απολύτως σαφες, έχει ανάγκη για να μεταδώσει την πολιτική του. Ο Βαξεβάνης και η ΕφΣυν, κάνουν εχθρούς τους συναδέλφους και φίλους, όταν διαμαρτύρονται πως κάποια λεφτά πήγαν αδιαφανώς σε κάποιες τσέπες. Τα παιδιά του ThePressProject, για να παραμείνουν τίμιοι δημοσιογραφικά, αναγκάζονται να δουλεύουν για λίγα, ή για καθόλου, όταν η αγορά δίπλα καλοπληρώνεται βρώμικο χρήμα. Τα παιδιά του omniatv αναγκάζονται να διαθέσουν τον ελεύθερο, προσωπικό τους χρόνο για να υπερασπιστούν αυτό που θεωρούν σωστό. Απαιτείται μία θυσία να διαμαρτυρηθείς γι’ αυτό που πιστεύεις ότι είναι σωστό, για το δίκιο σου.

Οι έννοιες είναι πολύ πιο βασικές εδώ. Οι κατηγορίες είναι πολύ πιο σημαντικές. Χρήματα αλλάζουν χέρια επηρεάζοντας απόψεις. Εξουσία που φιμώνει και στραγγαλίζει οικονομικά όποιον της αντιτίθεται. Ένας κλάδος που αρνείται πεισματικά επανειλημμένα να κάνει την δουλειά του.

Δεν αφορά τον Σύριζα, τον Βαξεβάνη ή την ΕφΣυν πια όλο αυτό – αν τους αφορούσε ποτέ αποκλειστικά.

Κανένα βίντεο, καμία άποψη, καμία βλακεία που θα ξεστομίσει κάποιος δεν πρέπει να αφήσουμε να γίνει πιο σημαντική από την καταστροφή που καταγγέλλεται ότι συμβαίνει.

Μπροστά στο δάσος που καίγεται, μπροστά στα μάτια μας, εδώ και τόσα χρόνια, κάποτε αργά, τώρα με τρομακτική ταχύτητα και ένταση, έχουμε δύο ξεκάθαρες επιλογές: Το να κοιτάμε το δάχτυλο, αν έχει βρώμικα νύχια, ή το να δούμε στην καταστροφή που δείχνει, και να βρούμε τρόπους να μετριάσουμε την ζημιά.

Το σίγουρο είναι πως με αυτήν την καταστροφή, το οξυγόνο της δημοσιογραφίας τελειώνει για όλους μας.

Και αν συμφωνήσουμε όλοι πως έχουν, τελικά δίκιο, αυτό το δίκιο, είναι τόσο μεγάλο, τόσο σημαντικό, που δεν χάνεται με κανένα βίντεο.

Την Κυριακή 6 Μαρτίου 2016, πριν τρεις μόλις ημέρες, έγινε κάτι που θεωρώ ότι είναι εντυπωσιακό: Αρκετές χιλιάδες άνθρωποι, πήγαν μέχρι το Σύνταγμα, και άφησαν από τις 10 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα ο,τι μπορούσε ο καθένας – από το υστέρημά του, ως βοήθεια για τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

Κυρίως για τους πρόσφυγες, μα όχι μόνο γι’ αυτούς.

Γιατί είναι εντυπωσιακό;

Κυρίως γιατί κατά την δική μου οπτική πλευρά, οι πρόσφυγες έχουν δεχθεί μία απίστευτη επίθεση (εντός των τειχών μας, μα προφανώς όχι μόνο), μία δαιμονοποίηση σχεδόν χωρίς προηγούμενο, όχι μόνο από τις ρατσιστικές φωνές που κατά παράδοση ενοχλούνται από οτιδήποτε ξένο, μα και από τους μετριοπαθέστερους εξ υμών – κάτι που μου προκαλεί, διαρκώς, μεγάλη εντύπωση.

Έχει γίνει θεωρώ μία εκτεταμένη (και, με μεγάλη προσοχή θα έλεγα και συνειδητή) προσπάθεια να απολέσουν την προσφυγική τους ιδιότητα, να θεωρηθούν «πρόβλημα», να είναι δακτυλοδεικτούμενοι γιατί έχουν κινητά(!) ή ένα δεύτερο ζευγάρι παπούτσια, να συζητάμε για την φυλάκισή τους(!) σε ειδικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, να εξομοιωθούν (με αρνητικό πρόσημο) με τους οικονομικούς μετανάστες – και όλοι μαζί να γίνουν οι «λαθρομετανάστες», για τους οποίους είμαστε ήδη από το παρελθόν εξοπλισμένοι να τους προσάψουμε πολλά («φέρνουν αρρώστιες», «ρίχνουν την ποιότητά μας», «θα μας φάνε τις δουλειές», «μας ισλαμοποιούν», «δεν χωράμε» και άλλα αντίστοιχης ποιότητας)

Αυτή η εικόνα υπάρχει χρόνια – και επανέρχεται με συγκεκριμένες δηλώσεις κυρίως από τον πολιτικό και θρησκευτικό χώρο, φουντώνοντας, σε κάθε κύμα, μία επιφύλαξη στην καλύτερη περίπτωση και μία αμφιβολία στον κόσμο, σε ανθρώπους που δεν έχουν πρόσβαση στην ενημέρωση για το τι είναι ο μετανάστης, τι ο πρόσφυγας, και τι δικαιώματα έχει ο καθένας σε κάθε πολιτισμένη χώρα.

(Όπως είδατε, περιγράφω χωρίς συναισθηματισμούς όπως συνηθίζω, just the facts αυτήν την φορά)

Την Κυριακή λοιπόν, θεωρώ ότι αυτό που έγινε είναι εντυπωσιακό. Όχι μόνο εγώ – όλοι όσοι κατάφεραν να πάνε, είτε για να βοηθήσουν είτε για να ..βοηθήσουν αυτούς που βοηθούν, το περιγράφουν ως μία στιγμή αγαλλίασης, μία απόδοση μίας άλλης πραγματικότητας, διαφορετικής από τις κομμένες γουρουνοκεφαλές και τα οργωμένα χωράφια, τα καμμένα στρατόπεδα και τις αισχρές επίσημες και μη δηλώσεις.

Αλλά, το μάθαμε;

Σε μία προσπάθειά μου να εξηγήσω μέσω twitter στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας ότι αυτή είναι η εικόνα που πρέπει να υποστηριχθεί, ότι σ’ αυτό είναι που πρέπει να επενδύσουμε ακόμα περισσότερο, ότι αυτό είναι ένα παράδειγμα ότι ο ρατσισμός δεν έχει πάρα μόνο κραυγές, μα η αλληλεγγύη έχει ρίζες για να φυτρώσει μία καλύτερη μέρα για όλους, ένας συνσχολιαστής με προβλημάτισε με ένα σχόλιό του:

Ξεκίνησα (πάλι περιγράφω χωρίς συναισθηματισμούς, τους χρωστώ για άλλο άρθρο) να αναζητώ την αλήθεια. Είναι δυνατόν να αγνοήθηκε η ενέργεια περισσότερων από δέκα χιλιάδων ανθρώπων, εκατοντάδων εθελοντών, στην κεντρικότερη πλατεία της Αθήνας; Είναι δυνατόν τα μεγάλα ΜΜΕ να έκαναν ότι …δεν είδαν αυτό (το για μένα κορυφαίο ίσως γεγονός συλλογικής αλληλεγγύης) και να μην του χάρισαν …ούτε μία αναφορά;

Είδα τα κεντρικά δελτία ειδήσεων της Κυριακής online. Καμία απολύτως αναφορά. Είδα τα κεντρικά δελτία ειδήσεων της Δευτέρας, της επόμενης μέρας, μήπως και …δεν ήταν έτοιμοι να δείξουν κάτι τέτοιο στο δελτίο τους λόγω Σαββατοκύριακου.

Καμία – απολύτως – αναφορά.

Έχω ειλικρινά βραχυκυκλώσει.

~

Κοιτάξτε, είμαι προετοιμασμένος για κάποια πράγματα. Πχ η πρόσφατη πορεία που έγινε στην Θεσσαλονίκη με τους αντίθετους στην Eldorado Gold και την «επένδυση» στις Σκουριες, είμαι προετοιμασμένος ότι δεν θα παίξει. Δεν το καταλαβαίνω, μα είμαι προετοιμασμένος. Η είδηση ότι ο Παπασταύρου πλήρωσε ένα πρόστιμο μερικών εκατομμυρίων, επίσης, είμαι προετοιμασμένος ότι δεν θα χωρέσει στα δελτία ειδήσεων. Η νέα έρευνα για το The Mall, επίσης, δεν θα αναφερθεί πουθενά.

Ok, δεν μ’ αρέσει, αλλά το καταλαβαίνω. Κάποιοι ενοχλούνται, κάποιοι έχουν συμφέροντα, κάποιοι μέτοχοι θα αντιδράσουν -το καταλαβαίνω.

Μα αυτό;

Τι κακό μπορεί να έχει, ποιους μπορεί να ενόχλησε αυτή η μεγαλειώδης ενέργεια; Σε ποιους μπορεί να έκατσε στραβά, και τι σχέδια μπορεί να χαλάει η εικόνα πάνω από δέκα χιλιάδων Αθηναίων που δίνουν, εν μέσω κρίσης και ανασφάλειας για τον καθένα μας, ο,τι μπορεί ο καθένας, για τους πρόσφυγες; Δεν είναι ότι δεν έγινε – έγινε, δεκάδες αναφορές στο διαδίκτυο πιστοποιούν και τον κόσμο, και την συγκίνηση που προκάλεσε.

Γιατί να αγνοηθεί έτσι; Γιατί να μην επικοινωνηθεί;

Ειλικρινά, δεν το χωράει ο νους μου. Δεν μπορω να κατανοήσω γιατί ΟΛΟΙ οι μεγάλοι τηλεοπτικοί σταθμοί, και ΟΛΑ τα εντυπα μέσα στα εξώφυλλά τους, έκαναν ότι δεν είδαν αυτό που θα έπρεπε να κάνει περήφανους όλους τους Έλληνες.

Νόμιζα ότι ρατσισμός έχει φυτρώσει, και έκανα λάθος, οι άνθρωποι έδειξαν την ψυχή τους. Χωρίς ανταλλάγματα, χωρίς να προσδοκούν σε προσωπική προβολή, ή διαφήμιση για την ενέργειά τους.

Νόμιζα ότι όλοι ήμασταν υπερήφανοι με αυτήν την δήλωση αλληλεγγύης, μα έκανα λάθος, και αδυνατώ να κατανοήσω γιατί.

Κάποιοι φαίνεται δεν είναι υπερήφανοι, και τυφλώνουν τους πάντες για να μην δουν αυτήν την εκκωφαντική (κατ’ εμέ) δήλωση.

Και δεν έχω καμία εξήγηση γι’ αυτό.

~

Δελτία ειδήσεων:

Mega 7/3/2016
Σκαι 7/3/2016
Σκαι 6/3/2016
Antenna 7/3/2016
Antenna 6/3/2016

Εξώφυλλα εφημερίδων Δευτέρας, 7 Μαρτίου 2016

update: Μάζεψα όσα περισσότερα tweets μπορούσα για το θέμα, για να μην ξεχαστούν. Έκανα αναζήτηση με την λέξη «Σύνταγμα» οπότε, μοιραία, πολλά έμειναν έξω – αν μου στείλετε θα τα προσθέσω 🙂

Ο ρεπόρτερ κουνάει το χέρι του. Το πλάνο έχει ήδη ανοίξει, μα ο ίδιος δεν το ξέρει, και η κίνησή του καταγράφεται. Οι συνεννοημένοι αγρότες, λίγο ξαφνιασμένοι, ρίχνουν τις καρδάρες – το γάλα χύνεται στα πόδια του ρεπόρτερ και του συνεντευξιαζόμενου.

Το θέαμα έγινε.

Αυτό το θέαμα, όντως, δεν έχει ημερομηνία. Όσοι έχουν την ευκαιρία να θέσουν τις θέσεις τους στο σπίτι κάθε τηλεθεατή, θα το εκμεταλλευτούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Τα συνθήματα, θα ειπωθούν εκείνη την ώρα, χάρη σε κάποιον που θα τους ειδοποιήσει ότι είναι «στον αέρα». Όλοι θα είναι μαζεμένοι πίσω – επιβάλλεται η συγκέντρωση να είναι μαζική. Το πάθος θα ξεχειλίσει – ακόμα και αν είναι παροδικό: πόσο κρατά ένα ρεπορτάζ; Ένα, δύο, πέντε λεπτά; Το μήνυμα πρέπει να περάσει στο γυαλί. Είτε είναι προεκλογικός λόγος, είτε είναι διαμαρτυρία, είτε από τα δεξιά, είτε από τα αριστερά, είτε εντός, είτε εκτός Ελλάδας, το θέαμα της ενημέρωσης είναι πράγματι το ίδιο παντού.

Τα λέει σήμερα και ο Δημήτρης Οικονόμου, στον ΣΚΑΙ.

Το πρόβλημα είναι ότι αυτή είναι η δημοσιογραφία που έχουμε, όχι αυτή που χρειαζόμαστε. Είναι η δημοσιογραφία που χρησιμοποιείται όχι για να περάσει απλώς την είδηση, μα την είδηση που πρέπει να περαστεί. Η δημοσιογραφία εργαλείο, που αποδέχεται, μαζί της και εμείς, ότι η ουσία είναι στο θέαμα, στις καλύτερες τηλεθεάσεις, στο πιο χοτ γεγονός.Ο βουλευτής που θα κάνει την περισσότερη φασαρία, που θα πει τα πιο απίστευτα πράγματα, θα φωνάξει πιο δυνατά ή θα τραβάει τα βλέμματα, θα γίνει περιζήτητος. Όποιος μεταδώσει πιο συμπυκνωμένα τον κόσμο στην προεκλογική εκστρατεία θα είναι ο αγαπημένος του πολιτικού.

Ξαφνικά, η δημοσιογραφία δεν εμφανίζει ψυχρά την αλήθεια – εμφανίζει μια εικονική αλήθεια. Μια φτιασιδωμένη αλήθεια. Σκηνοθετεί μια αλήθεια. Δεν την ξεγυμνώνει μπροστά στα μάτια μας, δεν την αμφισβητεί διαρκώς ως οφείλει- την ντύνει με τα πιο ενδιαφέροντα χρώματα.

Η αλήθεια γίνεται προϊόν.

Ως προϊόν όμως, η αλήθεια δεν είναι πια αλήθεια. Ένας χυμένος από αγανάκτηση κουβάς με γάλα, που πρέπει να εντυπωσιάσει στα 5′ αναλογούμενου χρόνου στο δελτίο ειδήσεων. Μία συγκέντρωση πολιτικού, που πρέπει να «ξεχειλώνει» στο κάδρο του σκηνοθέτη, ακόμα και αν πρόκειται για πενήντα άτομα. Η είδηση θα περάσει από πρίσμα, ο δολοφόνος θα γίνει «μανιακός» αν αυτό φέρει περισσότερη τηλεθέαση και κρατήσει το κοινό, ή μία είδηση αποσιωπηθεί τελείως αν αυτό βολέψει κάπως κάπου:

> Το ξέρατε πχ ότι έκαναν απεργία πείνας στην Ελλάδα το 2014 περίπου τέσσερις χιλιάδες άνθρωποι, μία από τις μεγαλύτερες στα χρονικά στην Ευρώπη; Όχι, γιατί δεν εμφανίστηκε ως είδηση ποτέ, σε κανένα δελτίο ειδήσεων των μεγαλύτερων ΜΜΕ.

> Το ξέρετε πχ ότι υπήρξε τρομοκρατικό χτύπημα στην Coca-Cola στην Ελλάδα το 2013; Ότι φιάλες της τις είχαν αναμίξει με οξύ, αναγκάζοντας την εταιρία σε πλήρη απόσυρση όλου του υλικού της; Όχι – παρά την ανακοίνωση και από την εταιρία και από την αστυνομία – γιατί δεν θεωρήθηκε αρκετά σημαντικό ώστε να πάρει τον χρόνο που της αναλογούσε ως είδηση. Δεν αναφέρεται ποτέ ούτε καν ιστορικά ως τρομοκρατική ενέργεια!

Αναφέρω μόλις δύο κραυγαλέα παραδείγματα – υπάρχουν δεκάδες, πολλά δεν τα ξέρω ούτε και εγώ. Θα απέκρυπτε ένας δημοσιογράφος τέτοιες ειδήσεις; Ποτέ, σε κανένα σημείο του κόσμου, κανείς αληθινός δημοσιογράφος που σέβεται την αλήθεια. Μα όταν η αλήθεια είναι προϊόν, μπορεί να γίνει ανταλλάξιμο. Μπορεί να χάσει την σημασία της, ή να διογκωθεί – ανάλογα με το τι ισχυροποιεί την αξία της ως προϊόν.

Όταν η αλήθεια φτιασιδώνεται, θετικά ή αρνητικά – δεν είναι πια αλήθεια. Όταν ο δημοσιογράφος ανέχεται την αλλαγή αυτή (πόσο μάλλον όταν ο ίδιος την επηρεάζει) δεν είναι πια δημοσιογράφος: Είναι σκηνοθέτης. Φτιάχνει μία ιστορία. Δεν την περιγράφει πια, την δημιουργεί, όπως νομίζει εκείνος.

Όταν συμφωνεί μαζί της, για παράδειγμα, αποκτά σημασία και αξίζει προβολής. Όταν διαφωνεί μαζί της, θα αναφερθεί τον ελάχιστο δυνατόν χρόνο. Το μάθαμε σχετικά πρόσφατα, και αρκετά βίαια αυτό.

Αυτή είναι η δημοσιογραφία που έχουμε, ναι, μα όχι αυτή που χρειαζόμαστε. Η δημοσιογραφία που χρειαζόμαστε, δεν διαχειρίζεται την είδηση, αναδεικνύει την αλήθεια – είτε της αρέσει, είτε όχι:

Δύο «ερασιτέχνες» πολίτες-δημοσιογράφοι του OmniaTV, όταν επέκειτο η μεταφορά των Ρομά στον καταυλισμό Πατέρας, άκουσαν τις ενστάσεις τους, πήγαν οι ίδιοι με το αυτοκίνητό τους, και κατέγραψαν ο,τι είδαν. Χωρίς φτιασιδώματα, μουσικές επενδύσεις για εφέ, ή φτιαχτά πλάνα υπο εντυπωσιακή γωνία. Αυτές οι σκηνές, που αποδείκνυαν τις καταγγελίες των Ρομά, δεν είχαν παιχτεί μέχρι τότε ποτέ, σε κανένα ρεπορτάζ. Όσα ανέφεραν ως τότε οι δημοσιογράφοι (και πολλοί και στην συνέχεια) ήταν αναπαραγωγές των κυβερνητικών δελτίων τύπου. Ουδείς είχε αναζητήσει την αλήθεια.

~

Και κάτι ακόμα, πριν κλείσω.

Ο δημοσιογράφος Δημήτρης Οικονόμου, ενοχλημένος από τις αντιδράσεις, αναφέρει για την σκηνοθεσία του χυμένου γάλακτος:

«Πρόκειται περί απίστευτης γελοιότητας ορισμένων ηλιθίων που δεν ξέρουν πως γίνεται η τηλεόραση και λένε ότι ο ΣΚΑΙ σκηνοθέτησε το χύσιμο του γάλατος. Έτσι γίνεται στην εικόνα! Ο αγρότης το χύνει το γάλα και κάνει τη δουλειά, για να το δεις εσύ. Εμείς, οι υπόλοιποι. Πως θα γίνει αλλιώς;»

Δεν είναι ότι δεν ξέρουμε πως γίνεται η τηλεόραση αγαπητέ κύριε Οικονόμου. Ξέρουμε καλά πως γίνεται η τηλεόραση. Απλώς μας ενοχλεί που γίνεται έτσι. Δεν θέλουμε να γίνεται έτσι. Για αυτό αντιδράμε – όχι γιατί δεν ξέρουμε:

Γιατί δεν θέλουμε την δημοσιογραφία που έχουμε. Δεν θέλουμε την δημοσιογραφία που θέλετε να μας δώσετε. Θέλουμε αυτήν που χρειαζόμαστε.

Και αν επιμείνουμε να την ζητάμε, όσο γελοίοι και ηλίθιοι να σου φαινόμαστε τώρα – θα την κερδίσουμε κιόλας.

Πρώτα, όπως συνηθίζω καμιά φορά, τα γεγονότα:

Την Δευτέρα, στο site της Ζούγκλας και στην εφημερίδα Espresso (αν έχω καταλάβει σωστά) φτάνει ένα πακέτο. Μέσα περιέχει ένα μπουκάλι αναψυκτικού Coca Cola light 500ml και ένα usb stick.

Το usb περιέχει ένα κείμενο, που με την σειρά του εξηγεί το περιεχόμενο: Το μπουκάλι περιέχει εκτός από την συνηθισμένη κόκα κόλα και 100ml υδροχλωρικού οξέως, αλλά μοιάζει σφραγισμένο και ανέπαφο, σαν να μην έχει ανοιχθεί ποτέ.

Οι συντάκτες του διατείνονται ότι έχουν στην κατοχή τους 64 αντίστοιχα μπουκάλια Coca Cola light, και 42 μπουκάλια Nestea όλων των γεύσεων, και έχουν σκοπό να τα αναμείξουν με τα συνηθισμένα σε διάφορα μαγαζιά της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Έχουν και ένα video στο οποίο δείχνουν ότι μπορούν να πειράξουν το περιεχόμενο ενός μπουκαλιού, χωρίς να υποψιαστεί την παραβίαση ο καταναλωτής.

Πρόκειται σαφώς για μία τρομοκρατική ενέργεια.

Η ενέργεια της ανάμιξης των επικίνδυνων αναψυκτικών θα ξεκινήσει τέσσερις ημέρες μετά την αποστολή του δέματος, δηλαδή Παρασκευή 27/12 και θα διαρκέσει 10 ημέρες. Σκοπός τους είναι να δημιουργηθεί ένα εμπάργκο γύρω από την πώληση των αναψυκτικών των δύο εταιριών, της Coca Cola και της Nestle που έχει τα δικαιώματα του Nestea (την διανομή την κάνει στην Ελλάδα η 3Ε αν έχω καταλάβει σωστά), καθώς στην προκήρυξή της κατηγορεί τις δύο εταιρίες για πλήθος οικονομικών, ιατρικών, αλλά κυρίως ηθικών θεμάτων, όπως και τα ΜΜΕ για απόκρυψη κάθε αρνητικής διαφήμισης.

Το περιεχόμενο του μπουκαλιού εξετάζεται, και η απειλή είναι ξεκάθαρα πραγματοποιήσιμη. Το μπουκάλι περιέχει όντως υδροχλωρικό οξύ, σε επικίνδυνη για τον άνθρωπο ποσότητα, είναι αδύνατο να το αντιληφθεί ο οποιοσδήποτε καθώς δεν μυρίζει, δεν αλλοιώνει το χρώμα, και το μπουκάλι είναι ανέπαφο. Δεν έχει τρόπο να προφυλαχθεί ο καταναλωτής. Το δηλητήριο έχει επιλεχθεί ακριβώς γιατί είναι αόρατο, αλλά αν το πιει, ακόμα και από την πρώτη γουλιά, μπορεί να κινδυνέψει σοβαρά η ζωή του.

– Η ΕΛΑΣ αναλαμβάνει δράση, και -προσέξτε το αυτό, έχει σημασία- βγάζει μία ανακοίνωση για την υπόθεση.

– Ο ΕΦΕΤ βγάζει ανακοίνωση.

– Η Coca Cola αναλαμβάνει επίσης δράση, αποσύροντας όλα τα μπουκάλια Coca Cola light 500ml και όλα τα Nestea από την αγορά και προειδοποιώντας τους καταναλωτές με ανακοίνωση.

Σε όλους τους μεγάλους ενημερωτικούς δικτυακούς τόπους υπάρχει η είδηση, κυρίως με την μορφή της ανακοίνωσης της αστυνομίας, -αλλά ΠΟΥΘΕΝΑ ως πρώτη είδηση – θάβεται, στην συνέχεια της επικαιρότητας, στις εσωτερικές ειδήσεις. Στο μόνο σημείο που γίνεται εκτενέστερη αναφορά, είναι στο site που παρέλαβε την προκήρυξη, δηλαδή στο Zougla.gr. Σε κανένα δελτίο ειδήσεων -δεν είδα πολλά, ομολογώ- δεν είδα καν αναφορά.

Τούτο το άρθρο γράφεται Πέμπτη. Η μέρα που οι τρομοκράτες απειλούν ότι θα ξεκινήσουν την τρομοκρατική τους ενέργεια, είναι αύριο.

Αυτά είναι τα γεγονότα, ξεκάθαρα, και χωρίς προσωπική οπτική. Ωραία; Θαυμάσια.

Πάμε να δούμε τι βγάζουμε από όλο αυτό.

~

Έχουμε μία τρομοκρατική ενέργεια. Είναι πραγματική, δεν πρόκειται απλώς για κλούβια απειλή, οι δράστες έχουν αποδείξει, και με βίντεο, και με απτά στοιχεία, ότι μπορούν να το κάνουν.

> Η αστυνομία έχει βγάλει ανακοίνωση.

> Η εταιρία που δέχεται την τρομοκρατική ενέργεια, επίσης βγάζει ανακοίνωση.

> Προσθήκη: ο ΕΦΕΤ βγάζει ανακοίνωση. (είναι σε PDF)

Τα μεγάλα δημοσιογραφικά μέσα έχουν βγάλει την είδηση. Όλα:

in.grΠρωτοσέλιδο , news247.grΠρωτοσέλιδο , tanea.grΠρωτοσέλιδο , protothema.grΠρωτοσέλιδο, ethnos.grΠρωτοσέλιδο (εδώ υπάρχει αναφορά στο κάτω μέρος της αρχικής σελίδας -όχι πια) , enet.grΠρωτοσέλιδο , enikos.gr(εδώ δεν υπάρχει η λογική Πρωτοσέλιδου, καθώς είναι μόνο ροή) , news.grΠρωτοσέλιδο, newsit.grΠρωτοσέλιδο , iefimerida.grΠρωτοσέλιδο , και το zougla.gr που έχει ρεπορτάζ, γιατί σ’ αυτούς στάλθηκε το δείγμα και η προκήρυξη – διάβασέ το, έχει και άποψη μέσα και πολλά, πολλά ακόμα. Όλα.

Και παρόλα αυτά, ο κόσμος ΔΕΝ είναι ενημερωμένος.

Και αυτό ξεκάθαρα γιατί η είδηση δεν υπάρχει σε κανένα πρωτοσέλιδο, ούτε δικτυακό, ούτε έντυπο, και δεν γίνεται αναφορά στις πρώτες ειδήσεις των δελτίων των καναλιών (υποπτεύομαι ότι δεν γίνεται ΚΑΘΟΛΟΥ αναφορά, αλλά δεν έχω στοιχεία – όποιος έχει δει ας αφήσει σχόλιο). Η αναφορά -όταν, και όπου έγινε- ήταν χρονικά δεσμευμένη, ήτοι έγινε για μία στιγμή, και έπαψε αμέσως μετά να υφίσταται γιατί καλύφθηκε από την τρέχουσα επικαιρότητα. Βγήκε, και εξαφανίστηκε σιωπηρά.

Προσπαθώ να καταλάβω γιατί, αλλά, ειλικρινά, αποτυγχάνω παταγωδώς.

Μία εξήγηση που μπορώ να δώσω, η καλύτερη δυνατόν, είναι ότι δεν θέλουν να προκληθεί πανικός, και να γίνει παράδειγμα για ενδεχόμενες επόμενες απόπειρες τρομοκρατίας από κάθε παλαβό, ή ακόμα και απλής φάρσας που μπορεί να προκαλέσει οικονομική ζημιά στον οποιονδήποτε.

Μοιάζει πράγματι η επικρατέστερη και πιο λογική, και θα μπορούσα να την υιοθετήσω και εγώ – μόνο που υπάρχει μία λεπτομέρεια που τα αλλάζει όλα: Έχει γίνει αναφορά. Αν δεν ήθελαν να προκληθεί πανικός, η ΕΛΑΣ θα ζητούσε από τον Ζούγκλα να μην παίξει την είδηση, από την εταιρία να κάνει αθόρυβα τις ενέργειές της, δεν θα έκανε η ίδια την ανακοίνωση, δεν θα γνωρίζαμε καν για τον ενδεχόμενο κίνδυνο. Πλήρη σιγή.

Τώρα όμως, η είδηση έχει βγει. Και η εταιρία (που δίνει μάλιστα και τηλεφωνικό αριθμό ενημέρωσης) και η ΕΛΑΣ αλλά και τα ενημερωτικά sites έχουν αναφερθεί στο γεγονός, με αρκετές λεπτομέρειες. Οι πηγές ενημέρωσης έβγαλαν από επάνω τους το καθήκον, είπαν το γεγονός, αλλά καμία δεν το αξιολόγησε ως τόσο σημαντικό ώστε να το μάθουν όλοι. Θα το μάθουν οι λίγοι, οι τυχεροί που θα πέσουν επάνω της, και οι επόμενοι θα ζήσουν μακάριοι στην άγνοιά τους.

Δεν είναι ότι δεν υπάρχει η είδηση: Υπάρχει, κανένας δεν μπορεί να κατηγορηθεί ότι την απέκρυψε. Όλοι έχουν βγάλει «την ουρά τους απ’ έξω». Κανένας δεν είπε «πρόκειται για μία οικονομική τρομοκρατία που θα γίνει ανεξέλεγκτη στον κάθε ηλίθιο, και εγώ ΔΕΝ την βγάζω παίρνοντας την ευθύνη». Όχι. Έβγαλαν την είδηση, στην επόμενη αναζήτηση θα βρούμε ότι όλοι το αναφέρουν – αλλά κανείς δεν το έμαθε πραγματικά.

Το εννοώ, κανείς δεν το έμαθε. Στο χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν, για παράδειγμα, μόνο εμείς το ξέραμε. Ήμασταν δέκα τουλάχιστον νοματαίοι, μεγάλοι, μικροί, που έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, που δεν ξέρουν τίποτα άλλο από το on της τηλεόρασης – όλοι αυτοί δεν είχαν την παραμικρή ιδέα.

Την παραμικρή ιδέα.

Το βρίσκω εντελώς τρομαχτικό.

Ο ρόλος των ΜΜΕ μου φαίνεται τρομερά αλλοιωμένος. Σαν να βγάζουν την ουρά τους απ’ έξω, σαν να είναι η πρώτη τους έγνοια να σώσουν το τομάρι τους, και όχι να εκτεθούν – αλλά να προστατέψουν το κοινό τους. Θα δεχόμουν πιο εύκολα την λογική «δεν το βγάζω», από την λογική «το ψιλολέω, αλλά το θάβω». Προσπαθώ να μην το δω ως υποκριτικό, για να μην χαλάσουν την καλή σχέση με την εταιρία και την εκθέσουν ανεπανόρθωτα κρυμμένοι πίσω από το πρόταγμα της προστασίας του αναγνώστη (από τον επόμενο επικίνδυνο ηλίθιο που θα στοχεύσει με αντίστοιχο τρόπο είτε τον κόσμο, είτε απλώς την οικονομία) αλλά ο τρόπος που επέλεξαν να (ΜΗΝ) επικοινωνήσουν την είδηση, με δυσκολεύει αφάνταστα.

Και, παρότι δεν προσφέρεται ως διαδικασία, αδυνατώ να βγάλω από το μυαλό μου εντελώς άσχετες δηλώσεις (αλλά όχι τόσο «εντελώς» όσο νομίζεις) που με είχαν αντίστοιχα τρομοκρατήσει και τότε.

Τι μένει; Αύριο το πρωί, είναι πιθανό κάποιοι (καθόλα κατακριτέοι τρομοκράτες) να δοκιμάσουν να αφήσουν μπουκάλια με οξύ μασκαρεμένα σε coca cola και nestea στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Έχουν σκοπό να το κάνουν επι δέκα ημέρες. Οι πολίτες είναι ανυπεράσπιστοι, γιατί δεν έχουν λάβει γνώση του κινδύνου. Τα μέσα ενημέρωσης δειλά ή/και απροετοίμαστα, δεν φρόντισαν να τους προστατέψουν ως όφειλαν. Όλο το -δυσβάσταχτο- βάρος, πέφτει σε μία εταιρία που δεν έχει (και είναι πολύ λογικό) άλλον τρόπο να προστατέψει το κοινό από το να αποσύρει, απλώς, τις φιάλες που έχουν στοχοποιηθεί, και να εύχεται να μην αλλάξουν στόχο οι τρομοκράτες και κάνουμε όλοι μαύρες γιορτές.

Και, από την δική μου πλευρά, η δημοσιογραφία να δέχεται άλλο ένα πλήγμα, και να δικαιώνει -αν είναι ποτέ δυνατόν- το πνεύμα των τρομοκρατών για προστασία των πολυεθνικών από τα ΜΜΕ, ακόμα και αν πιστέψουμε ότι το κάνει για εντελώς διαφορετικούς, μα εντελώς λάθος λόγους και με εντελώς λάθος τρόπους.

Εγώ πάντως, προσωπικά, ενημέρωσα όσους μπορούσα. Παρέθεσα το θέμα, έψεξα τον τύπο για την δειλία του, τους τρομοκράτες για την απανθρωπιά τους και είπα σε όσους γνωστούς μου να φυλαχθούν αποφεύγοντας το προϊόν.

Ελπίζω να σταθούμε τυχεροί, γιατί αν (και όπως φαίνεται) δεν έχουμε σωστές βάσεις, το μόνο που μας σώζει είναι να έχουμε τύχη.

Αυτή τουλάχιστον είναι η γνώμη μου, όποιος διαφωνεί, καλοδεχούμενος στα σχόλια.

Silence is golden.

Ξέρεις τι;

Δεν είναι αρκετά μακριά η Χαλκιδική. Δεν είναι αρκετά μακριά τα μεταλλεία για να αδιαφορήσεις. Δεν είναι αρκετά μακριά τα 27 χρόνια «ανάπτυξης» στην περιοχή, που θα εξορυχθεί ο χρυσός με την χρήση αρσενικού, όπως διατείνεται η εταιρία.

Δεν είναι αρκετά μακριά, για να αδιαφορήσεις.

Γιατί τα κανάλια και οι εφημερίδες που «ξεχνούν» να βάλουν τις διαμαρτυρίες, είναι ακριβώς μπροστά σου. Το κράτος που αδιαφορεί στην παρανομία, είναι δίπλα σου. Η σιωπή, όταν ακούνε την φωνή του κάθε αντιδρώντα, και η διαπόμπευση του στην πρώτη ευκαιρία, είναι εδώ.

Μπορεί να σου μοιάζει μακριά. Δεν είναι. Να νομίζεις πως δεν σε αφορά. Δεν είναι έτσι.

Πότε στα χρονικά δεν άκουσα ξανά τόση ησυχία από τα μέσα στις κραυγές διαμαρτυρίας όσων ανησυχούν. Ποτέ! Με εξαίρεση ίσως το The Mall, (για φαντάσου) τίποτα άλλο δεν θάφτηκε τόσο έντεχνα – και, στην περίπτωση του δεύτερου, σου θυμίζω, δεν θα χυθεί ούτε μία σταγόνα δηλητηριώδους αρσενικού.

Έγιναν πορείες, με χιλιάδες κόσμο πορείες, σπασμένα χέρια, διαμαρτυρίες, επιτόπιες έρευνες με απειλές, έγγραφες διαμαρτυρίες, υπήρξαν αποφάσεις, υπάρχει η ιστορία, υπάρχουν άλλα παραδείγματα – άκουσες κάτι στο δελτίο των οκτώ γι’ αυτά; όχι.

Όχι.

Δεν θέλουν να ξέρεις τίποτα απολύτως.

Και αν τυχόν ακούσεις κάτι, θα σου μιλήσουν για «ενοχλημένους από την πιθανότητα επένδυσης στην Ελλάδα», και όχι για βαθύτατα ανήσυχους για την περιβαλλοντική καταστροφή που καταγγέλουν. Και ακόμα και για την επένδυση… ε, δεν θα στα πουν ακριβώς όπως είναι τα πράγματα.

Το πιο τρανταχτό σκάνδαλο της δεκαετίας (και βάλε) δεν έγινε όταν πουλήθηκε έναντι πινακίου φακής το μέλλον (οικολογικό, υγείας, ανθρώπινο) μέλλον μίας ολόκληρης περιοχής. Γίνεται αυτήν την στιγμή που μιλάμε.

Αυτή η στιγμή που μιλάμε, δεν είναι αρκετά μακριά για να αδιαφορήσεις.

~

Links που τα δελτία των οκτώ δεν έχουν παρουσιάσει:

Πολίτες που πηγαίνουν στις σκουριές διαμαρτυρόμενοι (αυτοί με σκούφο, που απαιτούν στο τέλος την κάμερα για να την σβήσουν, ΔΕΝ είναι αστυνομία, είναι σεκιουριτάδες!)
Έγγραφη, επώνυμη καταγγελία ότι η εταιρία χρησιμοποιεί ψευδώς στοιχεία για την ασφάλεια της περιοχής
Η τελευταία -ειρηνική- πορεία χιλιάδων κατοίκων που αντιδρούν, και αποσιωπήθηκε πλήρως από τα μέσα
Άρθρο του Αυγερόπουλου για τις Σκουριές, την αστεία (εως εξωφρενική) επένδυση, και την αντίστοιχη δράση στην Ρουμανία.
Βίντεο-Ντοκυμαντέρ από τον Αυγερόπουλο (προβλήθηκε από την ΝΕΤ)
Βίντεο-Ντοκυμαντέρ από την γαλλική τηλεόραση. Καμία αναφορά στην Ελλαδα.
Χαλκιδική: Το ελληνικό Ελντοράντο από το περιοδικό Unfollow
Τα (τοξικά) Τσερνόμπιλ της εξόρυξης χρυσού!

Και για το κερασάκι στην τούρτα τέλος, συνελήφθη (και αφέθηκε ελεύθερος) 54χρονος γιατί τον κατανόμασαν ονομαστικά ως …»ηθικό αυτουργό» οι φύλακες στην τελευταία (απαράδεκτη και για τον… επενδυτοφάγο Σύριζα ) επίθεση στις σκουριές. Γιατί; Γιατί συμμετέχει σε πορείες, αφισοκολλήσεις, και πληροφορίες σαν και αυτές που σε παραπέμπω.

Yellow Journalism

Κακοδιαχείριση, «μαζί τα φάγαμε», άχρηστοι υπάλληλοι δημοσίου, φοροφυγάδες έλληνες, τεμπέληδες. Η πολιτική εκτίμηση για την κατάσταση-κρίση στην οποία βρισκόμαστε (η οποία ειρήσθω εν παρόδω είναι τόσο πανευρωπαϊκή-παγκόσμια που δεν αξίζει καν μία Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου απο ότι φαίνεται) από τους επαγγελματίες πολιτικούς είναι, σε γενικές, και πολλές φορές ειδικές γραμμές, προκαθορισμένη.

«Φταίμε (ίσως), αλλά (σίγουρα) ξέρουμε την λύση» – ή κάπως έτσι. Αρκεί να μην βγούμε από το κάδρο της εξουσίας.

Αυτή είναι η κατάσταση, την έχω αντιληφθεί (μα, όχι ακόμα, αποδεχθεί).

Έτσι είναι.

Το πρόβλημα όμως, δεν έχει έναν πατέρα. Σε όλα τα επαγγέλματα, αυτών που ορκίζονται ότι θα πράξουν τίμια, ο πολιτικός, ο πολίτης-ψηφοφόρος, ο εφοριακός,ο γιατρός, ο δικαστής, ο σκουπιδιάρης, ο διανομέας πίτσας, υπάρχει και ένα επάγγελμα που ξεχωρίζει.

Και με την άδειά σας, θα το θέσω προ των ευθυνών του, για όλα τα δεινά που ζούμε σήμερα.

Του δημοσιογράφου.

Από τον πολιτικό, δεν περιμένω πολλά. Υπάρχουν ικανοί, και μέσα στην βουλή, και ξεχωρίζουν. Υπάρχουν και οι βρομιάρηδες, άλλοι ξεχωρίζουν, άλλοι όχι, κάποιους τους ξέρουμε, κάποιους όχι, κάποιοι φέρουν ευθύνες, κάποιοι άλλοι είναι, τελικά, αθώοι και θύματα πλεκτάνης. Το ίδιο και στην αστυνομία, το δικαστικό σώμα, τους νομοθέτες, τους γιατρούς, τους τυπογράφους, τους καταστηματάρχες, τους ντελιβεράδες.

Τι κοινό έχουν όλοι αυτοί; Η εργασία τους, πλην των εισαγγελέων, δεν είναι ούτε να ερευνούν, ούτε να καταγγέλλουν ομοίους τους που παραστρατούν. Μπορούν να το κάνουν, και είναι αξιέπαινοι (και εξαιρετικά μόνοι τους συνήθως) όταν το κάνουν, αλλά, δεν είναι βασική τους υποχρέωση.

Μόνο ένα επάγγελμα έχει ως υποχρέωση να ρωτά, να ερευνά, να αποκαλύπτει, να ελέγχει, να εμφανίζει την αλήθεια από όπου και αν προέρχεται:

Του δημοσιογράφου.

Είτε ο επίορκος είναι πολιτικός, είτε είναι κατασκευαστής, είτε είναι δημοσιογράφος, είτε είναι τυροπιτάς στην ομόνοια, ο μόνος που περιμένω, που απαιτώ να κάνει ο,τι μπορεί για να εμφανίσει την αλήθεια, είναι ο δημοσιογράφος.

Γιατί; Που; Πότε; Ποιος; Τι;

Σε κάθε περίοδο που, ας το θέσω ευγενικά, κέντρα εξουσίας χρειάστηκε να έχουν πλήρη έλεγχο στον κόσμο, το πρώτο θύμα ήταν η δημοσιογραφία.

Πρώτα η λογοκρισία, και μετά όλα τα άλλα. Πρώτα ο έλεγχος της αλήθειας, και μετά, όλα τα άλλα. Πρώτα η σπίλωση της πληροφορίας, και μετά, ΜΕΤΑ, όλα τα άλλα.

Όσοι δεν ξέρουν ποιος ή τι ήταν ο Γκέμπελς, πολύ καλά θα κάνουν να ερευνήσουν και να μάθουν μερικά πολύ χρήσιμα πράγματα γι’ αυτόν.

Είχαμε κακούς πολιτικούς; Είχαμε. Ακόμα και ο πιο αθώος ή κομφορμιστής θα το παραδεχθεί ελπίζω. Είχαμε κακούς πολίτες; Ναι, είχαμε. Είχαμε τους πολιτικούς που μας άξιζαν, το κράτος που μας άξιζε, την ποιότητα δημοκρατίας που άξιζε στις απαιτήσεις μας;

Ναι, ας απαντήσω.

Όλα αυτά όμως, κατά την ταπεινότατη γνώμη μου, είναι απόλυτα λογικό, είναι σίγουρο κι’όλας πως αλληλοστηρίζονται. Κακοί πολιτικοί που δημιουργούν κακούς πολίτες, ή κακοί πολίτες που εκλέγουν, και ενίοτε δημιουργούν κακούς πολιτικούς. Και όλοι αυτοί μαζί, να δημιουργούν κακή δημοκρατία, κακό κράτος, κακό παρόν και κακό μέλλον.

Μα όση δύναμη και να έχουν όλοι αυτοί, το μόνο, αυτό που βρίσκω απεχθέστερο όλων των άλλων, είναι να δημιουργείται κακή δημοσιογραφία.

Δημοσιογραφία που ανέχεται, που υποκρύπτει, που πληρώνεται, που εκβιάζει ή εκβιάζεται, που μετατρέπει, που αλλοιώνει, που ψεύδεται, που ξεπουλιέται.

Ψάχνω, διαρκώς ομολογώ, να βρω πως κόβουμε τον ατέρμονο κύκλο κακού που έχει δημιουργηθεί και εξαπλώνεται. Για να εξαλείψουμε τους κακούς πολιτικούς, πρέπει να έχουμε καλούς πολίτες. Για να το πετύχουμε, πρέπει να τους μορφώσουμε, να τους εξυψώσουμε την αξιοπρέπεια, να ξαναορίσουμε το δίκαιο και το δημοκρατικό. Για να το πετύχουμε, ο μόνος τρόπος που μπορώ να βρω, είναι να εισχωρήσει σ’ αυτόν τον φαύλο, σιχαμένο κύκλο της ενημέρωσής τους η σωστή, τίμια, αξιοπρεπής δημοσιογραφία.

Ειλικρινά, αυτήν την στιγμή, δεν βλέπω άλλη λύση. Πρέπει να ξεκινήσουμε από την Αλήθεια.

Τα μέσα, καθημερινά, εξατομικεύονται. Δημοσιογράφοι εκδίδουν δικά τους κείμενα, είτε έντυπα, είτε ηλεκτρονικά. Η γνώμη, ή η πληροφορία, δεν περνάει πια από ενδιάμεσους νταβατζίδες. Είναι στο χέρι μας, αποκλειστικά, η στήριξή τους. Θα έχουμε και απογοητεύσεις, θα έχουμε και επιτυχίες. Άλλωστε, η επόμενη μάχη, κυρίως από αυτούς που, θυμηθείτε την αρχή του ποστ μου, θέλουν τον έλεγχο της εξουσίας, θα γίνει για να σταματήσει η φωνή τους. Και η φωνή όλων μας.

Ο θυμός είναι μεγάλος. Ο λογαριασμός της ασυδοσίας μας, της ανοχής ή της αδιαφορίας μας για ένα σιχαμερό σύστημα που έχει πλοκάμια παντού και συντηρείται με κάθε κόστος μας έχει φανεί -δικαίως ή αδίκως- πικρός, και ιδιαιτέρως σκληρός. Ως κακοί ως τώρα πολίτες, με κακές (πλειοψηφικά το κρίνω) ως τώρα, επιλογές, το βλέπω δύσκολο να μην τιμωρήσουμε αδιάκριτα, δίκαιους και αδίκους, πιο σκληρά από ότι πρέπει, και με καμία αίσθηση λογικής αυτούς που μας πλήγωσαν.

Δεν θα είναι ένα όμορφο τέλος.

Η ελπίδα μου, ίσως η μοναδική που μου έχει απομείνει, είναι η καλή, δίκαιη, ερευνητική δημοσιογραφία. Ή θα ανθίσει αυτή, κατακεραυνώνοντας πρώτα απ’ όλους το ίδιο το σινάφι της, για να αποδεσμευτεί από τα δεινά που την καθιστούν καθηλωμένη, ή, και το πιστεύω χωρίς να το ελπίζω, θα είναι η πρώτη που θα δεχθεί την οργή των απατημένων.

Αν η δημοσιογραφία τώρα της αντιγραφής και του κάθε ΑΠΕ γίνει η δημοσιογραφία της έρευνας, αν η κάθε είδηση που κάνει έναν πολίτη να αναρωτιέται τι κρύβεται πίσω της, έχει και έναν δημοσιογράφο να το αποκαλύψει, θα οδηγηθούμε, πιστεύω ή ελπίζω, σε μία ειλικρίνεια που θα μας λυτρώσει. Αλλιώς, έχει μόνο κάτω από εδώ και μπρος

Ας ελπίσουμε όλοι μαζί να συμβεί το πρώτο. Εγώ τουλάχιστον το ελπίζω.

Αντιγράφω (με την άδειά τους) από τον δικτυακό τους τόπο. Αντί δικών μου σχολίων, υπογραμμίζω στο αρχικό κείμενο.

19.05.11
κ. Γιώργο Α. Παπανδρέου
Πρωθυπουργό της Ελλάδας

Αθήνα, 18 Μαΐου 2011

Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,

Στο όνομα της προστασίας των αμάχων της Λιβύης, δεσμεύσατε την Ελλάδα σε ένα πόλεμο εναντίον του καθεστώτος του Μουαμάρ Καντάφι μαζί με διάφορα άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή η σύγκρουση έχει ήδη εκτοπίσει περισσότερους από 750.000 αμάχους οι οποίοι επιχειρούν να ξεφύγουν από τη βία στη χώρα τους.

Παρά τις δυσμενείς συνθήκες, η Τυνησία και η Αίγυπτος έχουν ήδη υποδεχθεί περισσότερους από 630.000 εξ αυτών. Τα Ευρωπαϊκά Κράτη, όμως, με άλλοθι την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, αρνούνται την υποχρέωσή τους να επιτρέψουν σ’ αυτά τα θύματα πολέμου την είσοδο στην Ευρώπη.

Ωστόσο, με την εμπλοκή σας σ’ αυτόν τον πόλεμο δεσμευτήκατε επίσης να υποστείτε τις συνέπειες και να καταβάλλετε κάθε προσπάθεια για να περιορίσετε τις επιπτώσεις του στον άμαχο πληθυσμό. Αυτό αποτελεί νομική υποχρέωση στο πλαίσιο διεθνών συμβάσεων τις οποίες η Ελλάδα έχει υπογράψει, όπως επίσης και ηθική ευθύνη.

Σας απευθύνουμε επείγουσα έκκληση να σεβαστείτε τα δικαιώματα όλων των αμάχων στην προσπάθειά τους να γλιτώσουν από τις συγκρούσεις στη Λιβύη, διασφαλίζοντας ότι δεν θα επαναπροωθηθούν από τα χωρικά ύδατα και το έδαφος της Ευρώπης προς μια εμπόλεμη ζώνη. Επίσης, σας καλούμε να εξασφαλίσετε γι’ αυτούς τους ανθρώπους αξιοπρεπείς συνθήκες υποδοχής στην Ευρώπη και πρόσβαση στη διαδικασία ασύλου, όταν αυτό ζητηθεί από τους ίδιους.

Μέχρι σήμερα αυτά τα δικαιώματα δεν γίνονται σεβαστά και χιλιάδες άνθρωποι, θύματα του πολέμου, πληρώνουν το τίμημα για την ασυνέπεια της πολιτικής των Ευρωπαϊκών Κρατών. Πολλές εκατοντάδες άνθρωποι, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά, χάθηκαν στη θάλασσα όταν το σκάφος στο οποίο επέβαιναν ναυάγησε.

Αυτοί οι άνθρωποι είτε έφυγαν αναζητώντας επιβίωση στην Ευρώπη είτε εξαναγκάστηκαν σε αποχώρηση από τις αρχές της Λιβύης για λόγους πρόκλησης αναστάτωσης. Χιλιάδες ακόμη αποβιβάστηκαν τις τελευταίες εβδομάδες στις ακτές της Ιταλίας. Όπως μας αναφέρουν οι ομάδες μας στη Λαμπεντούζα, η υποδοχή τους ήταν ανεπαρκής δεδομένων των αναγκών τους.

Τώρα πρέπει να κάνετε πράξη τα λόγια σας για την προστασία των αμάχων της Λιβύης. Είστε υπεύθυνος για την μοίρα αυτών των θυμάτων πολέμου όπως και για τη διασφάλιση του σεβασμού των δικαιωμάτων τους.

Η ευθύνη αυτή πρέπει να βρίσκεται στην καρδιά των προβληματισμών σας.

Με τιμή,

Ρεβέκα Παπαδοπούλου,
Γενική Διευθύντρια
Γιατροί Χωρίς Σύνορα, Ελληνικό Τμήμα

Το αρχικό κείμενο, εδώ. Αντιγράψτε και επαναπροωθήστε όπου και όπως νομίζετε.

Update 1: Στο τέλος υπάρχει το βίντεο της συνέντευξης.

Update 2: Μπήκαν όλες οι καταγεγραμμένες ερωτήσεις. Η αρίθμηση άλλαξε, δυστυχώς, γιατί η προηγούμενη δουλειά είχε λάθος χρονολογική σειρά (πότε στα προηγούμενα σχόλια μην λάβετε υπόψιν τον αριθμό)

Update 3: Μπήκε link με το tweet, κάντε κλικ στην ημερομηνία.

Ο πρωθυπουργός την Τετάρτη 3 Νοεμβρίου, ανακοίνωσε ότι:

Tην Παρασκευή, 5 Νοεμβρίου 2010, στις 15.00, ο Πρωθυπουργός απευθύνεται στους νέους και συζητά μαζί τους, ζωντανά, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στις σπουδές τους, στην εργασία τους, στην οικογένεια, στην καθημερινότητά τους, ακούγοντας τις απόψεις τους και αναζητώντας μαζί τους λύσεις. Μπορείτε από τώρα να απευθύνετε τις δικές σας ερωτήσεις στον Πρωθυπουργό μέσω facebook και μέσω twitter προσθέτοντας στην ερώτηση σας το hashtag #GreekPmLive
Η συζήτηση θα μεταδοθεί ζωντανά στο government.gov.gr/live.

Συζήτηση και μέσω Twitter (και Facebook) λοιπόν, όπως το προηγούμενο (πολύ επιτυχημένο για τους αντίστοιχους λόγους κατ’ εμέ) #askND.

Όπως έκανα και την προηγούμενη φορά, θεωρώντας ότι οι ερωτήσεις έχουν (ίσως και μεγαλύτερη) αξία όσο και οι απαντήσεις, ξεχώρισα αυτές που ΕΓΩ θεωρώ ότι έπρεπε είτε να απαντηθούν, είτε να ληφθούν υπόψιν από τον πρωθυπουργό.

Συνεχίζω να θεωρώ αυτήν την διαδικασία τίμια και ουσιαστική, και να την επικροτώ κάνοντας, με προσωπική εργασία κάθε φορά, το ξεκαθάρισμα ουσίας από την (αναμενόμενη) πλάκα.

Επίσης, όπως και την προηγούμενη φορά, υπάρχει Link δίπλα από τον κάθε χρήστη που κάνει την ερώτηση, θεωρήστε το όπως και τότε ένα εξαιρετικό #FridayFollow 🙂

Επειδή οι ερωτήσεις προς τον πρωθυπουργό δεν έγιναν αποκλειστικά μέσω Twitter, δεν έχω σημειώσει όπως είναι κατανοητό την μία και μοναδική ερώτηση που τέθηκε τελικά στον πρωθυπουργό από τις εκατοντάδες που ανάρτησαν οι χρήστες (άλλες δύο τέθηκαν από επιλογή στο facebook).

Διαβάστε τις ερωτήσεις που κρίνω εγώ σοβαρές(*) και ακολουθούν σχόλια:

1. PrimeministerGR: Την Παρασκευή, στις 15.00, ο Πρωθυπουργός συζητά, ζωντανά, με νέους για τα προβλήματα τους http://bit.ly/bJLAUt #GreekPmLive 40248 – 4:37 PM
2. ppetoumenos: για τους ελληνικούς αστικούς δρόμους καλύτερα ποδήλατο πόλης ή mountain bike; #GreekPmLive 11/03/10 – 4:54 PM
3. Capoglou: Τι λέει η κυβέρνηση για το χθεσινοβραδινό «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα» που έδωσε φορολογική αμνηστεία για το θέμα των ΕΝΑΕ; #GreekPmLive" 11/03/10 – 6:05 PM
4. mathiopg: @PrimeministerGR πιαστε τη φοροδιαφυγή. online συνδεση μηχανών, προστιμα, αφαίρεση άδειας Ετσι θα ακολουθησει ο λαος#GreekPmLive 11/03/10 – 6:23 PM
5. johnkanakis2004: Γιατί δεν έχουν περικοπεί ακόμα πιο δραστικά οι δαπάνες των υπουργείων και της βουλής;#GreekPmLive 11/03/10 – 7:40 PM
6. nkasimis: #GreekPmLive:Aντι των 148 διοριστεων δικ.υπαλλ. ,το Υπ.Δικαιοσυνης,θα παρει 6μηνιτες ασκουμενους δικηγορους τελικα ?Συμφωνεις Προεδρε? 11/03/10 – 8:03 PM
7. nkasimis: #GreekPmLive:ασκούμενοι δικηγόροι με 6μηνες συμβασεις στις γραμματειες των δικαστηριων αντι για τους 148 διοριστεους (ΦΕΚ Γ’/908 2010)? 11/03/10 – 8:11 PM
8. topgan1: @PrimeministerGR Αγαπητέ ΓΑΠ, Τι προτείνετε σαν λύση για την ανεργία; Μετανάστευση ή ληστεία τράπεζας; Τι προτείνει το ΔΝΤ; #GreekPmLive 11/03/10 – 8:34 PM
9. htheoharis: @PrimeministerGR Λογικό νόμος λίγο πριν απελ/ση επ/των να ορίζει τιμές Ενεργ/κών Πιστοπ/κών; Δεν θα τοκαταργήσετε σε 1-2 μήνες; #GreekPmLive 11/03/10 – 10:49 PM
10. vasgk: Για την δημιουργία επιχειρήσεων, μπορεί να υπάρξει ένα online εργαλείο για την σύσταση μιας εταιρίας; #GreekPmLive 11/04/10 – 8:14 AM
11. iLeftheris: Πότε θα μειωθεί η φορολογία;#GreekPmLive 11/04/10 – 8:53 AM
12. Jesus_is_alive_: #GreekPmLive Κύριε πρωθυπουργέ θέλω να ρωτήσω ως πότε το Ελληνικό Κράτος θα μισθοδοτεί τους παπάδες της Ορθόδοξης Εκκλησίας ; 11/04/10 – 9:24 AM
13. Tweetonium: Κύριε Πρωθυπουργέ, το δίλημμα και η απειλή για βουλευτικές εκλογές, ως ιδέα… πότε ακριβώς σας ήρθε; #GreekPmLive 11/04/10 – 9:28 AM
14. Jesus_is_alive_: #GreekPmLive Όπως ξέρετε αυτό δεν το ορίζει το Σύνταγμα.Aπλά το Σύνταγμα μιλά για την Ορθ.Εκ.ως επικρατούσα θρησκεία+όχι για μισθοδοσία της 11/04/10 – 9:28 AM
15. Jesus_is_alive_: #GreekPmLive Θέλω ναρωτήσω σε ποια άλλη πολιτισμένη χώρα της Δύσης γίνεται αυτό;Δηλαδή οι παπάδες να είναι ΔΥ &να πληρώνονται απότο κράτος; 11/04/10 – 9:30 AM
16. Tweetonium: Κύριε Πρωθυπουργέ, σας ήρθε η περαίωση; #GreekPmLive 11/04/10 – 9:31 AM
17. makakasgr: Κε πρόεδρε εσείς αν είσαστε μπούκ τι ποσοστό επιτυχίας θα δίνατε σε μια χώρα με 350δις Δ.χρέος,-5% ανάπτυξη να ανακάμψει.Thanks #GreekPmLive 11/04/10 – 10:01 AM
18. diama15: Είναι δίκαιο τα κέρδη πχ 200.000ε να φορολογούνται για τις ΑΕ,ΕΠΕ με 25% και των φυσ. προσώπων με 45%? #GreekPmLive 11/04/10 – 10:09 AM
19. SykoFantiS: @PrimeministerG: πως θα χαρακτηρίζατε την χώρα μας διαβάζοντας αυτό; http://bit.ly/bQqQue – #GreekPmLive ( c.c.@larios ) 11/04/10 – 10:23 AM
20. piestaola: #GreekPmLive θα απαντηθεί έστω και μία ερώτηση ή και πάλι θα έχουμε το γνωστό "άλλα ρωτάμε, άλλα απαντάτε"? 11/04/10 – 10:31 AM
21. piestaola: #GreekPmLive θα μάθουμε ποτέ που είναι αυτά τα λεφτά που υπήρχαν? Υπάρχουν ακόμα? Ποιός τα έχει τελικά? 11/04/10 – 10:32 AM
22. piestaola: #GreekPmLive Υπάρχει φροντιστήριο πολιτικών στο οποίο σας μαθαίνουν να μην απαντάτε ποτέ στις ερωτήσεις ή να απαντάτε άσχετες αερολογίες? 11/04/10 – 10:33 AM
23. piestaola: #GreekPmLive Η "συζήτηση" θα είναι στο στυλ της διακαναλικής δηλαδή "απαγγέλω αυτά που έχω μάθει παπαγαλία και δεν με νοιάζει τι με ρωτάνε"? 11/04/10 – 10:37 AM
24. elentelon: http://www.topontiki.gr/img/uploads/big/128880299615.jpg #GreekPmLive 11/04/10 – 10:39 AM
25. arkoudos: #GreekPmLive Πότε θα κάνετε διαφανείς τις διαδικασίες κατανομής της κρατικής διαφήμισης σε ΜΜΕ για να μην υπάρχει οικονομική εξάρτηση; 11/04/10 – 11:34 AM
26. arkoudos: #GreekPmLive Ποιος θα είναι ο πρώτος διοικητής ΔΕΚΟ που θα πάει φυλακή για οικονομικές ατασθαλίες; Ποιος ο πρώτος Υπ. Οικονομικών; 11/04/10 – 11:34 AM
27. arkoudos: #GreekPmLive Έχετε την πρόθεση να επεκτείνετε άμεσα το σύμφωνο συμβίωσης ώστε ν καλύπτει και ζευγάρια του ιδίου φύλου; Δεν είχατε δεσμευτεί; 11/04/10 – 11:35 AM
28. arkoudos: #GreekPmLive Εχετε πρόθεση να καταργήσετε τον (άδικο) φόρο στην κινητή τηλεφωνία ή να τεκμηριώσετε για ποια ανάγκη πάνε τα έσοδά του; 11/04/10 – 11:35 AM
29. arkoudos: #GreekPmLive Γιατί δεν διασφαλίσατε τον ελεύθερο και ανεμπόδιστο πλου των ελληνικών σκαφών στην μεσόγειο; #gaza 11/04/10 – 11:36 AM
30. arkoudos: #GreekPmLive [1] πως θα χαρακτηρίζατε την χώρα μας διαβάζοντας αυτό; "Απορριμματοφόρο συνέθλιψε άστεγο" http://goo.gl/U4KsU 11/04/10 – 11:36 AM
31. arkoudos: #GreekPmLive Πότε θα δικαιωθεί ο δολοφονημένος από τις αστυνομικές δυνάμεις Νίκολα Τόντι; Πως είναι η γυναίκα & το παιδί του; έχουν να φάνε; 11/04/10 – 11:37 AM
32. arkoudos: #GreekPmLive Είχατε δεσμευτεί στην παύση χρήσης χημικών από ΜΑΤ στις πορείες. Θα το κάνετε πράξη; Πότε; 11/04/10 – 11:37 AM
33. arkoudos: #GreekPmLive Πότε θα δικαιωθεί ο φοιτητής με τις πυζάμες που του φόρτωσαν μολότοφ; και πότε ο Μάριος Ζέρβας; 11/04/10 – 11:38 AM
34. arkoudos: #GreekPmLive Γιατί δεχθήκατε την αθώωση μέσω της περαίωσης; Αν έχεις λεφτά είσαι αθώος; Γιατί πλήρωνα φόρους κανονικά τόσα χρόνια; 11/04/10 – 11:38 AM
35. arkoudos: #GreekPmLive Είναι *συνταγματικό* να βγάλετε τα προσωπικά φορολογικά στοιχεία μας σε κοινή θέα; 11/04/10 – 11:39 AM
36. arkoudos: #GreekPmLive Γιατί δεν δίνουμε πολιτικό άσυλο στους Ιρανούς που το αιτούνται; 11/04/10 – 11:39 AM
37. asteris: #GreekPmLive Θα τηρήσετε τη δέσμευση @chrisochoidis για κατάργηση χρήσης χημικών; Ποιός θα προστατεύσει τον πολίτη απ’την αστυνομική βία; 11/04/10 – 11:40 AM
38. arkoudos: #GreekPmLive πως θα χαρακτηρίζατε την χώρα μας διαβάζοντας αυτό; [2] "Πήγαν να κάψουν ζωντανούς μετανάστες" http://goo.gl/u4lPz 11/04/10 – 11:40 AM
39. Kleanthis_: #GreekPmLive Ποιες είναι οι ενέργειες στις οποίες θα προβείτε για να ενισχύσετε τη νεανική επιχειρηματικότητα σε περιοχές της επαρχίας; 11/04/10 – 11:41 AM
40. asteris: #GreekPmLive Η κυβέρνηση σκοπεύει να εκχωρήσει την είσπραξη φορολογικών οφειλών στις ίδιες μαφίες που κλείσανε σπίτια εκ μέρους τραπεζών; 11/04/10 – 11:41 AM
41. SykoFantiS: #GreekPmLive Η εκκλησιαστική περιουσία θα φορολογηθεί ( επιτέλους ) ανάλογα και πως θα αξιοποιηθεί οικονομικά; 11/04/10 – 11:42 AM
42. SykoFantiS: #GreekPmLive θα εφαρμόσετε το νόμο περί ειδικού φόρου 20% στις διαφημίσεις των τηλεοπτικών σταθμών; Γιατί δεν έχει εφαρμοστεί ακόμη; 11/04/10 – 11:44 AM
43. asteris: #GreekPmLive Κρίσιμη ερώτηση: σκοπεύετε να πουλήσετε την ΕΥΑΘ, κατά παράβαση ξεκάθαρης προεκλογικής υπόσχεσης του κόμματός σας; 11/04/10 – 11:46 AM
44. SykoFantiS: #GreekPmLive Θα εφαρμοστεί το «Πόθεν» στις δηλώσεις «Πόθεν έσχες» των πολιτικών κι όχι η απλή καταγραφή του τι έσχες; 11/04/10 – 11:47 AM
45. lolasc: #GreekPmLive Πως αξιολογείτε τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό και την ποιότητα του προσωπικού του?Γιατί δεν υπάρχουν ορατές βελτιώσεις? 11/04/10 – 11:48 AM
46. panos_stef: #GreekPmLive Σκέφτεστε να καθιερώσετε τις εκλογές κάθε 4 χρόνια (όπως η Σουηδία) ώστε να υπάρχει ένα σταθερό περιβάλλον για τους επενδυτές; 11/04/10 – 11:51 AM
47. andriotakis: #GreekPmLive Κύριε Πρωθυπουργέ γιατί διαφημίζεται ο κ.Σγουρός σε πινακίδες κατά παράβαση του ΚΟΚ; http://bit.ly/bnKGMD 11/04/10 – 11:52 AM
48. diama15: η κατάργηση του ΚΒΣ δεν ήταν προεκλογική δέσμευση?Πότε θα καταργηθεί? #GreekPmLive 11/04/10 – 11:54 AM
49. andriotakis: #GreekPmLive Γνωρίζετε ότι οι άδειες οδήγησης εξακολουθούν να "αγοράζονται"; 11/04/10 – 11:55 AM
50. nhelmis: #GreekPmLive Ποιός ο λόγος να ζητά η @astynomia τα στοιχεία των μαθητών που συμμετάσχουν σε καταλήψεις; 11/04/10 – 11:55 AM
51. diama15: Το ΓΕΜΗ και μια στάση για την έναρξη επιχείρησης πότε θα αποκτήσουν πρακτική εφαρμογή? #GreekPmLive 11/04/10 – 11:57 AM
52. nhelmis: #GreekPmLive Οι προβλέψεις λένε για 1.000.000 ανέργους όμως το νέο πακέτο μέτρων "προστατεύει" 400.000 θέσεις. Οι υπόλοιποι; 11/04/10 – 11:58 AM
53. nhelmis: #GreekPmLive Θα πάρετε άλλα μέτρα για το θέμα της ανεργίας; 11/04/10 – 11:59 AM
54. CONTRABBANDO: Είμαι νέος – λέμε τώρα- κι εργάζομαι από τα 18. Σε ποιον αιώνα θα πάρω σύνταξη και πόση, την επιχειρηματικότητά μου γαμώ; #GreekPmLive 11/04/10 – 11:59 AM
55. nhelmis: #GreekPmLive Συμμετάσχω σε πορείες. Πότε θα σταματήσετε να με ψεκάζετε με χημικά; 11/04/10 – 12:01 PM
56. mao_tse_tung: #GreekPmLive δικαιούστε ηθικά τον τίτλο Πρ Σοσιαλ Διεθνούς όταν συστηματικά "αναγκάζεστε" να εφαρμόσετε πολιτικές εκτός της ιδεολογίας σας; 11/04/10 – 12:01 PM
57. lolasc: #GreekPmLive Ποιοι είναι υπεύθυνοι στην κυβέρνηση για τις επενδύσεις και πως αξιολογούνται εως τώρα? 11/04/10 – 12:04 PM
58. kitsosmitsos: Βασικές οικονομικές γνώσεις λένε ότι για να αυξηθούν τα έσοδα&η ανάπτυξη πρέπει να μειωθούν οι φόροι.Γιατί κάνουμε το αντίθετο; #GreekPMLive 11/04/10 – 12:04 PM
59. kitsosmitsos: Οι υπουργοί παίρνουν λιγότερο ή περισσότερο σωστές αποφάσεις.Δεν εφαρμόζονται όμως στην πράξη.Πώς θα προχωρήσουν οι αλλαγές; #GreekPMLive 11/04/10 – 12:06 PM
60. SterAster: Και νομίζετε πως θα βγεί κάτι με το #GreekPmLive? Αν ήταν να αλλάξει κάτι θα είχε αλλάξει ήδη. 11/04/10 – 12:07 PM
61. DivaExMachina: #GreekPMLive Πως θα διασφαλίσετε ότι με την αναδιάρθρωση χρέους δε θα βγει "λάδι" το δημόσιο & δε θα επιβαρυνθεί & άλλο ο ιδιωτικός τομέας? 11/04/10 – 12:07 PM
62. mao_tse_tung: #GreekPmLive μπορείτε να δώσετε 5 παραδείγματα σημαντικών πολιτικών επιλογών σας που δικαιολογούν το σοσιαλιστικό προφίλ της κυβέρνησης σας; 11/04/10 – 12:10 PM
63. fantomas1979: στην χρεωκοπία της χωρας θα εισαι υπερήφανος που θα γραφτεί το ονομα σου στην ιστορία?? #GreekPmLive 11/04/10 – 12:11 PM
64. Te0m0s: #GreekPmLive κ. Πρωθυπουργέ,κοιμάστε ήσυχος τα βράδυα; 11/04/10 – 12:11 PM
65. nhelmis: #GreekPmLive Στο εξωτερικό η αναλογία διδάσκων με διδασκόμενο στις σχολές είναι 1 προς 5. Εδώ 1 προς 60 (μέσα κι οι διδάκτορες). Τι θα γίνει 11/04/10 – 12:12 PM
66. mariatse: Δώστε λόγους στους νέους ανθρώπους να μην εγκαταλείψουν την Ελλάδα&να πάνε στο εξωτερικό να βρουν την τύχη τους #GreekPMLive 11/04/10 – 12:12 PM
67. videoguerra: #GreekPmLive ο τρομονόμος είναι και αυτός απαύγασμα ενος σοσιαλιστικού ιδεώδους? 11/04/10 – 12:13 PM
68. SterAster: Ας πούμε θα μπορούσαν να έχουν κάνει τους διορισμούς και τώρα να μην περιμένουμε σαν τους βλάκες να ανοίξει η ΑΣΤΕΡ. #GreekPmLive 11/04/10 – 12:13 PM
69. nhelmis: #GreekPmLive Θα επιδοτήσεις καθόλου τα εκπαιδευτικά ιδρύματα για άυξηση προσωπικού και περισσότερες έρευνες; 11/04/10 – 12:13 PM
70. andriotakis: Τί να πούμε στους νέους, όταν πάνε να πάρουν δίπλωμα οδήγησης και τους ζητάνε 300€ λάδωμα; #GreekPMLive 11/04/10 – 12:15 PM
71. maksek: Πιστεύετε ότι είναι αυτή η Ελλάδα που ονειρευόταν ο πατέρας σας στις 3 Σεπτεμβρίου 1974; #GreekPMLive 11/04/10 – 12:15 PM
72. jimdemet: #Greekpmlive αλλαζουμε θεση για μια εβδομαδα να δεις το πως περναμε εμεις και τα ξανα λεμε μετα!!τολμας?δεν νομιζω…. 11/04/10 – 12:16 PM
73. kitsosmitsos: Και εκεί που στρώνουμε κάπως τα πράγματα (κουτσά στραβά) ξαφνικά αυτό με τις πρόωρες εκλογές μας πάει βήματα πίσω. Ήταν ανάγκη; #GreekPMLive 11/04/10 – 12:17 PM
74. DivaExMachina: #GreekPMLive Τι χειρότερο θα συνέβαινε αν στο δίλημμα "Σοσιαλισμός ή Βαρβαρότητα" επιλέγαμε τη Βαρβαρότητα? 11/04/10 – 12:19 PM
75. mao_tse_tung: #GreekPmLive πιστεύετε ότι οι κεντρικές πολιτικές της ΕΕ βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση; π.χ. πως κρίνετε την εφαρμογή της Συνθ Λισσαβόνας; 11/04/10 – 12:19 PM
76. mariatse: Μήπως η καμπάνια που έλεγε "Ζήσε το μύθο σου στην Ελλάδα" πρέπει να γίνει : "Ζήσε τα χρέη σου στην Ελλάδα και ψόφα??" #GreekPMLive 11/04/10 – 12:19 PM
77. MilitaryRaiden: #GreekPmLive πότε θα λάβει χώρα η απελευθέρωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας απ’τις άπειρες & περιττές γραφειοκρατικές διαδικασίες; 11/04/10 – 12:24 PM
78. MilitaryRaiden: #GreekPmLive πότε θα μπουν περιορισμοί στις καταλήψεις οδοστρωμάτων απ’τις άπειρες σκόρπιες & ολιγάριθμες πορείες στα αστικά κέντρα; 11/04/10 – 12:25 PM
79. ikostaki: Τελειώνω το master μου κ είμαι άνεργη. Θέλω να κάνω διδακτορικό στην Ιαπωνία. Βρείτε μου έναν λόγο για να κάτσω να το κάνω εδώ. #GreekPmLive 11/04/10 – 12:26 PM
80. MilitaryRaiden: #GreekPmLive μετά το one-stop shop & το fast-track σκοπεύετε να βρείτε & άλλους νεολογισμούς για την ανικανότητα προσέλκυσης επενδύσεων; 11/04/10 – 12:27 PM
81. project_logo31: #GreekPmLive πιστεύετε ότι οι ψηφιακές κοινότητες μπορούν να επηρεάσουν τις αναλογικές αποφάσεις; 11/04/10 – 12:27 PM
82. ikostaki: Μαζί με το λόγο κ ποιός θα μου πληρώσει εργασία υπαίθρου και φαγητό, αφού το ΙΚΥ μπορεί και να μη πληρώσει ποτέ. Με υποτροφία #GreekPmLive 11/04/10 – 12:28 PM
83. UnknownYouser: Είπατε "Οι πολίτες έχουν δίκιο. Και εγώ θα διαδήλωνα στη θέση τους…",αλήθεια θα σας ψηφίζατε ξανά σαν πρωθυπουργό και γιατί; #GreekPMLive 11/04/10 – 12:28 PM
84. olgachaidou: #GreekPmLive κ. Πρωθυπουργε πως θα γινει να απελευθερωθει η χωρα απο την επικυριαρχια των διαπροσωπικων σχεσεων; 11/04/10 – 12:29 PM
85. ikostaki: Γιατί είμαι δακτυλοδεικτούμενη όταν ζητάω απόδειξη& δεν θέλω να καπνίζει ο άλλος πάνω από τον καφέ μου;Γιατί γίνομαι περιθώριο; #GreekPmLive 11/04/10 – 12:29 PM
86. ikostaki: Ο ιδρυτής του facebook είναι μικρότερος μου κ επιτυχημένος, αλλά είμαι σίγουρη ότι στην Ελλάδα δεν θα είχε κάνει τίποτα. Ψέμα; #GreekPmLive 11/04/10 – 12:31 PM
87. vaslog: Η συζήτηση γίνεται την Παρασκευή στις 15:00. ενας νέος που δουλεύει οκτάωρο μέχρι τις 17:00 πως θα συμμετέχει ζωντανά; #GreekPmLive 11/04/10 – 12:32 PM
88. ikostaki: Αυτός που χτύπησε& σκότωσε την κολλητή μου με το αυτοκίνητο,θα περιμένω χρόνια να δικαστεί και δεν είναι στη φυλακή.Γιατί όμως; #GreekPmLive 11/04/10 – 12:33 PM
89. SykoFantiS: #GreekPMLive πως ακριβώς κρίνεται τις κωλυσιεργίες ελέγχων – ποινών σε περιπτώσεις όπως ΑSPIS-Ψωμιάδης & ALTER-Κουρής ( πλαστά τιμολόγια) 11/04/10 – 12:33 PM
90. elentelon: Γεώργιε Α. Παπανδρέου πιστεύετε ότι έρχεται η ώρα που η ανοχή των πολιτών φτάνει στα όριά της και γι’αυτό θέλετε να φύγετε? #GreekPmLive 11/04/10 – 12:33 PM
91. SofiaFlega: γιατι δεν απελευθερωνετε τα ωραρια εργασιας & την ασφαλιση να δουλευουμε οσες ωρες θελουμε κ να επιλεγουμε την ασφαλεια μας? #GreekPmLive 11/04/10 – 12:34 PM
92. ikostaki: Του χρόνου, χωρις προσλήψεις και με τόση φυγή ΔΕΠ από τα Πανεπιστήμια θα διδάσκουμε μόνο ΙΔΑΧ και μεταπτυχιακοί. Το 5% πούν’το; #GreekPmLive 11/04/10 – 12:34 PM
93. nhelmis: #GreekPmLive Όπως νέοι Έλληνες φεύγουν στο εξωτερικό για εργασία έτσι έρχονται μετανάστες εδώ. Γιατί αντιμετωπίζουν αυτή τη συμπεριφορά; 11/04/10 – 12:36 PM
94. ikostaki: Μένουμε 2 μήνες το χρόνο χωρίς πρόσβαση σε διεθνή βιβλιογραφία. Του χρόνου που θα κοπούν&άλλο οι δημ.επενδυσεις θα μείνουμε 12; #GreekPmLive 11/04/10 – 12:36 PM
95. SofiaFlega: οι παροχες στις επιχειρησεις για αναπτυξη ποτε θα ερθουν? η φορολογηση που επιβαλλατε οδηγει μαθηματικα σε offshore εταιρειες #GreekPmLive 11/04/10 – 12:36 PM
96. UnknownYouser: Ο λαός σας ψήφισε γι αυτά που προεκλογικά του είπατε.Η ασυνέπεια των λόγων και των πράξεών σας, σας είναι προφανής; #GreekPMLive 11/04/10 – 12:36 PM
97. ikostaki: Το 2ο και 3ο έτος δεν θα πάει ασκήσεις υπαίθρου γιατί δεν έχουμε λεφτά. Που θα μάθουν γεωλογία; Στη πλατεία Συντάγματος; #GreekPmLive 11/04/10 – 12:37 PM
98. HKnese: Οκ, κάτι βαρύ. Ποιά είναι η άποψή σας για την παγκόσμια διακυβέρνηση που ευαγγελίζεται ο Κος Ρόμπαϊ? Αλλά σιγά μην απαντήσετε #GreekPmLive 11/04/10 – 12:37 PM
99. hauptpunkte: Τελικά όντως "μαζί τα φάγαμε;" Γιατί δεν θυμάμαι να τρώω με τον κο Πάγκαλο. Μπορείτε να τον ρωτήσετε; #GreekPMLive 11/04/10 – 12:38 PM
100. SofiaFlega: Η μονιμοτητα των δημοσιων υπαλληλων, η γραφειοκρατια μαζι με την ασχετοσυνη & βαρεμαρα αρκετων υπαλληλων δημιουργουν χαος #GreekPmLive 11/04/10 – 12:39 PM
101. UnknownYouser: Τα μέτρα, οι νόμοι που ψηφίζει η κυβέρνησή σας, θα τα χαρακτηρίζατε σοσιαλιστικά, και γιατί; #GreekPMLive 11/04/10 – 12:39 PM
102. okband: Στον ιδιωτικό τομέα, εργαζόμαστε σκληρά για να ταΐζουμε τον κατακτητή μας: το δημόσιο. Τι μπορεί να γίνει για να αλλάξει αυτό; #GreekPmLive 11/04/10 – 12:41 PM
103. SofiaFlega: ειμαστε το μονο κρατος που οι "πρεσβευτες" του ειναι ελευθεροι να διαπραττουν οποιαδηποτε παρανομια θελουν? Θα το σταματησετε?#GreekPmLive 11/04/10 – 12:41 PM
104. MinasP: #GreekPmLive Πότε θα βγάλετε και επίσημα τη λέξη "Δημοκρατία" από την περιγραφή του πολιτεύματος; 11/04/10 – 12:41 PM
105. UnknownYouser: Αν μπορούσατε να ενισχύσετε οικονομικά κάποιον, θα ενισχύατε τις τράπεζες ή τους φτωχούς; #GreekPMLive 11/04/10 – 12:42 PM
106. ikostaki: Ξέρουμε ότι υπάρχουν προβλήματα στα Ελληνικά Πανεπιστήμια. Το θέμα είναι τι πτυχία θα δίνουν; Σε τι σχολές;Έχετε καταλάβει; #GreekPmLive 11/04/10 – 12:42 PM
107. mousikopodilato: Γιατί να σας πιστέψουμε #greekpmlive 11/04/10 – 12:42 PM
108. SofiaFlega: Ποτε επιτελους θα πράξετε χωρις να σκεφτεστε το πολιτικο κοστος.?#GreekPmLive 11/04/10 – 12:44 PM
109. ikostaki: Είμαστε όντως η Καλιφόρνια της Ευρώπης; Υπάρχει υποδομή και χρήμα να γίνουμε; Τα τμήματα μπορούν να το υποστηρίξουν; #GreekPmLive 11/04/10 – 12:45 PM
110. okband: 8ωρο; Άγνωστη λέξη! RT@vaslog Παρασκευή στις 15:00; Ένας νέος που δουλεύει 8ωρο μέχρι τις 17:00 πως θα συμμετέχει ζωντανά; #GreekPmLive 11/04/10 – 12:45 PM
111. ikostaki: Χωρίς διεθνή βιβλιογραφία κ λεφτά ύπαιθρο και 0 λεφτά στα ερευνητικά κέντρα της χώρας τι πάμε να κάνουμε; Τουρλουμπούκι πτυχία; #GreekPmLive 11/04/10 – 12:46 PM
112. ppetoumenos: #GreekPmLive 10ώρα & 12ώρα εργασίας, μπλοκάκι, ανύπαρκτα εργασιακά δικαιώματα και μισθός επιβίωσης. Γιατί να μείνει ένας νέος Ελλάδα; 11/04/10 – 12:46 PM
113. olgachaidou: #GreekPmLive με ποια λογικη οι μητερες εργαζομενες στον ΔΗ.Τ απολαμβανουν σημαντικα περισσοτερα προνομια σε σχεση με τις εργαζομενες ΙΔ.Τ ; 11/04/10 – 12:47 PM
114. MilitaryRaiden: #GreekPmLive ποια η γνώμη σας για την νέα καταβαράθρωση της Ελλάδος στους δείκτες επιχειρηματικού περιβάλλοντος; 11/04/10 – 12:48 PM
115. SofiaFlega: δημοκρατια=συμμετοχη ολων, στην ισλανδια εκαναν δημοψηφισμα….εμεις στο πηγαδι κατουρησαμε? #GreekPmLive 11/04/10 – 12:48 PM
116. SofiaFlega: καλειστε να παρετε αποφασεις για τους νεους..αφου δεν το έχετε γιατι δε μας ρωτατε και μας καταδικαζετε χωρις να μας δικασετε #GreekPmLive 11/04/10 – 12:51 PM
117. DreamTrapped: #GreekPMLive Αποδεχόμενοι όλοι μας ότι θα υπάρξει ένα κύμα μετανάστευσης νέων από τη χώρα, πώς θα επιτύχετε τον επαναπατρισμό τους; 11/04/10 – 12:51 PM
118. nhelmis: #GreekPmLive Είμαστε από τις ελάχιστες χώρες που έχουν υποχρεωτική θητεία. Γιατί να πληρώσω για να αναγνωριστεί ως συντάξιμος ο χρόνος ; 11/04/10 – 12:52 PM
119. nhelmis: #GreekPmLive και δεν μου τον αναγνωρίζετε εξ αρχής; 11/04/10 – 12:53 PM
120. ikostaki: Έχετε μπει σε Ελληνικό αμφιθέατρο τελευταία; Ή ακόμα καλύτερα, έχετε διαβάσει πρακτικά Γ. Σ. Τμήματος (αυτή με τα ΔΕΠ); #GreekPmLive 11/04/10 – 12:53 PM
121. ikostaki: Έχετε πάει στο Γεωδυναμικοί Ινστιτούτο ποτέ να δείτε τη νυχτερινή βάρδια; Και τη μέρα δεν είναι καλύτερα. #GreekPmLive 11/04/10 – 12:54 PM
122. CharisTas: Διαβάζω πολλές ενδιαφέρουσες ερωτήσεις στο #GreekPmLive. Έστω και οι μισές να απαντηθούν, εγώ θα είμαι ευχαριστημένος. Να απαντηθούν όμως! 11/04/10 – 12:55 PM
123. ikostaki: Γιατί οι 26άρηδες παίρνουν μια βαλίτσα και φεύγουν; Ξέρετε; Κάνατε προσπάθεια να μη φύγουν; #GreekPmLive 11/04/10 – 12:56 PM
124. ikostaki: Ξέρετε πόσοι φίλοι μου με πτυχίο κ μάστερ δουλεύουν ως γεωλόγοι; Κανένας.Γιατί; Σπουδάσαμε τηλεφωνητές ή συμπλήρωση Ε9; Όχι ε; #GreekPmLive 11/04/10 – 12:58 PM
125. HKnese: Τί έχετε να σχολιάσετε επί της δηλώσεως του Κου Πάγκαλου ότι μαζί τα φάγαμε? #GreekPmLive 11/04/10 – 12:58 PM
126. ikostaki: Ξέρετε πόσο πάει η ωριαία αποζημίωση μεταπτυχιακού φοιτητή και υποψήφιου διδάκτορα για συνεπικουρία ΔΕΠ στο Ελ. Πανεπιστήμιο; #GreekPmLive 11/04/10 – 12:59 PM
127. ppetoumenos: #GreekPmLive Οι άνεργοι μηχανικοί πρέπει να πληρώνουν κανονικά τις υπέρογκες εισφορές τους προς το ΤΣΜΕΔΕ. Το βρίσκετε δίκαιο; 11/04/10 – 12:59 PM
128. skoukios: οι *δήθεν* ερωτήσεις που βλέπω στο #GreekPMLive δικαιολογούν απόλυτα την απαξίωση των πολιτών από τους πολιτικούς και όχι το αντίστροφο 11/04/10 – 12:59 PM
129. sptheos: Αν καποιος προσπαθησει να στησει μια καινοτομικη επιχειρηση , οταν τελικα το καταφερει, αμφιβαλω αν ειναι ακομα καινοτομικη. #GreekPmLive 11/04/10 – 1:00 PM
130. SykoFantiS: #GreekPmLive Πως σχολιάζετε την ακύρωση των προστίμων σε VODAFONE ERICSON για την υπόθεση των υποκλοπών; 11/04/10 – 1:00 PM
131. mariatse: Το ξέρω ότι είναι λίγο χαζή η ερώτηση αλλά ΓΙΑΤΙ εμείς να πληρώσουμε τις αμαρτίες αλλονών?? Ως πότε?? μας έχετε σκίσει.. #GreekPmLive 11/04/10 – 1:02 PM
132. athensbynite: #GreekPmLive Υπενθυμήστε μας τι μέτρα πήρατε για να κτίζει η δευτεροβάθμια βάσεις ανάπτυξης δημιουργικότητας κ πνεύματος επιχειρηματικότητας 11/04/10 – 1:04 PM
133. mariatse: Η αλματώδης αύξηση του ΦΠΑ, οι περικοπές μισθών, η ανεργία είναι λύσεις για να βγούμε από το αδιέξοδο που ΕΣΕΙΣ μας φέρατε? #GreekPmLive 11/04/10 – 1:06 PM
134. Capoglou: Τι λέει η κυβέρνηση για το προχθεσινοβραδινό «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα» που έδωσε φορολογική αμνηστεία για το θέμα των ΕΝΑΕ; #GreekPmLive 11/04/10 – 1:06 PM
135. chinoisemaria: Γιατι δεν προχωρησατε τελικα στην αυστηρη φορολογηση της εκκλησιας; #GreekPmLive 11/04/10 – 1:08 PM
136. mariatse: Το σκεφτήκατε πολύ να δώσετε την διακαναλική συνέντευξη? Απολύστε όσους εργάζονται για την προβολή της εικόνας σας.’Αμεσα. #GreekPmLive 11/04/10 – 1:09 PM
137. SofiaFlega: διαβαζοντας το cv σας μου κανει εντυπωση οτι ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΕΡΓΑΣΤΕΙ ΠΟΤΕ, παρα μονο ως βουλευτης…ειναι τραγικο…!!!…#GreekPmLive 11/04/10 – 1:09 PM
138. panamor: Πως θα πείσετε τους φοροφυγάδες να πληρώσουν;Με πρόστιμο;Με φυλακή; Ύπάρχουν άλλοι τρόποι όπως φοροελαφρύνσεις σε μετόχους ΜΚΟ. #GreekPmLive 11/04/10 – 1:11 PM
139. maria_gr: #GreekPmLive Τι μέτρα έχετε πάρει ως κυβέρνηση για την καταπολέμηση του ρατσισμού και την προώθηση της πολυπολιτισμικότητας; 11/04/10 – 1:13 PM
140. ikostaki: Σιγά σιγά αφήνω τα όνειρα για τη ζωή μου στην άκρη.Καλές σπουδές, καριέρα.Ήμουν αισιόδοξη. Έχω σταματήσει όμως τελευταία.Γιατί; #GreekPmLive 11/04/10 – 1:14 PM
141. SofiaFlega: Για να βγουμε οικονομικα απο την κριση χρειαζομαστε αδιαφθορους CEOs για υπουργους.Με την θεωρια προκοπη δε γινετε. #GreekPmLive 11/04/10 – 1:15 PM
142. SofiaFlega: ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ διαφημιστε την Ελλαδα οπως πρεπει και δωστε φοροαπαλλαγες στις τουριστικες επιχειρησεις. #GreekPmLive 11/04/10 – 1:17 PM
143. ikostaki: Δείτε τις ερωτήσεις. Γιατί οι νέοι δεν παίρνουν τον πρωθυπουργό στα σοβαρά; Το κάνουν από αδιαφορία ή απελπησία; Τι πιστεύετε; #GreekPmLive 11/04/10 – 1:18 PM
144. SofiaFlega: Ελλαδα δεν ειναι ΜΟΝΟ θαλασσα. Βουνα, ποταμια, λιμνες, φαραγγια ανεκμεταλλευτα, ανευ τουριστικης προβολης….ΓΙΑΤΙ…??? #GreekPmLive 11/04/10 – 1:18 PM
145. ikostaki: Πως θα καταπολεμηθεί η διαφθορά στην Τοπική αυτοδιοίκηση τώρα που θα έχει αυξημένες αρμοδιότητες και αυξημένα κονδύλια; #GreekPmLive 11/04/10 – 1:20 PM
146. dimitri_ts: #GreekPmLive δεν είναι ντροπή να εκδιώκονται άνθρωποι όπως η Θάλεια Δραγώνα; (ρητορική ερώτηση) 11/04/10 – 1:23 PM
147. SofiaFlega: αγαπητε ΓΑΠ ολα αυτα μπορω να σας τα πω κ απο κοντα…εσεις δεν ξερω αν μπορειτε να τα ακουσετε#GreekPmLive 11/04/10 – 1:23 PM
148. olgachaidou: #GreekPmLIve Οι αλλαγές στην Παιδεία είναι πιο συχνές από τις αλλαγές στην Μόδα. Πότε θα εφαρμόσουμε ενα πλάνο ανεξαρτήτως Κυβέρνησης; 11/04/10 – 1:25 PM
149. constantnos: Πότε θα υπάρξουν ανώδυνες διαδικασίες έναρξης επιχειρήσεων με χαμηλό κόστος λειτουργίας #καινοτομία #γραφειοκρατία #GreekPMLive 11/04/10 – 1:27 PM
150. faethon71: #greekPMLive ποδήλατο και μετρό / τραίνο / λεωφορεία πότε επιτέλους θα γίνουν φιλικά προς το ποδήλατο ? 11/04/10 – 1:30 PM
151. faethon71: #greekPMLive πότε θα ξεκινήσουμε ως κράτος να διαφημιζούμε στο εξωτερικό τις χειμερινές ομορφιές τις πατρίδας μας 11/04/10 – 1:36 PM
152. ConstandinEng: #GreekPmLIve RT @Simos_K @MrBigSarlis : "Στην Ελλάδα άπαντες οι έχοντες ονύχια αγωνίζονται να σπαράξωσιν τους έχοντες πτερά" ~ Εμμ. Ροΐδης” 11/04/10 – 1:37 PM
153. maria_gr: #GreekPmLive Γιατί εξακολουθεί να γίνεται χρήση χημικών εναντίων πολιτών; 11/04/10 – 1:42 PM
154. maria_gr: #GreekPmLive Πώς σχολιάζετε την παρακάτω είδηση http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-11682905; 11/04/10 – 1:46 PM
155. Tweetonium: Κύριε Πρωθυπουργέ, γιατί μετά από τόσα χημικά δακρυγόνα εξακολουθεί να μην υπάρχει χημεία μεταξύ εσάς και των πολιτών; #GreekPMLive 11/04/10 – 1:47 PM
156. hauptpunkte: Είναι σοσιαλιστικά δακρυγονα όμως, ε, #GreekPMLive ? RT @tvxs Δακρυγόνα στη συγκέντρωση των δασοπυροσβεστών στη Βουλή http://bit.ly/aVanfN 11/04/10 – 1:48 PM
157. okband: Διαβάζεις πολλές ερωτήσεις στο #greekPMLive και σου λύνονται απορίες όπως: Γιατί εκλέγουμε τέτοιους πολιτικούς ; Γιατί είμαστε στο ΔΝΤ; 11/04/10 – 2:05 PM
158. myth_busted: #GreekPMLive Πότε θα αρχίσει επιτέλους η αστυνομία να μας θυμάται όλους κ να μην χρειάζεται να μας κάνει αναγνώριση συνέχεια; 11/04/10 – 2:08 PM
159. Brintakis: #GreekPmLive Δάνειο για να σπουδάσεις, δάνειο για να ζήσεις, δάνειο για τα πάντα… αυτή τη ζωή ονειρεύεστε για τους νέους? Ζεις με 700 € ? 11/04/10 – 2:12 PM
160. HSOC: #GreekPMlive μπορει να λειτουργησει η δικαιοσυνη και να σταματησει η διαφθορα σε αυτην την χωρα; Υπαρχει σχεδιο; 11/04/10 – 2:13 PM
161. spi_pol: Να μέινω Ελλάδα ή φύγω? Τι με κάνει σίγουρο ότι δεν θα ξανα εμφανιστούν τα λαμόγια και οι κλέφτες? Η φυλακή που δεν μπήκαν? #GreekPmLive 11/04/10 – 2:23 PM
162. DimLevel: Πήραμε πρέφα την συγκυβέρνηση με Ντόρα και την ελεγχώμενη χρεωκοπεία. Για βγες διέψευσέ τα ευθέως… #GreekPmLive 11/04/10 – 2:23 PM
163. kalopodis: Λεφτά υπάρχουν???? #greekPMlive 11/04/10 – 2:45 PM
164. Vaspap7: τι μέλλον μπορεί να έχει ένας νέος σήμερα στην Ελλάδα?άλλοι τα φάγανε..άλλοι τα πληρώνουνε..είναι αυτό δικαιοσύνη? #GreekPmLive 11/04/10 – 2:48 PM
165. wes209: αληθευει οτι τοτε που πεσατε απο το ποδηλατο συνεβη επειδη τα παιδακια σας εκλεψαν τις βοηθητικες; 🙁 #GreekPMLive 11/04/10 – 3:04 PM
166. Vaspap7: μπορείτε εσεις να ζήσετε με 700ευρω και ακομα λιγοτερα? #GreekPmLive 11/04/10 – 3:09 PM
167. arpetr: #greekpmlive ερώτηση: γιατί δεν γίνεται εξόρυξη του ορυκτού πλούτου της χώρας μας (πετρέλαιο) για να σωθεί απο την κρίση; 11/04/10 – 3:51 PM
168. wes209: #greekpmlive ζω για την στιγμη που η Πρωθυπουργος μας θα απανταει ικανοποιητικα σε ερωτησεις για παιδεια, υγεια, μεσα σε 140 χαρακτηρες 11/04/10 – 4:10 PM
169. sofia_miranta: Γιατί δεν υπάρχει αξιολόγηση στα ελληνικά πανεπιστήμια κ σχολία;; #GreekPMlive 11/04/10 – 4:51 PM
170. kostascocoon: #GreekPmLive Είμαι 27 ετών,άνεργος,με 2 πτυχία(BA και Msc).Δώστε μου έναν λόγο,ή μια ελπίδα μάλλον,για να μην φύγω από την χώρα μου. 11/04/10 – 4:59 PM
171. fotiniasim: γτ λετε οτι ειστε υπερ της δημοσιας εκπαιδευσης και εσεις στελνετε τα παιδια σας στα ιδωτικα και στο εξωτερικο;#GreekPmLive 11/04/10 – 5:00 PM
172. skoukios: Η γνωστή υπάλληλος τώρα ταυτόχρονα ήρθε και μεηλ από κεντρικό ΠΑΣΟΚ.. #GreekPMLIve αυτές τις πρακτικές τις αποδέχεστε; 11/04/10 – 5:03 PM
173. fotiniasim: γτ εμενα μου ζητατε μεταπτυχιακο(τουλαχιστον) 2 γλωσσες, υπολογιστες και προσλαμβανονται αυτοι που δν τα εχουν; #GreekPmLive 11/04/10 – 5:05 PM
174. fotiniasim: κ ενω μου ζητατε μεταπτυχιακα κ διδακτορικα οι θεσεις λετε ειναι ελαχιστες και θελετε κ εκει βίσμα;#GreekPmLive 11/04/10 – 5:06 PM
175. skoukios: επίσης να θυμίσω ότι ο φορολογούμενος και το μέλος δεν έχουν πληρώσει για προσωπικές εκστρατείες παιδιών υπαλλήλων.. έλεος!!! #GreekPMLive 11/04/10 – 5:08 PM
176. GrigoriosDm: Πιστεύετε στην "ΆΜΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΊΑ" k. prwthipourge #GreekPmLive 11/04/10 – 5:09 PM
177. fotiniasim: βουλευτης του πασοκ μου ειπε περυσι να φυγω απο Ελλαδα το συντομοτερο γτ εχει κατεβασει τα ρολα της.Τι εχετε να πειτε;#GreekPmLive 11/04/10 – 5:11 PM
178. psaranto: Πρόταση: συνάθροιση ζήτησης (ΚτΠ) για επιλεγμένα ηλεκτρονικά είδη ενάντια στον ψηφιακό αναλφαβητισμό #GreekPmLive: http://t.co/PNCGnhv 11/04/10 – 5:13 PM
179. GrigoriosDm: μέσω της αλληλεπίδρασης που γίνεται μέσω twitter μπορούν να προκύψουν ανάγκες για λύσεις σε θέματα που εξυπηρετούν τους πολλούς #GreekPmLive 11/04/10 – 5:21 PM
180. gkapraras: http://bit.ly/dvbIIe τι σκοπεύετε να κάνετε για το τμήμα? Χωρίς συμβασιούχους 407/80 πως πιστεύετε ότι θα λειτουργήσει? #greekPMlive 11/04/10 – 5:24 PM
181. GrigoriosDm: δεν πιστεύω αυτό να γίνεται για να μελετήσετε τις αντιδράσεις του κόσμου 2 μέρες πριν τις εκλογές? ΘΈΛΟΥΜΕ ΝΑ ΑΚΟΥΣΤΟΥΜΕ #GreekPmLive 11/04/10 – 5:24 PM
182. diama15: Όταν λέτε ολιγομελείς κυβέρνηση τι εννοείτε? #GreekPmLive 11/04/10 – 5:39 PM
183. olrandir: #greekPMLive Έχετε δεσμευθεί για εθνική στρατηγική στην πληροφορική. Τι θα κάνετε για αυτό; Πότε θα δούμε Επιμελητήριο Πληροφορικής; 11/04/10 – 5:46 PM
184. psaranto: ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤOY ΕΙΣΙΤΗΡΙOY ΤΩΝ ΑΣΤΙΚΩΝ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ http://goo.gl/IMPQ http://wp.me/P19Qj9-2 #greekPMLive 11/04/10 – 6:05 PM
185. diama15: O Αλογοσκούφης είχε πει δεν θα κάνει περαίωση και έκανε!Εσείς μας λέτε είναι η τελευταία να το πιστέψουμε? #GreekPmLive 11/04/10 – 6:10 PM
186. dimndal: Δεν αντιλαμβάνεστε ότι η αδυναμία να εφαρμοστεί ο αντικαπνιστικός νόμος εκλαμβάνεται ως αδυναμία να εφαρμοστεί κάθε νόμος; #GreekPMLive 11/04/10 – 6:13 PM
187. dimndal: Θα γίνει ποτέ κωδικοποίηση της νομοθεσίας ώστε να απλοποιηθούν οι νόμοι και να γίνει ταχύτερη η απονομή δικαιοσύνης; #GreekPMLive 11/04/10 – 6:18 PM
188. eirinaki_p: #GreekPmLive Αφου λεφτά υπάρχουν, μηπως υπάρχουν και δουλειές και δεν τις βλέπουμε? 11/04/10 – 6:18 PM
189. dimndal: Γιατί 12 μήνες τώρα δεν έχει γίνει αναδιάρθρωση του φορολογικού μηχανισμού; #GreekPMLive 11/04/10 – 6:21 PM
190. dimndal: Πότε θα επιβάλλετε τη διαφάνεια στις διοικητικές αποφάσεις στη Μέση Εκπαίδευση; #GreekPMLive 11/04/10 – 6:23 PM
191. dimndal: Γιατί ενώ έχετε την πλειοψηφία στη Βουλή δεν αλλάζετε τον Κανονισμό ώστε να αίρεται η βουλευτική ασυλία αυτόματα; #GreekPMLive 11/04/10 – 6:26 PM
192. dimndal: Γιατί δεν αλλάζετε τον εκλογικό νόμο ώστε να *μην* μπορούν να γίνουν εκλογές νωρίτερα από τα τέσσερα χρόνια; #GreekPMLive 11/04/10 – 6:28 PM
193. makakasgr: Κε πρόεδρε,προλαβαίνω να κάνω κώμα πριν τις εκλογές μπας κ πιάσω κ εγώ καμιά καρέκλα στην (πιθανή)οικουμενική; #greekPMLive 11/04/10 – 6:29 PM
194. Mitsoulas_p: Γιατι ακυρωθηκε η συμφωνια για το φωτοβολταϊκο παρκο στο λεκανοπεδιο της Πτολεμαΐδας; #GreekPMLive 11/04/10 – 6:43 PM
195. bnogr: Στην Αγία Βαρβάρα δεν έχουμε οικογενειακό ιατρό από 15/10 πότε θα έρθει νέος ιατρός? #GreekPmLive 11/04/10 – 6:47 PM
196. diama15: Η εξεταστική για την οικονομία γιατί δεν φτάνει και μέχρι την ρύθμιση του χρέους Καλκανη…#GreekPMLive 11/04/10 – 6:50 PM
197. Ergo3d: #GreekPmLive κάντε το κράτος ηλεκτρονικό για μη στηνόμαστε όλη μέρα στις ουρές για ένα χαρτί. το ίδιο και για πληρωμές εισφορών 11/04/10 – 6:54 PM
198. Ergo3d: #GreekPmLive έχετε σκεφτεί ποτέ να αλλάξετε την πρωτεύουσα της χώρας; μια νέα πράσινη πόλη – ένα νέο ξεκίνημα για τη χώρα. 11/04/10 – 6:58 PM
199. Ergo3d: #GreekPmLive πιο βασικό δεν είναι να ανακαλύπτουμε νέους νόμους αλλά να εφαρμόζονται ΟΛΟΙ ΟΣΟΙ υπάρχουν. και το κράτος επιτέλους να κουνηθεί 11/04/10 – 7:03 PM
200. psaranto: Πρόταση: Εισαγωγή της υπηρεσίας FixMyStreet από U.K (ως έχει) για την Ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση http://goo.gl/TTguH #GreekPmLive 11/04/10 – 7:05 PM
201. Ergo3d: #GreekPmLive το «χωρίς παράνομες διαφημιστικές πινακίδες» (illegalsigns.gov.gr) δεν προχωράει στη Θεσσαλονίκη. δεν είδα να ξηλώνουν καμμία 11/04/10 – 7:18 PM
202. diama15: Η ηλεκτρονική ΔΟΥ πότε θα εφαρμοστεί? #GreekPmLive 11/04/10 – 7:19 PM
203. nzag1971: Κύριε πρωθυπουργέ. Για πόσο ακόμα οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα θα είμαστε τα ψυχοπαίδια της Ελλάδος; #GreekPmLive 11/04/10 – 7:21 PM
204. adamspir: #GreekPmLive Αναφέρετε τουλάχιστον έναν λόγο για να ψάξει ένας απόφοιτος πανεπιστημίου δουλειά στην Ελλάδα! 11/04/10 – 7:30 PM
205. Sotiropoulos: Θα καταργηθεί η αντισυνταγματική νομοθεσία της ΝΔ για κάμερες,dna,κουκούλες,καρτοκινητα,δημοσκοπήσεις,σύμφωνο συμβίωσης;#GreekPMLive 11/04/10 – 7:41 PM
206. jack_rtfm: Έχετε σκεφτεί να ζητήσετε συγνώμη για το χάλι στο οποίο φέρατε την Ελλάδα; #GreekPmLive 11/04/10 – 8:46 PM
207. Tsakaritas: #GreekPmLive! Kata poso exei meio8ei to elleima me ta nea metra? uparxei periptosi xreokopias h thn exoume apofugei ? 11/04/10 – 8:50 PM
208. Tsakaritas: #GreekPmLive! Gt den poulate ena megalo meros tou dhmosiou se idiotes ? 11/04/10 – 8:51 PM
209. p_etros: Στόχοι & KPIs στο web, Accountability & Αξιοκρατική ανταμοιβή. Λέξεις κενές, ή θα βρούν χώρο στη λειτουργία των δημ.οργανισμών? #GreekPmLive 11/04/10 – 8:55 PM
210. p_etros: Όλες οι Δημόσιες Υπηρεσίες και Δεδομένα σε ένα μέρος. Θα δούμε κάτι αντίστοιχο προς αυτήν την κατεύθυνση? http://bit.ly/Bu6Q #GreekPmLive 11/04/10 – 8:56 PM
211. ntsarb: #GreekPmLive Για ποιό λόγο δεν εφαρμόζετε το "Πόθεν έσχες" σε όλους τους πολίτες, να κληθούν όσοι απέφυγαν τους φόρους, να πληρώσουν; 11/04/10 – 8:56 PM
212. andreouaggelos: Πόση σημασία έχουν οι εξεταστικές επιτροπές όταν κάθε κόμμα βγάζει δικό του πόρισμα και τελικά δεν είναι κανείς υπεύθυνος; #GreekPmLive 11/04/10 – 8:57 PM
213. Tsakaritas: #GreekPmLive! Gt den apoluete kapoios dhmosios upallhlos pou den kanei sosta thn douleia tou??? 11/04/10 – 9:05 PM
214. psaranto: Πρόταση : CTO σε κάθε Υπουργείο και παρά τω Πρωθυπουργώ #GreekPmLive: http://t.co/PBsFm2w 11/04/10 – 9:12 PM
215. SocialFAIL_gr: στο δημόσιο φορολογικό μου προφιλ θέλω ο κοσμός να μπορεί να κάνει LIKE (: #GreekPmLive 11/04/10 – 9:16 PM
216. panwsk: Ρε συ ΓΑΠ, δουλεύουμε περισσότεορ, πληρωνόμαστε λιγότερο. Και μας λενε να πούμε κι ευχαριστώ. Τι θα κάνεις για αυτό; #GreekPmLive 11/04/10 – 9:21 PM
217. panwsk: Ρε συ ΓΑΠ, η Γιαννιτσών είναι γεμάτη ανήλικα που κάνουν πιάτσα και οι μπάτσοι φυλάνε την τράπεζα. Πώς την κόβεις τη δουλειά; #GreekPmLive 11/04/10 – 9:24 PM
218. Skordoputsoglou: Για τη γυναίκα με 2 ανήλικα που της κόψαν το ρεύμα επειδή χρωστάει και προσπαθούμε εδώ μέσα να βοηθήσουμε τι θα πεις? #GreekPmLive 11/04/10 – 9:28 PM
219. mantoniou1: Πως γινεται τόσοι πολιτικοι να έχουνΔιορίσει αυθαίρετα χιλιάδες, να έχουν "φαει" δημοσιο χρήμα και ουτε ενας φυλακη; #GreekPmLive 11/04/10 – 9:31 PM
220. Yboyio: Θα πάτε σε πρόωρες εκλογές; Απαντήστε με ένα "ναι" ή ένα "όχι" παρακαλώ γιατί ζαλιστήκαμε #GreekPmLive 11/04/10 – 9:34 PM
221. Yboyio: Σκεφτήκατε πως αν πάτε σε προωρες εκλογές ΟΛΕΣ οι ευθύνες υπουργών που εξετάζονται τώρα ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ; #GreekPmLive 11/04/10 – 9:35 PM
222. kapsimalis: Όποια κ αν είναι η κατάσταση της χώρας, ΔΕΝ κόβεις στο μισό αναπηρικές συντάξεις, π.χ γυναίκας με σκλήρυνση κατά πλάκας. #GreekPmLive 11/04/10 – 9:36 PM
223. sympapadopoulos: #GreekPmLive Κάποτε ταχθήκατε υπέρ της αποποινικοποίησης της κάναβης? Δε θα ήταν καλό μέτρο τόνωσης της οικονομίας (π.χ. τουρισμός, φόροι)? 11/04/10 – 9:36 PM
224. sympapadopoulos: #GreekPmLive Θα εξετάζατε σοβαρά την κατάργηση της μονιμότητας στο δημόσιο τομέα? 11/04/10 – 9:43 PM
225. kapsimalis: Αντί να υποστηρίξετε τους εργαζόμενους αυτή τη δύσκολη οικονομικά εποχή, μειώνετε τους μισθούς και ενισχύετε τις απολύσεις; #GreekPmLive 11/04/10 – 9:43 PM
226. KimAndreas: Περιφερειακές/Δημοτικές εκλογές που δεν έχουν να κάνουν με περιφέρειες και δήμους,αλλά με μνημόνιο και κυβέρνηση. Γιατί; #GreekPMlive 11/04/10 – 9:46 PM
227. sympapadopoulos: Η ιδέα να μην αποζημιώνονται οι βουλευτές με περιουσία πάνω από ένα όριο (π.χ. 2εκ. ευρώ), πώς σας φαίνεται? #GreekPmLive 11/04/10 – 9:46 PM
228. sympapadopoulos: Με τι κριτήρια θα επιλέξετε τα tweets που θα απαντήσετε? Πόσα άτομα θα ασχοληθούν με τη διαλογή? #GreekPmLive 11/04/10 – 9:47 PM
229. KimAndreas: Μου αρέσει η ιδέα ανοιχτής επικοινωνίας με ουσία, αρκεί να μην είναι μόνο ένα επικοινωνιακό τρικ! #GreekPMlive 11/04/10 – 9:48 PM
230. sympapadopoulos: Ο παραλογισμός της εισφοράς υπέρ ΕΡΤ μέσω ΔΕΗ πότε θα σταματήσει? #GreekPmLive 11/04/10 – 9:48 PM
231. lextsou: Έτσι όπως είναι η Ελλάδα θέλω να φύγω. Εσείς τι κάνετε για να κρατήσετε τους νέους στη χώρα που μεγάλωσαν; #GreekPmLive 11/04/10 – 9:48 PM
232. KimAndreas: Ίσως οι κυβερνητικοί δεν θα έπρεπε να τρέχουν από studio σε studio στην tv και να δουλεύουν περισσότερο στο υπουργείο τους; #GreekPMlive 11/04/10 – 9:49 PM
233. sympapadopoulos: Θα μπορούσαν οι πολίτες μέσω εθελοντικής εργασίας να συνεισφέρουν στη μείωση του ελλείματος? #GreekPmLive 11/04/10 – 9:53 PM
234. KimAndreas: Οι πολιτικές νεολαίες των ελλ.πανεπιστημίων θα έπρεπε να καταργηθούν μιας και δεν προσφέρουν τίποτα πέρα από πελατοκρατεία mini #GreekPMlive 11/04/10 – 9:54 PM
235. sympapadopoulos: Έχετε προσλάβει data mining experts στο ΥΠΟΙΚ για τον ευκολότερο εντοπισμό φοροφυγάδων? #GreekPmLive 11/04/10 – 9:54 PM
236. KimAndreas: Νόμοι που ψηφίζονται και δεν εφαρμόζονται και απείθεια όπως και ατιμωρησία που καταστρέφουν την κοινωνία. Γιατί δεν αντιδράτε; #GreekPMlive 11/04/10 – 9:55 PM
237. sympapadopoulos: Έχετε κάποιο σχέδιο προσέλκυσης ξένου επιστημονικού ταλέντου στη χώρα για να αντιστραφεί το brain drain? #GreekPmLive 11/04/10 – 9:56 PM
238. sympapadopoulos: Θα σκεφτόσασταν τη λειτουργία κρατικά ελεγχόμενου Venture Capital για χρηματοδότηση high-tech ελληνικών start-ups? #GreekPmLive 11/04/10 – 10:00 PM
239. KimAndreas: Από τα think-tank στα do-tank και το παράδειγμα της Ολλανδίας. Χαμηλότερο κόστος αντί καλύτερης ποιότητας η απάντησή μας; #GreekPMlive 11/04/10 – 10:02 PM
240. ipodtouchpro: Θέλουμε κάθε μέρα Ο.Υ.Κ. #GreekPmLive 11/04/10 – 10:41 PM
241. psaranto: Πρόταση: One-stop-shop οργανισμός για τεχνολογικές startups #GreekPmLive : http://t.co/Ny2x4zd 11/04/10 – 11:02 PM
242. aksinis: #GreekPmLive Kirie Prothipourge gnorizete kala ta panepistimia tou eksoterikou. Valte telos stis sapila ton ellinikon. EPITELOUS! 11/05/10 – 12:10 AM
243. ekfrasi: #GreekPmLive Στεναχωρήθηκες με το επίπεδο των ερωτήσεων στο facebook Γιώργο? Εγώ ναι. Αναρωτήθηκες γιατί? 11/05/10 – 12:48 AM
244. aksinis: #GreekPmLive I lisi ine mia. Kopste oso kratos borite kirie Prothipourge me parallili elattosi ton forologikon sideleston. 11/05/10 – 12:51 AM
245. aksinis: #GreekPmLive Η Ελλάδα που θέλουμε… Με εξαγωγές βιολογικών και γεωργικών προϊόντων πολλών δισ. το χρόνο. 11/05/10 – 12:54 AM
246. aksinis: #GreekPmLive Μεσημαντικές εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας αφού οι επενδύσεις θα έχουν αυξήσει την ισχύ της ηλεκτροπαραγωγής σε30.000MW 11/05/10 – 12:56 AM
247. aksinis: #GreekPmLive Η επένδυση αποθήκευσης και διανομής υγροποιημένου φυσικού αερίου έχει ενισχύσει τον ενεργειακό στρατηγικό χαρακτήρα της χώρας. 11/05/10 – 12:57 AM
248. xanthippi_agapi: #GreekPmLive Γιατί δεν φορολογήθηκε η εκκλησία;Γιατί δεν μειωθήκανε οι μισθοί των βουλευτών; 11/05/10 – 12:58 AM
249. aksinis: #GreekPmLive Ο ΑιΣτράτης έχει καταστεί κάτι μεταξύ CityτουΛονδίνου και Μονακό αφού ωςζώνη ελεύθερου εμπορίου προσελκύσε τεράστιες επενδυσεις 11/05/10 – 12:59 AM
250. aksinis: #GreekPmLive ΤοΘριάσιο έγινε εμπορευματικός σταθμός των Κινέζων, πολλές εταιρείες δημιούργησαν εκεί σταθμούς γιατις εξαγωγές τουςστην Ευρώπη 11/05/10 – 1:00 AM
251. xanthippi_agapi: #GreekPmLive Γιατί οι συνταξιούχοι βουλευτές δεν παίρνουν μία σύνταξη αλλά παίρνουνε τη βουλευτική κ σύνταξη από τη δουλειά που εξασκούσανε; 11/05/10 – 1:00 AM
252. aksinis: #GreekPmLive Μοντέρνοι παραθαλάσσιοι οικισμοί απότη Χαλκιδική μέχρι τη Γαύδο φιλοξενούν περίτα 2εκατομμύρια συνταξιούχους από την Ευρώπη 11/05/10 – 1:01 AM
253. aksinis: #GreekPmLive Στοχευμένες κινήσεις στον τουρισμό έχουν αυξήσει τους ετήσιους επισκέπτες από 15 εκατ. σε 30 εκατ. 11/05/10 – 1:01 AM
254. acroplex: Αγαπάτε την Ελλάδα ή την πολιτική καριέρα περισσότερο, κύριε πρωθυπουργέ; #GreekPmLive 11/05/10 – 1:04 AM
255. aksinis: #GreekPmLive Τα ελληνικά βότανα έχουν κατακλύσει τις διεθνείς αγορές σε μορφή καλλυντικών και ήπιων σκευασμάτων υγείας και ευχαρίστησης. 11/05/10 – 1:04 AM
256. aksinis: #GreekPmLive Γιατί να μην μπορούμε να κάνουμε τα περισσότερα από τα παραπάνω. 11/05/10 – 1:05 AM
257. aksinis: #GreekPmLive Για πόσο μερικές συντεχνίες θα κρατάνε τον τόπο στην μετά την τουρκοκρατία εποχή των κοτζαμπάσηδων; 11/05/10 – 1:05 AM
258. acroplex: Κοιμάστε με ελαφρά συνείδηση κάθε βράδυ, κύριε πρωθυπουργέ; #GreekPmLive 11/05/10 – 1:09 AM
259. acroplex: Η καλύτερη Ελληνική επινόηση: ο εξωστρακισμός των πολιτικών προτού γίνουν τύραννοι. Τι λέτε, κύριε Παπανδρέου; #GreekPmLive 11/05/10 – 1:12 AM
260. acroplex: Θα πάτε σε πρόωρες εκλογές ή θα παραδώσετε τη χώρα στο ΔΝΤ απευθείας κύριε πρωθυπουργέ; #GreekPmLive 11/05/10 – 1:15 AM
261. barcode_: #GreekPmLive Είμαι 24 και σκέφτομαο να μεταναστεύσω. Αν ήσασταν πατέρας μου τι θα με συμβουλεύατε να κάνω κ. Παπανδρέου; 11/05/10 – 1:26 AM
262. kalintzis: #GreekPmLive Σας ερωτω κυριε Προθυπουργέ θα "συρθει" η Χώρα σε εκλογές, ανεξαρτήτως αποτελέσματος την Κυριακή? 11/05/10 – 5:28 AM
263. mvictoras: #GreekPmLive Το πρόβλημα με τον Έλληνα είναι το μυαλό του. Πώς σκοπεύεται να το αλλάξετε αυτό για να πάει αυτή η χώρα επιτέλους μπροστά; 11/05/10 – 5:45 AM
264. kalintzis: #GreekPmLive Έχουν περάσει 6 μήνες από την λήξη της προθεσμίας που ανέφερε ρητώς ο Ν3717/08 για την μεταφορά των υπαλλήλων της Ολυμπιακής. 11/05/10 – 6:55 AM
265. kalintzis: #GreekPmLive Ερωτάται ο κ. Πρωθυπουργός τι προτίθεται να πράξει, ενα χρόνο μετά, για αυτούς τους ανθρώπους και τις οικογένειες τους. 11/05/10 – 6:56 AM
266. mour76: #GreekPmLive Οταν δεν εφαρμοζονται (απλοι) νομοι οπως του καπνισματος, πως ελπιζετε οτι θα εφαρμοστουν ολοι οι αλλοι (οπως φορολογικοι); 11/05/10 – 7:23 AM
267. ellinaki08: Γιατί δεν επισπεύετε τον διαχωρισμό Κράτους-Εκκλησίας προκειμένου να εξοικονομηθούν σημαντικοί πόροι (πχ μισθοδοσία κληρικών); #GreekPMLive 11/05/10 – 7:26 AM
268. dandreadis: #GreekPmLive είναι λογικό η επένδυση/μέρισμα με ρίσκο να φορολογείται με 45% και οι καταθέσεις χωρίς ρίσκο με 10%; Flat tax γιά όλους/όλα. 11/05/10 – 7:44 AM
269. antidrasex: #GreekPMlive γιατί επιστρέφονται οι άδειες οδήγησης "για τις εκλογές"? μαζικό ρουσφέτι? είναι δίκαιο για τους συνεπείς οδηγούς? -> 11/05/10 – 7:53 AM
270. antidrasex: #greekPMlive -> ποιος θα φταίει αν ένας οδηγός που του επιστραφηκε το δίπλωμα προκαλέσει θανατηφόρο ατύχημα? 11/05/10 – 7:57 AM
271. antonios013: Γιατί κ. Πρωθυπουργέ βάλατε το δίλλημα των εκλογών? Η χωρά χρειάζεται να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις όχι πανηγύρια. #GreekPmLive 11/05/10 – 8:01 AM
272. diama15: Όταν μιλάτε για ομηρία τι ακριβώς εννοείτε?Υπάρχει κάτι που σας φοβίζει? #GreekPmLive 11/05/10 – 8:06 AM
273. geospatial_jim: Τι να πρωτορωτήσω με 140 γράμματα στον #GreekPMlive? Να το βάλω σε bit.ly? 11/05/10 – 8:09 AM
274. antonios013: Ποτέ θα καταργηθεί ο νομός περί ευθύνης υπουργών? #GreekPMlive 11/05/10 – 8:11 AM
275. antonios013: Ποτέ θα αναλάβουν οι όλοι (πολίτες & Πολιτικοί) τις ευθύνες των πράξεων τους? #GreekPMlive 11/05/10 – 8:14 AM
276. LilaRagkousi: Giati na tethei zitima eklogwn? Gia na xasoume ena mina pali me gurologia kai dilwseis?posi apogoiteusi pia? #GreekPmLive 11/05/10 – 8:21 AM
277. Petros17: #GreekPmLive Κύριε Πρωθυπουργέ, είμαι στην τελευταία ταξή του λυκείου και θελώ να μάθω τι σκοπεύετε να κάνετε με το μηχανογραφικό δελτιο? 11/05/10 – 8:21 AM
278. LilaRagkousi: Kai poso seveste ton psufoforo sas otan katevazete ton Tattouli kai kaleite na stirixoun to komma tous?Na stirixei poion? #GreekPmLive 11/05/10 – 8:29 AM
279. ninarei: Ειναι δυνατον να πιστευετε ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ οτι αυτο που χρειαζεται η χωρα αυτη τη στιγμη ειναι εκλογες??????? #GreekPMLive 11/05/10 – 8:33 AM
280. alvertisjo: Γιατί δεν τελειώνετε την 4ετία να δούμε τα όποια αποτελέσματα, & μετά να ψηφίσουμε προτάσεις για ανάπτυξη; 2 πρόωρες στη σειρά; #GreekPmLive 40309 – 8:36 AM
281. ketses: #GreekPmLive Εγω ειμαι 39 χρονων. Θα απευθύνετε σε εμενα σημερα το μεσημερι?? 40309 – 8:43 AM
282. tkonto: @#GreekPmLive Ποιός θα τολμήσει να κάνει streamlined τις βασικές διαδικασίες της καθημερινότητας του πολίτη στις συναλαγές με το Δημόσιο; 40309 – 8:44 AM
283. diama15: H δημοσιεύσει των φορολογικών δηλώσεων εκτός ότι είναι αντισυνταγματική σε τι εξυπηρετεί? #GreekPmLive 11/05/10 – 8:44 AM
284. tkonto: @#GreekPmLive Για μια αναρρωτική ΙΚΑ έχω χάσει 5 ανθρωπομέρες.ΚΑΘΕ φορά που πάω σε ένα γραφείο, μου λένε ότι στο προηγούμενο έκαναν λάθος. 11/05/10 – 8:46 AM
285. tkonto: @#GreekPmLive Αλλά δεν ενδιαφέρεται και κανείς να διορθώσει το λάθος. Έμαθα όλα τα καταστήματα του ΙΚΑ στο κέντρο. Αυτό είναι αντιπαραγωγικό 11/05/10 – 8:47 AM
286. diama15: Ποτέ θα υπάρξει ηλεκτρονική σύνδεση μεταξύ υπουργείων πχ ΔΟΥ,ΙΚΑ,ΟΑΕΕ, Επιμελητήρια κτλ ? #GreekPmLive 11/05/10 – 8:47 AM
287. YAngelou: Πρόεδρε μπορείτε να δώσετε ελπίδα; Πότε και πως να περιμένουμε την έξοδο από τη σημερινή δύσκολη οικονομική κατάσταση στη χώρα; #GreekPmLive 11/05/10 – 8:47 AM
288. tkonto: @#GreekPmLive Διαδικασίες και customer relationship management στο Δημόσιο ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ. Ζήσαμε στο εξωτερικό και συγκρίναμε. 11/05/10 – 8:48 AM
289. YAngelou: Πρόεδρε η προσφυγή στις κάλπες δεν θα βάλει τη χώρα σε περιπέτειες με δεδομένες τις υποχρεώσεις της βάσει Μνημονίου; #GreekPmLive 11/05/10 – 8:50 AM
290. PanosJee: K. Πρωθυπουργέ χωρίς φαντασία και όραμα δεν κάνουμε τίποτα, δείτε τι γίνεται στο Λονδίνο http://bit.ly/aFgJIM #GreekPmLive 11/05/10 – 8:52 AM
291. psaranto: Πρόταση : μέτρα ανακούφισης των ανέργων #GreekPmLive: http://t.co/htQgZ9Q 11/05/10 – 8:52 AM
292. PanosJee: Πώς μπορείτε με τα ίδια στελέχη του ΠΑΣΟΚ που μας οδήγησαν στο μνημόνιο να πορεύεστε; #GreekPmLive 11/05/10 – 8:53 AM
293. gmosx: Τι έγινε με εκείνο το περι ίδρυσης εταιρείας σε 1 μέρα? #GreekPmLive 11/05/10 – 8:56 AM
294. addiakogiannis: Με 65 ευρώ καθ. αξία ρεύματος πληρώνω ΔΕΗ 200. Για τη δουλειά με 1,5ε/λ βενζίνη θέλω άλλα 300. Πρακτικά πώς θα ζήσω με 592ευρ? #GreekPmLive! 11/05/10 – 8:57 AM
295. MyrtoX: Απαιτούμε προγράμματα προστασίας και στείρωσης για αδέσποτα σε όλους τους Δήμους, όπως προβλέπει ο νόμος #GreekPmLive 11/05/10 – 9:01 AM
296. miss_cinnamon: πώς θα γίνει να πάψω να νιώθω ρεντίκολο για/ (σ)την πόλη (Αθήνα)/ χώρα μου? #GreekPmLive 11/05/10 – 9:02 AM
297. ThirdEye3: Ερώτηση ψάχνει απάντηση #GreekPmLive: http://wp.me/phOaS-Mb 11/05/10 – 9:03 AM
298. sakis_79_gr: Πώς σκοπεύει η κυβέρνηση να καταπολεμήσει τις διακρίσεις στις οποίες υπόκεινται τα LGBT (lesbian/gay/bi/trans) ζευγάρια;#GreekPmLive 11/05/10 – 9:03 AM
299. vtypal: H εκκλησία της Eλλάδος γιατί δε φορολογείται; #GreekPmLive 11/05/10 – 9:05 AM
300. ketses: #GreekPmLive ΔΕν ανυσηχειτει μηπως καποια φορα πειτε ΑΛΗΘΕΙΑ και δεν σας πιστεψουμε οπως επαθε ο βοσκος που φωναζε "λυκος" 11/05/10 – 9:05 AM
301. diama15: Γιατί μιλάμε τώρα για παράταση αποπληρωμής και δεν κάναμε το αντίστοιχο απο την αρχή με τους δανειστές μας? #GreekPmLive 11/05/10 – 9:06 AM
302. vtypal: Πως δικαιολογείται ο πρωθυπουργός κ ο υπ.οικονομικών να συμμετέχουν σε μυστικές οργανώσεις (λέσχη Mπίλντεμπεργκ) #GreekPmLive 11/05/10 – 9:07 AM
303. panopan: Ειναι αλήθεια ότι σχεδιάζεται διαμοιρασμός του Αγαίου και των πλουτοπαραγωγικών πηγών του; Είναι δυνατόν; #GreekPmLive 11/05/10 – 9:08 AM
304. ketses: #GreekPmLive τι ακριβως ειναι η πρασινη αναπτυξη?? 11/05/10 – 9:08 AM
305. ketses: #GreekPmLive Αν κανετε προωρες εκλογες και ξαναβγειτε θα ξαναεχουμε 100 ημερες ?? 11/05/10 – 9:09 AM
306. VKoup: Τι θα γίνει με την ασφυκτική φορολογία στις επιχ? RT @titanas RT @gmosx Τι έγινε με εκείνο το περι ίδρυσης εταιρείας σε 1 μέρα? #GreekPmLive 11/05/10 – 9:10 AM
307. ugh82: gia poio logo na exw etairia edw otan o foros einai 40%,h prok/lh forou 80% k 23% fpa.k exoda na mhn egkrinei tipota? #GreekPmLive 11/05/10 – 9:10 AM
308. ketses: #GreekPmLive Ποια ακριβως ειναι η πορεια της χωρας??? 11/05/10 – 9:11 AM
309. vtypal: Mπορείτε να καταγγείλετε τη Siemens στην EE ώστε να μην πάρει μέρος ποτέ ξανά σε διαγωνισμό; #GreekPmLive 11/05/10 – 9:11 AM
310. SocialFAIL_gr: Zω για την στιγμη που o Πρωθυπουργος μας θα απανταει ικανοποιητικα σε ερωτησεις για παιδεια, υγεια, μεσα σε 140 χαρακτήρες #greekPMlive 11/05/10 – 9:12 AM
311. ketses: #GreekPmLive Απο την στιγμη που τα δανεια που παιρνουμε ΣΗΜΕΡΑ θα τα ξεπληρωσουμε σε 30 χρονια δεν θα επρεπε να ψηφιζουν ΚΑΙ τα νηπια? 11/05/10 – 9:13 AM
312. ketses: #GreekPmLive Αφου ετσι και αλλιως οι απαντησεις του ΓΑΠ ειναι ασχετες με την ερωτηση γιατι μας βαζετε να ρωταμε??? 11/05/10 – 9:15 AM
313. el_huron: #GreekPmLive εσείς που έχετε γενηθει και ζήσει στο εξωτερικό γιατί αποφασίσατε να έρθετε Ελλάδα; Όλοι φεύγουν τώρα! 11/05/10 – 9:16 AM
314. ugh82: dyskolo einai na yparxei kartela for/menou me afm k na exoun apla access oi yphresies?giati prepei na paw xarti apo ika se teve?#GreekPmLive 11/05/10 – 9:17 AM
315. mperedim: Skopeuete epitelous eite na katargisete i esto na kanete mia ousiastiki anamorfosi tis stratiotikis thiteias? #greekpmlive #sigaminapantisei 11/05/10 – 9:17 AM
316. sls1979: Δε νομίζετε ότι η βουλευτική ασυλία πρέπει κάποτε να τελειώσει; #GreekPmLive 11/05/10 – 9:17 AM
317. ketses: #GreekPmLive το 2006 πανυγηριζατε οτι κερδισατε τις Δημοτικες και το 2007 Ξαναχασετε αρα ποιο το νοημα των διλημματων ??? 11/05/10 – 9:17 AM
318. geospatial_jim: Τι κίνητρα θα δώσετε σε μικρές επιχ.παροχ.υπηρ. νέων για R&D και καινοτομία ώστε να μην σκέφτονται σαν μόνο πελάτη το δημόσιο; #GreekPMlive 11/05/10 – 9:18 AM
319. stratis63: Οταν μια επιχείρηση δεν πάει καλα απολύει, οταν μια πολιτεία δεν παει καλα δεν πρεπει να κανει το ιδιο??? #GreekPmLive 11/05/10 – 9:20 AM
320. stratis63: Το Συνταγμα ορίζει οτι αριθμος το βουλευτων μπορεί να είναι και 200 ! Με τα ΜΜΕ που εχουμε σημερα χρειάζονται τοσοι βουλευτες #GreekPmLive 11/05/10 – 9:22 AM
321. vtypal: στάση πληρωμών σημαίνει δε πληρώνω τους δανειστές, όχι μισθούς-συντάξεις, γιατί ψεύδεσθε ; #GreekPmLive 11/05/10 – 9:22 AM
322. ketses: #GreekPmLive Για να παρει το επιδομα των 200€ ο συνταξιουχος αρκει να ψηφισει ΠΑΣΟΚ στον 1ο γυρο ή πρεπει να ψηφισει ΠΑΣΟΚ και στον 2ο γυρο? 11/05/10 – 9:23 AM
323. antonios013: Λεφτά υπάρχουν? #GreekPMlive 11/05/10 – 9:23 AM
324. xryska: @vtypal Ισως γιατι αμα κανεις σταση πληρωμων δεν σε δανειζουν οι αλλοι, και μια και δεν εχουμε λεφτα στην ακρη…#GreekPmLive. 11/05/10 – 9:23 AM
325. UnknownYouser: #GreekPMLive Το πάγωμα των μισθών μπορεί να παγώσει την αγορά; 11/05/10 – 9:24 AM
326. ugh82: to asylo sta pan/mia mporei na isxyei mono gia tous foithtes k oxi tous emporous kathe eidous ? #GreekPmLive 11/05/10 – 9:25 AM
327. georgetikis: Για ποιο λόγο έπρεπε να πάρουν τα σώματα ασφαλείας εκλογικό επίδομα 700€ , ιδίως με αυτές τις κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες? #GreekPmLive 11/05/10 – 9:25 AM
328. UnknownYouser: #GreekPMLive Η αύξηση των φόρων στη μεσαία τάξη, μπορεί να μειώσει την αγοραστική της δύναμη; 11/05/10 – 9:25 AM
329. ketses: #GreekPmLive Γιατι δεν προσλαμβανετε 5,000,00 στο Δημόσιο ν εχουμε ολοι σταθερο μισθο και ασφαλεια ???? 11/05/10 – 9:28 AM
330. ugh82: pws ginetai prin 2 xronia na kaigetai h athina apo koukouloforous k meta apo eklogh sas me xeirotera metra na mhn ginetai tpt? #GreekPmLive 11/05/10 – 9:30 AM
331. UnknownYouser: #GreekPMLive Η αύξηση των φόρων στη μεσαία τάξη, μπορεί να βαθύνει την ύφεση, να μειώσει τα έσοδα του κράτους; 11/05/10 – 9:30 AM
332. kassios: Για ποιο λόγο υπαχθήκαμε στο μνημόνιο, όταν δεν ψηφίστηκε από τουλάχιστον 180 βουλευτές όπως ορίζει το Σύνταγμα Αρθ.28? #GreekPmLive 11/05/10 – 9:30 AM
333. jacopone: Αλήθεια, τι σχέση έχουν οι δήμοι με τα κόμματα και τις βουλευτικές εκλογές;;; #GreekPMLive 11/05/10 – 9:31 AM
334. UnknownYouser: #GreekPMLive Η αύξηση των φόρων στη μεσαία τάξη, μπορεί να προκαλέσει έναν φαύλο κύκλο κατάρευσης; 11/05/10 – 9:31 AM
335. jacopone: Μήπως η έξοδος από την κρίση θα έρθει με ανάπτυξη παρά με αβάσταχτα φορολογικά μέτρα που σκοτώνουν την επιχειρηματικότητα;; #GreekPMLive 11/05/10 – 9:32 AM
336. kassios: Για ποιο λόγο κόβονται τα δρομολόγια προς Καστελόριζο αλλά όχι οι μισθοί των βουλευτών και υπαλλήλων της βούλης? #GreekPmLive 11/05/10 – 9:32 AM
337. ugh82: giati apla dn kanoume elkustikh forologia stous ellhnes efoplistes na exoun ellinikh shmaia ta ploia k oxi pamama? #solution #GreekPmLive 11/05/10 – 9:34 AM
338. vaggelis93: Τα λέφτα τα φάγατε όλοι μαζί!Άσε εμάς και πάρ’τα απο αυτούς που έφεραν την χώρα μας σε αυτά τα χάλια…..#GreekPMLive 11/05/10 – 9:34 AM
339. ketses: #GreekPmLive Που θα βρουμε τα λεφτα ναα πληρωσουμε τους φορους ??? 11/05/10 – 9:34 AM
340. antonios013: Εάν κάνετε εκλογές και τις χάσετε θα είστε πλέον εναντίων του μνημονίου? #GreekPMLive 11/05/10 – 9:34 AM
341. ugh82: giati pote dn egine to diafhmismeno dhmopshfisma an theloume to mnhmonio ? #GreekPmLive 11/05/10 – 9:35 AM
342. Yboyio: Σκεφτήκατε πως αν πάτε σε προωρες εκλογές ΟΛΕΣ οι ευθύνες υπουργών που εξετάζονται τώρα ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ; #GreekPmLive 11/05/10 – 9:36 AM
343. UnknownYouser: #GreekPMLive Μας έχετε πει "πολύ απλά" πως δεν χρωστάτε σε κανέναν, πως δεν θα είστε όμηρος κανενός. Ο ελληνικός λαός χρωστάει; 11/05/10 – 9:37 AM
344. jacopone: Τι μπορεί πλέον να προσφέρει η Ελλάδα στους νέους που δεν μπορούν να βρουν καλύτερο στο εξωτερικό; #GreekPMLive 11/05/10 – 9:38 AM
345. antonios013: Πως είναι δυνατόν να κάνει φιλελεύθερη πολιτική ένα σοσιαλιστικό κόμμα? #GreekPmLive 11/05/10 – 9:38 AM
346. jacopone: Γιατί νομίζω ότι καμία από τις πραγματικά καλές ερωτήσεις που υποβάλλονται δεν θα απαντηθεί; #GreekPMLive 11/05/10 – 9:39 AM
347. Sotiropoulos: Ποια ελληνόφωνα μπλογκς διαβάζετε σε τακτική βάση; #GreekPMLive 11/05/10 – 9:42 AM
348. kassios: Γιατί δεν προκηρύσετε δημοψηφίσματα όπως ορίζει το άρθ.44 του Συντάγματος για Εθνικά Θέματα και σοβαρά κοινωνικά ζητήματα? #GreekPmLive 11/05/10 – 9:43 AM
349. dtsitsilas: Τί έχετε κάνει για την στήριξη νέων που θέλουν να ιδρύσουν τις δικές τους καινοτόμες επιχειρήσεις. Προγράμματα ΕΣΠΑ και πότε? #GreekPmLive 11/05/10 – 9:44 AM
350. ugh82: 2011 se ligo k poythena ena ypourgeio plhroforikhs k texnologias. #GreekPmLive 11/05/10 – 9:45 AM
351. Dimitris: #GreekPmLive Η Αλβανία, η ΠΓΔΜ, η Βουλγαρία & άλλες 15 χώρες κατήργησαν τη στρατιωτική θητεία. Υπό ποιές συνθήκες θα κάνει η Ελλάδα το ίδιο; 11/05/10 – 9:48 AM
352. UnknownYouser: #GreekPMLive Η εκκλησιαστική περιουσία φορολογείται; Αν όχι, γιατί; 11/05/10 – 9:49 AM
353. UnknownYouser: #GreekPMLive Ο διαχωρισμός κράτους εκκλησίας πότε θα γίνει; 11/05/10 – 9:50 AM
354. jacopone: @titanas I really hope this #GreekPMLive shows young people’s drive to succeed and the failure of the governments to support them.. 11/05/10 – 9:50 AM
355. antonios013: Τι σκοπεύετε να κάνετε για να τονώσετε την ανάπτυξη, μειώσετε την ανεργία έτσι ώστε να είναι βιώσιμη η μετά μνημονίου εποχή? #GreekPMLive 11/05/10 – 9:52 AM
356. UnknownYouser: #GreekPMLive Ποια η σχέση της θρησκείας στο Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων; 11/05/10 – 9:54 AM
357. kassios: Πως σωζόμαστε με το Μνημόνιο όταν το χρέος από 110%, θα πάει στο 150% το 2013 σύμφωνα με τις προβλέψεις του ίδιου του ΔΝΤ? #GreekPmLive 11/05/10 – 9:54 AM
358. lysigakis: Κάποτε ήσασταν υπέρμαχος της ίδρυσης Μη Κρατικών Πανεπιστημίων. Γιατί πλέον δεν υιοθετείτε τη θέση αυτή; #GreekPmLive 11/05/10 – 9:55 AM
359. chriskatsaounos: #GreekPmLive Πρόεδρε γνωρίζεις πότε θα πληρωθούνε οι αναπληρωτές που δουλεύουν στα 800 νέα ολοήμερα δημοτικά από το σεπτέμβριο; 11/05/10 – 9:58 AM
360. UnknownYouser: #GreekPMLive Το Άγιο Όρος φορολογείται; 11/05/10 – 10:01 AM
361. UnknownYouser: #GreekPMLive Ισχύει το Σύνταγμα της χώρας μας στο Άγιο Όρος; 11/05/10 – 10:01 AM
362. FGaitanis: Έχετε τονίσει πως η εκπαίδευση είναι ο μοχλός για μια νέα ανάπτυξη ,γιατί δεν εξαιρείται απο την λιτότητα; #GreekPMLive 11/05/10 – 10:02 AM
363. diama15: Ο Προβόπουλος γιατί ισχυρίζεται οτι ξέρατε πια είναι τα ελλείμματα προεκλογικά. #GreekPmLive 11/05/10 – 10:02 AM
364. FGaitanis: Ο Καλλικράτης πως βοηθάει στην αποκέντρωση και περιφερειοποίηση του κράτους; Κανείς δεν μας έχει εξηγήσει ως τώρα!#GreekPMLive 11/05/10 – 10:03 AM
365. starman9: Tονα επαπειλείτε με εκλογές σεπερίπτωση ‘φτωχώνεπιδόσεων’ δεν είναι αντιδημοκρατικό αφούαυθαίρετα επιβάλετε εσείς τοδιακύβευμα? #GreekPMLIve 11/05/10 – 10:05 AM
366. diama15: Σε περίοδο ύφεσης εαν δεν υπάρχει ανάπτυξη πως θα μειωθεί το έλλειμμα μόνο μέσα από φόρους? #GreekPmLive 11/05/10 – 10:06 AM
367. FGaitanis: Περιγράψτε μας ποιά είναι η προοπτική εξόδου της Ελλάδας απο την ύφεση; Που βλέπετε το φως και που θα είναι οι δείκτες το 2013;#GreekPMLive 11/05/10 – 10:06 AM
368. mairi_a: #GreekPmLive Είναι δυνατόν να ερευνούμε τους επενδυτές (υπόθεση των ομολόγων) και ταυτόχρονα να τους προσκαλούμε στη χώρα μας? 11/05/10 – 10:11 AM
369. Kirkis1972: #GreekPMLiveΠιστεύετε πραγματικά πως με περαιτέρω μείωση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών δεν μειωνετε και τους φόρους που αποκομιζετε; 11/05/10 – 10:11 AM
370. Skordoputsoglou: Ο πατέρας μου μετά από τόσα χρόνια στις οικοδομές παίρνει σύνταξη λιγότερα από 700 ευρώ.Είναι δίκαιο?#GreekPMLive 11/05/10 – 10:13 AM
371. diama15: ο Καλλικράτης γιατί έχει μείωση πόρων προς την αυτοδ/ση 1,5 δις? #GreekPmLive 11/05/10 – 10:16 AM
372. gkapraras: http://bit.ly/cYEXx4 #GreekPMlive Τι σκοπεύετε να κάνετε? Ήδη έχει περάσει ένας μήνας υπολειτουργίας της σχολής… 11/05/10 – 10:21 AM
373. ketses: #GreekPMLive Στην Ελλαδα αλλαζουν οι ερωτησεις και οι απαντησεις παραμενουν ιδιες 11/05/10 – 10:22 AM
374. stratosathens: Αν δεν βρείτε τους ενόχους του σκανδάλου Siemens θα αναλάβετε την πολιτική ευθύνη για την αποτυχία αυτή κ. Παπανδρέου; #GreekPMlive 11/05/10 – 10:28 AM
375. makakasgr: Κε πρόεδρε σκέφτομαι να κάνω μια πράσινη ΜΚΟ.Θα βρω κανένα κρατικό χορηγό να κάνω κανα συνέδριο στον αστέρα; #GreekPmLive 11/05/10 – 10:29 AM
376. gpkal: #GreekPmLive θα γίνουν σοβαρές περικοπές στους μισθούς βουλευτών, κατάργηση αμειβόμενων επιτροπών, και λοιπών προνομίων; 11/05/10 – 10:35 AM
377. thanosk: Γιατί λόγω ελειπούς υποστήριξης και μη καθολικής εφαρμογής απαξιώνονται σωστές πρωτοβουλίες όπως OpenGov, Diafaneia κτλ; #GreekPmLive 11/05/10 – 10:35 AM
378. arcandros: Μόλις το άνοιξα και ρωτάει "ποιός ο λόγος να γυρίσει κανείς;" #greekpmlive Γυρνάς για τα δύσκολα, φεύγεις για τα εύκολα 11/05/10 – 2:14 PM
379. rigaspapas: Γνωρίζετε ποια πανεπιστήμια έχουνε ερευνητικό τομέα και ποιο είναι το έργο τους; #GreekPmLive 11/05/10 – 2:14 PM
380. christoschiotis: Σκεφτήκατε ποτέ να απαλλάξετε τους νέους που θέλουν να επιχειρήσουν απο ασφαλ/φορολογικές υποχρεώσεις για αρχή τουλάχιστον; #GreekPmLive 11/05/10 – 2:14 PM
381. UnknownYouser: Ευθύνη για τη σπατάλη όλων αυτών των δυνατοτήτων που έχει η χώρα, όπως ακριβώς είπατε, έχετε;;; #GreekPmLive 11/05/10 – 2:14 PM
382. coolplatanos: #GreekPmLive στα αυτονόητα είναι και ο διαχωρισμός Κράτους – Εκκλησίας, αλλά πόσα χρόνια ακόμα θα περιμένετε; 11/05/10 – 2:14 PM
383. UnknownYouser: Κύριε Παπανδρεου είστε πρωθυπουργός αυτής της χώρας ή ένας παρατηρητής; #GreekPmLive 11/05/10 – 2:15 PM
384. PanosJee: Γιατί υπουργοποιήθηκε ο Σκανδαλίδης, ο Παπουτσής (έλεος) και λοιποί; Για να αλλάξει η Ελλάδα; #GreekPmLive 11/05/10 – 2:15 PM
385. angser: sorry.. αλλά όταν εκλεγήκατε δεν είχατε τις απαντήσεις; τώρα τις ψάχνετε; #GreekPMLive 11/05/10 – 2:15 PM
386. SykoFantiS: Ωραία συμφωνούμε κύριε Πρόεδρε. Πότε θα μπορώ να κάνω έναρξη επιτηδεύματος από το διαδίκτυο ; #GreekPmLive 11/05/10 – 2:16 PM
387. jamesleonsk: Αντιρατσιστικός νόμος υπάρχει, παρεμπιπτόντως. Ωστόσο, διατυπώνονται ορθές ενστάσεις εναντίον του: http://twt.gs/d2Xm #GreekPMlive 11/05/10 – 2:16 PM
388. andriotakis: Σας επισημαίνουμε τα προβλήματα αλλά εσείς έχετε το Σγουρό να παρανομεί σε πινακίδες… #GreekPMLive 11/05/10 – 2:16 PM
389. GeorgeProimakis: Πως μπορει η Ελλαδα να βοηθησει την ευρωζωνη οσον αφορα την ανοδο του ευρω απεναντι στο δολλαριο; Ευχαριστω. Γιώργος,14 ετών #GreekPmLive 11/05/10 – 2:17 PM
390. rigaspapas: Δεν νομίζετε πως ο βασικός μισθός πρέπει επιτέλους να παγιωθεί σε ένα αξιοπρεπές ποσό; #greekpmlive 11/05/10 – 2:18 PM
391. kkoolookk: Ο κ.Π"κωνσταντίνου είχε εξουσιοδότηση στις8/5 όταν υπέγραφε την δαν/κή σύμβαση ή την πήρε στις 11λόγω προβλήματος του εκτυπωτή; #GreekPMlive 11/05/10 – 2:20 PM
392. elentelon: Ποιος έχτισε Γιωργάκη τις πελατειακές σχέσεις στην Ελλάδα? #GreekPMlive 11/05/10 – 2:21 PM
393. JiM3PaP: Για πείτε μας που έχετε στήσει το πογκρόμ στα Πατήσια και μετά τις εκλογές θα βγάλετε την ΧΑ στον δρόμο να "καθαρίσει". εε; #GreekPMLive 11/05/10 – 2:21 PM
394. Takis_K: #GreekPMLive Θεωρείτε οτι κάνατε κάτι λάθος και πήγε το spread στο 900 σε 8 ημέρες; 11/05/10 – 2:22 PM
395. VKoup: Αληθεια, θα μας πειτε μετα οτι αυτη η "συζητηση με τους νεους" ειναι επιτυχημενη οταν σε 1ωρα εχετε απαντησει μονο σε 4ατομα? #GreekPMLive 11/05/10 – 2:22 PM
396. gkapenis: exete prospathisei pote sas na breite douleia stin ellada? pisteye oti i kori sas me allo eponymo tha brei pote tis douleia? #GreekPMLive 11/05/10 – 2:23 PM
397. PanosJee: Γιατί ο Ακης είναι ελεύθερος; #GreekPmLive 11/05/10 – 2:24 PM
398. morpheous83: Μας έχετε ταράξει στους έμμεσους φόρους.Τα μέτρα θα αγγίξουν ποτέ και αυτούς που το φυσάνε? #GreekPmLive 11/05/10 – 2:24 PM
399. AnnaDimi: #GreekPMLive Δύσκολα διαφωνείς κανείς σε όσα λες, ΓΑΠ, αλλά πάλι ευχολόγια ακούγονται. Λίγο πιο συγκεκριμένα; 11/05/10 – 2:25 PM
400. Agvor: Μετά από ένα χρόνο ακόμα λέει "πρέπει να γίνει αυτό και πρέπει να γίνει εκείνο" κλπ. Πρωθυπουργέ, σε κρατάει κανείς? #GreekPMLive 11/05/10 – 2:27 PM
401. constantnos: Όταν πολίτες εντοπίζουν σφάλμα, η απάντηση είναι μία “περιγραφή” της υφιστάμενης διαδικασίας. Ουδείς επεξεργάζεται το σφάλμα #GreekPMLive 11/05/10 – 2:46 PM
402. andriotakis: Πρόταση: πείτε στον κ.Σγουρό να αποσύρει τις παράνομες διαφημιστικές πινακίδες του #GreekPMLive 11/05/10 – 2:47 PM
403. ask4tech: Γιατί για μία θέση Δημοσίου να απαιτείται πιστοποίηση Ιδιωτικού Φορέα (ECDL)? #GreekPMLive 11/05/10 – 2:47 PM

Όπως μπορείτε να διακρίνετε, έχουν μαζευτεί ήδη 371 ερωτήσεις που θεωρώ ότι έπρεπε να ακουστούν για τον Α ή Β λόγο.

Επι της δικής μου διαδικασίας:

  1. Λείπουν, το ξέρω ερωτήσεις. Θα προστεθούν όταν το http://archivist.visitmix.com/ τις βάλει στο αρχείο του (και όχι μόνο στην ροή του). Όλες οι ερωτήσεις είναι πλέον πάνω. Αν δεν βλέπετε την δική σας, και πιστεύετε ότι πρέπει να μπει, ενημερώστε με με το link της.
  2. Μπορείτε εκεί να δείτε όλα τα tweets με #GreekPmLive – είτε είναι σοβαρά, είτε όχι, είτε είναι πρωτότυπα, είτε είναι RT.
  3. Η επιλογή έγινε απο εμένα αποκλειστικά, δεν περιλαμβάνει μόνο ερωτήσεις αλλα και θέσεις – ότι έκρινα σκόπιμο να ακουστεί. Αν μου ξέφυγε κάτι, ελεύθερα τονίστε το στα σχόλια. Αν συμφωνήσω μαζί σας, θα το αφαιρέσω.
  4. Μπορείτε να ΑΚΟΥΣΕΤΕ (προς το παρόν) την συνέντευξη στο podomatic.com (Thanks @SolitaryX88)

Δείτε το video της συνέντευξης:

Μόλις βρω χρόνο, θα προσθέσω στο παρόν ποστ και τις σκέψεις μου για την διαδικασία.

Το πρώτο τηλεφώνημα απο την Κύπρο ήρθε λίγο την μία το μεσημέρι:

«Η Σοφία και ο Κώστας, είναι στο καράβι. Ετοιμάζονται να φύγουν. Μπορείς να μεταδόσεις ειδήσεις;»

Η αλήθεια είναι οτι γύρω μου γινόταν μεγάλος χαμός, σαν να λέμε απο τις πιο απαιτητικές ημέρες στο γραφείο. Εκλεψα χρόνο, και άρχισα να γράφω στο twitter.com:

«Σε λίγη ώρα ξεκινάει το πλοίο Arion απο το λιμάνι της Λάρνακας για την Παλαιστίνη. Εχω απ’ ευθείας ενημέρωση-πως μπορώ να μεταδώσω καλύτερα;… «

Αμέσως άρχισαν τα RT (ReTwittering) απο όλους. Ετσι, θα ενημερώνονταν και οι δικοί τους συνδρομητές.

Αρχισα να γράφω…

«Μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια, και συνοδεύεται απο βουλευτές της ελλάδας (Σακοράφα, Δρίτσας) ευρωβουλευτες, γιατρούς και δημοσιογράφους… »

«Το καράβι πλέει με ελληνική σημαία (πολύ σημαντικό αυτό) και θα ακολουθήσει την γραμμή των διεθνών υδάτων και θα αποπλεύσει στην Παλαιστίνη»

«Το Ισραήλ διεμήνυσε την Κύπρο (απο επίσημα χείλη) να μην ξεκινήσει το καράβι. Είπαν: ‘Θα σταματήσουμε το καράβι με ότι και αν σημαίνει αυτό’ »

«Το μήνυμα του Ισραήλ επιδόθηκε στο καράβι μέσω του Λιμεναρχειου Λάρνακας»

Η Ντόρα Μπακογιάννη ενημέρωσε μεν οτι «υποστηρίζει» τις ΜΚΟ, αλλά κατέστησε σαφές οτι δεν θα τις προστατέψει http://tinyurl.com/7hyqvm

«Κατα πάσα πιθανότητα, η προ-τελευταία είδηση που θα μεταδώσω, είναι οτι ξεκίνησε. Η τελευταία, οτι το χτύπησαν»

«Το καράβι δεν έχει ξεκινήσει ακόμη. Η προηγούμενη προσπάθεια, του καραβιού Dignity, είχε εμβολιστεί σε διεθνή ύδατα απο το Ισραηλινό ναυτικό»

«Σε περίπου ένα τέταρτο ξεκινάει το ελληνικό πλοίο Arion απο την Λάρνακα, προς την Παλαιστίνη, μεταφέροντας φαρμακευτικό υλικό. #gaza»

«Το ελληνικό πλοίο Arion ξεκίνησε προς την Παλαιστίνη. Μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια & βουλευτές, γιατρούς και δημ/φους #gaza»

«Ο καιρός είναι καλός, και μέχρι τις εννιά το βράδυ δεν αναμένονται άλλες ειδήσεις. #gaza»

Το κίνημα Free Gaza Movement θα έχει σίγουρα υλικό μετά την επιχείρηση:
http://www.freegaza.org

Για όσους θέλουν να μάθουν περισσότερα, η είδηση του in.gr είναι πληρέστατη: http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=974728&lngDtrID=244

Για όσους θέλουν να παρακολουθήσουν τις αναμεταδόσεις, μπορείτε να το κάνετε εδώ:
@arkoudos

Για όσους θέλουν να παρακολουθήσουν τα γεγονότα της Γάζας μέσω twitter:
#gaza

Να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τους και τις: @magicasland (webpost), @mikroanalogo (webpost), @asteris (web), @papano (web), @papachatzis (web), @spyretto (web), @gtzi (web), @mafaldaq (web), @grwitters για τις αναμεταδόσεις τους – ελπίζω να μην ξέχασα κανέναν…

Η συμβολή τους είναι απαραίτητη, καθώς όσο περισσότερο αναμεταδοθεί το γεγονός, τόσο πιο ασφαλείς θα είναι οι συμμετέχοντες..

Με όλα αυτά, προσπαθώ να ξεχάσω (ή να θυμάμαι) οτι μέσα στο πλοίο είναι η Σοφία και ο Κώστας. Είμαι πολύ περήφανος για την πράξη τους, και τους θαυμάζω για αυτό το πνεύμα που κουβαλούν χρόνια τώρα – θυμάμαι ακόμα την αντίδρασή μου όταν η Σοφία μου ανακοίνωσε οτι θα ρίξει ακόντιο για την Παλαιστίνη 🙂 …

Αυτοί οι τρεις άνθρωποι (ο Κώστας, η Σοφία και η Έμυ) έχουν έναν τρομερά απλό και ουσιώδη ηθικό κώδικα, έναν τρόπο να βγάζουν το καλύτερο μέσα σου κάθε φορά που κάνουν κάτι που είναι συνήθως επιζήμιο για αυτούς, αλλά έχει πολύ ξεκάθαρο ηθικό νόημα.

Ελπίζω όλα να πάνε καλά, και να μεταδίδω μόνο ευχάριστες ειδήσεις…

Update #1: το Free Gaza ενημερώνει για την αποστολή. Περιέχει μεταξύ άλλων, κατάλογο επιβατών, δράσεις για όσους ενδιαφέρονται, και στοιχεία για την προσπάθεια….

To mikroanalogo προτείνει να στείλουμε email στις Ισραηλινές Αρχές για να τονίσουμε οτι παρακολουθούμε την αποστολή, και οτι ζητάμε να επιτραπεί η παράδοση φαρμακευτικού υλικού στην Παλαιστίνη. Τι λέτε;

Update #2: Το πλοίο Αρίων επιστρέφει άμεσα στην Λάρνακα, καθώς αντιμετώπισε τεχνικό πρόβλημα. Θα αποπλεύσει ξανά αμέσως μόλις γίνουν οι απαραίτητες επιδιορθώσεις.

Update #3 Το πλοίο ξεκίνησε σήμερα 14/1/2009 ξανά, με αρκετά μέλη της αποστολής (12 άτομα) να μην συμμετέχουν στο ταξίδι. Θυμηθείτε να υπογράψετε και εσείς αν συμφωνείτε βεβαίως στην συλλογή υπογραφών

Το έλαβα με email, και το δημοσιοποιώ, χωρίς να ξέρω αν ισχύει….

Καλημέρα!!

Συνέβη το ακόλουθο σε 4 συναδέλφους στο τμήμα μας, including myself!!

Μας πήρε τηλέφωνο μια ευγενέστατη κοπέλα που καμιά υποψία δεν κινούσε, άλλους σε σταθερό και άλλους σε κινητό, και υποστηρίζοντας ότι είναι από εταιρεία courier επιβεβαίωνε τα στοιχεία του σπιτιού και ποιες ώρες θα είμαστε εκεί. Όσοι ρωτήσαμε ποιος μας στέλνει courier η απάντηση ήταν «από εταιρεία κινητής τηλεφωνίας».

1) Κανείς μας δεν έλαβε κάτι από εταιρεία κινητής τηλεφωνίας

2) Μια συνάδελφος, η οποία είχε δεχτεί τηλεφώνημα, γύρισε από 4μερο της 28ης και της είχαν αδειάσει το σπίτι!!!

Θα σας παρακαλούσαμε να μας πείτε αν έχετε λάβει παρόμοιο τηλεφώνημα

Σε περίπτωση που δεχτείτε ΜΗ ΔΩΣΕΤΕ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΑΣ και ποιες ώρες θα είστε στο σπίτι! Απλά ρωτήστε από πού μπορείτε να πάτε να παραλάβετε εσείς το γράμμα!!

Τώρα, απο μόνο του δεν είναι παράλογο να το έχει σκεφτεί κάποιος διαρρήκτης, – αν και ίσως πρόκειται για οτιδήποτε άλλο (πλάκα, σύμπτωση), και το γεγονός οτι έγινε διάρρηξη σε 4ήμερο δεν είναι αφύσικο φαινόμενο.

Ας το θεωρήσουμε πάντως αληθινό, αφού μοιάζει πιθανό να είναι.

Δύο-τρείς συμβουλές που μπορώ να σκεφτώ:

Είμαστε έξτρα προσεκτικοί όταν κάποιος μας καλεί απο απόρρητο νούμερο – ότι και αν δηλώνει οτι είναι, δεν το πιστεύουμε. Προσωπικά, πάντα (πάντα!) ζητάω ένα τηλέφωνο επικοινωνίας και καλώ εγώ πίσω. Αν δεν μπορεί, ή δεν θέλει να μου το δώσει, αγνοώ το τηλεφώνημα και δεν δίνω κανένα απολύτως στοιχείο. Ακόμα και ο συνδιασμός Όνομα – νούμερο τηλεφώνου μπορεί να είναι εντυπωσιακά χρήσιμος σε όποιον έχει κακό σκοπό.

Δίνουμε μόνο ό,τι χρειάζεται ο συνομιλητής μας: Αν είναι τράπεζα, πχ, και θέλει να μας πουλήσει κάρτα, δεν έχει κανέναν λόγο ούτε να ξέρει, ούτε να του πούμε την διεύθυνσή μας. Γενικά, είμαστε πολύ φειδωλοί στα στοιχεία που δίνουμε, και πάντα -δεν είναι ντροπή- ζητάμε να μάθουμε γιατί μας κάνουν μία ερώτηση, ή τι θέλουν να πιστοποιήσουν με την απάντησή μας, πριν απαντήσουμε.

Θυμόμαστε καλά τα τηλεφωνήματα που δεχθήκαμε. Εν ανάγκη, γράφουμε κάθε εισερχόμενο τηλέφωνο σε ένα χαρτί με ώρα και αριθμό. Αν για παράδειγμα το email ισχύει, τότε ο διαρρήκτης θα χρησιμοποιήσει κατά πάσα πιθανότητα τον συνδυασμό τηλέφωνο – διεύθυνση, για να καλέσει λίγο πριν την διάρρηξη, ώστε να πιστοποιήσει οτι κανείς δεν είναι στο σπίτι και μπορεί να δράσει ελεύθερος. Αν θυμόμαστε οτι κάποιος μας κάλεσε και έχουμε την παραμικρή υποψία – αν μας διαρρήξουν, ενημερώνουμε την αστυνομία.

– Αν το email ισχύει, δεν είναι κακή ιδέα να κάνουμε εκτροπή του τηλεφώνου μας όταν λείπουμε για πολλές συνεχόμενες ημέρες – και κρίνουμε πάντα απο τον συνομιλητή μας αν πρέπει να τον ενημέρωσουμε για το που ήμαστε (δεν λέμε με το που το σηκώνουμε «α, λυπάμαι, είμαι εκτός Αθηνών»!)

Γενικά: Αντιδρούμε σε κάθε κλήση που δεν θα έπρεπε να λαμβάνουμε. Αν είναι απο εταιρεία με την οποία δεν συνεργαζόμαστε, δεν έχει δικαίωμα να μας καλέσει – ουτε καν να έχει στοιχεία μας. Αν χρειαστεί, απειλούμε τον υπάλληλο (δεν μας φταίει αυτός, η εταιρεία του τον έβαλε) οτι θα καταφύγουμε στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα – και αν έχουμε αρκετό χρόνο, πραγματοποιούμε την απειλή μας. Αν μας ενδιαφέρει η προσφορά ΠΟΤΕ δεν δεχόμαστε απο το τηλέφωνο. Αρνούμαστε κάθε συνεργασία, και ΚΑΤΟΠΙΝ καλούμε ΕΜΕΙΣ ζητώντας περισσότερες πληροφορίες.

Δεν μου αρέσουν καθόλου αυτά…

Είναι από τους δημοφιλέστερους δικτυακούς τόπους «κοινωνικής δικτύωσης»- έχει περισσότερα από 69 εκατ. ενεργούς χρήστες σε ολόκληρο τον κόσμο. Όπως όμως αποκάλυψε έρευνα του ΒΒC, το δεν είναι και πολύ ικανό να προστατεύσει τα προσωπικά δεδομένα των ανθρώπων που το εμπιστεύονται… «Λιγότερες από τρεις ώρες» χρειάστηκαν οι δημοσιογράφοι της (εξειδικευμένης στην τεχνολογία) τηλεοπτικής εκπομπής «Click» για να φτιάξουν μια εφαρμογή (application) που τους επέτρεψε να εξασφαλίσουν, εν αγνοία των χρηστών που την «κατέβασαν», το όνομα, τη διεύθυνση, την ημερομηνία γέννησής τους, το όνομα του εργοδότη τους- καθώς και όλα τα αντίστοιχα προσωπικά δεδομένα των «φίλων» τους στο Facebook. Σύμφωνα με τους Βρετανούς δημοσιογράφους, «οποιοσδήποτε άνθρωπος με στοιχειώδεις γνώσεις προγραμματισμού» θα μπορούσε να δημιουργήσει μια παρόμοια εφαρμογή, ένα πρόγραμμα που μπορεί να παρουσιαστεί με τη μορφή ενός κουίζ ή ενός παιχνιδιού.

Το πρωτοδιάβασα στο http://vraseryzi.com/bbc-stoll-facebook/.

Ψάχνοντας την ιστορία, έπεσα και στο e-lawyer:

Υπάρχει πάντα η εσφαλμένη άποψη: «ποια προστασία, αφού οι ίδιοι ανεβάζουμε τις πληροφορίες στο ίντερνετ». Δεν συμφωνώ με τη θέση αυτή γιατι δεν απαλλάσσει το facebook από την ευθύνη του να χρησιμοποιεί σωστά συστήματα ασφάλειας. Το επιχείρημα μου θυμίζει λίγο «δεν έχω να κρύψω τίποτα». Ναι, αλλά θέλεις λ.χ. να πουλήσουν τις αναγνωριστικές προτιμήσεις σου, χωρίς να το ξέρεις σε ποιον;

Διαβάστε άρθρο και σχόλια εδώ.

Φυσικά, διαβάστε την σελίδα του BBC, και την απάντηση του facebook.

Τώρα βέβαια δεν λέω οτι έγινε και η μεγάλη κλοπή (ξέρουν οι βρετανοί απο μεγάλες κλοπες προσωπικών στοιχείων) αλλά ούτε καν αυτό το λίγο δεν θέλω.

Διατηρώ σελίδα στο facebook, και ήμουν αρκετά ειλικρινής στην καταχώρηση στοιχείων. Ίσως απο αφέλεια, ενώ πολλοί είχαν πει στο παρελθόν πόσο επικίνδυνο είναι αυτό.

Κατ’ αρχάς, θα αφαιρέσω μόνο (όπου αυτό είναι δυνατόν) όλες εφαρμογές (καθώς συνεχίζω να πιστεύω οτι το facebook παραμένει ένα χρήσιμο εργαλείο όταν δεν έχει όλα αυτά τα παιχνιδάκια), ενώ θα περιορίσω τις προσωπικές πληροφορίες.

To BBC (όπως θα έκανε κάθε σοβαρή εκπομπή) δεν αρκείται στο να τρομοκρατεί, δίνει και συμβουλές για την ασφάλεια των προσωπικών σας (μας) δεδομένων.

Και θα συνεχίζω να παρακολουθώ το θέμα…