Πριν λίγες ημέρες (άλλος) ένας twitterάς πέθανε – αυτήν την φορά από αυτοκινητιστικό δυστύχημα.

Κανονικά θα έπρεπε να γράψω γι’ αυτόν – όπως έχω κάνει και άλλες φορές, τι σήμαινε για μένα, αφού γνωριζόμασταν δικτυακά πολύ καιρό, ή πόσο νιώθω ότι επηρέασε τους γύρω μου.

Οι τελευταίες ημέρες όμως μετά τον θάνατό του, προκάλεσαν, τελείως απρόσμενα, μία εντελώς διαφορετική διαδικασία στο μυαλό μου, ένα ταξίδι αντάξιο της γνωριμίας ή των συνομιλιών μας, που θέλω να μοιραστώ εδώ μαζί σας.

Βλέπετε, δύο συναισθήματα εντελώς διαφορετικά ήρθαν στην επιφάνεια με τον θάνατό του:

– Η βαθιά λύπη άμεσα, γι’ αυτό που έγινε και την θλίψη που προκάλεσε στους άλλους,

– Και ο οξύς θυμός για την συμπεριφορά κάποιων στην συνέχεια, και τον πόνο που προκάλεσε στους φίλους μου αυτή η διαδικασία.

Και έτσι περίμενα, δουλεύοντας στο κεφάλι μου αυτήν την σκέψη, μέχρι σήμερα, που είναι η κηδεία του για να την μεταφέρω σε όλους μας.

~

Θέλω να σας πω κάτι, να ορίσω μία γραμμή, έναν αόρατο χώρο στο διαδίκτυο μίας σκέψης, στην οποία όσοι θέλετε μπορείτε να μπείτε, και όσοι θέλετε μπορείτε να προσπαθήσετε να την διαλύσετε αν σας ενοχλεί, ή να την προσπεράσετε αν σας αφήνει αδιάφορους:

Δεν με νοιάζει.

Δεν δίνω δεκάρα ποιοι είστε.

Δεν με νοιάζει αν είστε άντρες, ή γυναίκες. Αν είστε νέοι, ή γέροι. Δεν με νοιάζει αν είστε πλούσιοι, ή φτωχοί. Αν δουλεύετε είκοσι ώρες την ημέρα, ή αν είστε άνεργοι. Δεν με νοιάζει για ποιον δουλεύετε, ή τι δουλειά κάνετε. Δεν με νοιάζει αν δουλεύετε για κόμματα, για εφημερίδες, για πολιτικούς ή για εθελοντικές οργανώσεις, δεν με νοιάζει τι δουλειά κάνετε γι’ αυτούς, αν βαράτε σφραγίδες, αν οργανώνετε την πολιτική τους, ή αν σας πληρώνουν να γράφετε ο,τι λέει η ατζέντα κάθε μέρα. Δεν με νοιάζει αν ψηφίσατε Νέα Δημοκρατία, ΠαΣοΚ, Λεβέντη, Σύριζα, Ανταρσύα ή Χρυσή Αυγή. Δεν με νοιάζει αν έχετε πλούσιο μπαμπά, ή όχι. Δεν με νοιάζει αν είστε αυτό που λέτε ότι είστε, ή είστε κάτι άλλο. Αν σας λένε Σταύρο ή @arkoudos, αν σας λένε όντως Σταύρο, ή στην πραγματικότητα σας λένε Μαρία και ψευδυπογράφετε τις σκέψεις σας.

Δεν με νοιάζει.

Είμαι στο δίκτυο πολλά χρόνια, στο blog μια ντουζίνα χρόνια, στο twitter κλείνω, αισίως, τα δέκα χρόνια οσονούπω. Όλον αυτόν τον καιρό, προσπαθώ όλο και περισσότερο να γίνω καλύτερος.

Να γίνω καλύτερος, εγώ – σημαίνει για μένα να καταλάβω περισσότερα, να δω πως σκέφτεται κάποιος άλλος, αν συμφωνώ ή διαφωνώ μαζί του. Να γίνω καλύτερος σημαίνει να δοκιμαστώ, να βάλω τις σκέψεις μου στον αληθινό κόσμο, να δω αν και πως θα αντέξουν, και αν όχι, πως μπορώ να τις αλλάξω για να κερδίσω καλύτερες σκέψεις, καλύτερες ιδέες και όνειρα.

Δεν ρώτησα όνομα κανενός. Δεν ρώτησα το φύλο του (κάτι που είχε απρόσμενες παρενέργειες μερικές φορές 🙂 ) Δεν ρώτησα που δουλεύει, αν δουλεύει, αν ψήφισε το τάδε ή το δείνα κόμμα, αν είναι φιλελεύθερος, αριστερός, δεξιός, χρυσαυγίτης, ποταμίσιος. Αν έχει λεφτά, ή αν πεινάει.

Θέλω να ξέρω τι σκέφτεται ο καθένας από μας, για να κερδίσω πρώτα εγώ. Αν ξέρω ποιος είναι, μπορεί ανθρώπινα να βγάλω λάθος συμπεράσματα. «Α, είναι δεξιός – γι’ αυτό τα λέει αυτά. Α, έχει λεφτά αυτός, τι τον νοιάζουν οι φτωχοί».

Όχι απλώς δεν με νοιάζει λοιπόν, όχι:

Προτιμώ να μην ξέρω καν.

Αυτός είναι και ένας λόγος που προτιμώ την ανωνυμία του twitter, από την αναγκαστική υπογραφή του facebook. Απαλλαγμένοι από κάθε σύμβαση, οι ελεύθεροι ανώνυμοι του twitter μπορούν να πουν ο,τι νιώθουν και σκέφτονται, και όχι ότι επιτάσσει η ζωή τους. Μπορούν, δεν σημαίνει ότι θα το κάνουν: Μπορούν σημαίνει ότι θα έχουν την ευκαιρία να το κάνουν, και αν το κάνουν εγώ θα έχω ανταλλάξει γνώση και ιδέες με κάποιον που δεν θα μιλούσε τόσο ελεύθερα στην υπογεγραμμένη περσόνα της αληθινής του ζωής.

Και αυτό είναι υπέροχο, θαυμάσιο.

Θέλω τις ιδέες σας, θέλω τις σκέψεις σας, θέλω τα όνειρα ή τους εφιάλτες σας. Θέλω να τα αντιπαραβάλω με τα δικά μου όνειρα, και τις δικές μου ελπίδες. Θέλω να σας ρωτήσω αν έχω δίκιο, και να απαντήσω αν με ρωτήσετε αν έχετε εσείς. Δεν θα προσβάλλω κανέναν, δεν θα προσπαθήσω να πιέσω κανέναν, δεν θα χρησιμοποιήσω τίποτα εναντίον σας:

Θα κάνω ο,τι μπορώ για να σας ακούσω τι έχετε να πείτε, όποιοι και αν είστε, και να σας κρίνω γι’ αυτά που λέτε – και μόνο.

Δεν θα κάνω παρέα με όλους, δεν θα μιλήσω με όλους, δεν θα ακούσω καν όλους: έχετε την δικτυακή σας συμπεριφορά ως το μοναδικό κριτήριο της επιλογής μου, αυτό θα χρησιμοποιήσω. Άλλους θα τους ακολουθήσω και θα συζητήσω σοβαρά μαζί τους, άλλους θα τους μπλοκάρω ή θα τους μιουτάρω, και άλλους θα περιμένω πρώτα να καταλάβω πως συμπεριφέρονται. Αλλά θα σας κρίνω μόνο δικτυακά – αδιαφορώ ποιος είστε πίσω από το nickname σας.

Αν κάποιοι καλύπτονται αναζητώντας ποιος είναι ο καθένας πίσω από τον λογαριασμό του, πως λέγεται, ποιον έχει πατέρα ή που εργάζεται και αν το κάνουν για να κατασκευάσουν βολικά θέσεις και προθέσεις ok, αν τους βολεύει – αλλά εγώ δεν θα το κάνω αυτό. Δεν το χρειάζομαι για να σκεφτώ μόνος μου αν αυτό που γράφτηκε στο όποιο tweet, τελικά, είναι σωστό ή όχι.

Έχω γνωρίσει κόσμο που έγραφε αντίθετα από την δουλειά του, αντίθετα από το αφεντικό του, αντίθετα από την θέση του στην κοινωνία. Έμαθα λοιπόν να ακούω και να κρίνω τι λένε, όχι ποιοι το λένε. Και να κρίνω από αυτό αποκλειστικά, και από τίποτα άλλο.

~

Συνήθως κλείνω με ένα «δεν ξέρω αν έχω δίκιο, έτσι νομίζω εγώ» – μα όχι σήμερα. Η θέση μου είναι η δική μου θέση, είναι ο τρόπος που επέλεξα να χρησιμοποιήσω και να ζήσω το διαδίκτυο. Άλλοι ίσως θέλουν απλώς να επιβεβαιωθούν – θαυμάσια. Άλλοι ίσως θέλουν μόνο να ακούσουν – υπέροχα. Άλλοι θέλουν να επιβάλλουν την σκέψη τους – ας το προσπαθήσουν.

Δεν υπάρχει λάθος και σωστός τρόπος, δίκαιος και άδικος. Όσο αυτός που έκλαιγε επειδή κάποιος έβριζε τον νεκρό πια φίλο του πριν ακόμα κηδευτεί δεν μπορεί να ορίσει το διαδίκτυο – άλλο τόσο δεν μπορεί και ο αδίστακτος που χρησιμοποιούσε τον θάνατό και την ζωή του ακήδευτου ακόμα twitterα για κομματικά οφέλη:

Ο τρόπος που θα το χρησιμοποιήσει ο καθένας από μας, είναι αδιάφορος από τον τρόπο που επιλέγει ο διπλανός μας να το κάνει.

Εγώ, έτσι επέλεξα:

Μου είναι αδιάφορο ποιοι είστε: Βάλτε το άβαταρ και το ψευδώνυμό σας και ελάτε να συζητήσουμε τις ιδέες, τις σκέψεις και τα όνειρά σας.

Έτσι κι αλλιώς αυτές ίσως επιβιώσουν άλλωστε περισσότερο από μας, τελικά…

Τα ειλικρινή και θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια, στους φίλους και τους αγαπημένους του @Galaxyarchis για την απώλειά τους.

Εχθές πήγα σε μία κηδεία.

Όλη την ημέρα μετά κουβαλούσα αυτές τις σκέψεις στο κεφάλι μου, απελευθερώθηκαν αργά το βράδυ.

Θα μπορούσα -το σκέφτηκα- να τις ξαναγράψω σε ποστ, με περισσότερες λέξεις και ίσως πιο ξεκάθαρη εικόνα, αλλά αυθόρμητες και τραχιές, νομίζω ότι με εκφράζουν περισσότερο.

Έχει τόσα πολλά ζιζάνια ο δρόμος, ώστε να είναι άδικο μην παραδεχθείς αυτούς που ξέρουν να εκτιμούν ένα λουλούδι.

Έχω πει πολλές φορές, και δεν είναι ούτε παραμύθι, ούτε υπεκφυγή, πως δεν ξέρω ποιο είναι το καλύτερο οικονομικό σύστημα για την Ελλάδα. Δεν ξέρω.

Μπορεί να είναι ο κομμουνισμός, ο σοσιαλισμός, ο φιλελευθερισμός, ο ευρύτερος καπιταλισμός – μπορεί να είναι και ο άκρατος νεοφιλελευθερισμός, η αναρχία δεν ξέρω, δεν έχω ιδέα. Μακάρι να ήξερα.

Πιστεύω σε πέντε, δέκα σταθερές. Για παράδειγμα, να τρώνε όλοι οι άνθρωποι. Αυτό, μου μοιάζει λογικό αίτημα. Να ντύνονται, επίσης. Να έχουν μία σταθερή θερμοκρασία, να μην κρυώνουν. Να έχουν μία στέγη. Πρόσβαση στην υγεία, πρόσβαση στην παιδεία, πρόσβαση στην παγκόσμια πληροφορία, δικαιοσύνη και ελευθερία.

Αυτά μου μοιάζουν λογικά. Ακόμα και αυτά, να φανταστείς, είναι δύσκολα για μένα. Να φάνε όλοι, ναι, μα πόσο φαγητό; Τι φαγητό; Πόση υγεία; Πόσο μεγάλη στέγη; Ακόμα και αυτά, τα πλησιάζω με επιφυλάξεις. Αλλά είναι μία λογική σταθερά. Η παντελής έλλειψή τους με κάνει να αντιδρώ.

Χαίρομαι ειλικρινά τους ανθρώπους που γνωρίζουν. Ειλικρινά. Τους υπέρμαχους του καπιταλισμού, του σοσιαλισμού, του κομμουνισμού, του φιλελευθερισμού, της αναρχίας. Έχουν σταθερές θέσεις, ξέρουν τι θέλουν, είναι ικανοί να προβλέψουν το οικονομικό – κοινωνικό μέλλον, πως θα ήταν τα πράγματα αν γινόντουσαν με το σύστημα που επέλεξαν να υποστηρίζουν, και γιατί πάμε κατά διαόλου (συνήθως γιατί δεν ακολουθούμε το σύστημα που επέλεξαν να υποστηρίζουν). Ξέρουν τι θέλουν, και πως θα το πετύχουν, και το θαυμάζω αυτό. Και όσους μπορούν δε, να παραδεχθούν και όταν έκαναν λάθος, κατά τι περισσότερο.

Αυτό είναι μία μικρή εισαγωγή για τους καινούργιους – οι παλιοί, μάλλον το προσπέρασαν λίγο κουρασμένα, τα λέω τα ίδια πράγματα εδώ και μπόλικα χρόνια. Αλλά πρέπει να καταλάβεις πως σκέφτομαι , όπως έχω ξαναπει, δεν λέω ότι έχω δίκιο, λέω την γνώμη μου.

Πάνε τώρα διάβασε αυτό το άρθρο: Δεν γίνονται όλα μαζί

Το έχει γράψει ο Old Boy, και γενικά, συμφωνώ μ’ αυτά που γράφει ο Old Boy. Αλλά τούτο δεν είναι διαφήμιση, μπορεί να μην σ’ αρέσει το άρθρο, κανένα πρόβλημα, δεν θα μιλήσουμε αποκλειστικά επ’ αυτού. Διάβασέ το, μα μην παραλήψεις να διαβάσεις και τα σχόλια.

Περιμένω.

Γύρισες; Ωραία. Ο old boy τα χώνει στο υπάρχον σύστημα για αναισθησία, κάποιοι από τους σχολιαστές του του απαντούν ότι δεν είναι πιο ευαίσθητος από αυτούς, και αν δεν είναι έτσι τα πράγματα, θα ήταν πολύ-πολύ χειρότερα.

Ώπα. Ώπα αδελφε, γιατί εδώ έχουμε όντως πρόβλημα:

Ποιος βάζει το μέτρο;

Για να έχουμε μία κοινή γραμμή, διάβασέ το όπως είναι, ή αν προτιμάς ξέχνα ότι είναι έτσι τώρα η κατάσταση, πες ότι είναι τούμπαλιν, πες ότι η αριστερά έκανε κουμάντο και τα έκανε σκατά, και ερχόταν ο δεξιός και της έλεγε κοίτα, κοίτα τι γίνεται, και ο αριστερός έλεγε «ναι, αλλά με μνημόνιο θα ήταν χειρότερα».

Δεν με νοιάζουν οι πλευρές – άλλωστε οι καιροί αλλάζουν. Το ερώτημα παραμένει:

Ποιος βάζει το μέτρο;

Υπάρχει θέμα εδώ. Υπάρχει θέμα όταν η πλευρά που οδηγεί την κατάσταση λέει «ναι, αλλά η άλλη κατάσταση, θα ήταν πολύ χειρότερη». Αντί για έναν νεκρό από μαγκάλι, πχ, θα είχαμε πενήντα. Εκατό.

Υπάρχει ένα θέμα εδώ, γιατί ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ, τότε μπορούμε να χάσουμε και άλλους ΤΩΡΑ. Να χάσουμε άλλα πέντε παιδιά. Άλλα δέκα. Αύριο το πρωι είναι μετρήσιμα αποδεκτό να πεθάνουν άλλοι σαράντα άνθρωποι από αναθυμιάσεις. Αφού η άλλη επιλογή έχει πενήντα; Μοιάζει λογικό. Θα σώζαμε δέκα ανθρώπους. Ποιος δεν θέλει να σώσει δέκα ανθρώπους; Μόνο ένας μισάνθρωπος, υποθέτω.

Αυτό, είναι το πρόβλημα των διλημμάτων. Αυτό ακριβώς. Προτιμάς να χάσεις ένα πόδι, ή ένα χέρι; Να χάσεις την γυναίκα σου, ή το παιδί σου; Κομμουνισμό ή Καπιταλισμό; Ευρώ ή δραχμή; Πενήντα νεκρούς, ή σαράντα;

Έχει καμία λογική αυτή η σκέψη; Μου φαίνεται πως είναι η λογική του θηρίου, αδυνατώ να την προσεγγίσω. Τι έγιναν οι άνθρωποι που θα έλεγαν «κανένας νεκρός»; «Έστω και ένας είναι λάθος»;

Να το θέσω αλλιώς: Γιατί να έχουμε νεκρούς από αναθυμιάσεις; Είναι προαπαιτούμενο; Είναι δέκα χιλιάδες σπίτια χωρίς ρεύμα λέει σήμερα η ΔΕΗ. Δέκα χιλιάδες σπίτια που κάθε βράδυ ζεσταίνονται με κεριά(!), με μαγκάλια, που δεν μπορούν να ζεστάνουν το φαγητό τους ή να κάνουν ένα ζεστό μπάνιο.

Είναι απαραίτητο να ζουν έτσι; Υπάρχει κάποιο σύστημα που να επιβάλλει (όχι να προβλέπει, να επιβάλλει, να απαιτεί) να ζουν έτσι είκοσι, τριάντα χιλιάδες τυχεροί που έχουν και σπίτι να μείνουν; Πως το υποστηρίζεις τότε; Αναγνωρίζω ότι αν ήταν αλλιώς (όπως το θέλεις το αλλιώς, δεν θα μονομαχήσουμε γι’ αυτό το αλλιώς) θα είχαμε πιο πολλούς νεκρούς – αλλά είμαστε εμείς ικανοί να βάλουμε ζυγαριές;

Και, ακόμα χειρότερα, ΓΙΑΤΙ να το κάνουμε;

Επειδή δεν πήραμε τον άλλον δρόμο (που ήταν χειρότερος, καλύτερος, ο,τι θες), δικαιούμαστε τώρα να αφήνουμε κόσμο χωρίς φαι, στέγη, τροφή, ρεύμα, νερό;

Δεν μπορούμε να κόψουμε ΑΠΟ ΠΟΥΘΕΝΑ, ΜΑ ΑΠΟ ΠΟΥΘΕΝΑ, για να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους; Τους συνανθρώπους μας, τους συμπολίτες μας;

Και αν ναι, τέλος πάντων, αν είναι η θυσία που πρέπει να γίνει, για χάρη της κουβέντας, να το δεχθώ.

Να το δεχθώ.

Πόσοι;

Πείτε μας, όσοι ενστερνίζεστε αυτήν την θέση, ΠΟΣΟΙ. Πόσοι θα πεινούσαν με τον άλλον τρόπο, που οραματίζεστε ως κόλαση, για να ξέρουμε ΠΟΣΟΙ είναι δικαιολογημένο να ταλαιπωρηθούν, να θυσιαστούν τώρα, να ξέρουμε πότε τέλος πάντων λαϊκίζουμε όσοι έχουμε μαγκώσει το «προνόμιο της ευαισθησίας», να ξέρουμε να βγάλουμε ΕΜΕΙΣ τον σκασμό, να πούμε ΕΜΕΙΣ περίμενε, περίμενε, είμαστε ακόμα κάτω από τον στόχο.

Πόσοι.

Είστε τόσο καλοί στις προβλέψεις. Πείτε πόσοι θα πείναγαν, θα κρύωναν, θα πέθαιναν «αλλιώς», να ξέρουμε στους πόσους να αρχίσουμε να οργιζόμαστε.

Στους πόσους έχουμε δικαίωμα να αντιδρούμε. Να ξέρουμε πότε σταματάει η κόλαση που θα ζούσαμε, και αρχίζει η κόλαση που ζούμε τώρα. Να ξέρουμε πότε κάνατε λάθος, πότε έγινε λάθος ο θάνατος ενός ανθρώπου γιατί δεν περίσσευαν 20 ευρώ στο κράτος (τόσο θα αρκούσε, καθαρό ρεύμα είκοσι ευρώ τον μήνα για ένα σπίτι, μία οικογένεια), πότε έγινε λάθος όλο αυτό, και πότε να ζητήσουμε ευθύνες γι’ αυτό το λάθος.

Να ξέρουμε ως πότε να βγάζουμε τον σκασμό εμείς τέλος πάντων.

Υ.Γ.: Ξαναλέω: σε κάθε περίπτωση. Και τούμπα να έρθουν τα πράγματα, το ίδιο άρθρο, εδώ θα μείνει, θα το διαβάζουμε μαζί, και τότε. Μαζί. Για τους ίδιους ακριβώς γαμημένους λόγους.

Point!

Πρώτα, το άρθρο. Διάβασέ το, μέχρι τέλους, και ξαναέλα, θα σου έχω τα αποσπάσματα που θα συζητήσουμε.

Ωραία; Ωραία. Παμε τώρα σε μία πρόχειρη, τελείως, ανάλυση του τι μόλις διάβασες:

Κατ’ αρχάς, ο συντάκτης αντιλαμβάνεται ότι μιλά για ένα θέμα που, κάπως, τους αφορά όλους.

Στην συνέχεια, δείχνει να αντιλαμβάνεται τι είναι η ανεργία: «[…] η ανεργία είναι ένας μικρός θάνατος. Ένας ψυχικός θάνατος.»

Όλα καλά ως εδώ. Συνεχίζει, όμως, αντιπαραβάλλοντας τους ανέργους «με καμία διάθεση κοινωνικού αυτοματισμού» με τους «πάνω από 1.000.000» δημοσίους υπαλλήλους. Και «Αρκετοί απ αυτούς τεμπέληδες, άχρηστοι, με μαϊμού πτυχία, επικίνδυνοι κακοποιοί, όπως ο τύπος που προχθές μετέφερε δεκάδες κιλά ναρκωτικά με… το αυτοκίνητο της υπηρεσίας».

Από την μία πλευρά οι άνεργοι, δηλαδή, και από την άλλη «πάνω από ένα εκατομμύριο δημόσιοι, αρκετοί από αυτούς τεμπέληδες, άχρηστοι, επικίνδυνοι κακοποιοί».

«Πάνω από ένα εκατομμύριο»; Δηλαδή πόσοι, ένα εκατό; ένα τρακόσιοι; Και, «αρκετοί από αυτούς»; Και ένας επικίνδυνος είναι αρκετός – αλλά σ’ αυτά τα μεγέθη είναι πόσοι;

Η έρευνα που έγινε από το κράτος τους βγάζει σε 685.000. Το μισό από το «περισσότεροι από το 1.000.000».

Ακούγεται πιο τρομαχτικό το εκατομμύριο, ίσως. Και, αν ερμηνεύσει κανείς το «αρκετοί» ως περισσότεροι από το 1/4, στο 1.400.000 οι 400.000 περίπου είναι «τεμπέληδες, άχρηστοι, με μαϊμού πτυχία, επικίνδυνοι κακοποιοί». Πάνω από τους μισούς της πραγματικής ζωής.

Βολεύει μάλλον αυτή η ανάγνωση.

~

Ο συντάκτης κάνει μία αναφορά στο ότι αντιλαμβάνεται ότι υπάρχουν και αξιόλογοι δημόσιοι υπάλληλοι. Ο πατέρας του, πχ. Η θεία του. Ο φίλος του. Και είναι χρήσιμοι, βεβαιώνει. Κάποιοι είναι καταπληκτικοί, υπερβαίνουν εαυτόν.

Αλλά υπάρχουν και οι άλλοι: «Όμως, συναντώ και δημοσίους υπαλλήλους, που αποτελούν ντροπή και ζούνε σε βάρος ανέργων και φτωχών ανθρώπων. Επίορκους. Αργόμισθους. Καταχραστές δημοσίου χρήματος. Βολεμένους συνδικαλιστές των κομματικών στρατών.». Όλοι, μία σούμα. Μαζί ο επίορκος με τον αργόμισθο, μαζί ο καταχραστής με τον συνδικαλιστή.

Βολεύει μάλλον και αυτή η ανάγνωση.

~

«Γιατί δεν απολύονται σήμερα»; φωνάζει ο συντάκτης. Και συνεχίζει: «[…] Γιατί η τριμερής κυβέρνηση εξακολουθεί να προστατεύει το πελατειακό κράτος; Γιατί οι πολιτικοί «κανίβαλοι» του ΣΥΡΙΖΑ στηρίζουν αυτό το ανοσιούργημα; «. (Τα έντονα γράμματα δικά του, όχι δικά μου. Κράτα το αυτό, θα επανέλθω)

Με κανονικά γράμματα λοιπόν η «τριμερής κυβέρνηση» και το «πελατειακό κράτος», με έντονα οι «πολιτικοί κανίβαλοι του Σύριζα». Καλά το κράτος, είναι φυσιολογικό. Μα, ο Σύριζα; Ο Σύριζα; Αυτό πρέπει να το βροντοφωνάξουμε, είναι ανήκουστο.

Προφανώς, δεν είναι υπεύθυνο το κράτος, είναι ο Σύριζα. Αυτός κάνει κουμάντο. Οι αποφάσεις περνάνε από το 25% που μάζεψε, ή μαζεύει ήδη, του κόσμου. Γιατί έτσι είναι.

Γιατί βολεύει και αυτή η ανάγνωση.

~

Αμέσως μετά, ο συντάκτης παραθέτει πόσο κακό είναι οι νέοι να ψάχνουν για δουλειά, ή να κάνουν χαμαλίκια, και η μάστιγα του κακού, οι δημόσιοι υπάλληλοι, να βαράνε που και που καμιά σφραγίδα.

Και τέλος, καταλήγει σε μία όαση (σε σχέση με το υπόλοιπο άρθρο) με την μορφή πρότασης: «Η μόνη λύση είναι αξιολόγηση του 1.000.000 δημοσίων υπαλλήλων, αναδιάρθρωση των υπηρεσιών, αξιοποίηση και αυξήσεις στους άξιους και απόλυση όλων των υπολοίπων.»

Αλλά, φευ, η καλή διάθεση δεν κρατάει πολύ: «Είμαι σίγουρος ότι απ’ όσα διαβάσατε, κάποιοι φανατικοί, συγκρατήσατε μόνο τις λέξεις πολιτικοί «κανίβαλοι» του ΣΥΡΙΖΑ. Όμως, περί αυτού πρόκειται. » (τα έντονα είπαμε δικά του).

Εμ, ναι, κύρ συντάκτα μου (εδώ επανέρχομαι από πριν), όταν βάζεις με έντονα γράμματα τον Σύριζα (και την τρικομματική – που αποτελείται εν πολλοίς από στελέχη προηγούμενων κυβερνήσεων, που δημιούργησαν αυτό το χάος- με απλά γράμματα, αυτό θα προσέξει ο άλλος. Δεν είναι ότι δεν το ήθελες, είναι ότι αυτό ακριβώς ήθελες να γίνει. Και το επανέλαβες για να γίνει ακόμα πιο κατανοητό.

Γιατί μόνο αυτή η ανάγνωση βολεύει.

~

Και καταλήγει ότι ο ίδιος ο συντάκτης δεν είναι κρατικοδίαιτος, ότι είναι «κτηνώδες» ο Σύριζα να «επενδύει στην ανεργία» και να «κάνει πάρτι όταν ένας Έλληνας χάνει την δουλειά του» (αυτολεξεί τα γράφω, ξαναδιάβασέ το), και ότι «δεν έχουμε δει τίποτα από το κοινωνικό χάος που έρχεται».

Γιατί, τελικά, αυτή η ανάγνωση του άρθρου βολεύει τον συντάκτη.

~

Ποια ανάγνωση ΔΕΝ βολεύει τον συντάκτη; Ότι, ας πούμε, αν απολυθούν οι μισοί δημόσιοι υπάλληλοι, είναι πιθανό η άμεση συνέπεια να είναι να απολυθούν και άλλοι ιδιωτικοί. Και αυτό είναι φυσικό, γιατί (κατά ένα μεγάλο μέρος) οι μισθοί των «αργόμισθων δημοσίων» είναι αυτοί που τροφοδοτούν την αγορά σήμερα (καθώς και μέρος από τους μισθούς των συναδέλφων τους, μέσω των φόρων). Ότι η μόνη ανάπτυξη στην εργασία που θα φέρει η απόλυση των δημοσίων είναι πως θα πολλαπλασιάσει τους ανέργους, με αποτέλεσμα να είναι πιο εύκολο «Νέοι με μάστερ» που «ψάχνουν για 500 ευρώ μεταφέροντας καρότσια σε σούπερ μάρκετ», να αποδεχθούν ότι πρέπει να κάνουν την ίδια δουλειά για 200 ευρώ. Ότι, ναι μεν η ανεργία είναι «ένας μικρός θάνατος», αλλά θα προκαλέσει «κοινωνικό χάος» αν δεν απολύσουμε-σκοτώσουμε τους μισούς δημοσίους υπαλλήλους.

Α, και ότι #gia_ola_ftaiei_o_Syriza, και όχι η τρικομματική, που, και πολιτικές ευθύνες ιστορικά έχει για τον διορισμό όλων αυτών των ενάμιση εκατομμύρια (αρκετοί από αυτούς τεμπλεχανάδες-επίορκοι-συνδικαλιστές), και έχει τώρα ευθύνες για το μόνο πράγμα που συμφωνούμε απόλυτα:

«Η μόνη λύση είναι αξιολόγηση του 1.000.000 δημοσίων υπαλλήλων, αναδιάρθρωση των υπηρεσιών, αξιοποίηση και αυξήσεις στους άξιους και απόλυση όλων των υπολοίπων.»

Κάτι που οφείλει να κάνει, για να λύσει το πρόβλημα.

Όχι. Ο Σύριζα, που κάνει πάρτι (για το όνομα του θεού, δηλαδή!) κάθε φορά που απολύεται ένας Έλληνας.

~

Η κατακλείδα μου, και η θέση μου, για να μη νομίζεις ότι μιλάω εκ του ασφαλούς, είναι η εξής:

> Οχι, δεν μου φταίει ο συντάκτης. Δεν είναι προσωπικό. Συνειδητά δεν έψαξα να δω ούτε πως τον λένε, ούτε ποιος είναι. Δεν την σχολιάζω ως προσωπική άποψη, αλλά ως θέση, και ως τέτοια κρίνεται από άστοχη, ως επικίνδυνη. Και αυτή η θέση αναπαράγεται σε κάθε δυνατή μορφή, για να «αφήσει κάτι» (συνήθως τα έντονα γράμματα), σαν τα σκατά στον ανεμιστήρα.

> Ναι, πρέπει να γίνει αξιολόγηση των δ/υ άμεσα, να χρησιμοποιηθούν όλοι με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και για αυτούς, και για ένα λειτουργικό κράτος που δεν θα κοστίζει τόσο. Και αυτό δεν μπορεί να γίνει με όρους «εμείς» και «αυτοί», αλλά με «όλοι μας».

> Ναι, κάποιοι, δεν προβλέπεται να περάσουν την αξιολόγηση, όχι γιατί μέχρι τώρα δεν δούλευαν, που συχνά είναι ευθύνη των ανωτέρων τους, αλλά γιατί μας εκμεταλλεύτηκαν όλους. Προφανώς αυτοί πρέπει να απολυθούν, όσοι υπεξαίρεσαν να κληθούν να πληρώσουν, και οι εγκληματίες να πάνε φυλακή. Απλώς, αυτή η μερίδα ατόμων δεν πρέπει να χαρακτηρίζει τους πάντες, ούτε να υπερβάλλεται ως επιχείρημα. Και φυσικά, εξίσου προφανώς, δεν πρέπει να μείνουν στο απυρόβλητο όσοι έκαναν από την πίσω πόρτα προσλήψεις, επίσης – είτε για οικονομικούς, είτε για πολιτικούς λόγους.

> Όχι, ούτε ένα εκατομμύριο είναι, ούτε οι μισοί από τους υπάρχοντες πρέπει να απολυθούν για να γίνει καλό στην κοινωνία – δεν θα γίνει καλό στην κοινωνία, θα ζημιωθεί ακόμα περισσότερο από τέτοιες πρακτικές όπως προτείνονται.

> Όχι, η ευθύνη της τρικομματικής δεν πρέπει να γράφεται με κανονικά γράμματα. Πρέπει να γράφεται με έντονα γράμματα, και να γίνεται όλο και πιο έντονη και η κριτική μας προς εκείνη, και προς εμάς.

> Ναι, θεωρώ ότι αυτό το άρθρο γράφτηκε για να επιτεθεί στον Σύριζα και να «βοηθήσει» τους αναγνώστες να «καταλάβουν» τον «κανιβαλισμό» του και τα «πάρτι» του εναντίον των Ελλήνων. Ναι, είναι ένα άρθρο που παίρνει ένα σοβαρό πρόβλημα, και το χρησιμοποιεί για να παίξει ξεκάθαρα πολιτικό παιχνίδι, και μάλιστα με υπερβάσεις που δύσκολα αντέχουν κριτικής.

Και όχι, δεν έχω αυτήν την θέση ούτε γιατί στην οικογένειά μου εργάζονται στο δημόσιο, ούτε γιατί είμαι «…συριζαίος».

Απλώς, καμιά φορά αντιλαμβάνομαι λίγο περισσότερα από όσα θεωρώ ότι βολεύουν τους συντάκτες τέτοιων άρθρων.

Έχω σβήσει αυτό το άρθρο πέντ’έξι φορές. Το έχω ξαναπάθει, το παθαίνω κάθε φορά που οι σκέψεις μέσα μου είναι τόσο κόκκινες, και μαύρες, που δεν γίνονται λέξεις.

Αλλά δεν έχει να κάνει με μένα.

Πριν κάτσεις, αν δεν βαριέσαι, να με ακούσεις, διάβασε πρώτα αυτό:

Το ένα χέρι νίβει τ’ άλλο

Το διάβασες; Το διάβασα το πρωί, ενώ το έζησα από εχθές, όταν ο @xasodikis διάβασε την εφημερίδα της Κυβερνήσεως και απόρησε για το περιεχόμενο του άρθρου 22. Ήταν πολύ μπερδεμένο, πολύ τεχνικό. Στους 100 που θα το διαβάσουν, όλοι θα απορήσουν – ένας θα κάτσει να ψάξει. Το έψαξε ο @xasodikis, με την βοήθεια των σχολιαστών του.

Γαμώτο, να το πάλι. Δεν έχω λόγια. Θέλω να βρίσω τα κανάλια και τις διαφημιστικές, που κατάφεραν από το 2010 να αποφύγουν (μία ίσως αδικία, δεν αντιλέγω) που όλοι οι υπόλοιποι υφιστάμεθα, άσκοπα διαμαρτυρόμενοι.

Αλλά δεν έχει να κάνει με αυτούς.

Δεν μου αρκεί αυτό. Αυτά προσπαθούν να επιβιώσουν, ξεπουλάνε την είδηση, το λειτούργημα, για να αντέξουν σε ένα σιχαμένο κατασκεύασμά τους, ένα τέρας που έφτιαξαν οι ίδιοι, οι οποίοι, έστω και αν κάποιοι εξ αυτών το ξεκίνησαν ως λειτούργημα, μετουσιώθηκαν στα ίδια καθίκια που μεταδίδουν ψέματα, προπαγάνδες και δελτία τύπου, ζαλίζοντας τους ανθρώπους που τους εμπιστεύονται, ώστε να μην αντιδρούν.

Δεν έχει να κάνει με αυτούς *μόνο*.

Θέλω να ξεράσω ανόθευτο μίσος για τον κάθε πρωθυπουργό και υπουργό οικονομικών που εμπλέκεται στην υπόθεση, μία υπόθεση συγκάλυψης, αδιαφάνειας, μα πάνω απ’ όλα μία υπόθεση εκβιασμού, ωμού εκβιασμού, έναν νόμο που παίρνει παρατάσεις, που βγαίνει – αλλά από την πρώτη στιγμή δεν βγαίνει, μπαίνει στο συρτάρι, στο τραπέζι κάθε διαπραγμάτευσης, σώζει κατά βούληση εξαιρετικά επειγόντως και απρόβλεπτα, χέζει πάνω σε κάθε έννοια ισονομίας απολύτως νόμιμα, κραυγάζει θρασύτατα ή θα πείτε αυτά που θέλω, ή θα ξεχάσω να τον ακυρώσω αυτόν τον νόμο, σας κρατάω, μαζί με τα δάνεια, τις αναχρηματοδοτήσεις και τις άδειες, θα μιλήσετε για μένα, ότι πω εγώ, εγώ υπάρχω, εγώ σας κρατάω.

Αλλά δεν έχει να κάνει με αυτούς.

Δεν κοπιάζει ο θυμός μου. Δεν ξεσπάω εκεί. Είναι ένα γλοιώδες σύστημα εξουσίας, μία παρέα δειλών και σιχαμένων που ο ένας σώζει τον άλλον, ο ένας εκβιάζει τον άλλον, ο ένας επιβιώνει χάρη στον άλλον.

Προσπαθώ να βρίσω τον πολίτη που πληρώνει αυτά τα κανάλια, που τρώει αμάσητα αυτά που το σερβίρουν, που ακούει αυτούς τους πολιτικούς, που όλη τους η ενέργεια πάει στην αυτοσυντήρησή τους, στο κόλπο, στον κρυφό νόμο, τους ακούει, τους εμπιστεύεται, την ζωή του, την επιβίωσή του, λες και δεν ξέρει, λέμμινγκ ρε πούστη μου, εκεί, στον γκρεμό, με αυτοθυσία, θα την πατήσουν οι άλλοι πρώτα, όχι εγώ, εγώ θα τον πω «κύριο» τον υπουργό – ακόμα και αν για το ξεκάρφωμα με τους φίλους μου τους άνεργους θα πω τα λαμόγια, θα δω το δελτίο ειδήσεων, θα αγοράσω το χάρτινο ψέμα, λένε ψέματα, το ξέρω, με δουλεύουν, αλλά έτσι είναι η ζωή και δεν αλλάζει.

Αλλά δεν έχει να κάνει μ’ αυτούς.

Δεν μου φτάνει.

Να βρίσω εμένα, που δεν κάνω περισσότερα, που δεν φώναξα αρκετά, που δεν έχω πιάσει κανέναν από το λαιμό, να του πω ρε κερατά, ρε κερατά, ρε καθίκι, ρε σιχαμένε βρωμιάρη, πως είσαι τόσο αλήτης ρε, πως μπορείς να συναλλάσσεσαι τόσο αναίσθητα ρε, πως πουλάς την είδηση ρε, την αλήθεια, πως πουλάς την αλήθεια, πως την αγοράζεις, πως βγαίνεις στο γυαλί και λες ανάπτυξη ρε, πως λες ελπίδα ρε, τόσο αναίσθητα, ελπίδα, όταν αμέσως πριν, εξαγοράζεις τον τύπο, την δημοσιογραφία, την αλήθεια που δεν σε βολεύει, πως με κοιτάς στα μάτια ρε γουρούνι, πως με κοιτάς στα μάτια λέγοντάς μου εμπιστεύσου με, όταν λίγο πριν αγόρασες την αλήθεια, την έκανες προϊόν εκμετάλλευσης και εκβιασμού, αγόρασες την δημοκρατία, και έβαλες στην θέση της μία δημοκρατία που σου αρέσει εσένα, έφτιαξες ένα χάρτινο όπλο, δέκα λέξεις, για να ελέγξεις κάθε αντίδραση, κάθε άλλη άποψη, και το έκρυψες ανάμεσα σε αριθμούς, άρθρα και παραγράφους, το έκρυψες, ενοχικά, σε μπερδεμένες λέξεις, να το καταλάβουν μόνο αυτοί που πρέπει, συνθηματικά, και αμέσως μετά, αφού εκβίασες, αφού φίμωσες, με κοίταξες στα μάτια και μου είπες «κάνε θυσίες φίλε μου, όλοι κάνουμε, κάνε και εσύ, οι άλλοι θέλουν το κακό σου, εγώ θέλω το καλό σου, κάνε θυσίες, θυσίασε τις οικονομίες σου, την ασφάλειά σου, το ένα σου παιδί, ύστερα το δεύτερο, τον γάμο σου, την ειρήνη σου, την ζωή σου, για το κοινό καλό, για όλους μας» – όταν πέντε λεπτά πριν, είπες στον καναλάρχη, «μη σε νοιάζει, κάνε εσύ αυτό που πρέπει, και θα σε σώσω εγώ όπως τα έχουμε συμφωνήσει».

Δεν μου φτάνει όμως.

~

Άκου, πέρα από θυμούς.

Έχω πολλές φορές ξεφύγει με αυτό το θέμα, από την πρώτη στιγμή, από το 2010 που πρωτοακυρώθηκε, που πρωτοθαφτηκε, από το πρώτο πισωγύρισμα, από την πρώτη δειλία.

Πυγμή στους φόρους μας, αλλά δειλία στους συνεργάτες μας, στους συνεταίρους μας, στους συμμάχους μας. Πυγμή σ’ αυτούς που δεν μπορούν να αντιδράσουν, ανοχή και δειλία σ’ αυτούς που φοβάμαι.

Δεν είναι δικαιοσύνη αυτό, δεν μπορεί να είναι.

Είναι ένας άδικος φόρος. Δεν είμαι χαζός, το βλέπω. Ένας άδικος, καταστροφικός φόρος. Άδικος, γιατί δεν έχει κανένα νόημα να πληρώσουν και άλλη, επιπλέον φορολογία στην διαφήμιση. Καταστροφικός, γιατί θα γονατίσει και τα κανάλια, που ζουν εκτός ορίων, πια, και τις διαφημιστικές, και θα αφήσει πολύ κόσμο στην ανεργία. Άδικος, όπως το να σου ζητούν να πληρώσεις χαράτσι για το σπίτι που μένεις, και ήδη είναι κριτήριο φορολόγησης. Άδικος, όπως το να σου ζητούν να πληρώσεις περισσότερους φόρους, επειδή τα παιδιά σου είναι τεκμήριο διαβίωσης. Καταστροφικός, όπως το να ζητούν αυξημένα τέλη κυκλοφορίας, με αποτέλεσμα να επιστρέφονται πινακίδες, οι πολίτες να μην έχουν αυτοκίνητα που έχουν ήδη αγοράσει, το κράτος να χάνει φόρους. Καταστροφικός, όπως το να αυξάνεται η τιμή του πετρελαίου, με αποτέλεσμα οι πολίτες να μην έχουν να αγοράσουν, να απολύονται άνθρωποι που δούλευαν στα βυτιοφόρα, να κρυώνει ο κόσμος μες τον χειμώνα, να ανάβει δηλητηριώδη τζάκια και σόμπες, το κράτος να μην εισπράττει περισσότερα ως φόρους. Άδικος και καταστροφικός. Δεν κερδίζει κανείς από την εφαρμογή του – χάνουμε όλοι.

Είναι ένα θέατρο παραλόγου η επιμονή στην εφαρμογή του, καταλαβαίνω.

Ακριβώς αυτό δηλαδή που ζούμε όλοι οι υπόλοιποι τόσα χρόνια τώρα, ακριβώς γι’ αυτό που φωνάζουμε, ακριβώς γι’ αυτό που διαμαρτυρόμαστε, που ψεκαζόμαστε, που τρώμε (ατιμώρητο) ξύλο, που μας απολύουν από την δουλειά, που ζούμε με 360 ευρώ για οκτώ μήνες, και μετά; και μετά;! άδικος και καταστροφικός ακριβώς όπως ουρλιάζουμε τόσο καιρό τώρα…

…αλλά οι φωνές μας δεν ακούγονται, η αδικία και η καταστροφή μεγαλώνει εκθετικά, ο πόνος και η απελπισία το ίδιο, και αυτοί που μονολογούν χαρούμενοι για τις επιτυχίες τους απολαμβάνουν τα φώτα της δημοσιότητας την εξουσία, την εύνοιά της, και την ανοχή μας.

Άκου, πέρα από θυμούς και εντάσεις:

Αν κάτι λείπει για να δω έστω και ένα ψήγμα ελπίδας, είναι δικαιοσύνη, δημοσιογραφία, δημοκρατία. Δεν αρκεί πλέον καμία καλή πρόθεση, κανένας ενθαρρυντικός λόγος, ή αίτημα για λίγο ακόμα εμπιστοσύνη. Στην πράξη: Δικαιοσύνη, Δημοσιογραφία, Δημοκρατία.

Το κάθε ένα από αυτά, μόνο του, δεν έχει νόημα. Δεν υπάρχει. Και τα τρία μαζί, ενισχύουν το ένα το άλλο.

Έχουμε σαράντα ημέρες από την δημοσίευση για να πάει αυτό το χαρτί στην Βουλή. Σαράντα ημέρες συγκαλυμμένης ανοχής. Οι πρώτοι σιχαμένοι εκτέθηκαν ήδη με την διάθεσή τους να μπει ως κατεπείγον και όσο πιο συγκαλυμμένα δυνατόν αυτό το αισχρό, τρισάθλιο άρθρο. Αποκαλύφθηκε. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες.

Όσοι βουλευτές απομείνουν έως τότε από την Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και την ΔΗΜΑΡ, αυτοί που θα αποφασίσουν αν, και πόσο θα στηρίξουν αυτό το άρθρο, αυτό το συγκεκριμένο άρθρο, καλά θα κάνουν να σκεφτούν πολύ καλά το πολιτικό τους μέλλον. Το λιγότερο που έχουν να κάνουν, είναι να απαιτήσουν μία δικαιολογία, μία αιτιολογία, όπως αυτή που έλειψε, που θάφτηκε τόσες πριν έρθει αυτή η στιγμή.

Λίγο πριν την ψήφιση, μπορούν να ξεστομίσουν την λέξη θυσία -σχεδόν- άκοπα. Είναι, άλλωστε, η θυσία των άλλων. Την ημέρα της ψήφισης, το λέω από τώρα, ας ακούσουν τρεις λέξεις: Δικαιοσύνη, Δημοσιογραφία, Δημοκρατία.

Και ας σκεφτούν καλά αν η φωνή τους, όταν ερωτηθούν, η απόφασή τους, σώζει, ή θυσιάζει (και) αυτά τα ιδανικά, (και) το όποιο ψήγμα ελπίδας που μπορεί να έχει ο καθένας μας.

Στο μεταξύ, είναι δική μας δουλειά, αναγκαστικά, δεν το ζήτησε κανείς μας – αλλά πρέπει να γίνει, όπως το ξεκίνησε ο @xasodikis, να αναπληρώσουμε το προφανές και τρομαχτικό κενό της ενημέρωσης για τις επόμενες μέρες. Να κάνουμε αυτό που αλλιώς δεν πρόκειται να γίνει, να ενημερώσουμε τους πάντες, εντός και εκτός δικτύου, να τους εξηγήσουμε τι σημαίνουν τα αλαμπουρνέζικα γράμματα και οι αριθμοί, να καταστεί σαφές τι διακυβεύεται, να το βγάλουμε από το σκοτάδι που ελπίζουν να το χώσουν, ώστε οι δουλειές να συνεχιστούν απρόσκοπτα. Να απαιτήσουμε μία εξήγηση, ένα αιτιολογικό, και στην συνέχεια μία καταδικαστική απόφαση στο άρθρο, ή μία πρακτική αλλαγή στάσης ΣΕ ΟΛΑ τα άδικα άρθρα που μας δυναστεύουν.

Μα, πάνω απ’ όλα, να γίνει γνωστό.

Αν γίνει, όταν γίνει, να γίνει δυνατά, όπως του αρμόζει. Δυνατά, και ευκρινώς:

Ή να επιβιώσει, ή να θυσιαστεί.

Μέχρι τότε λοιπόν, #arthro22

UPDATE 10/4/2012: Για πρώτη φορά μετά την έναρξή του το 2010, υπάρχει αιτιολογική έκθεση για την αναβολή. Την παραθέτω αυτούσια:

Άρθρο 22: Με το άρθρο 22 της από 31.12.2012 Π.Ν.Π. μετατίθεται κατά ένα (1) έτος η έναρξη ισχύος της διάταξης της παραγράφου 12 τους άρθρου πέμπτου του ν. 3845/2010 (Α’ 65), ή οποία προβλέπει την επιβολή ειδικού φόρου ύψους 20% στις διαφημίσεις που προβάλλονται από την τηλεόραση. Δηλαδή τίθεται ως ημερομηνία έναρξης ισχύος της παραπάνω διάταξης η «1.1.2014» αντί της ισχύουσας «1.1.2013».

Η έναρξη ισχύος της εν λόγω διάταξης μετατέθηκε αρχικώς για την 1-1-2012 με την παράγραφο 6 του άρθρου 4 του ν. 3899/2012 (Α’ 212) και εν συνεχεία για την 1.1.2013 με την παράγραφο 9 του άρθρου 3 της από 31.12.2011 Π.Ν.Π (Α’ 268), όπως κυρώθηκε με τον άρθρο δεύτερο του ν. 4047/2012 (Α’ 31).

Η διαδοχική αυτή χρονική μετάθεση της έναρξης ισχύος της εν λόγω διάταξης οφείλεται στην δυσχερή οικονομική κατάσταση όλων των εμπλεκόμενων φορέων, και δη τόσο των επιχειρήσεων, που εκμεταλλεύονται τηλεοπτικούς σταθμούς, όσο και των διαφημιστών και των διαφημιζομένων.

Οι λόγοι που επέβαλλαν την μετάθεση της έναρξης ισχύος της εν λόγω διάταξης μέχρι σήμερα δεν έχουν εκλείψει, αντίθετα επιτείνονται διαρκώς, με αποτέλεσμα τυχόν εφαρμογής της από την 1.1.2013 να δύναται να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην λειτουργία τηλεοπτικών σταθμών και των διαφημιστικών εταιριών, με κίνδυνο, σε περίπτωση οικονομικής τους κατάρρευσης, να χαθούν εκατοντάδες θέσεις εργασίας και σημαντικά έσοδα για το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Μπορείτε να την βρείτε εδώ: ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ (PDF)

Προσωπικό σχόλιο: Εξηγεί γιατί δεν πρέπει να εφαρμοστεί ο φόρος, δεν εξηγεί γιατί δεν καταργείται αλλά μπαίνει σε καθεστώς αναβολής, ούτε (προφανώς) γιατί τέθηκε κατ’ αρχάς πρώτη φορά το 2010, ενώ, από την πρώτη στιγμή, δεν εφαρμόστηκε.

Επίσης, η επεξήγηση γιατί δεν πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος, θα ήταν πολύ ενδιαφέρουσα σχεδόν για κάθε έναν από τους φόρους που έχουν τεθεί σε εφαρμογή από το 2010 και μετά, για το σύνολο σχεδόν των επιχειρήσεων που εφαρμόστηκαν. Πόσες έκλεισαν, πόσος κόσμος απολύθηκε, πόσα έσοδα έχασαν τα ασφαλιστικά ταμεία έκτοτε; Δεν ήταν ζημιογόνοι αυτοί οι φόροι;

Δεν εξηγεί τίποτα η επεξήγηση κατ’ εμέ, πέρα από αυτά που καταλαβαίνει κανείς έτσι και αλλιώς. Συνεπώς, αναπάντητα μένουν δύο ερωτήματα: α) Είναι ο μόνος επιζήμιος φόρος, και αν όχι, γιατί δεν εφαρμόστηκε και σ’ αυτούς η ίδια κρατική προστασία; Και β) αφού από την πρώτη στιγμή δεν εφαρμόστηκε ο φόρος, γιατί δεν καταργείται, αλλά παραμένει, αν όχι για να έχει σε καθεστώς ομηρίας και εκβιασμού τους τηλεοπτικούς σταθμούς;

Πρώτα, ο πρόλογος. Μακρύς, αλλά θα καταλάβεις περισσότερα για το θέμα.

Πριν μερικά χρόνια, εις μνήμη της μητέρας μου που πέθανε από καρκίνο, και των αντιδράσεων στην είδηση του γεγονότος, έγραψα ένα post.

Ο τίτλος του ήταν «Πες το δυνατά ρε, Καρκίνος«.

Δεν ήξερα τι θα ακολουθούσε.

Δεν περίμενα τίποτα, και αυτό που έγινε, ακόμα δεν το έχω συλλάβει.

Τώρα που γράφω αυτές τις γραμμές, ~3.100 σχόλια έχουν μπει, ~187.000 φορές έχει διαβαστεί, και έχει αλλάξει τις ζωές πολλών. Όσων σχολίασαν, όσων συμμετείχαν, όσων παρακολούθησαν, όσων ήξεραν ακόμα και ότι απλώς, είναι εκεί αν το χρειαστούν.

Πρώτα απ’ όλους, φυσικά, την δική μου.

Επέλεξα έναν ρόλο. Αναγκαστικά, αποστασιοποιήθηκα για να είμαι τίμιος και ειλικρινής με όλους. Δεν μπορώ να είμαι δίπλα σ’ αυτούς τους ανθρώπους, δεν ξέρω πως – μπορώ μόνο να τους δώσω χώρο να κάνουν αυτό που μια ζωή προσπαθώ να μοιράσω στους διπλανούς μου:

Να εκφραστούν.

Η μάχη με τον καρκίνο μπορεί να είναι σιωπηλή, μπορεί όμως και να είναι το ακριβώς αντίθετο.

Κάθε σιωπηρή, την σέβομαι. Κάθε φωναχτή, την στηρίζω.

Πάμε και στο θέμα μας.

~

Εκτός από τον χώρο που δίνω εγώ, το διαδίκτυο δίνει απλόχερα και χώρο, και μέσα. Ένας από αυτούς που τον εκμεταλλεύονται στο έπακρο, είναι ο Απόστολος. Τις σκέψεις του διαβάζεις στο blog του και τους ψιθύρους του στο twitter του

Ο Αποστόλης πολεμάει τον καρκίνο.

Δεν τον λέει «εξ-απο-δω» ή «αρρώστια», δεν κλείνει τις σκέψεις του στο κεφάλι του, δεν έχει λιγότερα, ή περισσότερα προβλήματα από έναν διπλανό του καρκινοπαθή. Άλλοτε γονατίζει, άλλοτε σηκώνεται. Δεν χρωστάει να είναι δυνατός για κανέναν περισσότερο από τον εαυτό του. Απέκτησε μία τεράστια παρέα από δικτυακούς φίλους, σε ένα μέσο που ελέγχει ο ίδιος τι θα μπει, σε ποιους θα απαντήσει, ποια προσωπικά στοιχεία θα δώσει, και πότε, αν χρειαστεί, θα σωπάσει. Οι φίλοι του τον ακολουθούν διαβάζοντας τα νέα του, ενημερώνονται, στηρίζουν, στηρίζονται πολλές φορές από τον ίδιο, δεν τον αποφεύγουν, του δείχνουν ότι δεν είναι απόκληρος, δεν τον λυπούνται, τον σέβονται.

Και αυτόν, και την ασθένεια που έχει και αυτός, όπως και χιλιάδες άλλοι συνάνθρωποί μας.

Διαβάζοντας (κυρίως) το twitter του θα διαβάσεις έναν άνθρωπο που επέλεξε με αξιοπρέπεια να τον αντιμετωπίσει σαν αυτό που είναι:

Ο καρκίνος είναι μία αρρώστια. Ούτε μια κατάρα, ούτε μία ποινή, ούτε ένα σημάδι, ούτε μία ντροπή, ούτε ένα βδέλυγμα, ούτε ένα στίγμα.

Ο καρκίνος είναι μία αρρώστια, που πιάνει όλους, εσένα, εμένα, την μητέρα μου, την μητέρα του, τον γείτονα, αυτόν που τρώει junkfood (περισσότερο) αυτόν που τρώει σαλάτες (λιγότερο) αυτόν που καπνίζει (σχεδόν βέβαια) αυτόν που δεν (καμιά φορά).

Με τον Αποστόλη δεν έχω πολλά-πολλά 🙂 Δεν έτυχε, δεν μπόρεσα, δεν μπόρεσε, δεν έκατσε. Τον θεωρώ όμως (με την άδειά του) φίλο, τον έχω συχνά στο μυαλό μου, διαβάζει το βιβλίο μου και χαίρομαι, μας λέει τι έφαγε το μεσημέρι και πεινάω 🙂

~

Ακούστε να δείτε τι προσπαθώ να πω.

Όσοι επιλέξετε να πολεμήσετε τον καρκίνο σιωπηρά, σας καταλαβαίνω απόλυτα. Όσοι επιλέξετε να τον πολεμήσετε νιώθοντας ντροπή, σας καταλαβαίνω απόλυτα (αν και θα προσπαθήσω, όπως μπορώ, να σας δείξω και την άλλη εικόνα). Όσοι επιλέξετε να τον πολεμήσετε μόνο με τους δικούς ανθρώπους, το καταλαβαίνω απόλυτα. Όσοι επιλέξετε να πείτε «γιατί σε μένα» σας καταλαβαίνω απόλυτα.

Ο καθείς δίνει την μάχη του όπως μπορεί, όπως αντέχει.

Δεν έχει καμία σημασία για σας αν είστε ήρωες για μένα, αλλά είστε, όσο πολεμάτε, ακόμα και αν μετά, κουρασμένοι γονατίσετε καμιά φορά, ή απογοητευτείτε. Νομίζετε πως δεν είστε τόσο δυνατοί όσο νομίζουμε, και σφάλλουν όσοι σας θαυμάζουν και περιμένουν να σταθείτε δυνατοί, αλώβητοι νικητές ή ήρωες.

Εγώ όμως σας έχω διαβάσει, κάτι από εσάς, σιωπηρά, σχεδόν όλους. Έχω στεναχωρηθεί όταν στεναχωριέστε, έχω γελάσει όταν γελάτε.

Και, αν με βρει αυτή η αρρώστια, αν ή όταν με συναντήσει, ελπίζω να είμαι αρκετά δυνατός, για να την ζήσω και να την αντιμετωπίσω όπως κάνουν τόσοι από εσάς που συμμετέχετε σ’ αυτό το blog, όπως κάνει και ο Αποστόλης.

Δυνατά, φωναχτά, και τίμια.

Και αυτό είναι το δικό μου ‘ευχαριστώ ρε φίλε’ στον Αποστόλη, και στον κάθε φίλο που με προσκαλεί στην ζωή του, στην μάχη του, όποια και να είναι αυτή.

Γιατί την δύναμη δεν την παίρνεις (απαραιτήτως) από τους μαχητές. Την παίρνεις από αυτούς που σε κάνουν φίλο τους.

*Κείμενο γραμμένο για το διαδικτυακό αφιέρωμα με θέμα «ζωή στη γη» και
έμπνευση τον @moloch82. Ένα μικρό ευχαριστώ στην @findsoph και στην @nefosis για την παρότρυνση.

Update 1: Στο τέλος υπάρχει το βίντεο της συνέντευξης.

Update 2: Μπήκαν όλες οι καταγεγραμμένες ερωτήσεις. Η αρίθμηση άλλαξε, δυστυχώς, γιατί η προηγούμενη δουλειά είχε λάθος χρονολογική σειρά (πότε στα προηγούμενα σχόλια μην λάβετε υπόψιν τον αριθμό)

Update 3: Μπήκε link με το tweet, κάντε κλικ στην ημερομηνία.

Ο πρωθυπουργός την Τετάρτη 3 Νοεμβρίου, ανακοίνωσε ότι:

Tην Παρασκευή, 5 Νοεμβρίου 2010, στις 15.00, ο Πρωθυπουργός απευθύνεται στους νέους και συζητά μαζί τους, ζωντανά, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στις σπουδές τους, στην εργασία τους, στην οικογένεια, στην καθημερινότητά τους, ακούγοντας τις απόψεις τους και αναζητώντας μαζί τους λύσεις. Μπορείτε από τώρα να απευθύνετε τις δικές σας ερωτήσεις στον Πρωθυπουργό μέσω facebook και μέσω twitter προσθέτοντας στην ερώτηση σας το hashtag #GreekPmLive
Η συζήτηση θα μεταδοθεί ζωντανά στο government.gov.gr/live.

Συζήτηση και μέσω Twitter (και Facebook) λοιπόν, όπως το προηγούμενο (πολύ επιτυχημένο για τους αντίστοιχους λόγους κατ’ εμέ) #askND.

Όπως έκανα και την προηγούμενη φορά, θεωρώντας ότι οι ερωτήσεις έχουν (ίσως και μεγαλύτερη) αξία όσο και οι απαντήσεις, ξεχώρισα αυτές που ΕΓΩ θεωρώ ότι έπρεπε είτε να απαντηθούν, είτε να ληφθούν υπόψιν από τον πρωθυπουργό.

Συνεχίζω να θεωρώ αυτήν την διαδικασία τίμια και ουσιαστική, και να την επικροτώ κάνοντας, με προσωπική εργασία κάθε φορά, το ξεκαθάρισμα ουσίας από την (αναμενόμενη) πλάκα.

Επίσης, όπως και την προηγούμενη φορά, υπάρχει Link δίπλα από τον κάθε χρήστη που κάνει την ερώτηση, θεωρήστε το όπως και τότε ένα εξαιρετικό #FridayFollow 🙂

Επειδή οι ερωτήσεις προς τον πρωθυπουργό δεν έγιναν αποκλειστικά μέσω Twitter, δεν έχω σημειώσει όπως είναι κατανοητό την μία και μοναδική ερώτηση που τέθηκε τελικά στον πρωθυπουργό από τις εκατοντάδες που ανάρτησαν οι χρήστες (άλλες δύο τέθηκαν από επιλογή στο facebook).

Διαβάστε τις ερωτήσεις που κρίνω εγώ σοβαρές(*) και ακολουθούν σχόλια:

1. PrimeministerGR: Την Παρασκευή, στις 15.00, ο Πρωθυπουργός συζητά, ζωντανά, με νέους για τα προβλήματα τους http://bit.ly/bJLAUt #GreekPmLive 40248 – 4:37 PM
2. ppetoumenos: για τους ελληνικούς αστικούς δρόμους καλύτερα ποδήλατο πόλης ή mountain bike; #GreekPmLive 11/03/10 – 4:54 PM
3. Capoglou: Τι λέει η κυβέρνηση για το χθεσινοβραδινό «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα» που έδωσε φορολογική αμνηστεία για το θέμα των ΕΝΑΕ; #GreekPmLive" 11/03/10 – 6:05 PM
4. mathiopg: @PrimeministerGR πιαστε τη φοροδιαφυγή. online συνδεση μηχανών, προστιμα, αφαίρεση άδειας Ετσι θα ακολουθησει ο λαος#GreekPmLive 11/03/10 – 6:23 PM
5. johnkanakis2004: Γιατί δεν έχουν περικοπεί ακόμα πιο δραστικά οι δαπάνες των υπουργείων και της βουλής;#GreekPmLive 11/03/10 – 7:40 PM
6. nkasimis: #GreekPmLive:Aντι των 148 διοριστεων δικ.υπαλλ. ,το Υπ.Δικαιοσυνης,θα παρει 6μηνιτες ασκουμενους δικηγορους τελικα ?Συμφωνεις Προεδρε? 11/03/10 – 8:03 PM
7. nkasimis: #GreekPmLive:ασκούμενοι δικηγόροι με 6μηνες συμβασεις στις γραμματειες των δικαστηριων αντι για τους 148 διοριστεους (ΦΕΚ Γ’/908 2010)? 11/03/10 – 8:11 PM
8. topgan1: @PrimeministerGR Αγαπητέ ΓΑΠ, Τι προτείνετε σαν λύση για την ανεργία; Μετανάστευση ή ληστεία τράπεζας; Τι προτείνει το ΔΝΤ; #GreekPmLive 11/03/10 – 8:34 PM
9. htheoharis: @PrimeministerGR Λογικό νόμος λίγο πριν απελ/ση επ/των να ορίζει τιμές Ενεργ/κών Πιστοπ/κών; Δεν θα τοκαταργήσετε σε 1-2 μήνες; #GreekPmLive 11/03/10 – 10:49 PM
10. vasgk: Για την δημιουργία επιχειρήσεων, μπορεί να υπάρξει ένα online εργαλείο για την σύσταση μιας εταιρίας; #GreekPmLive 11/04/10 – 8:14 AM
11. iLeftheris: Πότε θα μειωθεί η φορολογία;#GreekPmLive 11/04/10 – 8:53 AM
12. Jesus_is_alive_: #GreekPmLive Κύριε πρωθυπουργέ θέλω να ρωτήσω ως πότε το Ελληνικό Κράτος θα μισθοδοτεί τους παπάδες της Ορθόδοξης Εκκλησίας ; 11/04/10 – 9:24 AM
13. Tweetonium: Κύριε Πρωθυπουργέ, το δίλημμα και η απειλή για βουλευτικές εκλογές, ως ιδέα… πότε ακριβώς σας ήρθε; #GreekPmLive 11/04/10 – 9:28 AM
14. Jesus_is_alive_: #GreekPmLive Όπως ξέρετε αυτό δεν το ορίζει το Σύνταγμα.Aπλά το Σύνταγμα μιλά για την Ορθ.Εκ.ως επικρατούσα θρησκεία+όχι για μισθοδοσία της 11/04/10 – 9:28 AM
15. Jesus_is_alive_: #GreekPmLive Θέλω ναρωτήσω σε ποια άλλη πολιτισμένη χώρα της Δύσης γίνεται αυτό;Δηλαδή οι παπάδες να είναι ΔΥ &να πληρώνονται απότο κράτος; 11/04/10 – 9:30 AM
16. Tweetonium: Κύριε Πρωθυπουργέ, σας ήρθε η περαίωση; #GreekPmLive 11/04/10 – 9:31 AM
17. makakasgr: Κε πρόεδρε εσείς αν είσαστε μπούκ τι ποσοστό επιτυχίας θα δίνατε σε μια χώρα με 350δις Δ.χρέος,-5% ανάπτυξη να ανακάμψει.Thanks #GreekPmLive 11/04/10 – 10:01 AM
18. diama15: Είναι δίκαιο τα κέρδη πχ 200.000ε να φορολογούνται για τις ΑΕ,ΕΠΕ με 25% και των φυσ. προσώπων με 45%? #GreekPmLive 11/04/10 – 10:09 AM
19. SykoFantiS: @PrimeministerG: πως θα χαρακτηρίζατε την χώρα μας διαβάζοντας αυτό; http://bit.ly/bQqQue – #GreekPmLive ( c.c.@larios ) 11/04/10 – 10:23 AM
20. piestaola: #GreekPmLive θα απαντηθεί έστω και μία ερώτηση ή και πάλι θα έχουμε το γνωστό "άλλα ρωτάμε, άλλα απαντάτε"? 11/04/10 – 10:31 AM
21. piestaola: #GreekPmLive θα μάθουμε ποτέ που είναι αυτά τα λεφτά που υπήρχαν? Υπάρχουν ακόμα? Ποιός τα έχει τελικά? 11/04/10 – 10:32 AM
22. piestaola: #GreekPmLive Υπάρχει φροντιστήριο πολιτικών στο οποίο σας μαθαίνουν να μην απαντάτε ποτέ στις ερωτήσεις ή να απαντάτε άσχετες αερολογίες? 11/04/10 – 10:33 AM
23. piestaola: #GreekPmLive Η "συζήτηση" θα είναι στο στυλ της διακαναλικής δηλαδή "απαγγέλω αυτά που έχω μάθει παπαγαλία και δεν με νοιάζει τι με ρωτάνε"? 11/04/10 – 10:37 AM
24. elentelon: http://www.topontiki.gr/img/uploads/big/128880299615.jpg #GreekPmLive 11/04/10 – 10:39 AM
25. arkoudos: #GreekPmLive Πότε θα κάνετε διαφανείς τις διαδικασίες κατανομής της κρατικής διαφήμισης σε ΜΜΕ για να μην υπάρχει οικονομική εξάρτηση; 11/04/10 – 11:34 AM
26. arkoudos: #GreekPmLive Ποιος θα είναι ο πρώτος διοικητής ΔΕΚΟ που θα πάει φυλακή για οικονομικές ατασθαλίες; Ποιος ο πρώτος Υπ. Οικονομικών; 11/04/10 – 11:34 AM
27. arkoudos: #GreekPmLive Έχετε την πρόθεση να επεκτείνετε άμεσα το σύμφωνο συμβίωσης ώστε ν καλύπτει και ζευγάρια του ιδίου φύλου; Δεν είχατε δεσμευτεί; 11/04/10 – 11:35 AM
28. arkoudos: #GreekPmLive Εχετε πρόθεση να καταργήσετε τον (άδικο) φόρο στην κινητή τηλεφωνία ή να τεκμηριώσετε για ποια ανάγκη πάνε τα έσοδά του; 11/04/10 – 11:35 AM
29. arkoudos: #GreekPmLive Γιατί δεν διασφαλίσατε τον ελεύθερο και ανεμπόδιστο πλου των ελληνικών σκαφών στην μεσόγειο; #gaza 11/04/10 – 11:36 AM
30. arkoudos: #GreekPmLive [1] πως θα χαρακτηρίζατε την χώρα μας διαβάζοντας αυτό; "Απορριμματοφόρο συνέθλιψε άστεγο" http://goo.gl/U4KsU 11/04/10 – 11:36 AM
31. arkoudos: #GreekPmLive Πότε θα δικαιωθεί ο δολοφονημένος από τις αστυνομικές δυνάμεις Νίκολα Τόντι; Πως είναι η γυναίκα & το παιδί του; έχουν να φάνε; 11/04/10 – 11:37 AM
32. arkoudos: #GreekPmLive Είχατε δεσμευτεί στην παύση χρήσης χημικών από ΜΑΤ στις πορείες. Θα το κάνετε πράξη; Πότε; 11/04/10 – 11:37 AM
33. arkoudos: #GreekPmLive Πότε θα δικαιωθεί ο φοιτητής με τις πυζάμες που του φόρτωσαν μολότοφ; και πότε ο Μάριος Ζέρβας; 11/04/10 – 11:38 AM
34. arkoudos: #GreekPmLive Γιατί δεχθήκατε την αθώωση μέσω της περαίωσης; Αν έχεις λεφτά είσαι αθώος; Γιατί πλήρωνα φόρους κανονικά τόσα χρόνια; 11/04/10 – 11:38 AM
35. arkoudos: #GreekPmLive Είναι *συνταγματικό* να βγάλετε τα προσωπικά φορολογικά στοιχεία μας σε κοινή θέα; 11/04/10 – 11:39 AM
36. arkoudos: #GreekPmLive Γιατί δεν δίνουμε πολιτικό άσυλο στους Ιρανούς που το αιτούνται; 11/04/10 – 11:39 AM
37. asteris: #GreekPmLive Θα τηρήσετε τη δέσμευση @chrisochoidis για κατάργηση χρήσης χημικών; Ποιός θα προστατεύσει τον πολίτη απ’την αστυνομική βία; 11/04/10 – 11:40 AM
38. arkoudos: #GreekPmLive πως θα χαρακτηρίζατε την χώρα μας διαβάζοντας αυτό; [2] "Πήγαν να κάψουν ζωντανούς μετανάστες" http://goo.gl/u4lPz 11/04/10 – 11:40 AM
39. Kleanthis_: #GreekPmLive Ποιες είναι οι ενέργειες στις οποίες θα προβείτε για να ενισχύσετε τη νεανική επιχειρηματικότητα σε περιοχές της επαρχίας; 11/04/10 – 11:41 AM
40. asteris: #GreekPmLive Η κυβέρνηση σκοπεύει να εκχωρήσει την είσπραξη φορολογικών οφειλών στις ίδιες μαφίες που κλείσανε σπίτια εκ μέρους τραπεζών; 11/04/10 – 11:41 AM
41. SykoFantiS: #GreekPmLive Η εκκλησιαστική περιουσία θα φορολογηθεί ( επιτέλους ) ανάλογα και πως θα αξιοποιηθεί οικονομικά; 11/04/10 – 11:42 AM
42. SykoFantiS: #GreekPmLive θα εφαρμόσετε το νόμο περί ειδικού φόρου 20% στις διαφημίσεις των τηλεοπτικών σταθμών; Γιατί δεν έχει εφαρμοστεί ακόμη; 11/04/10 – 11:44 AM
43. asteris: #GreekPmLive Κρίσιμη ερώτηση: σκοπεύετε να πουλήσετε την ΕΥΑΘ, κατά παράβαση ξεκάθαρης προεκλογικής υπόσχεσης του κόμματός σας; 11/04/10 – 11:46 AM
44. SykoFantiS: #GreekPmLive Θα εφαρμοστεί το «Πόθεν» στις δηλώσεις «Πόθεν έσχες» των πολιτικών κι όχι η απλή καταγραφή του τι έσχες; 11/04/10 – 11:47 AM
45. lolasc: #GreekPmLive Πως αξιολογείτε τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό και την ποιότητα του προσωπικού του?Γιατί δεν υπάρχουν ορατές βελτιώσεις? 11/04/10 – 11:48 AM
46. panos_stef: #GreekPmLive Σκέφτεστε να καθιερώσετε τις εκλογές κάθε 4 χρόνια (όπως η Σουηδία) ώστε να υπάρχει ένα σταθερό περιβάλλον για τους επενδυτές; 11/04/10 – 11:51 AM
47. andriotakis: #GreekPmLive Κύριε Πρωθυπουργέ γιατί διαφημίζεται ο κ.Σγουρός σε πινακίδες κατά παράβαση του ΚΟΚ; http://bit.ly/bnKGMD 11/04/10 – 11:52 AM
48. diama15: η κατάργηση του ΚΒΣ δεν ήταν προεκλογική δέσμευση?Πότε θα καταργηθεί? #GreekPmLive 11/04/10 – 11:54 AM
49. andriotakis: #GreekPmLive Γνωρίζετε ότι οι άδειες οδήγησης εξακολουθούν να "αγοράζονται"; 11/04/10 – 11:55 AM
50. nhelmis: #GreekPmLive Ποιός ο λόγος να ζητά η @astynomia τα στοιχεία των μαθητών που συμμετάσχουν σε καταλήψεις; 11/04/10 – 11:55 AM
51. diama15: Το ΓΕΜΗ και μια στάση για την έναρξη επιχείρησης πότε θα αποκτήσουν πρακτική εφαρμογή? #GreekPmLive 11/04/10 – 11:57 AM
52. nhelmis: #GreekPmLive Οι προβλέψεις λένε για 1.000.000 ανέργους όμως το νέο πακέτο μέτρων "προστατεύει" 400.000 θέσεις. Οι υπόλοιποι; 11/04/10 – 11:58 AM
53. nhelmis: #GreekPmLive Θα πάρετε άλλα μέτρα για το θέμα της ανεργίας; 11/04/10 – 11:59 AM
54. CONTRABBANDO: Είμαι νέος – λέμε τώρα- κι εργάζομαι από τα 18. Σε ποιον αιώνα θα πάρω σύνταξη και πόση, την επιχειρηματικότητά μου γαμώ; #GreekPmLive 11/04/10 – 11:59 AM
55. nhelmis: #GreekPmLive Συμμετάσχω σε πορείες. Πότε θα σταματήσετε να με ψεκάζετε με χημικά; 11/04/10 – 12:01 PM
56. mao_tse_tung: #GreekPmLive δικαιούστε ηθικά τον τίτλο Πρ Σοσιαλ Διεθνούς όταν συστηματικά "αναγκάζεστε" να εφαρμόσετε πολιτικές εκτός της ιδεολογίας σας; 11/04/10 – 12:01 PM
57. lolasc: #GreekPmLive Ποιοι είναι υπεύθυνοι στην κυβέρνηση για τις επενδύσεις και πως αξιολογούνται εως τώρα? 11/04/10 – 12:04 PM
58. kitsosmitsos: Βασικές οικονομικές γνώσεις λένε ότι για να αυξηθούν τα έσοδα&η ανάπτυξη πρέπει να μειωθούν οι φόροι.Γιατί κάνουμε το αντίθετο; #GreekPMLive 11/04/10 – 12:04 PM
59. kitsosmitsos: Οι υπουργοί παίρνουν λιγότερο ή περισσότερο σωστές αποφάσεις.Δεν εφαρμόζονται όμως στην πράξη.Πώς θα προχωρήσουν οι αλλαγές; #GreekPMLive 11/04/10 – 12:06 PM
60. SterAster: Και νομίζετε πως θα βγεί κάτι με το #GreekPmLive? Αν ήταν να αλλάξει κάτι θα είχε αλλάξει ήδη. 11/04/10 – 12:07 PM
61. DivaExMachina: #GreekPMLive Πως θα διασφαλίσετε ότι με την αναδιάρθρωση χρέους δε θα βγει "λάδι" το δημόσιο & δε θα επιβαρυνθεί & άλλο ο ιδιωτικός τομέας? 11/04/10 – 12:07 PM
62. mao_tse_tung: #GreekPmLive μπορείτε να δώσετε 5 παραδείγματα σημαντικών πολιτικών επιλογών σας που δικαιολογούν το σοσιαλιστικό προφίλ της κυβέρνησης σας; 11/04/10 – 12:10 PM
63. fantomas1979: στην χρεωκοπία της χωρας θα εισαι υπερήφανος που θα γραφτεί το ονομα σου στην ιστορία?? #GreekPmLive 11/04/10 – 12:11 PM
64. Te0m0s: #GreekPmLive κ. Πρωθυπουργέ,κοιμάστε ήσυχος τα βράδυα; 11/04/10 – 12:11 PM
65. nhelmis: #GreekPmLive Στο εξωτερικό η αναλογία διδάσκων με διδασκόμενο στις σχολές είναι 1 προς 5. Εδώ 1 προς 60 (μέσα κι οι διδάκτορες). Τι θα γίνει 11/04/10 – 12:12 PM
66. mariatse: Δώστε λόγους στους νέους ανθρώπους να μην εγκαταλείψουν την Ελλάδα&να πάνε στο εξωτερικό να βρουν την τύχη τους #GreekPMLive 11/04/10 – 12:12 PM
67. videoguerra: #GreekPmLive ο τρομονόμος είναι και αυτός απαύγασμα ενος σοσιαλιστικού ιδεώδους? 11/04/10 – 12:13 PM
68. SterAster: Ας πούμε θα μπορούσαν να έχουν κάνει τους διορισμούς και τώρα να μην περιμένουμε σαν τους βλάκες να ανοίξει η ΑΣΤΕΡ. #GreekPmLive 11/04/10 – 12:13 PM
69. nhelmis: #GreekPmLive Θα επιδοτήσεις καθόλου τα εκπαιδευτικά ιδρύματα για άυξηση προσωπικού και περισσότερες έρευνες; 11/04/10 – 12:13 PM
70. andriotakis: Τί να πούμε στους νέους, όταν πάνε να πάρουν δίπλωμα οδήγησης και τους ζητάνε 300€ λάδωμα; #GreekPMLive 11/04/10 – 12:15 PM
71. maksek: Πιστεύετε ότι είναι αυτή η Ελλάδα που ονειρευόταν ο πατέρας σας στις 3 Σεπτεμβρίου 1974; #GreekPMLive 11/04/10 – 12:15 PM
72. jimdemet: #Greekpmlive αλλαζουμε θεση για μια εβδομαδα να δεις το πως περναμε εμεις και τα ξανα λεμε μετα!!τολμας?δεν νομιζω…. 11/04/10 – 12:16 PM
73. kitsosmitsos: Και εκεί που στρώνουμε κάπως τα πράγματα (κουτσά στραβά) ξαφνικά αυτό με τις πρόωρες εκλογές μας πάει βήματα πίσω. Ήταν ανάγκη; #GreekPMLive 11/04/10 – 12:17 PM
74. DivaExMachina: #GreekPMLive Τι χειρότερο θα συνέβαινε αν στο δίλημμα "Σοσιαλισμός ή Βαρβαρότητα" επιλέγαμε τη Βαρβαρότητα? 11/04/10 – 12:19 PM
75. mao_tse_tung: #GreekPmLive πιστεύετε ότι οι κεντρικές πολιτικές της ΕΕ βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση; π.χ. πως κρίνετε την εφαρμογή της Συνθ Λισσαβόνας; 11/04/10 – 12:19 PM
76. mariatse: Μήπως η καμπάνια που έλεγε "Ζήσε το μύθο σου στην Ελλάδα" πρέπει να γίνει : "Ζήσε τα χρέη σου στην Ελλάδα και ψόφα??" #GreekPMLive 11/04/10 – 12:19 PM
77. MilitaryRaiden: #GreekPmLive πότε θα λάβει χώρα η απελευθέρωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας απ’τις άπειρες & περιττές γραφειοκρατικές διαδικασίες; 11/04/10 – 12:24 PM
78. MilitaryRaiden: #GreekPmLive πότε θα μπουν περιορισμοί στις καταλήψεις οδοστρωμάτων απ’τις άπειρες σκόρπιες & ολιγάριθμες πορείες στα αστικά κέντρα; 11/04/10 – 12:25 PM
79. ikostaki: Τελειώνω το master μου κ είμαι άνεργη. Θέλω να κάνω διδακτορικό στην Ιαπωνία. Βρείτε μου έναν λόγο για να κάτσω να το κάνω εδώ. #GreekPmLive 11/04/10 – 12:26 PM
80. MilitaryRaiden: #GreekPmLive μετά το one-stop shop & το fast-track σκοπεύετε να βρείτε & άλλους νεολογισμούς για την ανικανότητα προσέλκυσης επενδύσεων; 11/04/10 – 12:27 PM
81. project_logo31: #GreekPmLive πιστεύετε ότι οι ψηφιακές κοινότητες μπορούν να επηρεάσουν τις αναλογικές αποφάσεις; 11/04/10 – 12:27 PM
82. ikostaki: Μαζί με το λόγο κ ποιός θα μου πληρώσει εργασία υπαίθρου και φαγητό, αφού το ΙΚΥ μπορεί και να μη πληρώσει ποτέ. Με υποτροφία #GreekPmLive 11/04/10 – 12:28 PM
83. UnknownYouser: Είπατε "Οι πολίτες έχουν δίκιο. Και εγώ θα διαδήλωνα στη θέση τους…",αλήθεια θα σας ψηφίζατε ξανά σαν πρωθυπουργό και γιατί; #GreekPMLive 11/04/10 – 12:28 PM
84. olgachaidou: #GreekPmLive κ. Πρωθυπουργε πως θα γινει να απελευθερωθει η χωρα απο την επικυριαρχια των διαπροσωπικων σχεσεων; 11/04/10 – 12:29 PM
85. ikostaki: Γιατί είμαι δακτυλοδεικτούμενη όταν ζητάω απόδειξη& δεν θέλω να καπνίζει ο άλλος πάνω από τον καφέ μου;Γιατί γίνομαι περιθώριο; #GreekPmLive 11/04/10 – 12:29 PM
86. ikostaki: Ο ιδρυτής του facebook είναι μικρότερος μου κ επιτυχημένος, αλλά είμαι σίγουρη ότι στην Ελλάδα δεν θα είχε κάνει τίποτα. Ψέμα; #GreekPmLive 11/04/10 – 12:31 PM
87. vaslog: Η συζήτηση γίνεται την Παρασκευή στις 15:00. ενας νέος που δουλεύει οκτάωρο μέχρι τις 17:00 πως θα συμμετέχει ζωντανά; #GreekPmLive 11/04/10 – 12:32 PM
88. ikostaki: Αυτός που χτύπησε& σκότωσε την κολλητή μου με το αυτοκίνητο,θα περιμένω χρόνια να δικαστεί και δεν είναι στη φυλακή.Γιατί όμως; #GreekPmLive 11/04/10 – 12:33 PM
89. SykoFantiS: #GreekPMLive πως ακριβώς κρίνεται τις κωλυσιεργίες ελέγχων – ποινών σε περιπτώσεις όπως ΑSPIS-Ψωμιάδης & ALTER-Κουρής ( πλαστά τιμολόγια) 11/04/10 – 12:33 PM
90. elentelon: Γεώργιε Α. Παπανδρέου πιστεύετε ότι έρχεται η ώρα που η ανοχή των πολιτών φτάνει στα όριά της και γι’αυτό θέλετε να φύγετε? #GreekPmLive 11/04/10 – 12:33 PM
91. SofiaFlega: γιατι δεν απελευθερωνετε τα ωραρια εργασιας & την ασφαλιση να δουλευουμε οσες ωρες θελουμε κ να επιλεγουμε την ασφαλεια μας? #GreekPmLive 11/04/10 – 12:34 PM
92. ikostaki: Του χρόνου, χωρις προσλήψεις και με τόση φυγή ΔΕΠ από τα Πανεπιστήμια θα διδάσκουμε μόνο ΙΔΑΧ και μεταπτυχιακοί. Το 5% πούν’το; #GreekPmLive 11/04/10 – 12:34 PM
93. nhelmis: #GreekPmLive Όπως νέοι Έλληνες φεύγουν στο εξωτερικό για εργασία έτσι έρχονται μετανάστες εδώ. Γιατί αντιμετωπίζουν αυτή τη συμπεριφορά; 11/04/10 – 12:36 PM
94. ikostaki: Μένουμε 2 μήνες το χρόνο χωρίς πρόσβαση σε διεθνή βιβλιογραφία. Του χρόνου που θα κοπούν&άλλο οι δημ.επενδυσεις θα μείνουμε 12; #GreekPmLive 11/04/10 – 12:36 PM
95. SofiaFlega: οι παροχες στις επιχειρησεις για αναπτυξη ποτε θα ερθουν? η φορολογηση που επιβαλλατε οδηγει μαθηματικα σε offshore εταιρειες #GreekPmLive 11/04/10 – 12:36 PM
96. UnknownYouser: Ο λαός σας ψήφισε γι αυτά που προεκλογικά του είπατε.Η ασυνέπεια των λόγων και των πράξεών σας, σας είναι προφανής; #GreekPMLive 11/04/10 – 12:36 PM
97. ikostaki: Το 2ο και 3ο έτος δεν θα πάει ασκήσεις υπαίθρου γιατί δεν έχουμε λεφτά. Που θα μάθουν γεωλογία; Στη πλατεία Συντάγματος; #GreekPmLive 11/04/10 – 12:37 PM
98. HKnese: Οκ, κάτι βαρύ. Ποιά είναι η άποψή σας για την παγκόσμια διακυβέρνηση που ευαγγελίζεται ο Κος Ρόμπαϊ? Αλλά σιγά μην απαντήσετε #GreekPmLive 11/04/10 – 12:37 PM
99. hauptpunkte: Τελικά όντως "μαζί τα φάγαμε;" Γιατί δεν θυμάμαι να τρώω με τον κο Πάγκαλο. Μπορείτε να τον ρωτήσετε; #GreekPMLive 11/04/10 – 12:38 PM
100. SofiaFlega: Η μονιμοτητα των δημοσιων υπαλληλων, η γραφειοκρατια μαζι με την ασχετοσυνη & βαρεμαρα αρκετων υπαλληλων δημιουργουν χαος #GreekPmLive 11/04/10 – 12:39 PM
101. UnknownYouser: Τα μέτρα, οι νόμοι που ψηφίζει η κυβέρνησή σας, θα τα χαρακτηρίζατε σοσιαλιστικά, και γιατί; #GreekPMLive 11/04/10 – 12:39 PM
102. okband: Στον ιδιωτικό τομέα, εργαζόμαστε σκληρά για να ταΐζουμε τον κατακτητή μας: το δημόσιο. Τι μπορεί να γίνει για να αλλάξει αυτό; #GreekPmLive 11/04/10 – 12:41 PM
103. SofiaFlega: ειμαστε το μονο κρατος που οι "πρεσβευτες" του ειναι ελευθεροι να διαπραττουν οποιαδηποτε παρανομια θελουν? Θα το σταματησετε?#GreekPmLive 11/04/10 – 12:41 PM
104. MinasP: #GreekPmLive Πότε θα βγάλετε και επίσημα τη λέξη "Δημοκρατία" από την περιγραφή του πολιτεύματος; 11/04/10 – 12:41 PM
105. UnknownYouser: Αν μπορούσατε να ενισχύσετε οικονομικά κάποιον, θα ενισχύατε τις τράπεζες ή τους φτωχούς; #GreekPMLive 11/04/10 – 12:42 PM
106. ikostaki: Ξέρουμε ότι υπάρχουν προβλήματα στα Ελληνικά Πανεπιστήμια. Το θέμα είναι τι πτυχία θα δίνουν; Σε τι σχολές;Έχετε καταλάβει; #GreekPmLive 11/04/10 – 12:42 PM
107. mousikopodilato: Γιατί να σας πιστέψουμε #greekpmlive 11/04/10 – 12:42 PM
108. SofiaFlega: Ποτε επιτελους θα πράξετε χωρις να σκεφτεστε το πολιτικο κοστος.?#GreekPmLive 11/04/10 – 12:44 PM
109. ikostaki: Είμαστε όντως η Καλιφόρνια της Ευρώπης; Υπάρχει υποδομή και χρήμα να γίνουμε; Τα τμήματα μπορούν να το υποστηρίξουν; #GreekPmLive 11/04/10 – 12:45 PM
110. okband: 8ωρο; Άγνωστη λέξη! RT@vaslog Παρασκευή στις 15:00; Ένας νέος που δουλεύει 8ωρο μέχρι τις 17:00 πως θα συμμετέχει ζωντανά; #GreekPmLive 11/04/10 – 12:45 PM
111. ikostaki: Χωρίς διεθνή βιβλιογραφία κ λεφτά ύπαιθρο και 0 λεφτά στα ερευνητικά κέντρα της χώρας τι πάμε να κάνουμε; Τουρλουμπούκι πτυχία; #GreekPmLive 11/04/10 – 12:46 PM
112. ppetoumenos: #GreekPmLive 10ώρα & 12ώρα εργασίας, μπλοκάκι, ανύπαρκτα εργασιακά δικαιώματα και μισθός επιβίωσης. Γιατί να μείνει ένας νέος Ελλάδα; 11/04/10 – 12:46 PM
113. olgachaidou: #GreekPmLive με ποια λογικη οι μητερες εργαζομενες στον ΔΗ.Τ απολαμβανουν σημαντικα περισσοτερα προνομια σε σχεση με τις εργαζομενες ΙΔ.Τ ; 11/04/10 – 12:47 PM
114. MilitaryRaiden: #GreekPmLive ποια η γνώμη σας για την νέα καταβαράθρωση της Ελλάδος στους δείκτες επιχειρηματικού περιβάλλοντος; 11/04/10 – 12:48 PM
115. SofiaFlega: δημοκρατια=συμμετοχη ολων, στην ισλανδια εκαναν δημοψηφισμα….εμεις στο πηγαδι κατουρησαμε? #GreekPmLive 11/04/10 – 12:48 PM
116. SofiaFlega: καλειστε να παρετε αποφασεις για τους νεους..αφου δεν το έχετε γιατι δε μας ρωτατε και μας καταδικαζετε χωρις να μας δικασετε #GreekPmLive 11/04/10 – 12:51 PM
117. DreamTrapped: #GreekPMLive Αποδεχόμενοι όλοι μας ότι θα υπάρξει ένα κύμα μετανάστευσης νέων από τη χώρα, πώς θα επιτύχετε τον επαναπατρισμό τους; 11/04/10 – 12:51 PM
118. nhelmis: #GreekPmLive Είμαστε από τις ελάχιστες χώρες που έχουν υποχρεωτική θητεία. Γιατί να πληρώσω για να αναγνωριστεί ως συντάξιμος ο χρόνος ; 11/04/10 – 12:52 PM
119. nhelmis: #GreekPmLive και δεν μου τον αναγνωρίζετε εξ αρχής; 11/04/10 – 12:53 PM
120. ikostaki: Έχετε μπει σε Ελληνικό αμφιθέατρο τελευταία; Ή ακόμα καλύτερα, έχετε διαβάσει πρακτικά Γ. Σ. Τμήματος (αυτή με τα ΔΕΠ); #GreekPmLive 11/04/10 – 12:53 PM
121. ikostaki: Έχετε πάει στο Γεωδυναμικοί Ινστιτούτο ποτέ να δείτε τη νυχτερινή βάρδια; Και τη μέρα δεν είναι καλύτερα. #GreekPmLive 11/04/10 – 12:54 PM
122. CharisTas: Διαβάζω πολλές ενδιαφέρουσες ερωτήσεις στο #GreekPmLive. Έστω και οι μισές να απαντηθούν, εγώ θα είμαι ευχαριστημένος. Να απαντηθούν όμως! 11/04/10 – 12:55 PM
123. ikostaki: Γιατί οι 26άρηδες παίρνουν μια βαλίτσα και φεύγουν; Ξέρετε; Κάνατε προσπάθεια να μη φύγουν; #GreekPmLive 11/04/10 – 12:56 PM
124. ikostaki: Ξέρετε πόσοι φίλοι μου με πτυχίο κ μάστερ δουλεύουν ως γεωλόγοι; Κανένας.Γιατί; Σπουδάσαμε τηλεφωνητές ή συμπλήρωση Ε9; Όχι ε; #GreekPmLive 11/04/10 – 12:58 PM
125. HKnese: Τί έχετε να σχολιάσετε επί της δηλώσεως του Κου Πάγκαλου ότι μαζί τα φάγαμε? #GreekPmLive 11/04/10 – 12:58 PM
126. ikostaki: Ξέρετε πόσο πάει η ωριαία αποζημίωση μεταπτυχιακού φοιτητή και υποψήφιου διδάκτορα για συνεπικουρία ΔΕΠ στο Ελ. Πανεπιστήμιο; #GreekPmLive 11/04/10 – 12:59 PM
127. ppetoumenos: #GreekPmLive Οι άνεργοι μηχανικοί πρέπει να πληρώνουν κανονικά τις υπέρογκες εισφορές τους προς το ΤΣΜΕΔΕ. Το βρίσκετε δίκαιο; 11/04/10 – 12:59 PM
128. skoukios: οι *δήθεν* ερωτήσεις που βλέπω στο #GreekPMLive δικαιολογούν απόλυτα την απαξίωση των πολιτών από τους πολιτικούς και όχι το αντίστροφο 11/04/10 – 12:59 PM
129. sptheos: Αν καποιος προσπαθησει να στησει μια καινοτομικη επιχειρηση , οταν τελικα το καταφερει, αμφιβαλω αν ειναι ακομα καινοτομικη. #GreekPmLive 11/04/10 – 1:00 PM
130. SykoFantiS: #GreekPmLive Πως σχολιάζετε την ακύρωση των προστίμων σε VODAFONE ERICSON για την υπόθεση των υποκλοπών; 11/04/10 – 1:00 PM
131. mariatse: Το ξέρω ότι είναι λίγο χαζή η ερώτηση αλλά ΓΙΑΤΙ εμείς να πληρώσουμε τις αμαρτίες αλλονών?? Ως πότε?? μας έχετε σκίσει.. #GreekPmLive 11/04/10 – 1:02 PM
132. athensbynite: #GreekPmLive Υπενθυμήστε μας τι μέτρα πήρατε για να κτίζει η δευτεροβάθμια βάσεις ανάπτυξης δημιουργικότητας κ πνεύματος επιχειρηματικότητας 11/04/10 – 1:04 PM
133. mariatse: Η αλματώδης αύξηση του ΦΠΑ, οι περικοπές μισθών, η ανεργία είναι λύσεις για να βγούμε από το αδιέξοδο που ΕΣΕΙΣ μας φέρατε? #GreekPmLive 11/04/10 – 1:06 PM
134. Capoglou: Τι λέει η κυβέρνηση για το προχθεσινοβραδινό «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα» που έδωσε φορολογική αμνηστεία για το θέμα των ΕΝΑΕ; #GreekPmLive 11/04/10 – 1:06 PM
135. chinoisemaria: Γιατι δεν προχωρησατε τελικα στην αυστηρη φορολογηση της εκκλησιας; #GreekPmLive 11/04/10 – 1:08 PM
136. mariatse: Το σκεφτήκατε πολύ να δώσετε την διακαναλική συνέντευξη? Απολύστε όσους εργάζονται για την προβολή της εικόνας σας.’Αμεσα. #GreekPmLive 11/04/10 – 1:09 PM
137. SofiaFlega: διαβαζοντας το cv σας μου κανει εντυπωση οτι ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΕΡΓΑΣΤΕΙ ΠΟΤΕ, παρα μονο ως βουλευτης…ειναι τραγικο…!!!…#GreekPmLive 11/04/10 – 1:09 PM
138. panamor: Πως θα πείσετε τους φοροφυγάδες να πληρώσουν;Με πρόστιμο;Με φυλακή; Ύπάρχουν άλλοι τρόποι όπως φοροελαφρύνσεις σε μετόχους ΜΚΟ. #GreekPmLive 11/04/10 – 1:11 PM
139. maria_gr: #GreekPmLive Τι μέτρα έχετε πάρει ως κυβέρνηση για την καταπολέμηση του ρατσισμού και την προώθηση της πολυπολιτισμικότητας; 11/04/10 – 1:13 PM
140. ikostaki: Σιγά σιγά αφήνω τα όνειρα για τη ζωή μου στην άκρη.Καλές σπουδές, καριέρα.Ήμουν αισιόδοξη. Έχω σταματήσει όμως τελευταία.Γιατί; #GreekPmLive 11/04/10 – 1:14 PM
141. SofiaFlega: Για να βγουμε οικονομικα απο την κριση χρειαζομαστε αδιαφθορους CEOs για υπουργους.Με την θεωρια προκοπη δε γινετε. #GreekPmLive 11/04/10 – 1:15 PM
142. SofiaFlega: ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ διαφημιστε την Ελλαδα οπως πρεπει και δωστε φοροαπαλλαγες στις τουριστικες επιχειρησεις. #GreekPmLive 11/04/10 – 1:17 PM
143. ikostaki: Δείτε τις ερωτήσεις. Γιατί οι νέοι δεν παίρνουν τον πρωθυπουργό στα σοβαρά; Το κάνουν από αδιαφορία ή απελπησία; Τι πιστεύετε; #GreekPmLive 11/04/10 – 1:18 PM
144. SofiaFlega: Ελλαδα δεν ειναι ΜΟΝΟ θαλασσα. Βουνα, ποταμια, λιμνες, φαραγγια ανεκμεταλλευτα, ανευ τουριστικης προβολης….ΓΙΑΤΙ…??? #GreekPmLive 11/04/10 – 1:18 PM
145. ikostaki: Πως θα καταπολεμηθεί η διαφθορά στην Τοπική αυτοδιοίκηση τώρα που θα έχει αυξημένες αρμοδιότητες και αυξημένα κονδύλια; #GreekPmLive 11/04/10 – 1:20 PM
146. dimitri_ts: #GreekPmLive δεν είναι ντροπή να εκδιώκονται άνθρωποι όπως η Θάλεια Δραγώνα; (ρητορική ερώτηση) 11/04/10 – 1:23 PM
147. SofiaFlega: αγαπητε ΓΑΠ ολα αυτα μπορω να σας τα πω κ απο κοντα…εσεις δεν ξερω αν μπορειτε να τα ακουσετε#GreekPmLive 11/04/10 – 1:23 PM
148. olgachaidou: #GreekPmLIve Οι αλλαγές στην Παιδεία είναι πιο συχνές από τις αλλαγές στην Μόδα. Πότε θα εφαρμόσουμε ενα πλάνο ανεξαρτήτως Κυβέρνησης; 11/04/10 – 1:25 PM
149. constantnos: Πότε θα υπάρξουν ανώδυνες διαδικασίες έναρξης επιχειρήσεων με χαμηλό κόστος λειτουργίας #καινοτομία #γραφειοκρατία #GreekPMLive 11/04/10 – 1:27 PM
150. faethon71: #greekPMLive ποδήλατο και μετρό / τραίνο / λεωφορεία πότε επιτέλους θα γίνουν φιλικά προς το ποδήλατο ? 11/04/10 – 1:30 PM
151. faethon71: #greekPMLive πότε θα ξεκινήσουμε ως κράτος να διαφημιζούμε στο εξωτερικό τις χειμερινές ομορφιές τις πατρίδας μας 11/04/10 – 1:36 PM
152. ConstandinEng: #GreekPmLIve RT @Simos_K @MrBigSarlis : "Στην Ελλάδα άπαντες οι έχοντες ονύχια αγωνίζονται να σπαράξωσιν τους έχοντες πτερά" ~ Εμμ. Ροΐδης” 11/04/10 – 1:37 PM
153. maria_gr: #GreekPmLive Γιατί εξακολουθεί να γίνεται χρήση χημικών εναντίων πολιτών; 11/04/10 – 1:42 PM
154. maria_gr: #GreekPmLive Πώς σχολιάζετε την παρακάτω είδηση http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-11682905; 11/04/10 – 1:46 PM
155. Tweetonium: Κύριε Πρωθυπουργέ, γιατί μετά από τόσα χημικά δακρυγόνα εξακολουθεί να μην υπάρχει χημεία μεταξύ εσάς και των πολιτών; #GreekPMLive 11/04/10 – 1:47 PM
156. hauptpunkte: Είναι σοσιαλιστικά δακρυγονα όμως, ε, #GreekPMLive ? RT @tvxs Δακρυγόνα στη συγκέντρωση των δασοπυροσβεστών στη Βουλή http://bit.ly/aVanfN 11/04/10 – 1:48 PM
157. okband: Διαβάζεις πολλές ερωτήσεις στο #greekPMLive και σου λύνονται απορίες όπως: Γιατί εκλέγουμε τέτοιους πολιτικούς ; Γιατί είμαστε στο ΔΝΤ; 11/04/10 – 2:05 PM
158. myth_busted: #GreekPMLive Πότε θα αρχίσει επιτέλους η αστυνομία να μας θυμάται όλους κ να μην χρειάζεται να μας κάνει αναγνώριση συνέχεια; 11/04/10 – 2:08 PM
159. Brintakis: #GreekPmLive Δάνειο για να σπουδάσεις, δάνειο για να ζήσεις, δάνειο για τα πάντα… αυτή τη ζωή ονειρεύεστε για τους νέους? Ζεις με 700 € ? 11/04/10 – 2:12 PM
160. HSOC: #GreekPMlive μπορει να λειτουργησει η δικαιοσυνη και να σταματησει η διαφθορα σε αυτην την χωρα; Υπαρχει σχεδιο; 11/04/10 – 2:13 PM
161. spi_pol: Να μέινω Ελλάδα ή φύγω? Τι με κάνει σίγουρο ότι δεν θα ξανα εμφανιστούν τα λαμόγια και οι κλέφτες? Η φυλακή που δεν μπήκαν? #GreekPmLive 11/04/10 – 2:23 PM
162. DimLevel: Πήραμε πρέφα την συγκυβέρνηση με Ντόρα και την ελεγχώμενη χρεωκοπεία. Για βγες διέψευσέ τα ευθέως… #GreekPmLive 11/04/10 – 2:23 PM
163. kalopodis: Λεφτά υπάρχουν???? #greekPMlive 11/04/10 – 2:45 PM
164. Vaspap7: τι μέλλον μπορεί να έχει ένας νέος σήμερα στην Ελλάδα?άλλοι τα φάγανε..άλλοι τα πληρώνουνε..είναι αυτό δικαιοσύνη? #GreekPmLive 11/04/10 – 2:48 PM
165. wes209: αληθευει οτι τοτε που πεσατε απο το ποδηλατο συνεβη επειδη τα παιδακια σας εκλεψαν τις βοηθητικες; 🙁 #GreekPMLive 11/04/10 – 3:04 PM
166. Vaspap7: μπορείτε εσεις να ζήσετε με 700ευρω και ακομα λιγοτερα? #GreekPmLive 11/04/10 – 3:09 PM
167. arpetr: #greekpmlive ερώτηση: γιατί δεν γίνεται εξόρυξη του ορυκτού πλούτου της χώρας μας (πετρέλαιο) για να σωθεί απο την κρίση; 11/04/10 – 3:51 PM
168. wes209: #greekpmlive ζω για την στιγμη που η Πρωθυπουργος μας θα απανταει ικανοποιητικα σε ερωτησεις για παιδεια, υγεια, μεσα σε 140 χαρακτηρες 11/04/10 – 4:10 PM
169. sofia_miranta: Γιατί δεν υπάρχει αξιολόγηση στα ελληνικά πανεπιστήμια κ σχολία;; #GreekPMlive 11/04/10 – 4:51 PM
170. kostascocoon: #GreekPmLive Είμαι 27 ετών,άνεργος,με 2 πτυχία(BA και Msc).Δώστε μου έναν λόγο,ή μια ελπίδα μάλλον,για να μην φύγω από την χώρα μου. 11/04/10 – 4:59 PM
171. fotiniasim: γτ λετε οτι ειστε υπερ της δημοσιας εκπαιδευσης και εσεις στελνετε τα παιδια σας στα ιδωτικα και στο εξωτερικο;#GreekPmLive 11/04/10 – 5:00 PM
172. skoukios: Η γνωστή υπάλληλος τώρα ταυτόχρονα ήρθε και μεηλ από κεντρικό ΠΑΣΟΚ.. #GreekPMLIve αυτές τις πρακτικές τις αποδέχεστε; 11/04/10 – 5:03 PM
173. fotiniasim: γτ εμενα μου ζητατε μεταπτυχιακο(τουλαχιστον) 2 γλωσσες, υπολογιστες και προσλαμβανονται αυτοι που δν τα εχουν; #GreekPmLive 11/04/10 – 5:05 PM
174. fotiniasim: κ ενω μου ζητατε μεταπτυχιακα κ διδακτορικα οι θεσεις λετε ειναι ελαχιστες και θελετε κ εκει βίσμα;#GreekPmLive 11/04/10 – 5:06 PM
175. skoukios: επίσης να θυμίσω ότι ο φορολογούμενος και το μέλος δεν έχουν πληρώσει για προσωπικές εκστρατείες παιδιών υπαλλήλων.. έλεος!!! #GreekPMLive 11/04/10 – 5:08 PM
176. GrigoriosDm: Πιστεύετε στην "ΆΜΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΊΑ" k. prwthipourge #GreekPmLive 11/04/10 – 5:09 PM
177. fotiniasim: βουλευτης του πασοκ μου ειπε περυσι να φυγω απο Ελλαδα το συντομοτερο γτ εχει κατεβασει τα ρολα της.Τι εχετε να πειτε;#GreekPmLive 11/04/10 – 5:11 PM
178. psaranto: Πρόταση: συνάθροιση ζήτησης (ΚτΠ) για επιλεγμένα ηλεκτρονικά είδη ενάντια στον ψηφιακό αναλφαβητισμό #GreekPmLive: http://t.co/PNCGnhv 11/04/10 – 5:13 PM
179. GrigoriosDm: μέσω της αλληλεπίδρασης που γίνεται μέσω twitter μπορούν να προκύψουν ανάγκες για λύσεις σε θέματα που εξυπηρετούν τους πολλούς #GreekPmLive 11/04/10 – 5:21 PM
180. gkapraras: http://bit.ly/dvbIIe τι σκοπεύετε να κάνετε για το τμήμα? Χωρίς συμβασιούχους 407/80 πως πιστεύετε ότι θα λειτουργήσει? #greekPMlive 11/04/10 – 5:24 PM
181. GrigoriosDm: δεν πιστεύω αυτό να γίνεται για να μελετήσετε τις αντιδράσεις του κόσμου 2 μέρες πριν τις εκλογές? ΘΈΛΟΥΜΕ ΝΑ ΑΚΟΥΣΤΟΥΜΕ #GreekPmLive 11/04/10 – 5:24 PM
182. diama15: Όταν λέτε ολιγομελείς κυβέρνηση τι εννοείτε? #GreekPmLive 11/04/10 – 5:39 PM
183. olrandir: #greekPMLive Έχετε δεσμευθεί για εθνική στρατηγική στην πληροφορική. Τι θα κάνετε για αυτό; Πότε θα δούμε Επιμελητήριο Πληροφορικής; 11/04/10 – 5:46 PM
184. psaranto: ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤOY ΕΙΣΙΤΗΡΙOY ΤΩΝ ΑΣΤΙΚΩΝ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ http://goo.gl/IMPQ http://wp.me/P19Qj9-2 #greekPMLive 11/04/10 – 6:05 PM
185. diama15: O Αλογοσκούφης είχε πει δεν θα κάνει περαίωση και έκανε!Εσείς μας λέτε είναι η τελευταία να το πιστέψουμε? #GreekPmLive 11/04/10 – 6:10 PM
186. dimndal: Δεν αντιλαμβάνεστε ότι η αδυναμία να εφαρμοστεί ο αντικαπνιστικός νόμος εκλαμβάνεται ως αδυναμία να εφαρμοστεί κάθε νόμος; #GreekPMLive 11/04/10 – 6:13 PM
187. dimndal: Θα γίνει ποτέ κωδικοποίηση της νομοθεσίας ώστε να απλοποιηθούν οι νόμοι και να γίνει ταχύτερη η απονομή δικαιοσύνης; #GreekPMLive 11/04/10 – 6:18 PM
188. eirinaki_p: #GreekPmLive Αφου λεφτά υπάρχουν, μηπως υπάρχουν και δουλειές και δεν τις βλέπουμε? 11/04/10 – 6:18 PM
189. dimndal: Γιατί 12 μήνες τώρα δεν έχει γίνει αναδιάρθρωση του φορολογικού μηχανισμού; #GreekPMLive 11/04/10 – 6:21 PM
190. dimndal: Πότε θα επιβάλλετε τη διαφάνεια στις διοικητικές αποφάσεις στη Μέση Εκπαίδευση; #GreekPMLive 11/04/10 – 6:23 PM
191. dimndal: Γιατί ενώ έχετε την πλειοψηφία στη Βουλή δεν αλλάζετε τον Κανονισμό ώστε να αίρεται η βουλευτική ασυλία αυτόματα; #GreekPMLive 11/04/10 – 6:26 PM
192. dimndal: Γιατί δεν αλλάζετε τον εκλογικό νόμο ώστε να *μην* μπορούν να γίνουν εκλογές νωρίτερα από τα τέσσερα χρόνια; #GreekPMLive 11/04/10 – 6:28 PM
193. makakasgr: Κε πρόεδρε,προλαβαίνω να κάνω κώμα πριν τις εκλογές μπας κ πιάσω κ εγώ καμιά καρέκλα στην (πιθανή)οικουμενική; #greekPMLive 11/04/10 – 6:29 PM
194. Mitsoulas_p: Γιατι ακυρωθηκε η συμφωνια για το φωτοβολταϊκο παρκο στο λεκανοπεδιο της Πτολεμαΐδας; #GreekPMLive 11/04/10 – 6:43 PM
195. bnogr: Στην Αγία Βαρβάρα δεν έχουμε οικογενειακό ιατρό από 15/10 πότε θα έρθει νέος ιατρός? #GreekPmLive 11/04/10 – 6:47 PM
196. diama15: Η εξεταστική για την οικονομία γιατί δεν φτάνει και μέχρι την ρύθμιση του χρέους Καλκανη…#GreekPMLive 11/04/10 – 6:50 PM
197. Ergo3d: #GreekPmLive κάντε το κράτος ηλεκτρονικό για μη στηνόμαστε όλη μέρα στις ουρές για ένα χαρτί. το ίδιο και για πληρωμές εισφορών 11/04/10 – 6:54 PM
198. Ergo3d: #GreekPmLive έχετε σκεφτεί ποτέ να αλλάξετε την πρωτεύουσα της χώρας; μια νέα πράσινη πόλη – ένα νέο ξεκίνημα για τη χώρα. 11/04/10 – 6:58 PM
199. Ergo3d: #GreekPmLive πιο βασικό δεν είναι να ανακαλύπτουμε νέους νόμους αλλά να εφαρμόζονται ΟΛΟΙ ΟΣΟΙ υπάρχουν. και το κράτος επιτέλους να κουνηθεί 11/04/10 – 7:03 PM
200. psaranto: Πρόταση: Εισαγωγή της υπηρεσίας FixMyStreet από U.K (ως έχει) για την Ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση http://goo.gl/TTguH #GreekPmLive 11/04/10 – 7:05 PM
201. Ergo3d: #GreekPmLive το «χωρίς παράνομες διαφημιστικές πινακίδες» (illegalsigns.gov.gr) δεν προχωράει στη Θεσσαλονίκη. δεν είδα να ξηλώνουν καμμία 11/04/10 – 7:18 PM
202. diama15: Η ηλεκτρονική ΔΟΥ πότε θα εφαρμοστεί? #GreekPmLive 11/04/10 – 7:19 PM
203. nzag1971: Κύριε πρωθυπουργέ. Για πόσο ακόμα οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα θα είμαστε τα ψυχοπαίδια της Ελλάδος; #GreekPmLive 11/04/10 – 7:21 PM
204. adamspir: #GreekPmLive Αναφέρετε τουλάχιστον έναν λόγο για να ψάξει ένας απόφοιτος πανεπιστημίου δουλειά στην Ελλάδα! 11/04/10 – 7:30 PM
205. Sotiropoulos: Θα καταργηθεί η αντισυνταγματική νομοθεσία της ΝΔ για κάμερες,dna,κουκούλες,καρτοκινητα,δημοσκοπήσεις,σύμφωνο συμβίωσης;#GreekPMLive 11/04/10 – 7:41 PM
206. jack_rtfm: Έχετε σκεφτεί να ζητήσετε συγνώμη για το χάλι στο οποίο φέρατε την Ελλάδα; #GreekPmLive 11/04/10 – 8:46 PM
207. Tsakaritas: #GreekPmLive! Kata poso exei meio8ei to elleima me ta nea metra? uparxei periptosi xreokopias h thn exoume apofugei ? 11/04/10 – 8:50 PM
208. Tsakaritas: #GreekPmLive! Gt den poulate ena megalo meros tou dhmosiou se idiotes ? 11/04/10 – 8:51 PM
209. p_etros: Στόχοι & KPIs στο web, Accountability & Αξιοκρατική ανταμοιβή. Λέξεις κενές, ή θα βρούν χώρο στη λειτουργία των δημ.οργανισμών? #GreekPmLive 11/04/10 – 8:55 PM
210. p_etros: Όλες οι Δημόσιες Υπηρεσίες και Δεδομένα σε ένα μέρος. Θα δούμε κάτι αντίστοιχο προς αυτήν την κατεύθυνση? http://bit.ly/Bu6Q #GreekPmLive 11/04/10 – 8:56 PM
211. ntsarb: #GreekPmLive Για ποιό λόγο δεν εφαρμόζετε το "Πόθεν έσχες" σε όλους τους πολίτες, να κληθούν όσοι απέφυγαν τους φόρους, να πληρώσουν; 11/04/10 – 8:56 PM
212. andreouaggelos: Πόση σημασία έχουν οι εξεταστικές επιτροπές όταν κάθε κόμμα βγάζει δικό του πόρισμα και τελικά δεν είναι κανείς υπεύθυνος; #GreekPmLive 11/04/10 – 8:57 PM
213. Tsakaritas: #GreekPmLive! Gt den apoluete kapoios dhmosios upallhlos pou den kanei sosta thn douleia tou??? 11/04/10 – 9:05 PM
214. psaranto: Πρόταση : CTO σε κάθε Υπουργείο και παρά τω Πρωθυπουργώ #GreekPmLive: http://t.co/PBsFm2w 11/04/10 – 9:12 PM
215. SocialFAIL_gr: στο δημόσιο φορολογικό μου προφιλ θέλω ο κοσμός να μπορεί να κάνει LIKE (: #GreekPmLive 11/04/10 – 9:16 PM
216. panwsk: Ρε συ ΓΑΠ, δουλεύουμε περισσότεορ, πληρωνόμαστε λιγότερο. Και μας λενε να πούμε κι ευχαριστώ. Τι θα κάνεις για αυτό; #GreekPmLive 11/04/10 – 9:21 PM
217. panwsk: Ρε συ ΓΑΠ, η Γιαννιτσών είναι γεμάτη ανήλικα που κάνουν πιάτσα και οι μπάτσοι φυλάνε την τράπεζα. Πώς την κόβεις τη δουλειά; #GreekPmLive 11/04/10 – 9:24 PM
218. Skordoputsoglou: Για τη γυναίκα με 2 ανήλικα που της κόψαν το ρεύμα επειδή χρωστάει και προσπαθούμε εδώ μέσα να βοηθήσουμε τι θα πεις? #GreekPmLive 11/04/10 – 9:28 PM
219. mantoniou1: Πως γινεται τόσοι πολιτικοι να έχουνΔιορίσει αυθαίρετα χιλιάδες, να έχουν "φαει" δημοσιο χρήμα και ουτε ενας φυλακη; #GreekPmLive 11/04/10 – 9:31 PM
220. Yboyio: Θα πάτε σε πρόωρες εκλογές; Απαντήστε με ένα "ναι" ή ένα "όχι" παρακαλώ γιατί ζαλιστήκαμε #GreekPmLive 11/04/10 – 9:34 PM
221. Yboyio: Σκεφτήκατε πως αν πάτε σε προωρες εκλογές ΟΛΕΣ οι ευθύνες υπουργών που εξετάζονται τώρα ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ; #GreekPmLive 11/04/10 – 9:35 PM
222. kapsimalis: Όποια κ αν είναι η κατάσταση της χώρας, ΔΕΝ κόβεις στο μισό αναπηρικές συντάξεις, π.χ γυναίκας με σκλήρυνση κατά πλάκας. #GreekPmLive 11/04/10 – 9:36 PM
223. sympapadopoulos: #GreekPmLive Κάποτε ταχθήκατε υπέρ της αποποινικοποίησης της κάναβης? Δε θα ήταν καλό μέτρο τόνωσης της οικονομίας (π.χ. τουρισμός, φόροι)? 11/04/10 – 9:36 PM
224. sympapadopoulos: #GreekPmLive Θα εξετάζατε σοβαρά την κατάργηση της μονιμότητας στο δημόσιο τομέα? 11/04/10 – 9:43 PM
225. kapsimalis: Αντί να υποστηρίξετε τους εργαζόμενους αυτή τη δύσκολη οικονομικά εποχή, μειώνετε τους μισθούς και ενισχύετε τις απολύσεις; #GreekPmLive 11/04/10 – 9:43 PM
226. KimAndreas: Περιφερειακές/Δημοτικές εκλογές που δεν έχουν να κάνουν με περιφέρειες και δήμους,αλλά με μνημόνιο και κυβέρνηση. Γιατί; #GreekPMlive 11/04/10 – 9:46 PM
227. sympapadopoulos: Η ιδέα να μην αποζημιώνονται οι βουλευτές με περιουσία πάνω από ένα όριο (π.χ. 2εκ. ευρώ), πώς σας φαίνεται? #GreekPmLive 11/04/10 – 9:46 PM
228. sympapadopoulos: Με τι κριτήρια θα επιλέξετε τα tweets που θα απαντήσετε? Πόσα άτομα θα ασχοληθούν με τη διαλογή? #GreekPmLive 11/04/10 – 9:47 PM
229. KimAndreas: Μου αρέσει η ιδέα ανοιχτής επικοινωνίας με ουσία, αρκεί να μην είναι μόνο ένα επικοινωνιακό τρικ! #GreekPMlive 11/04/10 – 9:48 PM
230. sympapadopoulos: Ο παραλογισμός της εισφοράς υπέρ ΕΡΤ μέσω ΔΕΗ πότε θα σταματήσει? #GreekPmLive 11/04/10 – 9:48 PM
231. lextsou: Έτσι όπως είναι η Ελλάδα θέλω να φύγω. Εσείς τι κάνετε για να κρατήσετε τους νέους στη χώρα που μεγάλωσαν; #GreekPmLive 11/04/10 – 9:48 PM
232. KimAndreas: Ίσως οι κυβερνητικοί δεν θα έπρεπε να τρέχουν από studio σε studio στην tv και να δουλεύουν περισσότερο στο υπουργείο τους; #GreekPMlive 11/04/10 – 9:49 PM
233. sympapadopoulos: Θα μπορούσαν οι πολίτες μέσω εθελοντικής εργασίας να συνεισφέρουν στη μείωση του ελλείματος? #GreekPmLive 11/04/10 – 9:53 PM
234. KimAndreas: Οι πολιτικές νεολαίες των ελλ.πανεπιστημίων θα έπρεπε να καταργηθούν μιας και δεν προσφέρουν τίποτα πέρα από πελατοκρατεία mini #GreekPMlive 11/04/10 – 9:54 PM
235. sympapadopoulos: Έχετε προσλάβει data mining experts στο ΥΠΟΙΚ για τον ευκολότερο εντοπισμό φοροφυγάδων? #GreekPmLive 11/04/10 – 9:54 PM
236. KimAndreas: Νόμοι που ψηφίζονται και δεν εφαρμόζονται και απείθεια όπως και ατιμωρησία που καταστρέφουν την κοινωνία. Γιατί δεν αντιδράτε; #GreekPMlive 11/04/10 – 9:55 PM
237. sympapadopoulos: Έχετε κάποιο σχέδιο προσέλκυσης ξένου επιστημονικού ταλέντου στη χώρα για να αντιστραφεί το brain drain? #GreekPmLive 11/04/10 – 9:56 PM
238. sympapadopoulos: Θα σκεφτόσασταν τη λειτουργία κρατικά ελεγχόμενου Venture Capital για χρηματοδότηση high-tech ελληνικών start-ups? #GreekPmLive 11/04/10 – 10:00 PM
239. KimAndreas: Από τα think-tank στα do-tank και το παράδειγμα της Ολλανδίας. Χαμηλότερο κόστος αντί καλύτερης ποιότητας η απάντησή μας; #GreekPMlive 11/04/10 – 10:02 PM
240. ipodtouchpro: Θέλουμε κάθε μέρα Ο.Υ.Κ. #GreekPmLive 11/04/10 – 10:41 PM
241. psaranto: Πρόταση: One-stop-shop οργανισμός για τεχνολογικές startups #GreekPmLive : http://t.co/Ny2x4zd 11/04/10 – 11:02 PM
242. aksinis: #GreekPmLive Kirie Prothipourge gnorizete kala ta panepistimia tou eksoterikou. Valte telos stis sapila ton ellinikon. EPITELOUS! 11/05/10 – 12:10 AM
243. ekfrasi: #GreekPmLive Στεναχωρήθηκες με το επίπεδο των ερωτήσεων στο facebook Γιώργο? Εγώ ναι. Αναρωτήθηκες γιατί? 11/05/10 – 12:48 AM
244. aksinis: #GreekPmLive I lisi ine mia. Kopste oso kratos borite kirie Prothipourge me parallili elattosi ton forologikon sideleston. 11/05/10 – 12:51 AM
245. aksinis: #GreekPmLive Η Ελλάδα που θέλουμε… Με εξαγωγές βιολογικών και γεωργικών προϊόντων πολλών δισ. το χρόνο. 11/05/10 – 12:54 AM
246. aksinis: #GreekPmLive Μεσημαντικές εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας αφού οι επενδύσεις θα έχουν αυξήσει την ισχύ της ηλεκτροπαραγωγής σε30.000MW 11/05/10 – 12:56 AM
247. aksinis: #GreekPmLive Η επένδυση αποθήκευσης και διανομής υγροποιημένου φυσικού αερίου έχει ενισχύσει τον ενεργειακό στρατηγικό χαρακτήρα της χώρας. 11/05/10 – 12:57 AM
248. xanthippi_agapi: #GreekPmLive Γιατί δεν φορολογήθηκε η εκκλησία;Γιατί δεν μειωθήκανε οι μισθοί των βουλευτών; 11/05/10 – 12:58 AM
249. aksinis: #GreekPmLive Ο ΑιΣτράτης έχει καταστεί κάτι μεταξύ CityτουΛονδίνου και Μονακό αφού ωςζώνη ελεύθερου εμπορίου προσελκύσε τεράστιες επενδυσεις 11/05/10 – 12:59 AM
250. aksinis: #GreekPmLive ΤοΘριάσιο έγινε εμπορευματικός σταθμός των Κινέζων, πολλές εταιρείες δημιούργησαν εκεί σταθμούς γιατις εξαγωγές τουςστην Ευρώπη 11/05/10 – 1:00 AM
251. xanthippi_agapi: #GreekPmLive Γιατί οι συνταξιούχοι βουλευτές δεν παίρνουν μία σύνταξη αλλά παίρνουνε τη βουλευτική κ σύνταξη από τη δουλειά που εξασκούσανε; 11/05/10 – 1:00 AM
252. aksinis: #GreekPmLive Μοντέρνοι παραθαλάσσιοι οικισμοί απότη Χαλκιδική μέχρι τη Γαύδο φιλοξενούν περίτα 2εκατομμύρια συνταξιούχους από την Ευρώπη 11/05/10 – 1:01 AM
253. aksinis: #GreekPmLive Στοχευμένες κινήσεις στον τουρισμό έχουν αυξήσει τους ετήσιους επισκέπτες από 15 εκατ. σε 30 εκατ. 11/05/10 – 1:01 AM
254. acroplex: Αγαπάτε την Ελλάδα ή την πολιτική καριέρα περισσότερο, κύριε πρωθυπουργέ; #GreekPmLive 11/05/10 – 1:04 AM
255. aksinis: #GreekPmLive Τα ελληνικά βότανα έχουν κατακλύσει τις διεθνείς αγορές σε μορφή καλλυντικών και ήπιων σκευασμάτων υγείας και ευχαρίστησης. 11/05/10 – 1:04 AM
256. aksinis: #GreekPmLive Γιατί να μην μπορούμε να κάνουμε τα περισσότερα από τα παραπάνω. 11/05/10 – 1:05 AM
257. aksinis: #GreekPmLive Για πόσο μερικές συντεχνίες θα κρατάνε τον τόπο στην μετά την τουρκοκρατία εποχή των κοτζαμπάσηδων; 11/05/10 – 1:05 AM
258. acroplex: Κοιμάστε με ελαφρά συνείδηση κάθε βράδυ, κύριε πρωθυπουργέ; #GreekPmLive 11/05/10 – 1:09 AM
259. acroplex: Η καλύτερη Ελληνική επινόηση: ο εξωστρακισμός των πολιτικών προτού γίνουν τύραννοι. Τι λέτε, κύριε Παπανδρέου; #GreekPmLive 11/05/10 – 1:12 AM
260. acroplex: Θα πάτε σε πρόωρες εκλογές ή θα παραδώσετε τη χώρα στο ΔΝΤ απευθείας κύριε πρωθυπουργέ; #GreekPmLive 11/05/10 – 1:15 AM
261. barcode_: #GreekPmLive Είμαι 24 και σκέφτομαο να μεταναστεύσω. Αν ήσασταν πατέρας μου τι θα με συμβουλεύατε να κάνω κ. Παπανδρέου; 11/05/10 – 1:26 AM
262. kalintzis: #GreekPmLive Σας ερωτω κυριε Προθυπουργέ θα "συρθει" η Χώρα σε εκλογές, ανεξαρτήτως αποτελέσματος την Κυριακή? 11/05/10 – 5:28 AM
263. mvictoras: #GreekPmLive Το πρόβλημα με τον Έλληνα είναι το μυαλό του. Πώς σκοπεύεται να το αλλάξετε αυτό για να πάει αυτή η χώρα επιτέλους μπροστά; 11/05/10 – 5:45 AM
264. kalintzis: #GreekPmLive Έχουν περάσει 6 μήνες από την λήξη της προθεσμίας που ανέφερε ρητώς ο Ν3717/08 για την μεταφορά των υπαλλήλων της Ολυμπιακής. 11/05/10 – 6:55 AM
265. kalintzis: #GreekPmLive Ερωτάται ο κ. Πρωθυπουργός τι προτίθεται να πράξει, ενα χρόνο μετά, για αυτούς τους ανθρώπους και τις οικογένειες τους. 11/05/10 – 6:56 AM
266. mour76: #GreekPmLive Οταν δεν εφαρμοζονται (απλοι) νομοι οπως του καπνισματος, πως ελπιζετε οτι θα εφαρμοστουν ολοι οι αλλοι (οπως φορολογικοι); 11/05/10 – 7:23 AM
267. ellinaki08: Γιατί δεν επισπεύετε τον διαχωρισμό Κράτους-Εκκλησίας προκειμένου να εξοικονομηθούν σημαντικοί πόροι (πχ μισθοδοσία κληρικών); #GreekPMLive 11/05/10 – 7:26 AM
268. dandreadis: #GreekPmLive είναι λογικό η επένδυση/μέρισμα με ρίσκο να φορολογείται με 45% και οι καταθέσεις χωρίς ρίσκο με 10%; Flat tax γιά όλους/όλα. 11/05/10 – 7:44 AM
269. antidrasex: #GreekPMlive γιατί επιστρέφονται οι άδειες οδήγησης "για τις εκλογές"? μαζικό ρουσφέτι? είναι δίκαιο για τους συνεπείς οδηγούς? -> 11/05/10 – 7:53 AM
270. antidrasex: #greekPMlive -> ποιος θα φταίει αν ένας οδηγός που του επιστραφηκε το δίπλωμα προκαλέσει θανατηφόρο ατύχημα? 11/05/10 – 7:57 AM
271. antonios013: Γιατί κ. Πρωθυπουργέ βάλατε το δίλλημα των εκλογών? Η χωρά χρειάζεται να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις όχι πανηγύρια. #GreekPmLive 11/05/10 – 8:01 AM
272. diama15: Όταν μιλάτε για ομηρία τι ακριβώς εννοείτε?Υπάρχει κάτι που σας φοβίζει? #GreekPmLive 11/05/10 – 8:06 AM
273. geospatial_jim: Τι να πρωτορωτήσω με 140 γράμματα στον #GreekPMlive? Να το βάλω σε bit.ly? 11/05/10 – 8:09 AM
274. antonios013: Ποτέ θα καταργηθεί ο νομός περί ευθύνης υπουργών? #GreekPMlive 11/05/10 – 8:11 AM
275. antonios013: Ποτέ θα αναλάβουν οι όλοι (πολίτες & Πολιτικοί) τις ευθύνες των πράξεων τους? #GreekPMlive 11/05/10 – 8:14 AM
276. LilaRagkousi: Giati na tethei zitima eklogwn? Gia na xasoume ena mina pali me gurologia kai dilwseis?posi apogoiteusi pia? #GreekPmLive 11/05/10 – 8:21 AM
277. Petros17: #GreekPmLive Κύριε Πρωθυπουργέ, είμαι στην τελευταία ταξή του λυκείου και θελώ να μάθω τι σκοπεύετε να κάνετε με το μηχανογραφικό δελτιο? 11/05/10 – 8:21 AM
278. LilaRagkousi: Kai poso seveste ton psufoforo sas otan katevazete ton Tattouli kai kaleite na stirixoun to komma tous?Na stirixei poion? #GreekPmLive 11/05/10 – 8:29 AM
279. ninarei: Ειναι δυνατον να πιστευετε ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ οτι αυτο που χρειαζεται η χωρα αυτη τη στιγμη ειναι εκλογες??????? #GreekPMLive 11/05/10 – 8:33 AM
280. alvertisjo: Γιατί δεν τελειώνετε την 4ετία να δούμε τα όποια αποτελέσματα, & μετά να ψηφίσουμε προτάσεις για ανάπτυξη; 2 πρόωρες στη σειρά; #GreekPmLive 40309 – 8:36 AM
281. ketses: #GreekPmLive Εγω ειμαι 39 χρονων. Θα απευθύνετε σε εμενα σημερα το μεσημερι?? 40309 – 8:43 AM
282. tkonto: @#GreekPmLive Ποιός θα τολμήσει να κάνει streamlined τις βασικές διαδικασίες της καθημερινότητας του πολίτη στις συναλαγές με το Δημόσιο; 40309 – 8:44 AM
283. diama15: H δημοσιεύσει των φορολογικών δηλώσεων εκτός ότι είναι αντισυνταγματική σε τι εξυπηρετεί? #GreekPmLive 11/05/10 – 8:44 AM
284. tkonto: @#GreekPmLive Για μια αναρρωτική ΙΚΑ έχω χάσει 5 ανθρωπομέρες.ΚΑΘΕ φορά που πάω σε ένα γραφείο, μου λένε ότι στο προηγούμενο έκαναν λάθος. 11/05/10 – 8:46 AM
285. tkonto: @#GreekPmLive Αλλά δεν ενδιαφέρεται και κανείς να διορθώσει το λάθος. Έμαθα όλα τα καταστήματα του ΙΚΑ στο κέντρο. Αυτό είναι αντιπαραγωγικό 11/05/10 – 8:47 AM
286. diama15: Ποτέ θα υπάρξει ηλεκτρονική σύνδεση μεταξύ υπουργείων πχ ΔΟΥ,ΙΚΑ,ΟΑΕΕ, Επιμελητήρια κτλ ? #GreekPmLive 11/05/10 – 8:47 AM
287. YAngelou: Πρόεδρε μπορείτε να δώσετε ελπίδα; Πότε και πως να περιμένουμε την έξοδο από τη σημερινή δύσκολη οικονομική κατάσταση στη χώρα; #GreekPmLive 11/05/10 – 8:47 AM
288. tkonto: @#GreekPmLive Διαδικασίες και customer relationship management στο Δημόσιο ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ. Ζήσαμε στο εξωτερικό και συγκρίναμε. 11/05/10 – 8:48 AM
289. YAngelou: Πρόεδρε η προσφυγή στις κάλπες δεν θα βάλει τη χώρα σε περιπέτειες με δεδομένες τις υποχρεώσεις της βάσει Μνημονίου; #GreekPmLive 11/05/10 – 8:50 AM
290. PanosJee: K. Πρωθυπουργέ χωρίς φαντασία και όραμα δεν κάνουμε τίποτα, δείτε τι γίνεται στο Λονδίνο http://bit.ly/aFgJIM #GreekPmLive 11/05/10 – 8:52 AM
291. psaranto: Πρόταση : μέτρα ανακούφισης των ανέργων #GreekPmLive: http://t.co/htQgZ9Q 11/05/10 – 8:52 AM
292. PanosJee: Πώς μπορείτε με τα ίδια στελέχη του ΠΑΣΟΚ που μας οδήγησαν στο μνημόνιο να πορεύεστε; #GreekPmLive 11/05/10 – 8:53 AM
293. gmosx: Τι έγινε με εκείνο το περι ίδρυσης εταιρείας σε 1 μέρα? #GreekPmLive 11/05/10 – 8:56 AM
294. addiakogiannis: Με 65 ευρώ καθ. αξία ρεύματος πληρώνω ΔΕΗ 200. Για τη δουλειά με 1,5ε/λ βενζίνη θέλω άλλα 300. Πρακτικά πώς θα ζήσω με 592ευρ? #GreekPmLive! 11/05/10 – 8:57 AM
295. MyrtoX: Απαιτούμε προγράμματα προστασίας και στείρωσης για αδέσποτα σε όλους τους Δήμους, όπως προβλέπει ο νόμος #GreekPmLive 11/05/10 – 9:01 AM
296. miss_cinnamon: πώς θα γίνει να πάψω να νιώθω ρεντίκολο για/ (σ)την πόλη (Αθήνα)/ χώρα μου? #GreekPmLive 11/05/10 – 9:02 AM
297. ThirdEye3: Ερώτηση ψάχνει απάντηση #GreekPmLive: http://wp.me/phOaS-Mb 11/05/10 – 9:03 AM
298. sakis_79_gr: Πώς σκοπεύει η κυβέρνηση να καταπολεμήσει τις διακρίσεις στις οποίες υπόκεινται τα LGBT (lesbian/gay/bi/trans) ζευγάρια;#GreekPmLive 11/05/10 – 9:03 AM
299. vtypal: H εκκλησία της Eλλάδος γιατί δε φορολογείται; #GreekPmLive 11/05/10 – 9:05 AM
300. ketses: #GreekPmLive ΔΕν ανυσηχειτει μηπως καποια φορα πειτε ΑΛΗΘΕΙΑ και δεν σας πιστεψουμε οπως επαθε ο βοσκος που φωναζε "λυκος" 11/05/10 – 9:05 AM
301. diama15: Γιατί μιλάμε τώρα για παράταση αποπληρωμής και δεν κάναμε το αντίστοιχο απο την αρχή με τους δανειστές μας? #GreekPmLive 11/05/10 – 9:06 AM
302. vtypal: Πως δικαιολογείται ο πρωθυπουργός κ ο υπ.οικονομικών να συμμετέχουν σε μυστικές οργανώσεις (λέσχη Mπίλντεμπεργκ) #GreekPmLive 11/05/10 – 9:07 AM
303. panopan: Ειναι αλήθεια ότι σχεδιάζεται διαμοιρασμός του Αγαίου και των πλουτοπαραγωγικών πηγών του; Είναι δυνατόν; #GreekPmLive 11/05/10 – 9:08 AM
304. ketses: #GreekPmLive τι ακριβως ειναι η πρασινη αναπτυξη?? 11/05/10 – 9:08 AM
305. ketses: #GreekPmLive Αν κανετε προωρες εκλογες και ξαναβγειτε θα ξαναεχουμε 100 ημερες ?? 11/05/10 – 9:09 AM
306. VKoup: Τι θα γίνει με την ασφυκτική φορολογία στις επιχ? RT @titanas RT @gmosx Τι έγινε με εκείνο το περι ίδρυσης εταιρείας σε 1 μέρα? #GreekPmLive 11/05/10 – 9:10 AM
307. ugh82: gia poio logo na exw etairia edw otan o foros einai 40%,h prok/lh forou 80% k 23% fpa.k exoda na mhn egkrinei tipota? #GreekPmLive 11/05/10 – 9:10 AM
308. ketses: #GreekPmLive Ποια ακριβως ειναι η πορεια της χωρας??? 11/05/10 – 9:11 AM
309. vtypal: Mπορείτε να καταγγείλετε τη Siemens στην EE ώστε να μην πάρει μέρος ποτέ ξανά σε διαγωνισμό; #GreekPmLive 11/05/10 – 9:11 AM
310. SocialFAIL_gr: Zω για την στιγμη που o Πρωθυπουργος μας θα απανταει ικανοποιητικα σε ερωτησεις για παιδεια, υγεια, μεσα σε 140 χαρακτήρες #greekPMlive 11/05/10 – 9:12 AM
311. ketses: #GreekPmLive Απο την στιγμη που τα δανεια που παιρνουμε ΣΗΜΕΡΑ θα τα ξεπληρωσουμε σε 30 χρονια δεν θα επρεπε να ψηφιζουν ΚΑΙ τα νηπια? 11/05/10 – 9:13 AM
312. ketses: #GreekPmLive Αφου ετσι και αλλιως οι απαντησεις του ΓΑΠ ειναι ασχετες με την ερωτηση γιατι μας βαζετε να ρωταμε??? 11/05/10 – 9:15 AM
313. el_huron: #GreekPmLive εσείς που έχετε γενηθει και ζήσει στο εξωτερικό γιατί αποφασίσατε να έρθετε Ελλάδα; Όλοι φεύγουν τώρα! 11/05/10 – 9:16 AM
314. ugh82: dyskolo einai na yparxei kartela for/menou me afm k na exoun apla access oi yphresies?giati prepei na paw xarti apo ika se teve?#GreekPmLive 11/05/10 – 9:17 AM
315. mperedim: Skopeuete epitelous eite na katargisete i esto na kanete mia ousiastiki anamorfosi tis stratiotikis thiteias? #greekpmlive #sigaminapantisei 11/05/10 – 9:17 AM
316. sls1979: Δε νομίζετε ότι η βουλευτική ασυλία πρέπει κάποτε να τελειώσει; #GreekPmLive 11/05/10 – 9:17 AM
317. ketses: #GreekPmLive το 2006 πανυγηριζατε οτι κερδισατε τις Δημοτικες και το 2007 Ξαναχασετε αρα ποιο το νοημα των διλημματων ??? 11/05/10 – 9:17 AM
318. geospatial_jim: Τι κίνητρα θα δώσετε σε μικρές επιχ.παροχ.υπηρ. νέων για R&D και καινοτομία ώστε να μην σκέφτονται σαν μόνο πελάτη το δημόσιο; #GreekPMlive 11/05/10 – 9:18 AM
319. stratis63: Οταν μια επιχείρηση δεν πάει καλα απολύει, οταν μια πολιτεία δεν παει καλα δεν πρεπει να κανει το ιδιο??? #GreekPmLive 11/05/10 – 9:20 AM
320. stratis63: Το Συνταγμα ορίζει οτι αριθμος το βουλευτων μπορεί να είναι και 200 ! Με τα ΜΜΕ που εχουμε σημερα χρειάζονται τοσοι βουλευτες #GreekPmLive 11/05/10 – 9:22 AM
321. vtypal: στάση πληρωμών σημαίνει δε πληρώνω τους δανειστές, όχι μισθούς-συντάξεις, γιατί ψεύδεσθε ; #GreekPmLive 11/05/10 – 9:22 AM
322. ketses: #GreekPmLive Για να παρει το επιδομα των 200€ ο συνταξιουχος αρκει να ψηφισει ΠΑΣΟΚ στον 1ο γυρο ή πρεπει να ψηφισει ΠΑΣΟΚ και στον 2ο γυρο? 11/05/10 – 9:23 AM
323. antonios013: Λεφτά υπάρχουν? #GreekPMlive 11/05/10 – 9:23 AM
324. xryska: @vtypal Ισως γιατι αμα κανεις σταση πληρωμων δεν σε δανειζουν οι αλλοι, και μια και δεν εχουμε λεφτα στην ακρη…#GreekPmLive. 11/05/10 – 9:23 AM
325. UnknownYouser: #GreekPMLive Το πάγωμα των μισθών μπορεί να παγώσει την αγορά; 11/05/10 – 9:24 AM
326. ugh82: to asylo sta pan/mia mporei na isxyei mono gia tous foithtes k oxi tous emporous kathe eidous ? #GreekPmLive 11/05/10 – 9:25 AM
327. georgetikis: Για ποιο λόγο έπρεπε να πάρουν τα σώματα ασφαλείας εκλογικό επίδομα 700€ , ιδίως με αυτές τις κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες? #GreekPmLive 11/05/10 – 9:25 AM
328. UnknownYouser: #GreekPMLive Η αύξηση των φόρων στη μεσαία τάξη, μπορεί να μειώσει την αγοραστική της δύναμη; 11/05/10 – 9:25 AM
329. ketses: #GreekPmLive Γιατι δεν προσλαμβανετε 5,000,00 στο Δημόσιο ν εχουμε ολοι σταθερο μισθο και ασφαλεια ???? 11/05/10 – 9:28 AM
330. ugh82: pws ginetai prin 2 xronia na kaigetai h athina apo koukouloforous k meta apo eklogh sas me xeirotera metra na mhn ginetai tpt? #GreekPmLive 11/05/10 – 9:30 AM
331. UnknownYouser: #GreekPMLive Η αύξηση των φόρων στη μεσαία τάξη, μπορεί να βαθύνει την ύφεση, να μειώσει τα έσοδα του κράτους; 11/05/10 – 9:30 AM
332. kassios: Για ποιο λόγο υπαχθήκαμε στο μνημόνιο, όταν δεν ψηφίστηκε από τουλάχιστον 180 βουλευτές όπως ορίζει το Σύνταγμα Αρθ.28? #GreekPmLive 11/05/10 – 9:30 AM
333. jacopone: Αλήθεια, τι σχέση έχουν οι δήμοι με τα κόμματα και τις βουλευτικές εκλογές;;; #GreekPMLive 11/05/10 – 9:31 AM
334. UnknownYouser: #GreekPMLive Η αύξηση των φόρων στη μεσαία τάξη, μπορεί να προκαλέσει έναν φαύλο κύκλο κατάρευσης; 11/05/10 – 9:31 AM
335. jacopone: Μήπως η έξοδος από την κρίση θα έρθει με ανάπτυξη παρά με αβάσταχτα φορολογικά μέτρα που σκοτώνουν την επιχειρηματικότητα;; #GreekPMLive 11/05/10 – 9:32 AM
336. kassios: Για ποιο λόγο κόβονται τα δρομολόγια προς Καστελόριζο αλλά όχι οι μισθοί των βουλευτών και υπαλλήλων της βούλης? #GreekPmLive 11/05/10 – 9:32 AM
337. ugh82: giati apla dn kanoume elkustikh forologia stous ellhnes efoplistes na exoun ellinikh shmaia ta ploia k oxi pamama? #solution #GreekPmLive 11/05/10 – 9:34 AM
338. vaggelis93: Τα λέφτα τα φάγατε όλοι μαζί!Άσε εμάς και πάρ’τα απο αυτούς που έφεραν την χώρα μας σε αυτά τα χάλια…..#GreekPMLive 11/05/10 – 9:34 AM
339. ketses: #GreekPmLive Που θα βρουμε τα λεφτα ναα πληρωσουμε τους φορους ??? 11/05/10 – 9:34 AM
340. antonios013: Εάν κάνετε εκλογές και τις χάσετε θα είστε πλέον εναντίων του μνημονίου? #GreekPMLive 11/05/10 – 9:34 AM
341. ugh82: giati pote dn egine to diafhmismeno dhmopshfisma an theloume to mnhmonio ? #GreekPmLive 11/05/10 – 9:35 AM
342. Yboyio: Σκεφτήκατε πως αν πάτε σε προωρες εκλογές ΟΛΕΣ οι ευθύνες υπουργών που εξετάζονται τώρα ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ; #GreekPmLive 11/05/10 – 9:36 AM
343. UnknownYouser: #GreekPMLive Μας έχετε πει "πολύ απλά" πως δεν χρωστάτε σε κανέναν, πως δεν θα είστε όμηρος κανενός. Ο ελληνικός λαός χρωστάει; 11/05/10 – 9:37 AM
344. jacopone: Τι μπορεί πλέον να προσφέρει η Ελλάδα στους νέους που δεν μπορούν να βρουν καλύτερο στο εξωτερικό; #GreekPMLive 11/05/10 – 9:38 AM
345. antonios013: Πως είναι δυνατόν να κάνει φιλελεύθερη πολιτική ένα σοσιαλιστικό κόμμα? #GreekPmLive 11/05/10 – 9:38 AM
346. jacopone: Γιατί νομίζω ότι καμία από τις πραγματικά καλές ερωτήσεις που υποβάλλονται δεν θα απαντηθεί; #GreekPMLive 11/05/10 – 9:39 AM
347. Sotiropoulos: Ποια ελληνόφωνα μπλογκς διαβάζετε σε τακτική βάση; #GreekPMLive 11/05/10 – 9:42 AM
348. kassios: Γιατί δεν προκηρύσετε δημοψηφίσματα όπως ορίζει το άρθ.44 του Συντάγματος για Εθνικά Θέματα και σοβαρά κοινωνικά ζητήματα? #GreekPmLive 11/05/10 – 9:43 AM
349. dtsitsilas: Τί έχετε κάνει για την στήριξη νέων που θέλουν να ιδρύσουν τις δικές τους καινοτόμες επιχειρήσεις. Προγράμματα ΕΣΠΑ και πότε? #GreekPmLive 11/05/10 – 9:44 AM
350. ugh82: 2011 se ligo k poythena ena ypourgeio plhroforikhs k texnologias. #GreekPmLive 11/05/10 – 9:45 AM
351. Dimitris: #GreekPmLive Η Αλβανία, η ΠΓΔΜ, η Βουλγαρία & άλλες 15 χώρες κατήργησαν τη στρατιωτική θητεία. Υπό ποιές συνθήκες θα κάνει η Ελλάδα το ίδιο; 11/05/10 – 9:48 AM
352. UnknownYouser: #GreekPMLive Η εκκλησιαστική περιουσία φορολογείται; Αν όχι, γιατί; 11/05/10 – 9:49 AM
353. UnknownYouser: #GreekPMLive Ο διαχωρισμός κράτους εκκλησίας πότε θα γίνει; 11/05/10 – 9:50 AM
354. jacopone: @titanas I really hope this #GreekPMLive shows young people’s drive to succeed and the failure of the governments to support them.. 11/05/10 – 9:50 AM
355. antonios013: Τι σκοπεύετε να κάνετε για να τονώσετε την ανάπτυξη, μειώσετε την ανεργία έτσι ώστε να είναι βιώσιμη η μετά μνημονίου εποχή? #GreekPMLive 11/05/10 – 9:52 AM
356. UnknownYouser: #GreekPMLive Ποια η σχέση της θρησκείας στο Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων; 11/05/10 – 9:54 AM
357. kassios: Πως σωζόμαστε με το Μνημόνιο όταν το χρέος από 110%, θα πάει στο 150% το 2013 σύμφωνα με τις προβλέψεις του ίδιου του ΔΝΤ? #GreekPmLive 11/05/10 – 9:54 AM
358. lysigakis: Κάποτε ήσασταν υπέρμαχος της ίδρυσης Μη Κρατικών Πανεπιστημίων. Γιατί πλέον δεν υιοθετείτε τη θέση αυτή; #GreekPmLive 11/05/10 – 9:55 AM
359. chriskatsaounos: #GreekPmLive Πρόεδρε γνωρίζεις πότε θα πληρωθούνε οι αναπληρωτές που δουλεύουν στα 800 νέα ολοήμερα δημοτικά από το σεπτέμβριο; 11/05/10 – 9:58 AM
360. UnknownYouser: #GreekPMLive Το Άγιο Όρος φορολογείται; 11/05/10 – 10:01 AM
361. UnknownYouser: #GreekPMLive Ισχύει το Σύνταγμα της χώρας μας στο Άγιο Όρος; 11/05/10 – 10:01 AM
362. FGaitanis: Έχετε τονίσει πως η εκπαίδευση είναι ο μοχλός για μια νέα ανάπτυξη ,γιατί δεν εξαιρείται απο την λιτότητα; #GreekPMLive 11/05/10 – 10:02 AM
363. diama15: Ο Προβόπουλος γιατί ισχυρίζεται οτι ξέρατε πια είναι τα ελλείμματα προεκλογικά. #GreekPmLive 11/05/10 – 10:02 AM
364. FGaitanis: Ο Καλλικράτης πως βοηθάει στην αποκέντρωση και περιφερειοποίηση του κράτους; Κανείς δεν μας έχει εξηγήσει ως τώρα!#GreekPMLive 11/05/10 – 10:03 AM
365. starman9: Tονα επαπειλείτε με εκλογές σεπερίπτωση ‘φτωχώνεπιδόσεων’ δεν είναι αντιδημοκρατικό αφούαυθαίρετα επιβάλετε εσείς τοδιακύβευμα? #GreekPMLIve 11/05/10 – 10:05 AM
366. diama15: Σε περίοδο ύφεσης εαν δεν υπάρχει ανάπτυξη πως θα μειωθεί το έλλειμμα μόνο μέσα από φόρους? #GreekPmLive 11/05/10 – 10:06 AM
367. FGaitanis: Περιγράψτε μας ποιά είναι η προοπτική εξόδου της Ελλάδας απο την ύφεση; Που βλέπετε το φως και που θα είναι οι δείκτες το 2013;#GreekPMLive 11/05/10 – 10:06 AM
368. mairi_a: #GreekPmLive Είναι δυνατόν να ερευνούμε τους επενδυτές (υπόθεση των ομολόγων) και ταυτόχρονα να τους προσκαλούμε στη χώρα μας? 11/05/10 – 10:11 AM
369. Kirkis1972: #GreekPMLiveΠιστεύετε πραγματικά πως με περαιτέρω μείωση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών δεν μειωνετε και τους φόρους που αποκομιζετε; 11/05/10 – 10:11 AM
370. Skordoputsoglou: Ο πατέρας μου μετά από τόσα χρόνια στις οικοδομές παίρνει σύνταξη λιγότερα από 700 ευρώ.Είναι δίκαιο?#GreekPMLive 11/05/10 – 10:13 AM
371. diama15: ο Καλλικράτης γιατί έχει μείωση πόρων προς την αυτοδ/ση 1,5 δις? #GreekPmLive 11/05/10 – 10:16 AM
372. gkapraras: http://bit.ly/cYEXx4 #GreekPMlive Τι σκοπεύετε να κάνετε? Ήδη έχει περάσει ένας μήνας υπολειτουργίας της σχολής… 11/05/10 – 10:21 AM
373. ketses: #GreekPMLive Στην Ελλαδα αλλαζουν οι ερωτησεις και οι απαντησεις παραμενουν ιδιες 11/05/10 – 10:22 AM
374. stratosathens: Αν δεν βρείτε τους ενόχους του σκανδάλου Siemens θα αναλάβετε την πολιτική ευθύνη για την αποτυχία αυτή κ. Παπανδρέου; #GreekPMlive 11/05/10 – 10:28 AM
375. makakasgr: Κε πρόεδρε σκέφτομαι να κάνω μια πράσινη ΜΚΟ.Θα βρω κανένα κρατικό χορηγό να κάνω κανα συνέδριο στον αστέρα; #GreekPmLive 11/05/10 – 10:29 AM
376. gpkal: #GreekPmLive θα γίνουν σοβαρές περικοπές στους μισθούς βουλευτών, κατάργηση αμειβόμενων επιτροπών, και λοιπών προνομίων; 11/05/10 – 10:35 AM
377. thanosk: Γιατί λόγω ελειπούς υποστήριξης και μη καθολικής εφαρμογής απαξιώνονται σωστές πρωτοβουλίες όπως OpenGov, Diafaneia κτλ; #GreekPmLive 11/05/10 – 10:35 AM
378. arcandros: Μόλις το άνοιξα και ρωτάει "ποιός ο λόγος να γυρίσει κανείς;" #greekpmlive Γυρνάς για τα δύσκολα, φεύγεις για τα εύκολα 11/05/10 – 2:14 PM
379. rigaspapas: Γνωρίζετε ποια πανεπιστήμια έχουνε ερευνητικό τομέα και ποιο είναι το έργο τους; #GreekPmLive 11/05/10 – 2:14 PM
380. christoschiotis: Σκεφτήκατε ποτέ να απαλλάξετε τους νέους που θέλουν να επιχειρήσουν απο ασφαλ/φορολογικές υποχρεώσεις για αρχή τουλάχιστον; #GreekPmLive 11/05/10 – 2:14 PM
381. UnknownYouser: Ευθύνη για τη σπατάλη όλων αυτών των δυνατοτήτων που έχει η χώρα, όπως ακριβώς είπατε, έχετε;;; #GreekPmLive 11/05/10 – 2:14 PM
382. coolplatanos: #GreekPmLive στα αυτονόητα είναι και ο διαχωρισμός Κράτους – Εκκλησίας, αλλά πόσα χρόνια ακόμα θα περιμένετε; 11/05/10 – 2:14 PM
383. UnknownYouser: Κύριε Παπανδρεου είστε πρωθυπουργός αυτής της χώρας ή ένας παρατηρητής; #GreekPmLive 11/05/10 – 2:15 PM
384. PanosJee: Γιατί υπουργοποιήθηκε ο Σκανδαλίδης, ο Παπουτσής (έλεος) και λοιποί; Για να αλλάξει η Ελλάδα; #GreekPmLive 11/05/10 – 2:15 PM
385. angser: sorry.. αλλά όταν εκλεγήκατε δεν είχατε τις απαντήσεις; τώρα τις ψάχνετε; #GreekPMLive 11/05/10 – 2:15 PM
386. SykoFantiS: Ωραία συμφωνούμε κύριε Πρόεδρε. Πότε θα μπορώ να κάνω έναρξη επιτηδεύματος από το διαδίκτυο ; #GreekPmLive 11/05/10 – 2:16 PM
387. jamesleonsk: Αντιρατσιστικός νόμος υπάρχει, παρεμπιπτόντως. Ωστόσο, διατυπώνονται ορθές ενστάσεις εναντίον του: http://twt.gs/d2Xm #GreekPMlive 11/05/10 – 2:16 PM
388. andriotakis: Σας επισημαίνουμε τα προβλήματα αλλά εσείς έχετε το Σγουρό να παρανομεί σε πινακίδες… #GreekPMLive 11/05/10 – 2:16 PM
389. GeorgeProimakis: Πως μπορει η Ελλαδα να βοηθησει την ευρωζωνη οσον αφορα την ανοδο του ευρω απεναντι στο δολλαριο; Ευχαριστω. Γιώργος,14 ετών #GreekPmLive 11/05/10 – 2:17 PM
390. rigaspapas: Δεν νομίζετε πως ο βασικός μισθός πρέπει επιτέλους να παγιωθεί σε ένα αξιοπρεπές ποσό; #greekpmlive 11/05/10 – 2:18 PM
391. kkoolookk: Ο κ.Π"κωνσταντίνου είχε εξουσιοδότηση στις8/5 όταν υπέγραφε την δαν/κή σύμβαση ή την πήρε στις 11λόγω προβλήματος του εκτυπωτή; #GreekPMlive 11/05/10 – 2:20 PM
392. elentelon: Ποιος έχτισε Γιωργάκη τις πελατειακές σχέσεις στην Ελλάδα? #GreekPMlive 11/05/10 – 2:21 PM
393. JiM3PaP: Για πείτε μας που έχετε στήσει το πογκρόμ στα Πατήσια και μετά τις εκλογές θα βγάλετε την ΧΑ στον δρόμο να "καθαρίσει". εε; #GreekPMLive 11/05/10 – 2:21 PM
394. Takis_K: #GreekPMLive Θεωρείτε οτι κάνατε κάτι λάθος και πήγε το spread στο 900 σε 8 ημέρες; 11/05/10 – 2:22 PM
395. VKoup: Αληθεια, θα μας πειτε μετα οτι αυτη η "συζητηση με τους νεους" ειναι επιτυχημενη οταν σε 1ωρα εχετε απαντησει μονο σε 4ατομα? #GreekPMLive 11/05/10 – 2:22 PM
396. gkapenis: exete prospathisei pote sas na breite douleia stin ellada? pisteye oti i kori sas me allo eponymo tha brei pote tis douleia? #GreekPMLive 11/05/10 – 2:23 PM
397. PanosJee: Γιατί ο Ακης είναι ελεύθερος; #GreekPmLive 11/05/10 – 2:24 PM
398. morpheous83: Μας έχετε ταράξει στους έμμεσους φόρους.Τα μέτρα θα αγγίξουν ποτέ και αυτούς που το φυσάνε? #GreekPmLive 11/05/10 – 2:24 PM
399. AnnaDimi: #GreekPMLive Δύσκολα διαφωνείς κανείς σε όσα λες, ΓΑΠ, αλλά πάλι ευχολόγια ακούγονται. Λίγο πιο συγκεκριμένα; 11/05/10 – 2:25 PM
400. Agvor: Μετά από ένα χρόνο ακόμα λέει "πρέπει να γίνει αυτό και πρέπει να γίνει εκείνο" κλπ. Πρωθυπουργέ, σε κρατάει κανείς? #GreekPMLive 11/05/10 – 2:27 PM
401. constantnos: Όταν πολίτες εντοπίζουν σφάλμα, η απάντηση είναι μία “περιγραφή” της υφιστάμενης διαδικασίας. Ουδείς επεξεργάζεται το σφάλμα #GreekPMLive 11/05/10 – 2:46 PM
402. andriotakis: Πρόταση: πείτε στον κ.Σγουρό να αποσύρει τις παράνομες διαφημιστικές πινακίδες του #GreekPMLive 11/05/10 – 2:47 PM
403. ask4tech: Γιατί για μία θέση Δημοσίου να απαιτείται πιστοποίηση Ιδιωτικού Φορέα (ECDL)? #GreekPMLive 11/05/10 – 2:47 PM

Όπως μπορείτε να διακρίνετε, έχουν μαζευτεί ήδη 371 ερωτήσεις που θεωρώ ότι έπρεπε να ακουστούν για τον Α ή Β λόγο.

Επι της δικής μου διαδικασίας:

  1. Λείπουν, το ξέρω ερωτήσεις. Θα προστεθούν όταν το http://archivist.visitmix.com/ τις βάλει στο αρχείο του (και όχι μόνο στην ροή του). Όλες οι ερωτήσεις είναι πλέον πάνω. Αν δεν βλέπετε την δική σας, και πιστεύετε ότι πρέπει να μπει, ενημερώστε με με το link της.
  2. Μπορείτε εκεί να δείτε όλα τα tweets με #GreekPmLive – είτε είναι σοβαρά, είτε όχι, είτε είναι πρωτότυπα, είτε είναι RT.
  3. Η επιλογή έγινε απο εμένα αποκλειστικά, δεν περιλαμβάνει μόνο ερωτήσεις αλλα και θέσεις – ότι έκρινα σκόπιμο να ακουστεί. Αν μου ξέφυγε κάτι, ελεύθερα τονίστε το στα σχόλια. Αν συμφωνήσω μαζί σας, θα το αφαιρέσω.
  4. Μπορείτε να ΑΚΟΥΣΕΤΕ (προς το παρόν) την συνέντευξη στο podomatic.com (Thanks @SolitaryX88)

Δείτε το video της συνέντευξης:

Μόλις βρω χρόνο, θα προσθέσω στο παρόν ποστ και τις σκέψεις μου για την διαδικασία.

Είχα πάντα πρόβλημα με τους τιμητές της ηθικής. Ποιοι ήταν αυτοί; Γιατί ο κόσμος που πιστεύουν να είναι ο σωστός;

Συνάντησα, αρκετούς κυρίως στα κανάλια και δημοσιογράφους τώρα τελευταία. Στο ξεραμένο αίμα του Γκιόλια, μιλούν για έναν καθαρό, ηθικό, επώνυμο κόσμο.

Θα ήθελα και εγώ να είναι επώνυμος ο κόσμος. Να υπογράφουν όλοι με επώνυμο, να μην φοβούνται, να μην ντρέπονται να δείξουν το πρόσωπό τους.

Να υπογράφουν.

Αλλά όχι επειδή το ζητάνε αυτοί.

Θα ήθελα και εγώ έναν κόσμο χωρίς τρωκτικά. Να μην υπάρχει τίποτα υπόγειο, τρισάθλιο, μίζερο, κίτρινο. Να μην βρωμάει υπογείλα και σκατίλα το άρθρο του κόσμου.

Αλλά όχι επειδή το θέλουν αυτοί.

Εχω αλλεργία σ’ αυτούς που για να πετύχουν το καλύτερο, θυσιάζουν και από κάτι.

Είναι για μένα οι ίδιοι που για να πετύχουν ασφάλεια θυσιάζουν ελευθερία. Είναι οι ίδιοι που για να πετύχουν δικαιοσύνη, θυσιάζουν και μερικούς αθώους. Είναι οι ίδιοι που για να πετύχουν ηρεμία, θυσιάζουν την ειρήνη.

Είναι αυτός που σου λέει «Ας θυσιάσουμε μερικούς μισθούς, είναι για την ευημερία όλων μας». «Ας θυσιάσουμε μερικές αλήθειες, είναι για την ασφάλεια όλων μας». «Ας θυσιάσουμε λίγο αθωότητα, είναι για την τιμή όλων μας».

Σιχαίνομαι το τρωκτικό. Και θα σιχαθώ ακόμα περισσότερο αν κλείσει.

Γιατί ότι καλό και να γίνει, αν γίνει για τους λάθος λόγους, με τους λάθος τρόπους, τις λάθος αφορμές, δεν θα γίνει για καλό. Αν κλείσουν τα τρωκτικά από απειλές, δεν θα έχουν κλείσει για τους σωστούς λόγους.

Και εγώ θέλω να κλείσει. Αυτή η συγκάλυψη υποτίθεται δημιοσιογραφίας πίσω από την αγνότερη πλατφόρμα δημοκρατίας έχει πληγώσει, ίσως ανέπανόρθωτα, τον θεσμό των blogs. Γιατι κάθε πόστ που βγάζουν καθίκια που λυσσάνε για χρήμα, ή δόξα, ή φήμη, ή δύναμη, γραμμένη με τις φωτογραφίες εντέρων ξεκοιλιασμένων αφγανών, είναι ένα ακόμη καρφί σε άξιες πένες που τολμούν να γράψουν ποιοτικές -ίσως σωστές, ίσως όχι- σκέψεις.

Αλλά ποιος είμαι εγώ; Ποιός είμαι εγώ που θέλω να κλείσει; Που βρήκα την δύναμη, την εξουσία να το απαιτήσω; Ποιος αρχίδας είμαι εγώ που θα απαιτήσω κιόλας; Απο πότε εγώ ξέρω; Από πότε η ευχή μου έγινε ανάγκη; Από πότε ξέρω καλύτερα από τους αναγνώστες του;

Είμαι καλύτερος; τι είμαι, περοσσοτερο αγνός; ποιοτικός; Τι, ξαφνικά ξέρω καλύτερα; Εχω το θέσφατο; Ξαφνικά ο αρκούδος ξέρει περισσότερα;

Αντε γαμήσου αρκούδε. Αν δεν μπορείς να πείσεις τον κόσμο να μην το επισκέπτεται, αν δεν μπορείς να δείξεις πόσο λάθος είναι η ύπαρξή του, με λόγια, με επιχειρήματα – με την γαμημένη την λογική, δεν χρειάζεσαι κανέναν φωστήρα, σωτήρα, ΕΣΡ, κράτος, κυβέρνηση, δολοφόνους, μαφία, τρομοκράτη, αστυνομία να το κλείσει για λογαριασμό σου.

Αν δεν είναι η λογική αρκετή, μαλάκα μου, συνέχισε να προσπαθείς.

Και αν κάποιος πυροβολήσει, μαλάκα μου, ρώτα τον, όπως ρώτησες και σένα, «και ποιος είσαι εσύ ρε μαλάκα που καθαρίζεις για λογαριασμό μου;»

Και ποιος είσαι εσύ ρε καργιόλη που θα μου πεις τι να βλέπω και τι όχι; τι πρέπει να υπάρχει και τι όχι;

Αν μειδίασες στην είδηση για το κλείσιμο του τρωκτικού αρκούδο μου, είσαι πολύ μαλάκας. Όχι γιατί δεν έπρεπε να κλείσει. Αλλά γιατί βρέθηκε κάποιος να το κάνει για λογιαριασμό σου.

Είσαι πολύ λίγος αν κάποιος το κάνει για λογαριασμό σου.

Και εκεί που έλεγες οτι είσαι ‘ο τίποτα εγώ’ για να δείξεις ότι αν δεν ξέρουν όλοι, το να ξέρει ένας δεν αρκεί ποτέ, τώρα, μαλάκα μου, ήρθε κάποιος άλλος για να σου πει οτι είσαι ‘ο τίποτα εσύ’. Ο ‘εγώ ξέρω καλύτερα’.

Πιστεύεις ότι έχεις καλύτερο blogging σήμερα αρκούδο μου; Σκατά έχεις. Πιστεύεις ότι κέρδισες τίποτα σήμερα μαλάκα μου; Τίποτα δεν κέρδισες.

Αλλον έναν έχεις, που έχει όπλο, σε σημαδεύει, σε πυροβολά καμιά δεκαριά φορές, και σου λέει ‘εσύ είσαι τίποτα, εγώ ξέρω καλύτερα’.

Αυτό έχεις.

Είχα και εγώ σκοπό να γράψω κάτι παρόμοιο (και ίσως το κάνω) αλλά ο nefelikas με καλύπτει με την θέση του:


sharks banner small

Για όσους δεν βαριούνται: σας προτείνω εντόνως να κάνετε κλικ και να διαβάσετε από τον nefelika 10 λόγους/απαντήσεις στο ερώτημα «γιατί να πάω να ψηφίσω».

Ασχοληθείτε: ένα μπάνιο μίας μέρας, μπορεί να σας στοιχίσει τα επόμενα πέντε χρόνια σας…

(σχόλια, όπως πάντα, εκεί – όχι εδώ)

Ξεκινάω την δημοσίευση των κειμένων που είχα υποσχεθεί, με κάτι που ταιριάζει απόλυτα στην περίσταση:

Αξιότιμοι κύριοι,

Ονομάζομαι Αλεξάνδρα Αθηναίου και είμαι η συγγραφέας της αυτοβιογραφίας «Και βέβαια δεν σας αφορά».

Η αυτοβιογραφία μου, παρουσιάζει το κόστος της άγνοιας στη ζωή μου, του απροφύλαχτου έρωτα, της διάγνωσης του ιού μέσα από την γέννηση του μονάκριβου γιου μου αλλά και της δύναμης που έχει ο καθένας μας να διαχειριστεί με υπεύθυνο τρόπο το θεριό που τον βασανίζει.

Το βιβλίο το χαρακτήρισε στην παρουσίαση του η Κα Κανέλλη ως την πιο καλογραμμένη μοιραία ερωτική ιστορία του σήμερα προσθέτοντας ότι μπορεί να ταυτιστεί καθένας και ειδικά μια γυναίκα με την ηρωίδα είτε ως κόρη, σύντροφος, μάνα, γυναίκα. ώστε να ασκήσουν το δικαίωμα της αυτοπροστασίας πέρα από εκείνο της αυτοδιάθεσης.

Σας παρακαλώ πολύ, αν δεν θέλετε ή δεν μπορείτε να αναφέρετε το βιβλίο για να μην ακουστεί σαν διαφήμιση, αναφέρετε την ανάγκη για προφύλαξη και μόνιμη χρήση του προφυλακτικού είτε σε επαφή μιας βραδιάς είτε σε επαφές που φαντάζουν να ανήκουν σε έναν μεγάλο έρωτα που μπορεί όμως να προδώσουν πέρα από την καρδιά και την ίδια την ζωή..

Σας παρακαλώ ιδιαίτερα να προσφέρετε αυτό το κοινωνικό έργο ώστε διεκδικώντας το δικαίωμα της αυτοπροστασίας πέρα από εκείνο της αυτοδιάθεσης να έχουμε λιγότερα νέα κρούσματα – θύματα άγνοιας αλλά και αλαζονείας μια που οι περισσότεροι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι δεν τους αφορά, ακριβώς όπως πίστευα κι εγώ πριν 15 χρόνια.

Κάθε χρόνο όλο και περισσότεροι νέοι και δη γυναίκες καταστρέφονται πιστεύοντας ότι δεν θα τύχει σε αυτούς, όλο και περισσότεροι θα ζουν χωρίς όνειρα μέσα στον πόνο, στον φόβο και εν δυνάμει στον θυμό.

Η φυσική μου συνέχεια, ο γιος μου έγινε με πολύ χαρά, έζησε σε πόνο, χάθηκε αλλά μου έκανε το μεγαλύτερο δώρο ζωής, την γνώση και την συνειδητοποίηση.

Το βιβλίο μου έγινε με πολύ πόνο, εύχομαι να ζήσει μέσα στην αποδοχή και στην αγάπη και να γίνει δώρο αφύπνισης.

Εσείς οι bloggers μπορείτε να τουδώσετε φωνή, φωνή τόσο δυνατή ώστε να φτάσει στα αυτιά τουλάχιστον ενός νέου και να απολαμβάνει τον έρωτα για πάντα χωρίς να χρειαστεί ποτέ να γίνει εθελοντής κουκουλοφόρος για να ζήσει.

Σας ευχαριστώ από καρδιάς.

Αλεξάνδρα Αθηναίου

Αν θέλετε να επισκεφτείτε ή να αναφέρετε το web site www.alexandraathinaiou.com

Το κείμενο δεν διορθώθηκε, ούτε επιλέχθηκε για διαφημιστικούς λόγους: θεωρώ οτι εκτός απο την αναφορά του βιβλίου, αυτό που έχει να πει είναι εξαιρετικά σημαντικό.

Τα σχόλιά σας είναι ανοιχτά για να απαντήσετε στον συντάκτη (και όχι σε μένα, υπάρχει άλλο ποστ γι’ αυτό). Θα ακολουθήσουν και τα κείμενα των άλλων επισκεπτών, σύντομα ελπίζω….

Photo sharing and image hosting - EchoPic

Πιστεύετε οτι αυτά που συμβαίνουν στην τηλεοπτική σειρά «Τα μυστικά της Εδέμ» συμβαίνουν μόνο στα… παραμύθια;

(Για όσους δεν τους αναγκάζει η γυναίκα τους να το δουν, όπως συμβαίνει για παράδειγμα με μένα, η υπόθεση είναι -μεταξύ άλλων- οτι ένας γιατρός κατηγορεί βιομηχανία οτι ρυπαίνει τον ορίζοντα και σκοτώνει παιδιά. Στην φωτογραφία, είναι ο τύπος με το γαλάζιο πουκάμισο. Ωραία. Μάθατε την υπόθεση. Τα υπόλοιπα 7000 επεισόδια δεν μας ενδιαφέρουν.)

Ε, λοιπόν, εκτός απο το διεστραμμένο μυαλό της τηλεόρασης (και της Ακρίτα) δεν θα το πιστέψετε: συμβαίνει και στην πραγματικότητα.

Ω, ναι.

Το blog http://asopossos.wordpress.com/ (που έχει το εξαιρετικό moto: «Asopos SOS – Όταν δεν υπάρχουν καλά νέα για τον Ασωπό, θα τα προκαλούμε εμείς!«) διαμαρτύρεται, φωνάζει, και προκαλεί.

Τι θα λέγατε να ρίξετε μια ματιά; Και αν βρίσκετε σωστά τα λεγόμενα, να διαφημίσετε και εσείς την προσπάθεια; Μπας και αν την διαφημίσουμε όλοι εμείς οι μικροί, ασχοληθεί (λέμε τώρα) και κανένας μεγάλος;

Ε; Φανταστικοί αναγνώστες; 😛

Σχόλια, φυσικά, όχι εδώ – εκεί.

(φωτό απο το megatv.com. Τους έκανα διαφήμιση, ας μου κάνουν δώρο την εικόνα 🙂 )

Πριν απο καιρό, είχα συμμετοχή στην ομάδα των blogger που πήγαν στο ευρωκοινοβούλιο. Στην αρχή, δεν είχα την παραμικρή ιδέα γιατί με είχαν φωνάξει – αυτο, μόνο και μόνο γιατί τα ask2use δικαιώματα που έχω φτιάξει δεν είναι σταθερή εργασία για μένα, αλλά απλώς, άλλο ένα project.

Πέρασα εκπληκτικά – όχι μόνο απο τις Βρυξέλλες, αυτές καθ’ αυτές, αλλά και απο την όλη εμπειρία του ευρωκοινοβουλίου. Ηταν πολύ επικοδομητικό, ακόμη και για λόγους που δεν μπορώ να αναφέρω.

Αλλά, όταν γυρίσαμε, μας περίμενε το χάος. Το τι γιαούρτια φάγαμε, δεν περιγράφεται. Τα blogs τύπου press-gr, (τα ενημερωτικά εννοώ) μας κρεμάσανε γιατί αυτά έχουν την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα, άρα έπρεπε να ήταν εκεί. Τα blogs χρηστών που έχουν αποδεδειγμένα ενεργή παρουσία όχι μόνο στα πνευματικά δικαιώματα και την ανωνυμία, αλλά και σοβαρές θέσεις, μας «κρεμάσανε» γιατί λόγω περιεχομένου, θα έπρεπε να ήταν εκεί. Ακομα και όταν όλοι μας κατηγορούσαν οτι ήμασταν Πασοκ -ή θα γινόμασταν, λόγω του ταξιδιού-, βρέθηκαν κάποιοι που κατηγόρησαν τον …Παπανδρέου γιατί δεν πήγαν αυτοί, που ήταν «περισσότερο Πασοκ» απο εμάς.

Και, σαν πρώτη αντίδραση, ομολογώ οτι έγινα έξαλλος. Με αυτούς που με κατηγορούσαν οτι ήμουν Πασόκ, με αυτούς που με κατηγορούσαν οτι δεν είμαι αρκετά Πασόκ, με αυτούς που έλεγαν οτι είμαι άσχετος – ή οτι δεν με ξέρει ούτε η μάνα μου. Κυρίως, με αυτούς που μου ζητούσαν να αποδείξω γιατί έπρεπε να πάω εγώ, και όχι αυτοί.

Και αυτός ο θυμός κράτησε τόσο, όσο χρειάστηκε για να χάσω κάτι υπέροχο.

Flashback: Μερικούς μήνες πριν, εκδότης περιοδικού του οποίου τις προθέσεις δεν αμφισβητώ καθόλου, έστειλε ένα email, ζητώντας να συμπληρωθεί απο τους blogger. Το ερωτηματολόγιο περιελάμβανε διάφορες ερωτήσεις, μερικές εκ των οποίων με βρήκαν αντίθετο.

Εγραφα τότε:

[…] Τα περισσότερα απο αυτά [τα ερωτήματα] είναι, κατά την ταπεινή μου γνώμη, είτε κακοδιατυπωμένα, είτε δεν έχουν ουσιαστικό νόημα (πχ ανήκω στην αριστερά ή την δεξια)

Τις περισσότερες φορές, παίρνεις την απάντηση ανάλογα με το ερώτημα που θέτεις: όταν λοιπόν θέτεις τέτοιο ερώτημα, θα έχει άδικο μετά η VPRC (ή οποιαδήποτε άλλη εταιρεία έρευνας) να βάλει σαν τίτλο “Οι bloggers είναι κατά 75% Δεξιοι (ή αριστεροί);

Θα είναι σωστό, αλλά τι νόημα θα έχει;

Γενικά δεν θα ήθελα μία έρευνα που να πολιτικοποιεί τα blogs ή τους bloggers.

Και προσωπικά δεν θα ήθελα να συμμετέχω σε μία έρευνα που πολιτικοποιεί εμένα.[…]

Ηταν σαφές (και ακόμα είναι, καθώς αν και δεν είχα χρόνο να μιλήσω μαζί του,τον συνάντησα στην εκδήλωση για τον Gilmor), οτι όλο αυτό είναι λάθος. Είναι σαν να ρωτάς τους χρήστες κινητών τι κόμμα ψηφίζουν. Θα βγάλεις ένα ποσοστό, είναι αλήθεια – αλλά δεν θα βγάλεις κανένα απολύτως χρήσιμο συμπέρασμα.

Γιατί όλο αυτό δεν έχει κανένα νόημα να ομαδοποιηθεί.

Επιστροφή στο τώρα: Μου πήρε λοιπόν αρκετό καιρό να ηρεμήσω, κυρίως να κατεβάσω τις ασφάλειές μου. Διότι ένιωσα οτι μου επιτέθηκαν, ενώ απέτυχα παταγωδώς να αντιληφθώ οτι καμία επίθεση δεν δέχθηκα προσωπικά.

Απλώς, οι blogger δεν είναι πρόβατα.

Το λάθος μου ήταν, και το ομολογώ, οτι όταν δέχθηκε η ομάδα των πενήντα επίθεση για τις προθέσεις της (ή τα πολιτικά της φρονήματα) θεώρησα οτι το δέχθηκα αποκλειστικά εγώ.

Ήταν απολύτως φυσιολογική η αντίδρασή μου, όπως κατάλαβα μετά, απλώς και μόνο, γιατί είμαι blogger.

Και blogger, σημαίνει πρόσωπο.

Όταν κάποιος γράφει ένα blog, ανεξαρτήτως θέματος (αναφέρομαι κυρίως στα προσωπικά blogs) – είτε δηλαδή γράφει για την τεχνολογία, όπως ο τιτάνας, είτε για θέματα που τον απασχολούν, όπως ο old-boy, είτε για πολιτική, όπως ο talos, είτε για την οικογένειά τους, όπως η Στέλλα και ο Koyan, αν κάνει κριτική, όπως ο kaltsovrakos, και πάει λέγοντας- δεν αλλάζει ένα βασικό δομικό συστατικό:

Είναι ένας άνθρωπος, και αυτές είναι οι απόψεις του.

Δεν θέλει να ανήκει σε ομάδα περισσότερο απο όσο επιθυμεί (συμμετέχει σε ένα κόμμα, γουστάρει μία ομάδα, λειτουργεί με mac ή με pc, είναι blogger) – και πολύ περισσότερο, δεν θέλει το blog του να ανήκει κάπου.

Και φυσικά, δεν θέλει να εκπροσωπείται. Πολύ περισσότερο απο μένα, που ούτε καλύτερος είμαι, ούτε χειρότερος απο κάθε άλλον blogger.

Συνεπώς, αντιδρά.

Και απολύτως δικαίως, αν με ρωτάτε.

Πολλοί απο αυτούς που αντέδρασαν, το έκαναν αυτόματα – χωρίς δεύτερη σκέψη. Μετά, μπορεί να σκέφτηκαν οτι μερικοί blogger άξιζε τον κόπο να πάνε, ή να πήγαν blogger που τους συμπαθούν για την γραφή τους.

Αδιάφορο – λειτούργησε η λογική «εμένα δεν με εκπροσωπεί κανείς – εγώ δεν εκπροσωπώ κανέναν»

Προσωπικά, όταν καθάρισε το μυαλό μου απο τις βλακείες που σκεφτόμουν, το βρήκα υπέροχο.

Μία υγιέστατη αντίδραση, αρκούντως λογική, χωρίς παρωπίδες – και κυρίως, χωρίς καμία διάθεση «ωραίοποίησης»:

«Και ποιος είσαι εσύ ρε μαλάκα που θα με εκπροσωπήσεις;»

Τέλειο – και απολύτως σωστό.

Είναι παντελώς αδιάφορο στην σκέψη μου το γεγονός οτι κανένας απο αυτούς που συμμετείχαν εγώ δεν είχα πρόθεση να εκπροσωπήσω κανέναν. Ήταν μία ιδιωτική πρόσκληση, ως τέτοια την εξέλαβα, και ως τέτοια την αντιμετώπησα. Αλλά, είναι αδιάφορο.

Το σημαντικό είναι οτι οι bloggers δεν είναι πρόβατα. Δεν μπαίνουν στα μαντριά των άλλων, ούτε το δικό μου, ούτε κανενός. Έχουν αυτόνομη σκέψη, κριτικό λόγο, και βγάζει ο καθένας όσο μπορεί τα δικά του συμπεράσματα, με τις δικές του προσλαμβάνουσες. Μιλάει και γράφει για πάρτη του, και είναι ο μάστορας του εαυτού του. Αφού έχει μπει στον κόπο να έχει blog, σημαίνει οτι έχει φωνή, άρα δεν χρειάζεται κανέναν να εξηγήσει στους άλλους καλύτερα τι θέλει να πει.

Οσο λειτουργεί έτσι, αντι-οργανωτικά, αντι-ομαδικά, αντι-οπαδικά, μπορεί να έχει διάφορα κακά να αντιμετωπίσει, αλλά έχει ένα ασύλλυπτο καλό:

Είναι ελεύθερο.

Γιατί όσο δεν είμαστε πρόβατα, δεν θα μπούμε σε κανένα μαντρί.

Βρίστε όποιον αισθάνεστε οτι πάει να σας καπελώσει αδέλφια, ακόμα (κυρίως) αν νιώθετε οτι είμαι εγώ.

Γιατί δεν εκπροσωπώ κανέναν – όπως δεν μ’ αρέσει και μένα να με εκπροσωπούν…

Προσωπική άποψη, και η κουβέντα ανοιχτή.

Ελαβα μία πρόσκληση απο το μηνιαίο πολιτικό περιοδικό Monthly Review και την εταιρία ερευνών VPRC για να συμμετάσχω σε μία έρευνα που γίνεται για τους bloggers.

Στην πρόσκληση γίνεται λόγος για δημοσίευση των αποτελεσμάτων στο περιοδικό, και κλείνει με την παραίνεση να μην ξεχάσω να γράψω το όνομα ή ψευδώνυμό μου, και το blog που διαχειρίζομαι.

Να απαντήσω σε ένα ερωτηματολόγιο, και να το υπογράψω κιόλας….

Χμ…

Το ερωτηματολόγιο περιέχει ερωτήσεις για την οικονομική μου κατάσταση (γιατί;) τις απόψεις μου για την …θανατική ποινή και την λογοκρισία (γιατί;), για τους μετανάστες (γιατί;), τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και την ιδιωτική ασφαλιστική και συνταξιοδοτική περίθαλψη (γιατί;), αν …κατεβαίνω σε διαδηλώσεις (έλα μου;) την συσχέτιση μεταξύ εγκλημάτων και ξένων, ποιές εφημερίδες διαβάζω, και πολλά άλλα.

Επιπλέον, μου ζητάει να απαντήσω σε ερωτήσεις όπως:

7. Ποιο από τα κόμματα που υπάρχουν βρίσκεται πιο κοντά στις δικές σας απόψεις και ιδέες σήμερα;

8. Στην πολιτική μιλάμε συνήθως για «Δεξιά» και «Αριστερά». Σε μία κλίμακα όπου 1 σημαίνει Αριστερά και 10 Δεξιά, εσείς που τοποθετείτε τον εαυτό σας;

9. Είτε πρόκειται για τη Δεξιά είτε για την Αριστερά, όποιος και να κυβερνά είναι το ίδιο πράγμα

Και όλα αυτά, να τα υπογράψω κιόλας.

Μα είναι δυνατόν;

Να υπογράψω τέτοιες απαντήσεις σε μία έρευνα;

Γίνονται τέτοια πράγματα αδέλφια; Και ειδικά σε τέτοιους καιρούς;

Αν και είχα σκοπό να το αγνοήσω, λέω να απαντήσω – είμαι περίεργος για την απάντησή τους…

Χωρίς να υπονοώ τίποτα, μία μικρή έρευνα για το site της VPRC έφερε κάποιες ερωτήσεις απο το PREZA TV, και μία παλαιότερη αφίσα όπως εμφανίστηκε στο Indy.gr

Διέκρινα συχνά, μία bloggerίστικη άποψη στον apos.

Την ένιωθα περισσότερο δημοσιογραφική, παρά εικαστική. Τελευταίως όμως, διακρίνω και μία καταπληκτική δόση άποψης, απο αυτήν που διατείνομαι συχνά οτι έχω:

Την λίγο «αυτά πιστεύω, αυτά λέω, κρίνομαι».

Πάντα αναζωογονητικό να διαβάζω τέτοια blog.

Σε τούτο το ποστ (απο το οποίο δανείζομαι τον τιτλο) o apos γίνεται και περιγραφικός. Εικαστικός.

Μ’ αρέσει, γι αυτό σας στέλνω.

Γιατι γουστάρω που συμπλογκάρουμε.

Σχόλια, όπως πάντα, εκεί – όχι εδώ.